Прескочи до съдържание

Япония - бързи въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с Япония. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Токио?

- Може ли да шофираме в Япония с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Токио или Осака?

- Заслужава ли си JR Pass?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 часа, Ognyan каза:

Здравейте, търся 1 IC карта Pasmo, Suica, Icoca ако някой разполага с такава и няма да му трябва до средата на октомври.

Аз имам ICOCA карта, която бях взел за транспорта в Киото. Ако искаш, мога да ти я изпратя. 

Публикувано:
Преди 1 час, Иван Попов каза:

Аз имам ICOCA карта, която бях взел за транспорта в Киото. Ако искаш, мога да ти я изпратя. 

Би било чудесно, ако си в София мога да я взема лично, но ако не настоявам да платя изпращането.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , Ognyan каза:

Би било чудесно, ако си в София мога да я взема лично, но ако не настоявам да платя изпращането.

В Сандански съм принципно, но утре сутринта ще идвам до летището в София, за да изпратя нашите. Някъде около 07:10-07:15 часа тръгвам от летището към Сандански. 

Ако ти е удобно мога да я нося и да ти я дам направо или да ти я изпратя по Еконт/Speedy.

Както ти кажеш. 

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

0-02-08-fb5f2a0127eed5d0c7fd9ffacb7cff1ee6a28710878d4e21ede75ae557cf0ed6_175ffa4d01c9e37a.jpg.091faab5e5393c0f54bc2f211845aab8.jpg

На 3.01.2025 г. в 0:00, iraJon каза:

Качвам скрийншот на местоположението на ма0-02-08-fb5f2a0127eed5d0c7fd9ffacb7cff1ee6a28710878d4e21ede75ae557cf0ed6_175ffa4d01c9e37a.jpg.091faab5e5393c0f54bc2f211845aab8.jpgгазинчето, дано още да го има.Screenshot_20200223-204146_Maps.jpg.8d7e821f176f404bf9479d5c62074851.jpg

Магазинчето за автентични кимона втора употреба и кукли и други сувенири, ръчно възстановени и направени в Нара, все още работи. Всичко е на доста прилични цени, много по-ниски от туристическите капани. Днес е проверено. Ето точния адрес 12 Tsurufukuincho, Nara, 630-8393.

0-02-08-324a9fd78c758a6ec1419880e6042d2827790b32f41a05a53a2c58466bf16b40_3941754bea22094f.jpg

• Харесвам 16
Публикувано:

А до него има ново магазинче за сладкиши с ягодов вкус, с един местен спорт ягода - Аска Руби. Срещу него пък има едно чудно местенце, на което правят тирамису с тофу и матча. И аз и други вкусове. Заслужава си. И като цяло да се пуснете на юг по тази уличка е приятно. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 4 часа, samuraika каза:

А до него има ново магазинче за сладкиши с ягодов вкус, с един местен спорт ягода - Аска Руби. Срещу него пък има едно чудно местенце, на което правят тирамису с тофу и матча. И аз и други вкусове. Заслужава си. И като цяло да се пуснете на юг по тази уличка е приятно. 

Ей там си заплювам да ме водиш "следващия път" 😄. Отбелязах си уличката и района, за всеки случай.

• Харесвам 3
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, ще имаме два пълни дни в Осака и ще си вземем Osaka Amazing Pass за два дни. Трябва ли предварително да запазим час за посещение за някои от местата, които са включени в този пас? 

Ще кацнем на KIX, хотела ни е на 3 мин. от Namba Station, с влак ли е най-добре да се придвижим до хотела и билети там намясто ли да си купим или предварително? 

Пътуваме след 10дни и намерих, две нови интересни неща в Kyoto през октомври, Arashiyama Bamboo Forest - става лумина парк през ноща. 
TeamLab Biovortex Kyoto - отваря врати днес и е най-големият в Япония. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 часа, EliNik каза:

Здравейте, ще имаме два пълни дни в Осака и ще си вземем Osaka Amazing Pass за два дни. Трябва ли предварително да запазим час за посещение за някои от местата, които са включени в този пас? 

Ще кацнем на KIX, хотела ни е на 3 мин. от Namba Station, с влак ли е най-добре да се придвижим до хотела и билети там намясто ли да си купим или предварително? 

Пътуваме след 10дни и намерих, две нови интересни неща в Kyoto през октомври, Arashiyama Bamboo Forest - става лумина парк през ноща. 
TeamLab Biovortex Kyoto - отваря врати днес и е най-големият в Япония. 

С влак от летището ще ви е най-удобно, Нанкаи линията стига до Намба. ПОгледнете си добре кой изход на гарата е близо до хотела ви!!! Много е важно, Намба е огромен подземен лабиринт, ако не излезете от правилното място ще се лутате много. Ако зумнеш на гугъл мапс - в розово се показва подземното ниво на гарата и ще се ориентираш лесно за изхода, но като си на место е объркващо. Билети на место на гарата. 
За атракциите в паса не трябват предварителни резервации. Не съм 100%  сигурна, обаче, някои периоди са по-натоварени, може да има изключения. Пише си в обясненията за паса, че условията могат да се променят. 
Успех и весело!

• Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Имам няколко въпроса:

-          Можете ли у препоръчате място за чаена церемония в Токио, Осака или Киото. Може и Нара, но там няма да имаме толкова време. По-рано в темата е обсъждано, но мненията са от 2018 и не знам доколко информацията е актуална;

-          Виждам, че в Токио има няколко безплатни площадки за наблюдение (observation deck) - Tokyo Metropolitan Government Office и други. Те имат ли някакви съществени недостатъци спрямо популярните места? При тях прави ли се резервация (не видях подобна възможност) или просто се отива на място и ако стане?

-          Ако правилно разбирам, при липса на Айфон - Suica или Welcome Siuca  не може да се зарежда с карта, а само с кеш (овен при закупуването с ограничена сума). Тоест трябва да теглим от АТМ и да зареждаме картите. И при другите алтернативни IC карти ли е така? Има ли някоя, която позволява допълване чрез карта?

Благодаря предварително!

Публикувано:
преди 48 минути , Жанета Иванова каза:

Има ли пушачи в темата? Моля, дайте малко подробности 🫣

То не е голяма филосифия. Има си определени места за пушене, като това на снимката. В Google Maps,  ако напишеш 喫煙所, ще ти покаже доста.

Отиваш там, пушиш, продължаваш. Не правиш експерименти с пушене в малки странични улички и т.н.

image.jpeg.434a28593c198e8a7b8406217488ea9b.jpeg

• Харесвам 2
Публикувано:

Искам да питам за Япония: не е ли по-добре да си взема йени оттук, а не да купувам долари и да ги обменям там?

В смисъл курсът на йените тук ми се вижда доста добър...

Публикувано:
преди 46 минути , polyglota80 каза:

Искам да питам за Япония: не е ли по-добре да си взема йени оттук, а не да купувам долари и да ги обменям там?

В смисъл курсът на йените тук ми се вижда доста добър...

Нямаш ли някоя карта, от рода на Револют, с която да теглиш и плащаш?

• Харесвам 1
Публикувано:

Имам Револют, но е само дигитална. Иначе имам нормална дебитна карта от българска банка.

Избягвам да тегля пари в чужбина като цяло, не ми е комфортно!

Публикувано:

И аз търся информация за картите. Може ли да се ползва револют вместо тамошните карти. Някой успявал ли е да си добави SUICA в apple wallet-a. Аз не успявам. Изобщо , не успявам да си инсталирам нито една от японските апликации, друга с която опитвам е SmartEx. Не успявам и да си сменя региона на Япония, защото ми иска карта с японски адрес

Давайте идеи как да си направя живота лесен, моля!

Публикувано:
преди 8 часа, Боян Димитров каза:

И аз търся информация за картите. Може ли да се ползва револют вместо тамошните карти. Някой успявал ли е да си добави SUICA в apple wallet-a. Аз не успявам. Изобщо , не успявам да си инсталирам нито една от японските апликации, друга с която опитвам е SmartEx. Не успявам и да си сменя региона на Япония, защото ми иска карта с японски адрес

Вместо кои тамошни карти? Вместо техни банкови карти (каквато е и Револют) може да ползваш Револют, то тамошна не можеш и да си изкараш. SUICA, PASMO и т.н. не са банкови карти (нито дебитни, нито кредитни). По-скоро си ги представи като един вид портфейл. Слагаш в него пари и плащаш почти навсякъде, без да ти се налага да носиш пари в брой, Докато Револют е банкова карта, с която плащаш или теглиш пари от сметката си. 

Иначе аз съм си взимал билети от SmartEx, но през сайта, след регистрация. Ако обаче не пътуваш по време на някакви празници (златна седмица и т.н.) и не искаш точно определени места, то няма проблеми да си купиш билетите и на място. Аз си ги купих онлайн, за да мога да запазя местата с място за багаж зад тях и да метнем там количката с детето в нея :D И много добре си спа.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 9 часа, polyglota80 каза:

Имам Револют, но е само дигитална. Иначе имам нормална дебитна карта от българска банка.

Избягвам да тегля пари в чужбина като цяло, не ми е комфортно!

Еми ще трябва да прецениш за себе си кое е по-малкото зло. Да загубиш два пъти пари в обмен или да преодолееш дискомфорта си и да теглиш пари на място. Все пак препоръчвам Револют или Wise, както ти писаха и във фейсбук групите, освен, ако не си сигурен, че с картата на банката ти няма да имаш такси.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, ivailo_radev каза:

Еми ще трябва да прецениш за себе си кое е по-малкото зло. Да загубиш два пъти пари в обмен или да преодолееш дискомфорта си и да теглиш пари на място. Все пак препоръчвам Револют или Wise, както ти писаха и във фейсбук групите, освен, ако не си сигурен, че с картата на банката ти няма да имаш такси.

Да разбирам ли правилно, че където можеш да платиш със SUICA, можеш да платиш и с револют. Иначе ми е ясно, че SUICA и PASMO, това са им транспортните карти, първата е на JR, втората е на токийското метро. Реално си зареждаш пари през апп. Би ми било много удобно , знаеки че мога да ги ползвам навсякъде. Не знам пласмасовия еквивалент , който се взема на летището можеш ли да си го вържеш в апп на телефона , през който да зареждаш и да си следиш картата

Всъщност, ако револют работи , това би ми стигнало, но револют напрактика е или Mastercard или Visa и не виждам причина, ако револют работи , защо другите да не работят. Т.е. аз имам освен револю Мастъркард на DSK и ВИЗА на ПИБ. 

Доколкото знам от револют можеш да изтеглиш пари на банкоматите, май основно 7/11 се препоръчваха

Публикувано:

Не, не разбираш правилно. Горе това ти обясних, че SUICA и PASMO не са транспортни карти, нито са кредитни или дебитни карти. Най-лесно е да си ги представиш като твоето портмоне, ама в дигитален вариант. Отиваш до метрото и не вадиш пари от джоба, за да си купиш билет, а слагаш картата (т.е. вадиш пари от дигиталния джоб) на четеца на бариерата и влизаш. Отиваш на машинката за лимонади и правиш същото.

Защо не може да го направиш с Револют - защото са банкови карти, т.е. трябва да изтеглиш пари от банкомата и да си ги сложиш в джоб (физически или дигитален). Ако имаш японска банкова карта е друга работа, макар че и там не съм сигурен дали просто не са интегрирали някакъв вид електронен портфейл в картата просто. Но е все тая, понеже нямаш японска банкова карта. 

А Револют работи в софийския градски транспорт, но не работи в японски, защото не е интегриран в японската система. Технически, подозрението ми е, че просто NFC чиповете са на друга честота или нещо такова. Все тази, не работи така, както работи в София. 

Обобщено:

SUICA, PASMO и всичките други регионални и квартални еквиваленти - НЕ са ТРАНСПОРТНИ КАРТИ! НЕ са БАНКОВИ КАРТИ! Електронни портфейли са - в тях може да си държиш пари, може да си държиш дори и транспортни карти! (дневни, седмични, месечни и т.н.). Точно както би го направил с портмонето си.

SUICA, PASMO и останалите могат да се ползват в Япония навсякъде, където може да ползваш и Револют.

Револют и други банкови карти обаче НЕ могат да се ползват навсякъде, където може да се ползват SUICA...

А по въпроса дали Револют или някоя от другите ти банкови карти - ще работят и другите, просто горе писах, че трябва да си види тарифите на банките, за да не се окаже, че му слагат 3-4-5% при теглене в Япония.

• Харесвам 3
Публикувано:

доколкото разбирам, с банкова карта би трябвало да можеш да си купиш билет на гише или автоматична каса (или само японски се приемат?)

със електронните портфейли можеш на място да минаваш на бариерите без да купуваш предварително

нали така?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 49 минути , neuromancer каза:

доколкото разбирам, с банкова карта би трябвало да можеш да си купиш билет на гише или автоматична каса (или само японски се приемат?)

със електронните портфейли можеш на място да минаваш на бариерите без да купуваш предварително

нали така?

Ами ако искаш да си вземеш примерно единичен билет за метрото, или със Суика-та или с пари в брой май може само. Сега за билети за Шинкансен, разни пасове и т.н може да ползваш сайтове и да си ги купиш с банкова карта, която не е японска. За гише не и автомат не съм сигурен, че ще може, ама там трябва друг да каже. То пък те май не могат и със Суика тогава. Трябва да се разглежда всеки единичен случай, но със сигурност Суика спестява много проблеми в ежедневието (ама може и без нея естествено).

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, ivailo_radev каза:

Не, не разбираш правилно. Горе това ти обясних, че SUICA и PASMO не са транспортни карти, нито са кредитни или дебитни карти. Най-лесно е да си ги представиш като твоето портмоне, ама в дигитален вариант. Отиваш до метрото и не вадиш пари от джоба, за да си купиш билет, а слагаш картата (т.е. вадиш пари от дигиталния джоб) на четеца на бариерата и влизаш. Отиваш на машинката за лимонади и правиш същото.

Защо не може да го направиш с Револют - защото са банкови карти, т.е. трябва да изтеглиш пари от банкомата и да си ги сложиш в джоб (физически или дигитален). Ако имаш японска банкова карта е друга работа, макар че и там не съм сигурен дали просто не са интегрирали някакъв вид електронен портфейл в картата просто. Но е все тая, понеже нямаш японска банкова карта. 

А Револют работи в софийския градски транспорт, но не работи в японски, защото не е интегриран в японската система. Технически, подозрението ми е, че просто NFC чиповете са на друга честота или нещо такова. Все тази, не работи така, както работи в София. 

Обобщено:

SUICA, PASMO и всичките други регионални и квартални еквиваленти - НЕ са ТРАНСПОРТНИ КАРТИ! НЕ са БАНКОВИ КАРТИ! Електронни портфейли са - в тях може да си държиш пари, може да си държиш дори и транспортни карти! (дневни, седмични, месечни и т.н.). Точно както би го направил с портмонето си.

SUICA, PASMO и останалите могат да се ползват в Япония навсякъде, където може да ползваш и Револют.

Револют и други банкови карти обаче НЕ могат да се ползват навсякъде, където може да се ползват SUICA...

А по въпроса дали Револют или някоя от другите ти банкови карти - ще работят и другите, просто горе писах, че трябва да си види тарифите на банките, за да не се окаже, че му слагат 3-4-5% при теглене в Япония.

И си прав, и не си прав. SUICA са транспортни карти, които са първите масово приети в Япония и са еволюирали към дебитните карти. Въпреки че споделят същите възможности за разплащане , ползват други протоколи, честота е една й съща. SUICA ползва японския протокол на Sony.  Точно затова Револют не работи навсякъде, защото ползва друг протокол , а той не е внедрен на много места в Япония, най-вече вендинг машини, бариери и прочие, въпреки че тече процес по адоптването му.

Така или иначе тези технически детайли са извън въпроса, който зададох. 

В крайна сметка успях да си добавя SUICA в Apple Wallet и дори си прехвърлих пари. 

Указания за добавяне на SUICA в Apple Wallet:
Oтваря се уолета и се натиска бутона за добавяне. Трябва да се избере transit card (не дебитна/кредитна карта). После се скролира до SUICA , като се избере иска сума за добяване, като минималната е 1000 ейни, 11 лева по настоящем. После се избира карта , от която да се изтегли и готово. Имаш SUICA за плащане. Красивото е, че не се разпознава като кредитна/дебитна карта, а като транспортна карта и минаването през вратите на метрото става с допиране на телефона без да се иска ауторизация. 

За съжаление , не можах да репликирам този процес на pixel-a на жената. Така че , ще ни трябва и физическа карта на място, но по идея хората с  iPhone могат да си спестят главоболието. 

• Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Боян Димитров каза:

И си прав, и не си прав. SUICA са транспортни карти, които са първите масово приети в Япония и са еволюирали към дебитните карти. Въпреки че споделят същите възможности за разплащане , ползват други протоколи, честота е една й съща. SUICA ползва японския протокол на Sony.  Точно затова Револют не работи навсякъде, защото ползва друг протокол , а той не е внедрен на много места в Япония, най-вече вендинг машини, бариери и прочие, въпреки че тече процес по адоптването му.

Така или иначе тези технически детайли са извън въпроса, който зададох. 

В крайна сметка успях да си добавя SUICA в Apple Wallet и дори си прехвърлих пари. 

Указания за добавяне на SUICA в Apple Wallet:
Oтваря се уолета и се натиска бутона за добавяне. Трябва да се избере transit card (не дебитна/кредитна карта). После се скролира до SUICA , като се избере иска сума за добяване, като минималната е 1000 ейни, 11 лева по настоящем. После се избира карта , от която да се изтегли и готово. Имаш SUICA за плащане. Красивото е, че не се разпознава като кредитна/дебитна карта, а като транспортна карта и минаването през вратите на метрото става с допиране на телефона без да се иска ауторизация. 

За съжаление , не можах да репликирам този процес на pixel-a на жената. Така че , ще ни трябва и физическа карта на място, но по идея хората с  iPhone могат да си спестят главоболието. 

Не разбрах за кое не съм прав, ама все тая. На Пиксела няма и да можеш, работи само на Iphone.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 22.10.2025 г. в 23:31, Боян Димитров каза:

Аз я добавих в Apple wallet. Беше доста лесно и презареждането става за 2 секунди. Има доста видеа онлайн ако има проблем, как да се добави. След това ми изписа, че ще бъде валидна 10 години и че нямам нужда от физическата карта. 

Ползвах Револют за плащане в магазините, но няколко пъти имах проблем на плащане с телефон и Apple wallet и искаше да се плати с физическата карта. 

• Харесвам 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте. Планираме пътуване до Япония през 2027г с основни места за посещение Токио, Киото и Осака. Искаме да избегнем прекалено много дъжд и/или студ, като компромисен вариант е да хванем тълпите и високите цени в топ сезона.

Ще се радвам да споделите лични впечатления как изглежда и се усеща времето в конкретните периоди сравнено с България, например. Въпросът ми може да звучи тъпо, но знаете, че една температура може да се усеща по различен начин на различни места.

Ако правилно се ориентирам юни-октомври са големи порои, декември-февруари е студ, а март-май са големи тълпи и високи цени? Има ли отрязъци в тези периоди, когато е приемливо откъм валежи и студ (т.е. да не нося дъждобран и да не съм със зимно яке и шапка), както и да не е пълна лудница.

В тази връзка, ще се радвам на съвети и относно самолетните билети - кои авиокомпании най-често предлагат промоции и оптимални цени дотам от Европа, в кои моменти е възможно да се появявт такива оферти и от кои градове в Европа и до кои в Япония (не държим началната точка да е София, както и да се лети непременно до Токио) да следим?

Багодаря предварително.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.