Прескочи до съдържание

Кратки и бързи въпроси за Рим

Spqr

Препоръчани мнения

За обикаляне предимно пеша, мога да препоръчам хотела, в който бях тази седмица Hotel Virgilio. Не е много близо до Термини(10-15минути пеша), но е на пешеходно разстояние от  доста обекти- момумента Виктор Емануел  и пиаца Венеция- 7-10мин., Киринале-3-5 минути, фонтана Треви -7минути, Колизеума-15минути и т.н.

Рома пас съм ползвала само при първото ми ходене в Рим преди 8 години-много ми беше полезна и удобна.Купува се от туристическите бюра(има такова на Термини) Ако се вземе този пас няма нужда от билети за градски транспорт. Иначе билетите за градския транспорт се купуват предварително от магазинчетата за цигари -един билет е 1,50евро, важи 100 минути, но само веднъж за метро(т.е. за 100 минути с един билет може да се ползват неограничен брой пъти автобус или да се ползва веднъж метро и много пъти автобус). Има еднодневни карти -7 евро, според мен абсолютно излишни.

Опашките за Ватиканските музеи са големи само сутрин-ако отидете към 11ч или дори ранния следобед -направо си влизате(или чакате не повече от 15-20мин.)

За галерия Боргезе  искат предварителна резервация, защото помещенията не са големи и пускат лимитирана бройка хора -според мен, лудницата е за 11ч., така че ако пробвате пак следобеда може да влезете и без предварителна резервация. За съжаление това ще се разбере чак на място дали ще ви пуснат или не. Максималния престой вътре е 2 часа-т.е. ако си вземете билети за 11ч , влизате в 11ч и до 13ч трябва да сте излезли. В 13ч влизат следващите. Ние разгледахме за час- в 12ч вече бяхме излезли.

Ако се прибирате със сутрешния полет на Райън-препоръчвам хотел в района на  Термини(освен ако не се възползвате от такси-30евро фиксирана цена).

Редактирано от bobole4e
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

bobole4e, благодаря Ви! Чета, че районът на Термини не бил ОК, понеже ще съм сама........Няма да миткам по нощите, но все пак. Прибирам се с Райън сутринта рано и е важно да съобразя местоположението.

Редактирано от Balkanka
Връзка към коментар
преди 39 минути , Balkanka каза:

Здравейте, пътешественици!

Предстои ми пътуване в Рим през април догодина за 5 дни. Ходила съм в Рим преди 15 години, така че много от по.популярните места ще ги повторя - Колизеят, Ватиканските музеиу Форумите, Свети Петър. Имам няколко въпроса.

1. Къде е най-удачно да търся хотел/хостел/апартамент, за да обиколя най-важните (и най-изтърканите туристически места). Планирам да зачестя ходенията в този град, поне веднъж на година, но искам да си припомня най-популярното. Оккритията за по-неизвестните на редовия турист места ще ги оставя за постепенно проучване.

2. Попрочетох темата и разбрах, че за вила Боргезе и Ватиканските музеи е редно да си купя он-лайн предварително билети. Моля за Вашите съвети за кои забележителности да си купя предварително билети и за кои не е нужно. Тъй като ще съм от 5 до 10 април, едва ли ще има свободен вход на някой обект, а дори и да има вероятно е нереалистично да се редя на огромни опашки.

3. Как седи въпросът с този Рома Пас (не съм си купувала никога такъв тип пасове и нямам идея как се купуват, как се ползват и изобщо какво да очаквам).

4. Ходя страшно много пеша и не се уморявам.......Все пак как стои въпросът с обществения транспорт, какво е разумно да си купя - какви билети, карти.

5. Кацам с Райън на Чампино. Попрочетох за придвижването, но понеже знам колко са силни италиянците с чуждите езици (ще изпадна с ситуацията на оня виц с милиционерите), дали ще мога на летището да си купя някакви билети - не само за придвижване до града, но и за из града? Ако не е съвсем правимо, какво ме съветвате?

Всяка Ваша препоръча е повече от добре дошла.

Благодаря пердварително!:)

По т. 1. - ако полетът ти на връщане е рано сутринта, е хубаво да си около Термини.

по т. 3 и 4. - ние винаги купуваме дневни карти за транспорта, по-изгодни са ни, в сравнение с Рома пас

по т. 5 - на летището не е мястото за билети за градския транспорт, но когато стигнеш в града, на всяка спирка на метрото има машини за продажба, които се настройват и на разбираеми езици (като английски).

Виж и любимата ми тема:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Привет ,Магеланци! Благодаря за безценната информация ! Инцидентно заминаваме за Рим и моля за съвет: как най-рационално да ползваме ROMA PASS за 3 дена...по какъв принцип- цена, разстояние между обектите, значимост на музеите....?  Мисля да не включваме Колизеума,понеже билетът е за 2 дена и може спокойно да си го използваме.И още: за кои музеи има намаление за пенсионери,да оставим и тях извън ROMA PASS!Имаме 7 дена за Рим.Предварително Благодаря!

Връзка към коментар
преди 4 часа, Dimitrokali каза:

Привет ,Магеланци! Благодаря за безценната информация ! Инцидентно заминаваме за Рим и моля за съвет: как най-рационално да ползваме ROMA PASS за 3 дена...по какъв принцип- цена, разстояние между обектите, значимост на музеите....?  Мисля да не включваме Колизеума,понеже билетът е за 2 дена и може спокойно да си го използваме.И още: за кои музеи има намаление за пенсионери,да оставим и тях извън ROMA PASS!Имаме 7 дена за Рим.Предварително Благодаря!

Преценете какво искате да посетите с Рома Пас, съответно колко транспорт ще ползвате, докато е валидна и вижте дали изобщо ще си струва. В моя случай - не оправда цената си.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Привет, искам да питам дали някой е ползвал Rome Airportbus (рано сутрин от Рим до Чиампино)? Притеснявам се, че резервацията е плаваща и че според сайта им ако автобуса е пълен оставаме за следващия. Ако някой е пътувал какво е положението за автобуса в 6?

Редактирано от savagejo
Връзка към коментар
Преди 1 час, savagejo каза:

Привет, искам да питам дали някой е ползвал Rome Airportbus (рано сутрин от Рим до Чиампино)? Притеснявам се, че резервацията е плаваща и че според сайта им ако автобуса е пълен оставаме за следващия. Ако някой е пътувал какво е положението за автобуса в 6?

Здравей, 

Не виждам никакъв смисъл да се купува предварително билет, особено като се има предвид, че цената е същата. Никога не ми се е случвало да ида на Термини и автобусът ми да е пълен до дупка и да чакам следващия. 

Ако вече сте купили билети, спокойно - няма опция да не се качите, според мен. Обърнете внимание къде точно спират автобусите. Едните фирми са на Via Marsala, другите от другата страна на Термини. Тази фирма е известна и няма да имате проблем. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Моето тръгване за Рим наближава и съм си купила билети он-лайн за Вила Болгезе, комбиниран за Ватиканските музеи и Сикстинската капела и комбитиран билет за Колизеума, Палатин и Римските форуми. Искам да ви попитам какво ще препоръчате относно Катедралата Свети Петър? Необходимо ли е да се купува он-лайн билет или се влиза бързо! Как стои въпросът с качването на купола - резервира ли се време предварително, нещо плаща ли се предварително или всичко на място без да е необходимо много чакане?

Благодаря Ви предварително!

Връзка към коментар

Няма входна такса за самата църква, вход свободен. За купола се купува на място, приемат само плащания в брой. За чакането - зависи колко е натоварено. Ние през ноември направихме купола след като излязохме от Ватиканските музеи /така спестихме опашката на площада/ и не сме чакали повече от 20 мин за билети за купола. А след него, ако са ви останали крака :) ,  можете да влезете в базиликата "Св.Петър".

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
On 3/20/2018 at 11:34 AM, Loverboy said:

Здравей, 

Не виждам никакъв смисъл да се купува предварително билет, особено като се има предвид, че цената е същата. Никога не ми се е случвало да ида на Термини и автобусът ми да е пълен до дупка и да чакам следващия. 

Ако вече сте купили билети, спокойно - няма опция да не се качите, според мен. Обърнете внимание къде точно спират автобусите. Едните фирми са на Via Marsala, другите от другата страна на Термини. Тази фирма е известна и няма да имате проблем. 

От къде тръгва този автобус за летището, на гара Термини ли? Тъй като ще имаме ранен полет от Чиампино се чудя как ще стигнем до там от района на Ватикана. Някой може ли да даде идея?

Редактирано от Аля
Връзка към коментар
Преди 1 час, Аля каза:

От къде тръгва този автобус за летището, на гара Термини ли? Тъй като ще имаме ранен полет от Чиампино се чудя как ще стигнем до там от района на Ватикана. Някой може ли да даде идея?

нощен автобус

http://www.atac.roma.it/files/doc.asp?r=358

Връзка към коментар

Преди 1 час, bad kid каза:

нощен автобус

http://www.atac.roma.it/files/doc.asp?r=358

Благодаря, но нещо не се ориентирам в тази карта. Какво трябва да търся, как да видя кои са тези нощни автобуси и разписанието им? Опитах със сайта на АТАС да търся, но и там нещо удаих на камък.

Благодаря, редактирам предишното. Май се ориентирах, трябва ми автобус n15 до Термини. Малко сложен сайт. А кои градски автобуси ходят до Чиампино, разбрах, че има такива, но не ги намирам в тази карта?

Връзка към коментар
Преди 1 час, Аля каза:

Благодаря, но нещо не се ориентирам в тази карта. Какво трябва да търся, как да видя кои са тези нощни автобуси и разписанието им? Опитах със сайта на АТАС да търся, но и там нещо удаих на камък.

Благодаря, редактирам предишното. Май се ориентирах, трябва ми автобус n15 до Термини. Малко сложен сайт. А кои градски автобуси ходят до Чиампино, разбрах, че има такива, но не ги намирам в тази карта?

Може и директно в гугъл мапс да зададеш от къде тръгваш и къде пристигаш и ще ти излезе и разписание

и конкретен маршрут

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...
преди 2 часа, Deska79 каза:

Здравейте! Някой използвал ли е отстъпките на booking.com за посещения на обекти и музеи в Рим и заслужават ли си?

Здравейте!

booking.com имаха няколко вида отстъпки за посещения на обекти в различни градове, като първите бяха много атрактивни, но преди повече от година. Бъдете по-конкретна какво имате предвид, иначе - като цяло техните "отстъпки" с нищо не превъзхождат цени, които могат да бъдат намерени извън сайта им. Като се добави и не съвсем добрата комуникация с тях при проблем, лично аз не смятам, че си струва.

Имаме много теми за Рим, както и за начини на посещения по обектите. Питайте конкретно и пишеше цени ако прецените.

Редактирано от Таньо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, НелиА каза:

Здравейте,

интересувам се дали сте ползвали така наречените e-gates на летище Фиумичино - работят ли с нашите международни паспорти?

Благодаря!

Да, работят. По скоро служителите на летището не знаят, че България е член на ЕО и като видят паспорта обясняват, че тези гейтове са само за граждани на страни от ЕО и те пращат на опашките. Просто си настоявайте, че можете да минете през тях. 

Връзка към коментар
преди 13 часа, aleksandrina каза:

На Чампино даже приканват, който има такъв паспорт да минава. Без деца обаче. 

Децата никъде не минават, защото не ги хващат камерите заради височината им.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 24.07.2018 г. в 14:07, Таньо каза:

Здравейте!

booking.com имаха няколко вида отстъпки за посещения на обекти в различни градове, като първите бяха много атрактивни, но преди повече от година. Бъдете по-конкретна какво имате предвид, иначе - като цяло техните "отстъпки" с нищо не превъзхождат цени, които могат да бъдат намерени извън сайта им. Като се добави и не съвсем добрата комуникация с тях при проблем, лично аз не смятам, че си струва. 

Имаме много тези за Рим, както и за начини на посещения по обектите. Питайте конкретно и пишеше цени ако прецените.

Отново с въпрос. Правилно ли разбрах, че може в безплатната неделя да направим врътката с вход през Палатин и от там към Колизеума? И още един - на сайта на Боргезе пише, че няма билети за безплатната неделя ( срещу всеки от часовете пише no tickets available). Това какво означава - няма свободни места за влизане или трябва да идем на място и да чакаме? Благодаря!

Връзка към коментар

@Deska79, Боргезе мисля, че никога не е била в безплатната неделя. На място ако отидете, може да загубите цял ден и пак да не влезете. Билетите се купуват онлайн, като си избирате ден и час за влизане, разпечатвате ги и поне 2 часа преди вашия желан час тръгвате към Боргезе. Първо, че е малко встрани от историческия център, второ паркът е голям и има какво да се види, вървейки към Боргезе, трето с разпечатаните билете ще се наредите на една доста голяма опашка за вземане на билети, на която половината хора не са знаели, че трябва да имат онлайн билети, но те си стоят и чакат докато на всеки един не му обяснят подробно, защо го връщат, четвърто ще се наредите на друга опашка за оставяне на чанти. В продължение на 2 часа е определен престоят в Боргезе. Аз бях за 13 ч., в 12 ч. хората без билети ги връщаха, като им каззваха да дойдат в 17 ч. без гаранция, че ще влязат. Така, че е загуба на ценно време в Рим да се ходи до Боргезе без онлайн билет. Някъде бяхме коментирали, пишете в търсачката на сайта Боргезе, за да видите сайта за покупка.

Редактирано от Емика
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
1 minute ago, Емика said:

Така, че е загуба на ценно време в Рим да се ходи до Боргезе без онлайн билет.

Ходихме до Боргезе и влезнахме с Рома пас без никаква предварителна резервация или каквото и да е. Така че е и въпрос на късмет явно. А аз идея си нямах, че може и да не можем да влезем там.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.