Прескочи до съдържание

Япония - бързи въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с Япония. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Токио?

- Може ли да шофираме в Япония с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Токио или Осака?

- Заслужава ли си JR Pass?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
2 minutes ago, SPQR89 said:

Здравейте. Планираме пътуване до Япония през 2027г с основни места за посещение Токио, Киото и Осака. Искаме да избегнем прекалено много дъжд и/или студ, като компромисен вариант е да хванем тълпите и високите цени в топ сезона.

Ще се радвам да споделите лични впечатления как изглежда и се усеща времето в конкретните периоди сравнено с България, например. Въпросът ми може да звучи тъпо, но знаете, че една температура може да се усеща по различен начин на различни места.

Ако правилно се ориентирам юни-октомври са големи порои, декември-февруари е студ, а март-май са големи тълпи и високи цени? Има ли отрязъци в тези периоди, когато е приемливо откъм валежи и студ (т.е. да не нося дъждобран и да не съм със зимно яке и шапка), както и да не е пълна лудница.

В тази връзка, ще се радвам на съвети и относно самолетните билети - кои авиокомпании най-често предлагат промоции и оптимални цени дотам от Европа, в кои моменти е възможно да се появявт такива оферти и от кои градове в Европа и до кои в Япония (не държим началната точка да е София, както и да се лети непременно до Токио) да следим?

Багодаря предварително.

Големите порои са голяма рядкост октомври. Аз бях от 15 до 31 октомври и времето беше страхотно. Като нашата есен, бях с есенно яке. Само веднъж валя, не особено продължително. Според мен есента е най добрият сезон за посещение на Япония. Ако искате повече есенни цветове, по-скоро към ноември трябва да е. Едни приятели ходиха лятото и пак не ги валя, но е много топло тогава. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Моят опит е от първите две седмици на април и първите две на октомври, и двата пъти времето беше много по-топло и влажно от обичайното за България. Може да сме уцелили някаква по-топла година, не знам, но октомври температурите бяха почти летни (23-25 градуса, един ден беше 28). През април беше една идея по-хладно, тип за лека връхна дреха. Валя ни дъжд може би общо 2-3 пъти за по половин ден, не е драматично. Бонусът на октомври беше, че туристите бяха под половината на април.

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 16 минути , SPQR89 каза:

Здравейте. Планираме пътуване до Япония през 2027г с основни места за посещение Токио, Киото и Осака. Искаме да избегнем прекалено много дъжд и/или студ, като компромисен вариант е да хванем тълпите и високите цени в топ сезона.

Ще се радвам да споделите лични впечатления как изглежда и се усеща времето в конкретните периоди сравнено с България, например. Въпросът ми може да звучи тъпо, но знаете, че една температура може да се усеща по различен начин на различни места.

Ако правилно се ориентирам юни-октомври са големи порои, декември-февруари е студ, а март-май са големи тълпи и високи цени? Има ли отрязъци в тези периоди, когато е приемливо откъм валежи и студ (т.е. да не нося дъждобран и да не съм със зимно яке и шапка), както и да не е пълна лудница.

В тази връзка, ще се радвам на съвети и относно самолетните билети - кои авиокомпании най-често предлагат промоции и оптимални цени дотам от Европа, в кои моменти е възможно да се появявт такива оферти и от кои градове в Европа и до кои в Япония (не държим началната точка да е София, както и да се лети непременно до Токио) да следим?

Багодаря предварително.

Била съм в края на март и началото на април за Сакура. Също и по Нова година. Времето е като при нас. Декември и януари в Осака и Киото беше дъждовно със силен вятър и се усещаше доста по-студено от нормалното за температурите. Сняг нямаше. В Окинава беше почти лято, за къс ръкав,  през декември.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние бяхме края на март-началото на април.Времето беше по -топло от бг,малко дъждец,хванахме и Сакура.

Перфектно беше!Посетихме и Окинава,там си е лято по това време на годината😀

Следете за билети на air china,china southern,ако искате самолетните билети да са ви по-евтини.Ние летяхме от Амстердам 1вия път ,а 2рия от Будапеща,пак края на март!

• Харесвам 1
Публикувано:

Ноември е изключително приятно за разходки. Бих казала, че техния ноември е като нашия октомври, но без есенните дъждове. 

Второто ми посещение сега ще бъде края на февруари, началото на март, дано отново да няма дъждове и да е приятно. 

Евтини полети следете от големите летища: Мадрид, Милано, Мюнхен, Рим... Аз не вземам такива, за да имам максимално дни в Япония, а не да нощувам в Европа, или да се притеснявам за връзки. Та, следя за средни, не евтини полети. Последно забелязах добри комбинации с Търсиш с мулти Сити полети София-Токио-Шанхай-София, или София-Токио-Тайпе-София, или същото но със Сеул. Но не са евтини, т.е. под 500Е, а средни (700-1000Е)

• Харесвам 2
Боян Димитров
Публикувано:
На 11.01.2026 г. в 18:44, SPQR89 каза:

Багодаря предварително.

a0001979_parts_5dad0bb105584.jpg?2019111

Ние бяхме последната третина на ноември и хванахме Autumn Foliage, в планините леко попреминал, но в Киото в самия му пик. Сакурата тази година ще започне на 21.03. Изненадващо Токио е всред първите градове. Продължава до май месец в северните части на Япония. Излязоха първите прогнози. Предполагам 2027 ще е нещо подобно.

Билети от България с търкиш. Ние намерихме за под 700 евро без промоция, което в никакъв случай не е евтино, но връзките и престоя бяха много удобни. Нямаме възможност да загубим време в трансфери и спанета в други градове.  Бонус е, че не ги вземаш в последната минута и си организираш самотото пътуване навреме на по-евтина цена, за Япония разликата може да е много чуствителна, ако се забавиш. Но при всички случаи от Европа в някакъв момент ще изкочат билети на 400 евро, ако ти се чака и проверяваш редовно. Сега е още много рано за 2027 обаче. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Късна пролет, че да се избегнат сакура тълпите или есен е оптимално за мен.
Вижте промото в темата за полските авиолинии. Дори за тази пролет има цени по 500Е двупосочно. Избягвайте лятото, защото е топло като тук, но е топло денонощно и ужасно влажно. Бях август и голяма част от местните си носеха мини кърпи като за баня в джобовете, за да бършат пот, която се появява на мига, щом излезеш навън 😅

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Japan’s Cherry Blossom forecast 2026. When and where to see sakura🌸

Fuji, Japan, cherry blossom

Sakura Bloom Timing Across Japan in 2026

Japan’s sakura season sweeps from south to north as spring warms the islands. Because blossoms only last about 7–10 days at full bloom, timing your trip right is crucial and this year the season is forecast to arrive slightly earlier than average due to warmer predicted temperatures in March and April.

japan cherry blossom season

Moving on to practical and specific information, in the capital Tokyo, cherry blossoms are expected to start blooming on March 22, reaching full bloom on March 29.

In Kyoto, the flowers should open slightly later, on March 25, with peak bloom expected on April 2. Due to its proximity, a similar schedule is forecast for Osaka (blooming starting on March 25, with peak bloom expected on April 1).

As is usually the case, bloom dates are later in the north of the country, particularly in Hokkaido Prefecture, where the sakura season is expected to begin on April 26 and reach full bloom on April 30.

japan sakura season

This south-to-north progression gives travelers flexibility: if you miss the peak in Tokyo, Kyoto or Osaka, you can head north later in April and still catch stunning displays.

Where to See the Best Cherry Blossoms in Japan

Some of the most popular and memorable hanami spots include:

🌸 Tokyo

Ueno Park and Shinjuku Gyoen — iconic urban sakura picnics.

Chidorigafuchi Moat — a classic blossoms-by-water scene.

🌸 Kyoto

Maruyama Park and the Philosopher’s Path — serene, historic backdrops for sakura.

🌸 Osaka

Kema Sakuranomiya Park and Osaka Castle Park — tree-lined vistas mixed with historic architecture.

🌸 Hokkaido

Hirosaki Castle Park — a late-blooming spectacle with thousands of trees and castle towers.

Sakura, Japan

Why Sakura Season Is Special

Cherry blossoms aren’t just pretty flowers. They are deeply woven into Japanese culture, symbolizing renewal, beauty and the fleeting nature of life. Joining locals and travellers alike beneath blooming branches for hanami is one of Japan’s most cherished spring traditions.

• Харесвам 3
Публикувано:

Имам следната тревога 🙂 Пристигаме привечер на летище Кансай и планираме директно да се изстреляме до Нара. Дайте ми съвет какво ще бъде най-удобното придвижване (като се изключи частния трансфер). С малко дете и куфари сме и тези смени на влаковете малко ме притесняват. Освен това ми е много трудно да си сглобя картинката как бих си купил билет за подобно пътуване ако то включва отсечки с различни компании. 

В този ред на мисли, JR имат ли мобилно приложение където могат да се правят и управляват резервации?

И последно, транспортните карти (тези електронни портфейли) се валидират преди или след качване в съответния влак? Предполагам се валидират и на слизане. Те биха ли ни били полезни за трансфера от Кансай до Нара? 

Публикувано:
Преди 1 час, Весу каза:

Имам следната тревога 🙂 Пристигаме привечер на летище Кансай и планираме директно да се изстреляме до Нара. Дайте ми съвет какво ще бъде най-удобното придвижване (като се изключи частния трансфер). С малко дете и куфари сме и тези смени на влаковете малко ме притесняват. Освен това ми е много трудно да си сглобя картинката как бих си купил билет за подобно пътуване ако то включва отсечки с различни компании. 

В този ред на мисли, JR имат ли мобилно приложение където могат да се правят и управляват резервации?

И последно, транспортните карти (тези електронни портфейли) се валидират преди или след качване в съответния влак? Предполагам се валидират и на слизане. Те биха ли ни били полезни за трансфера от Кансай до Нара? 

Имате Limousine Bus https://www.hepl.phys.nagoya-u.ac.jp/public/Tau04/transportation.html

А иначе влаковете ще ги покаже и Google Maps.

• Харесвам 1
Боян Димитров
Публикувано:
Преди 1 час, Весу каза:

Ако сте тръгнали за  Япония, силно препоръчително е да се научите да ползвате гугъл мапс. Там може да си избереш от колко часа искаш да хванеш влак. Иначе автобуса изглежда най-добрата опция

Airport Limousine Bus 

• Duration: ~90 minutes direct
  • Cost: ¥2,100
  • Frequency: Usually hourly in afternoon/evening
  • Departure times (typical): 13:40, 14:40, 15:40, 16:40, 17:40, 18:40, 19:40
  • Drop-off: JR Nara Station and Kintetsu Nara Station
  • Pros: No transfers, comfortable, luggage-friendly
  • Cons: Less frequent than trains
  • Where to board: Bus stop #12 at Terminal 1

Уловката е, че ако заложите да купите билети на място, може да няма места, а ако планирате предварително , сте много чуствителни на всякакво забавяне на самолета. Като цяло , за мене висчкото това планиране в Япония е най-непривлекателната й черта,  Аз по принцип бих заложил на селския влак, но с дете и куфари пак е неудобно. Иначе ето инфо и за него

Train via Osaka/Namba (Budget-Friendly)

• Route: KIX → Namba (Nankai) → Nara (Kintetsu)
  • Duration: ~100-110 minutes
  • Cost: ¥1,450-1,970
  • Frequency: Very frequent (every 10-15 min)
  • Steps:
    1. Nankai Airport Express (Rapi:t) or regular train to Namba (~45 min)
    2. Walk to Kintetsu Namba Station (~5 min)
    3. Kintetsu Nara Line Limited Express to Nara (~40 min)
  • Pros: Cheaper, very frequent
  • Cons: Requires transfer and short walk
  • Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Имам нужда от помощ в намирането на най-хубавия възможен рьокан с онсен по възможност на не повече от 2-3 часа от Токио. Не съм сигурен дали съществува такова нещо както си го представям, но искам да бъде външен онсен с вулканични камъни с хубава гледка от него. Абе представям си Синята лагуна, ама в японски стил 😄 

@samuraika дали може да ми помогнеш със съвет? 

PS. Понеже кацаме на 18.03 вечерта в Токио кога смятате, че е по-добре да хванем влак към Киото на 19-ти или на 20ти предвид, че 20-ти им е национален празник? 

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Япония привлича все повече туристи извън традиционните си градове

orig.jpg?_=1770634485

Автентичните преживявания и приключения са двигател на туризма в Япония, а следващата година изложението Green Expo в Йокохама ще изведе на преден план природните и културни забележителности.

Туристическият сектор в Япония се радва на забележителен ръст на международния интерес, като броят на посетителите достига рекордни нива, а пътуващите все по-често търсят автентични преживявания извън най-известните градове на страната. Според данни, публикувани от Японската национална туристическа организация (JNTO), през 2025 г. страната е посрещнала над 42,7 милиона международни посетители, което отразява нарастващото търсене на възможности за опознаване на японската култура.

"По отношение на тенденциите, от гледна точка на цифрите, наистина се наблюдава ръст - Япония преживява бум", казва Саяка Усуи, директор на офиса на JNTO във Франкфурт, в интервю за Euronews Travel по време на туристическото изложение ITB Berlin.

За много посетители, които отиват в Япония за първи път, класическите дестинации като Токио и Киото остават основна атракция с техните храмове и исторически квартали. Все пак, посетителите, които се връщат, все по-често се осмеляват да излязат извън тези популярни маршрути.

Уникални хотели, съчетаващи традиция и лукс

Туристическият бум в Япония предизвика вълна от откривания на хотели - не само в Токио и Осака, но и в регионални дестинации. Много от тях са наистина уникални.

Приключенията на открито набират скорост

Наред с културата и кухнята, туризмът на открито се превръща в един от най-бързо развиващите се сегменти на пътуванията в Япония, особено сред европейските туристи, които търсят устойчиви и приключенски преживявания.

"Природата е една от важните теми, които предизвикват страст, особено за туристите от Европа", казва Усуи. "Япония предлага много преживявания, започвайки от традиционни и културни, но има и много добра комбинация от преживявания в природата."

Green Expo 2027 ще акцентира върху природните забележителности

Япония се подготвя за друго голямо международно събитие, целящо да покаже природното й наследство и ангажимента й към устойчивостта. След успеха на Expo 2025 в Осака, Йокохама ще бъде домакин на Green Expo 2027 - глобално събитие, фокусирано върху теми, свързани с околната среда, природата и културата.

"Тъй като това е зелено изложение, основната му тема ще бъде природата, зеленото, устойчивостта", обяснява тя. "Не само вишневи цветя, но и различни видове цветя в националните паркове."

Експото ще се проведе от март до септември 2027 г. и посетителите ще могат да разгледат големи градински пейзажи и цветни изложения, международни павилиони, както и интерактивни програми, подчертаващи устойчивото земеделие, озеленяването на градовете и биоразнообразието.

Наред с изложбите на сезонни цветя, традиционни практики като икебана и бонсай ще покажат дълбоката културна връзка на Япония с природата, а изложбите за храни и земеделие ще представят регионални продукти и кулинарни традиции, формирани от земята. С продължаващия ръст на туризма, японските туристически власти се стремят да насърчат пътуващите да опознават страната през цялата година, а не само през пиковите сезони.

"Япония предлага четири сезона", казва Усуи. "Всеки месец от годината можете да откриете автентични преживявания в Япония."

За повече инфо цък.
  • Харесвам 2
Публикувано:

Във връзка с горната статия ( @Иван Попов полезна информация за изложението догодина, благодаря!) изглежда, че има българи с интерес към различен туризъм в Япония. Тези дни попаднах случайно на българска авторска програма за общо 12 дни в Япония - остров Окинава е черешката + традиционните дестинации Токио, Киото и т.н. Нарекли са я "за напреднали", защото е различна от стандартните туристически екскурзии. Цената на този бутиков продукт - 3880 евро без самолетните билети до Япония, за мен е абсурдна, но програмата може да се ползва за идеи.   

• Харесвам 2
Публикувано:

Потвърждавам - ръстът е сериозен и се движи основно от повтарящи. Хора, които са дошли за стандартните Токио и Осака и се връщат за последващи посещения из цялата страна. Имам приятелка с къща за гости на Ишигаки (Окинава) - юни, юли и август й е всичко резервирано, 95% са чужденци. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Само ще добавя, че Сакурата тази година е цъфнала 4/5 дни по-рано.

Сакура разцъфна и даде старт на пролетния сезон в Япония (ВИДЕО)

Screenshot-2024-06-17-065543.jpg

Цъфтежът тази година започва по-рано от обичайното.

Любимото цвете на Япония- японската вишна сакура, е разцъфнало, а това официално дава старт на пролетния сезон. От метеорологичната обсерватория заявиха, че тазгодишното разцъфване е с пет дни по-рано от обичайното.

Черешовите цветове обикновено достигат своя пик в края на март до началото на април, когато страната отбелязва началото на новата учебна и бизнес година. Растението има символно значение за японската култура от векове.

Ето и клип.

• Харесвам 3
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Влаковете-стрели в Япония вече ще имат частни кабини от "върховен клас" (видео)

orig.jpg?_=1782308241

Известните японски високоскоростни влакове получават луксозно обновяване. По-късно тази година пътниците ще могат да резервират частни апартаменти с врати, които се заключват, седалки с функция за накланяне и отделен Wi-Fi, тъй като железопътните оператори въвеждат новата услуга Supreme Class.

От 1 октомври и без това прочутият с комфорта си Шинкансен ще бъде допълнен с частни отделения, които ще разполагат още с климатизация и регулируемо осветление.

Планира се апартаментите, подобни на тези в първа класа на самолетите, да са налични при старта на около 12 влака дневно, като до края на годината броят им да нарасне до 30. Central Japan Railway (JR Central) и West Japan Railway (JR West) съобщиха и че до края на 2028 г. отделенията Supreme Class трябва да са налични в приблизително 30% от всички влакове по линията Токайдо Шинкансен.

Как ще изглеждат новите кабини?

Новите пространства Supreme Class ще се предлагат в две различни конфигурации. Едната ще включва диван, повече пространство и възможност за настаняване на до двама пътници, а другата ще е по-компактна и предназначена за самостоятелно пътуващи.

По-малкият вариант ще се предлага във влаковете Нодзоми Шинкансен по маршрута между Токио и Нагоя, като билетът ще струва 32 440 йени (176 евро) в едната посока. По същия маршрут по-голямото отделение ще струва 47 060 йени (255 евро), а вторият пътник ще трябва да закупи и базов билет, както и билет за ограничен експрес. Президентът на JR Central Шунсуке Нива заяви, че новото предложение ще "осигури по-добри услуги за клиентите, които търсят висококачествени предложения".

• Харесвам 7
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, планирам пътуване през пролетната ваканция и ми се искаше да включа Ишигаки.

1. Не знам защо не намирам нищо във форума, а имам спомени че съм чела точно тик. Дали не ми убягва?

2. Дайте съвет къде и коя компания да следя за оферти

Благодаря!

Публикувано:

Не издържах на напрежението и вече се сдобих с билети за началото на април 11нощувки в Япония. Основното е, че много исках да отделя време за Ишигаки, но поради времева ограниченост се колебая дали да не го сменя с Окинава, която е по-достъпна с полети. Ние сме семейство с две деца на 10, като не планираме особен ентъртеймънт за децата като Universal studio, тематични паркове и т.н. 

Как ви се струва следното разпределение:

вар1. Токио 4, Осака 4, Окинава 3

или

вар. 2 Ишигаки 4н + Токио 7н. с еднодневни посещения на близки дестинации? 

Благодаря!

Публикувано:

Трудно ми е да преценя. Те все не стигат нощувките. Токио 4 са малко като за пръв път особено. 

Отиване и връщане от Токио ли летите?

Ние за пролетната ваканция не успяхме да издебнем прилични билети София- Истанбул. Предвид безумия разход по тази кратка отсечка отидохме с колата.

Публикувано:

без да имам опит с Япония, бих разделил само на 2 места

аз като ходя, ми се струва излишно да обикалям и Токио, и Осака, само едното стига

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз бих следвал класическия маршрут при първо посещение.11 дни и само за там не стигат , но ще видите основното модерно Токио + историческите Киото ,Нара, Химейджи.

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• veselush
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.