Прескочи до съдържание

Кратки и бързи въпроси за Рим

Spqr

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Иван Попов каза:

Аз мисля да ги взем от сайт, които ми предлага и по-бързо преминаване. А ако ги взема от официалния сайт трябва да е отделно....

https://www.rome-attractions.com/attractions/rome-combination-passes

https://colosseumrometickets.com/ticket/best-of-rome-pack-vatican-colosseum-and-st-peter-basilica-pass-ticket/

Като например от тези двата сайта.....

Не знам как може да ти предлага бързо минаване неофициалните сайтове, след като билетите за основните атракции са с час .

Св. Петър няма бързо влизане освен ако не си в група с екскурзовод във Ватикана и те пуснат без проверка след посещеието на Ватикана.

Santa Maria Maggiore  може да я видиш първия ден само отвън, работи от 7 до 19, последен вход 18:30

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Взех нещата от основния сайт на Ватикана, сега остава за Colosseum, но виждам, че от сайта им е само седмица по-рано. Така, че ще чакаме сега само времето да дойде.

• Харесвам 1
Публикувано:

@Иван Попов Според мен програмата за Рим е абсурдно амбициозна, да се обходят, разгледат и възприемат толкова места и забележителности в общо два дни. Не знам като коне ли ще препускате, разстоянията ще ги прелитате ли, как ще го направите...физически няма да ви стигнат часовете на деня.

Да вземем например ден втори следобеда и вечерта: Палатинския хълм, арената Циркус Максимус, Авентинския хълм с ключалката и разходка из Трастевере с вечеря...тези всичките за колко часа препускане? Нали трябва време за придвижване, обяд, кафе, чакане на опашка и т.н. Напомням, че за вечеря в Трастевере трябва резервация задължително и особено щом сте голяма група.  

Да видим ден четвърти: преди обяд посещение на Свети Петър и Ватиканските музеи...за общо колко, четири часа? Чакаш си реда на опашка да влезеш, на входа на Свети Петър има скенери и проверка. В музеите е многотия и пресищане на сетивата, а като има много хора не може да бързаш и да се буташ. Дори да посветиш един цял ден на Ватиканските музеи, пак не може да разгледаш всички колекции и експозиции. Предвидете си 3 - 4 часа за музеите и поне 1 час за базиликата, чисто време за разглеждане. 

За fast track-а смятам, че е само примамка в офертите. Дори в групи с екскурзоводи няма как стотици хора да получат бърза услуга по едно и също време, входът е един.  

След 4-5 изтощителни часа във Ватиканските музеи преди обяд, програмата продължава със следобедно-вечерно препускане из целия център на Рим (буквално). То това не е Витошка в София, има си крачки и километри за ходене. Плюс това на два пъти се споменава "свободно време" в комбинация с "разходка" и "шопинг". Не стига, че за няколко часа трябва да видиш всичките световноизвестни пиаци, фонтани и стълби, където ще се буташ с още един милион туристи, ами и свободно време да ти остане 😀.  

Тази програма не си я правил ти, нали?!

А черешката на тортата е, че действието ще се развива в Рим по време на априлската училищна ваканция. 🤪 Аз не бих си го причинила. 

Тази година - 2025, Рим очаква 35 млн. туристи за юбилейната Поклоническа година за Католическата църква:  https://nova.bg/news/view/2025/01/26/485037/рим-очаква-35-млн-туристи-за-юбилейната-поклоническа-година/

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 28.01.2025 г. в 22:14, Jenbel каза:

@Иван Попов Според мен програмата за Рим е абсурдно амбициозна, да се обходят, разгледат и възприемат толкова места и забележителности в общо два дни. Не знам като коне ли ще препускате, разстоянията ще ги прелитате ли, как ще го направите...физически няма да ви стигнат часовете на деня.

Да вземем например ден втори следобеда и вечерта: Палатинския хълм, арената Циркус Максимус, Авентинския хълм с ключалката и разходка из Трастевере с вечеря...тези всичките за колко часа препускане? Нали трябва време за придвижване, обяд, кафе, чакане на опашка и т.н. Напомням, че за вечеря в Трастевере трябва резервация задължително и особено щом сте голяма група.  

Да видим ден четвърти: преди обяд посещение на Свети Петър и Ватиканските музеи...за общо колко, четири часа? Чакаш си реда на опашка да влезеш, на входа на Свети Петър има скенери и проверка. В музеите е многотия и пресищане на сетивата, а като има много хора не може да бързаш и да се буташ. Дори да посветиш един цял ден на Ватиканските музеи, пак не може да разгледаш всички колекции и експозиции. Предвидете си 3 - 4 часа за музеите и поне 1 час за базиликата, чисто време за разглеждане. 

За fast track-а смятам, че е само примамка в офертите. Дори в групи с екскурзоводи няма как стотици хора да получат бърза услуга по едно и също време, входът е един.  

След 4-5 изтощителни часа във Ватиканските музеи преди обяд, програмата продължава със следобедно-вечерно препускане из целия център на Рим (буквално). То това не е Витошка в София, има си крачки и километри за ходене. Плюс това на два пъти се споменава "свободно време" в комбинация с "разходка" и "шопинг". Не стига, че за няколко часа трябва да видиш всичките световноизвестни пиаци, фонтани и стълби, където ще се буташ с още един милион туристи, ами и свободно време да ти остане 😀.  

Тази програма не си я правил ти, нали?!

А черешката на тортата е, че действието ще се развива в Рим по време на априлската училищна ваканция. 🤪 Аз не бих си го причинила. 

Тази година - 2025, Рим очаква 35 млн. туристи за юбилейната Поклоническа година за Католическата църква:  https://nova.bg/news/view/2025/01/26/485037/рим-очаква-35-млн-туристи-за-юбилейната-поклоническа-година/

Съгласен съм, но колкото видим толкова. Аз съм бил в Рим през 2016 година за 6 дни.

Много добре си спомянм, че разстоянията са изключително големи и просто ми е ясно за цялата лудница и натоварване.

Знам, че няма да успеем да видим всичко, то не случайно и последният ден ни е за разглеждане, но колкото видим толкова, иначе няма как да стане просто. 

Много неща са, много хора от цял свят има в Рим, а и ваканцията още допринася и за присъсътвието от Б-я, тоест такива като нас.

За бързо преминаване ми е ясно, че това е невъзможно. Просто ще има доста обекти, които няма да могат да бъдат видяни или просто няма да почувстваме Италианската атмосфера 🙂

Иначе аз си мислях за електрически колела, честно 🙂

За Ватикана е за около 3 часа, защото ние изобще се чудехме дали изобщо да ходим и да го разглеждаме..... 

Има неща, които просто ще се връща отново в Рим, за да се посетят 🙂

Благодаря ти за отговора! Отново ще коригирам програмата ни с цел олекотяване и разглеждане на по-малко обекти.

• Харесвам 2
Публикувано:

Е, добре че вече си бил в Рим, да му мислят тези от групата ви, на които ще е първи път. 😀

Електрическите колела са хубава идея, но ще бъдат неизползваеми в централната част по калдъръмите из тесните улички и тълпите хора.

• Харесвам 3
Публикувано:
На 21.01.2025 г. в 22:45, Иван Попов каза:

да посетите църквата San Pietro in Vincoli или да се изкачите на Капитолийския хълм.

Това в първия ден когато сте в района на Колизеума и Виктор Емануил, в близост са. Това е гледката зад музея Капитолия.

IMG_20230326_185752.jpg

• Харесвам 5
Публикувано:

Ванка, програмата за Рим е изпълнима, но ходенето за ден до Флоренция ми се струва абсурдно. 

Поне за тебе съм сигурен, че си в достатъчно добра физическа форма да не ти е проблем в Рим, а за останалите ти отговаряш. 😉

Много от обектите, площади, фонтани, могат да се разглеждат и по тъмно. Не видях да включваш Латерално. За мене е пропуск.

Махни Флоренция. В безплатната първа неделя от месеца отидете до Тиволи да го разгледате спокойно и преценете, дали бихте имали време и за Вила Адриана. Или пък вместо Тиволи да е Остиа Антика. Там входът иначе е 18 евро, а се стига евтино и бързо с metromare и билетче за градския транспорт в Рим.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря на всички за включването! Като сме там ще разказвам какво сме видяли и какво не сме видяли 🙂

преди 11 часа, master_of_germs каза:

Ванка, програмата за Рим е изпълнима, но ходенето за ден до Флоренция ми се струва абсурдно. 

Поне за тебе съм сигурен, че си в достатъчно добра физическа форма да не ти е проблем в Рим, а за останалите ти отговаряш. 😉

Много от обектите, площади, фонтани, могат да се разглеждат и по тъмно. Не видях да включваш Латерално. За мене е пропуск.

Махни Флоренция. В безплатната първа неделя от месеца отидете до Тиволи да го разгледате спокойно и преценете, дали бихте имали време и за Вила Адриана. Или пък вместо Тиволи да е Остиа Антика. Там входът иначе е 18 евро, а се стига евтино и бързо с metromare и билетче за градския транспорт в Рим.

Ами да ти кажа, то и другите са в добра физическа форма, тоест всички сме доста бързи.

Ще помисля и за това дали да не заменя нещо с Латерално.

Ами Флоренция не мога да я премахна, защото вече имаме влакови билети до там и няма как просто. 

Иначе не са проблем тези 18 евро, просто тези забележителности решихме да разгедаме и за това така направихме програмата (тоест аз я направих така) 🙂

Но каквото видим това ще е, каквото и да видим доста от групата ще са доволни.

А сега се чудим дали да не отидем до Терме Букурещ (над самото летище е), няма смисъл да ходим до центъра и да губим само излишно време. Все пак в Букурещ имат огромни опашки и задръствания. Видях, че и билетите са по 120 лей, да си ги вземем онлайн и да се знае какво ще правим и там. Защото 2 часа до центъра и 2 часа обратно до летището не си е работа. Повече от групата са били в центъра и няма да има смисъл само да се пътува. 

Ако тръгнем за центъра с какво най-бързо се стига и заслужава ли си за това време?

Кацаме в 09:25 и тръгваме в 17:40 часа за Рим, какво ни препоръчвате да направим? 

Публикувано:

Ако си падате по термите идете там...

Иначе цялото това търчане и на мен ми се вижда прекалено, но ти си знаеш... Особено ходенето до Флоренция при положение, че в Рим човек може и седмица да остане без да види всичко. Аз такива програми не правя, още повече като е 100 ясно, че няма да се изпълни какъв е смисъла?

Само ватиканските музеи са си цял ден, то не си струва да плащаш вход и да претупаш нещата, ако ще е отгоре-отгоре по-добре не влизаш...

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 42 минути , Иван Попов каза:

Благодаря на всички за включването! Като сме там ще разказвам какво сме видяли и какво не сме видяли 🙂

Ами да ти кажа, то и другите са в добра физическа форма, тоест всички сме доста бързи.

Ами Флоренция не мога да я премахна, защото вече имаме влакови билети до там и няма как просто. 

Иначе не са проблем тези 18 евро, просто тези забележителности решихме да разгедаме и за това така направихме програмата (тоест аз я направих така) 🙂

Но каквото видим това ще е, каквото и да видим доста от групата ще са доволни.

А сега се чудим дали да не отидем до Терме Букурещ (над самото летище е), няма смисъл да ходим до центъра и да губим само излишно време. Все пак в Букурещ имат огромни опашки и задръствания. Видях, че и билетите са по 120 лей, да си ги вземем онлайн и да се знае какво ще правим и там. Защото 2 часа до центъра и 2 часа обратно до летището не си е работа. Повече от групата са били в центъра и няма да има смисъл само да се пътува. 

Ако тръгнем за центъра с какво най-бързо се стига и заслужава ли си за това време?

Кацаме в 09:25 и тръгваме в 17:40 часа за Рим, какво ни препоръчвате да направим? 

Ако се чудите дали си заслужава да биете път до центъра.

Срещу летището е. 

https://www.tiriaccollection.ro/

До него има аутлет. Има и ресторант наблизо.... 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 32 минути , Иван Попов каза:

Темата е за Рим. Но понеже питаш за Букурещ- бих се качила от летището на автобус 100 Express до Piata Presei (Пиаца Пресей). Около 40 мин. Влизате в Музея на селото за 12 лв. (Muzeul satului "Dimitrie Gusti")- красиво място, красива природа. Излизате от северния вход и през парка отивате в Hard Rock Cafe- обяд, коктейл, а ако е лошо времето- може да стоите повече там. Ако е хубаво времето, може да са пуснали корабче за разходка по езерото Херъстръу.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 12 часа, master_of_germs каза:

Не видях да включваш Латерално

Преди 1 час, Иван Попов каза:

Може би с нещо медиално или окципитално :crazy:

Мастъра има предвид Сан Джовани ин Латерано

• Благодаря 1
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 5 часа, Иван Попов каза:

Флоренция

Ако решите да я оставите за отделно пътешествие или успеете да сместите някак, вижте изумителен Рафаело във вила Farnesina в Рим.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Вила_Фарнезина,

P1080146.JPG

както и оригинали на Кавалини в Санта Чечилия в параклисчето при монахините с асансьор горе.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Пиетро_Кавалини

P1080106.JPG

И двете са в Трестевере, където сигурно ще похапнете.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 31.01.2025 г. в 12:00, neuromancer каза:

Ако си падате по термите идете там...

Иначе цялото това търчане и на мен ми се вижда прекалено, но ти си знаеш... Особено ходенето до Флоренция при положение, че в Рим човек може и седмица да остане без да види всичко. Аз такива програми не правя, още повече като е 100 ясно, че няма да се изпълни какъв е смисъла?

Само ватиканските музеи са си цял ден, то не си струва да плащаш вход и да претупаш нещата, ако ще е отгоре-отгоре по-добре не влизаш...

Прав си, но може би и ще се разделим, защото групата ни е голяма вече сме 9 човека.

Всичко на място ще реорганизираме и в движение, само влакът и Ватикана са ни закупени за момента.

Наистина ще е тичане, но ние сме доста бързи като цяло, но според темпото ще е.

На 31.01.2025 г. в 12:32, marycap каза:

Но понеже питаш за Букурещ- бих се качила от летището на автобус 100 Express до Piata Presei (Пиаца Пресей). Около 40 мин.

Ние мислим с влака да стигнем до центъра и до Палатът на парламента в Букурещ.

На 31.01.2025 г. в 12:32, marycap каза:

Влизате в Музея на селото за 12 лв. (Muzeul satului "Dimitrie Gusti")- красиво място, красива природа. Излизате от северния вход и през парка отивате в Hard Rock Cafe- обяд, коктейл, а ако е лошо времето- може да стоите повече там. Ако е хубаво времето, може да са пуснали корабче за разходка по езерото Херъстръу.

За тук не сме гледали иначе. 

На 31.01.2025 г. в 16:57, Anna Kalinovska каза:

И двете са в Трестевере, където сигурно ще похапнете.

Ще отидем може би.

На 31.01.2025 г. в 16:57, Anna Kalinovska каза:

както и оригинали на Кавалини в Санта Чечилия в параклисчето при монахините с асансьор горе.

До тук не знам дали ще стигнем. 

Явно всичко ще е като стигнем там, програмата ще има корекции със сигурност 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте , 

на 02.03 ще сме в Рим и планираме да посетим Колизеума . Четох , че всяка първа Неделя от месеца , входа за Колизеума е безплатен . 

Някой знае ли дали това е вярно и трябва ли някаква предварителна резервация ? 

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 3.02.2025 г. в 10:45, B.Hristova каза:

Здравейте , 

на 02.03 ще сме в Рим и планираме да посетим Колизеума . Четох , че всяка първа Неделя от месеца , входа за Колизеума е безплатен . 

Някой знае ли дали това е вярно и трябва ли някаква предварителна резервация ? 

Вярно е, няма предварителна резервация, нареждате се на опашката и чакате.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.