Прескочи до съдържание

Япония - бързи въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с Япония. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Токио?

- Може ли да шофираме в Япония с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Токио или Осака?

- Заслужава ли си JR Pass?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , stanimir каза:

Аз бих следвал класическия маршрут при първо посещение.11 дни и само за там не стигат , но ще видите основното - модерно Токио + историческото Киото ,Нара., Химейджи.

И ние така го правихме +2 дена Осака

Ако са 4 билета София Истанбул София разхода ще е като за още два билета Истанбул Токио - тръгвайте с колата или пък някакъв автобус от София

• Харесвам 1
Публикувано:

Може Пегасус да чакат. Най-евтиното промо на Търкиш мисля е около 140€ двупосочен от София - само с ръчен багаж , не знам колко струва добавянето на чекиран.Пегасус падат до 60€ за двупосочен с ръчен багаж , но трудно ще  нацелите точните дати.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 51 минути , neuromancer каза:

без да имам опит с Япония, бих разделил само на 2 места

аз като ходя, ми се струва излишно да обикалям и Токио, и Осака, само едното стига

Какво значи излишно? Бях там миналият ноември за 15 дни, успях да си разгледам всичко основно...

• Харесвам 1
Публикувано:

Много ви благодаря, ще чакам някой бил в Окинава или Ишигаки да сподели струва ли си за първи път. Колкото гледам обаче, Окинава не е моето място - някак си го оприличавам на Пукет. Засега продължавам да се колебая за класически тур или Токио+Ишигаки. 

Дани Магелани
Публикувано:
преди 5 часа, irinata каза:

Много ви благодаря, ще чакам някой бил в Окинава или Ишигаки да сподели струва ли си за първи път. Колкото гледам обаче, Окинава не е моето място - някак си го оприличавам на Пукет. Засега продължавам да се колебая за класически тур или Токио+Ишигаки. 

За Окинава - категорично да. И не е като Пукет, нищо общо.

• Харесвам 1
Публикувано:

И аз съм чувал хубави неща за Окинава и някак не мога да си представя, че японците ще позволят да стане чак като Пукет. Но до колкото знам там и кола е добре да имате. Присъединявам се към предложенията на другите да оставите само два града. Токио и Киото/Осака са напълно достатъчни, ако нямате специфични интереси. 

Публикувано:

И аз бих се спрял като за първо посещение да се отдели време на модерна+класическа Япония, а островите да останат да следващо посещение. Бих ги разделил 5 нощувки Токио и 6 Киото, като Киото да е база за пътуване към Нара, Осака и тн. Лично аз при следващо посещение бих пропуснал Осака, но за първо посещение да се видят през деня аквариума и замъка + вечерни разходки с/без корабче по главните им улици и храна, разбира се, е напълно ок за 1/2 дни без нощувка. Повече време бих отделил на Киото и дневни трипове до други градове. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Пуснаха ти се снимки за темите за Ишигаки, но явно не ти се чете и пак се пита едно и също за пореден път.

Никой на света, не може да каже, дали за теб "ще си струва" Ишигаки или не. 

На база на написаното тук, което не е малко, ако го прочетеш ти  самата трябва да си прецениш, дали си струва или не си. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 часа, irinata каза:

има два пътеписа във раздела, даже са показани на скриншота

там има споделено

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 часа, polyglota80 каза:

Какво значи излишно? Бях там миналият ноември за 15 дни, успях да си разгледам всичко основно...

Ами за мене два огромни милионни града с небостъргачи и храмове в една държава са си почти еднакви, няма смисъл да обикалям да ги видя в един пътуване. Ще видя единия. Ако ми се гледат още след първия път, следващия път другия град.

Публикувано:
преди 32 минути , neuromancer каза:

Ами за мене два огромни милионни града с небостъргачи и храмове в една държава са си почти еднакви, няма смисъл да обикалям да ги видя в един пътуване. Ще видя единия. Ако ми се гледат още след първия път, следващия път другия град.

Tokyo # Osaka са коренно различни градове.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 часа, Alexander каза:

Пуснаха ти се снимки за темите за Ишигаки, но явно не ти се чете и пак се пита едно и също за пореден път.

Никой на света, не може да каже, дали за теб "ще си струва" Ишигаки или не. 

На база на написаното тук, което не е малко, ако го прочетеш ти  самата трябва да си прецениш, дали си струва или не си. 

Може и не така грубо! 

Благодаря на останалите. Тъй като не си пестя четенето ще се позиционираме на две бази - Токио и по всяка вероятност Осака.

Публикувано:
преди 2 часа, irinata каза:

Може и не така грубо! 

Благодаря на останалите. Тъй като не си пестя четенето ще се позиционираме на две бази - Токио и по всяка вероятност Осака.

Моето предложение е да включиш една Йокохама между двете 🙃

За мен това е градът, създаден за хората. А и ако искаш японски изгрев, там е мястото да се случи подобаващо, т.е. от водата. Нощният Минато Мирай също е изживяване🙂

Аз съм фен на модерната страна на Япония и на мен Киото най-малко ми допадна от популярните места.

• Харесвам 5
  • Шок 1
Публикувано:

Като че ли август не е никак добър сезон за пътуване до Япония 😞

Токио,  
04.08.2026 12:11

Три лъва са умрели в зоологическа градина в Токио, вероятно от топлинен удар, а други са под наблюдение, съобщи днес говорителка на зоопарка, цитирана от Франс прес.

АФП отбелязва, че жегата е нещо обичайно за африканските големи котки, но те явно се справят трудно с високите нива на влажност в Япония.

След като миналата година преживя най-топлото лято, регистрирано досега, архипелагът сега е обхванат от нова гореща вълна, като в някои региони температурите достигнаха през последните седмици 40 градуса по Целзий - праг, който вече попада в новата категория "изключително горещи дни".

От средата на миналия месец 10 от 16-те лъва в зоопарка в Тама, на запад от столицата Токио, са проявили симптоми като "загуба на апетит и намалена активност", а три лъвици са умрели, се посочва в съобщение на зоопарка, който затвори до второ нареждане заграждението на големите котки, където посетителите обикновено са развеждани с автобуси като на сафари.

Една 3-годишна лъвица е умряла на 28 юли, друга, на 11 години – в петък, а трета, на 15 години – в неделя.

"Според нашия ветеринарен лекар причината за смъртта може да е топлинен удар", като са наблюдавани признаци на дехидратация и мултиорганна недостатъчност, заяви говорителката на зоопарка пред AФП.

"Въпреки че лъвовете се считат за устойчиви на топлина, през последните години гледачите засилиха мерките за справяне с летните температури в Япония. Тук жегата е съпроводена с висока влажност, което е различно от сухата жега в Африка", обясни тя.

/НС/

• Харесвам 5
Публикувано:

Като цяло юни-юли-август не са особено препоръчителни месеци за пътуване до Япония.

През юни е дъждовният сезон, а през юли-август е яко жега и влага. През септември пък е сезонът на тайфуните.

Има си и позитиви на юли-август като например разни фестивали и възможност за изкачване на връх Фуджи.

Ако целта e почивка и плажуване в Окинава, тогава е моментът, но извън островната група, аз бих пасувал точно тези месеци.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Набързо, извинявай.

Окинава няма нищо общо с Пукет. Ишигаки е много спокойно и автентично. НО!

Не са за първи посещение. 

Направете си Токио - Осака с околните стандартни неща. А после , живот и здраве, и други места. 

Успех! 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 часа, samuraika каза:

Набързо, извинявай.

Окинава няма нищо общо с Пукет. Ишигаки е много спокойно и автентично. НО!

Не са за първи посещение. 

Направете си Токио - Осака с околните стандартни неща. А после , живот и здраве, и други места. 

Успех! 

А Окинава струва ли си в средата на ноември? Би трябвало да става още за плаж, нали?

Публикувано:
преди 32 минути , Jorro каза:

А Окинава струва ли си в средата на ноември? Би трябвало да става още за плаж, нали?

Естествено, че да. Аз ще съм там краят на октомври за 4 дни.

Публикувано:

Ние се върнахме миналата седмица. Както винаги, всичко е преувеличено, нито жегата е нетърпима, нито е гадно през август. Беше топло, да, но за мен не се различава от софийската жега по никакъв начин. Цъкахме по цял ден навън и не сме умрели.

Климатици има дори навън на разни места - те, за разлика от нас, европейците, не се интересуват явно от ESG и си бичат навън климатици и пак им е хубаво и чисто.

Времето беше прекрасно, само един ден валя за 1-2 часа и това беше. Бяхме в Токио, Каназава, Сапоро и Хирошима. Навсякъде си беше чудесно. 

Те нас така и с Дубай ни плашеха за август, а на нас много ни хареса - хотели на 70% намаление, топ вода в морето, всичко ток. Така че за мен Япония си става и август. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Усещането за топлина / студ е много индивидуално.Не е въпрос на оцеляване. А за Дубай не е само ниския сезон , има много по-важна причина цените да удрят дъното.Ех , като се сетя за ковидна Швейцария в лятото на 2020 и 2021...никога няма да се върнат тези хубави времена.

• Харесвам 3
Публикувано:

Да, едни търпят на 40, други им е топло на 20+
Дори  местните масово ходят с кърпи в ръце  и си бършат потта по лицето и врата, за 2-3 мин навън ставаш мокър, колко да е е добре.

август в Дубай, беше капака, явно не ти пречи 40+

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 часа, stanimir каза:

Усещането за топлина / студ е много индивидуално.Не е въпрос на оцеляване. А за Дубай не е само ниския сезон , има много по-важна причина цените да удрят дъното.Ех , като се сетя за ковидна Швейцария в лятото на 2020 и 2021...никога няма да се върнат тези хубави времена.

Ако говориш за Дубай сега, войната, за съжаление, не влияе на цените надолу, а нагоре. Гледах за октомври, ноември - цените са двойни на миналата година. Очаквах да са по-ниски, но има и логика да са по-високи - с по-малко хора искат същите приходи, което е нормално. 

Иначе за Япония - определено е индивидуално, но посланието ми беше друго - не се водете толкова по общите послания, че е нетърпимо някъде, ако знаете, че издържате на топлина. Защото е топло, но чак непоносимо не е. Япония за нас беше напълно ОК. 

• Харесвам 3
Публикувано:
10 minutes ago, Loverboy said:

Ако говориш за Дубай сега, войната, за съжаление, не влияе на цените надолу, а нагоре. Гледах за октомври, ноември - цените са двойни на миналата година. Очаквах да са по-ниски, но има и логика да са по-високи - с по-малко хора искат същите приходи, което е нормално. 

Демек, припознали са опита на нашите хотелиери и ресторантьори.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 часа, Loverboy каза:

Ние се върнахме миналата седмица. Както винаги, всичко е преувеличено, нито жегата е нетърпима, нито е гадно през август. Беше топло, да, но за мен не се различава от софийската жега по никакъв начин. Цъкахме по цял ден навън и не сме умрели.

То не се умира лесно...

Аз не бих препоръчал на никой, който иска да разглежда София да го прави юли и август 😉

Преди 1 час, Alexander каза:

Дори  местните масово ходят с кърпи в ръце  и си бършат потта по лицето и врата, за 2-3 мин навън ставаш мокър, колко да е е добре.

Аз такова нещо у нас не съм видял, а там е масово. Влажността лятото в Япония е неприятна. Тук вечер се захлажда, а там не...

Аз също съм бил август, но определено бих избрал други дати, когато се ходи пак.. 😉

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:

Здравейте, оглеждам се за самолетни билети за Япония (Осака или Токио) в периода 8-30 Май за около +-2 седмици. Ще пътувам сама и съм доста гъвкава с дати и прикачвабия и бих минала и през Тайпе, Селу, Пекин или Шанхай за 1-2 нощувки. Най-ниските цени, които намивам за момента за около 700-800 евро. Дали би имало промо на търсиш сега септември за нещо по-добро или от къде може да мина да сваля цената? Приемам всякакви предложения да изпиля цената. Мерси предварително!

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

• nomad11
    • lesy
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.