Прескочи до съдържание

Автомобили под наем - пълни инструкции. Много подробни.

Препоръчани мнения

преди 18 минути , Stanimir_81 каза:

Още нещо колеги, което - поне аз - не открих да е коментирано.

Наемаме от Сицили бай кар. Трябва да посоча час на наемане и час на връщането на колата.

Кацаме в бари 7.05 местно време, ще посоча, че наемаме (примерно) в 8.00 ч. Какво се случва, ако отида по-рано? А, ако самолетът закъснее и аз закъснея и отида на гише в 8.30 ч.?

Връщане - пиша 18 ч., полетът ми е от 20 ч. ако я върна по-късно и с 1 минута - ясно ми е какво следва. Какво ако я върна обаче по-рано, с да речем половин-един час? Пак ли такса?

Мерси!

Нищо няма да стане. По летищата никой не ходи в точния час. Въпросът е да не пресрочиш връщането.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 42 минути , Zaro каза:

Нищо няма да стане. По летищата никой не ходи в точния час. Въпросът е да не пресрочиш връщането.

@Stanimir_81

Ако не си на ръба с времето, за да се/не се получи ден отгоре, аз лично препоръчвам:

1) Запази колата 30 мин по-рано от очакваното от теб време. Един арабски французин ме кара да чакам, че бях 30мин по-рано на едно летище ...

2) Дай час на връщане максимално късно в деня на връщане. Няма такса за ранно връщане, но може да ти искат повече пари за закъснение.

Все пак се плаща за 24ч наем и няма какво да загубиш, ако малко раздуеш часовете.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

още :

1.обикновено големите компании имат час гратис за закъснение ( пише го в условията за конкретният наем )

2. предплатен наем винаги  е по-добре , защото гарантира автомобила - в противен случай винаги има риск да няма останал автомобил заради някой просрочил наем или турист с дебел портфейл.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 50 минути , jorocontrola каза:

2) Дай час на връщане максимално късно в деня на връщане. Няма такса за ранно връщане, но може да ти искат повече пари за закъснение.

Все пак се плаща за 24ч наем и няма какво да загубиш, ако малко раздуеш часовете.

Извинявам се за репликата, но да допълня. Преди Ковид наистина нямаше такса за ранно връщане. Но в последните години видях няколко компании, които таксуват за ранно връщане на кола (над 1 час по-рано). Подгонил ги е гладът, явно. Така че няма да се мине без внимателно четене на условията по договора.

Относно часа на вземане на колата. При появяване в офиса до час по-рано (и предплатен наем!) никой не ми е отказал да ми даде колата. Пишат, че колата е взета в актуалния час вместо този от оригиналната заявка. Само трябва да се внимава да не се прескочат 24-те часа при връщането. За късно вземане, не ми се е случвало да закъснея с повече от 1 час, което по принцип е общоприетият толеранс при рентал компаниите, и не мога да кажа как стоят нещата. По принцип, ако има по-голямо закъснение, трябва фирмата да бъде уведомена, може би и посредникът, ако има такъв, но какво се случва оттам нататък, да чукам на дърво, не съм попадал в такава ситуация. Тук някой, ако има опит, моля да го сподели.

Как процедирам аз при определяне на часа на вземане: примерно полетът ми каца в 1 ч. по разписание. Добавям 30 минути за излизане от самолета и минаване на паспортен контрол. Ако има и чекиран багаж, може още 15-ина минути да се добавят. Ако фирмата е на самия терминал, реално бих могъл да съм там в 1:30 ч., ако пътувам като истински магеланец само с кабинен багаж. Ако фирмата е отдалечена и използва шатъли, тук също трябва да се добави време до пристигане в офиса им, т.е. още 15-ина минути. И сега ключовият момент: за да минимизирам вероятността от късно явяване в офиса, вместо да разчитам само на 1 час толеранс за късно вземане, за пиша 1 час по-ранно вземане. Т.е. в моя пример, вместо да пиша на заявката, че ще взема колата в 1:30 ч., аз пиша 2:30 ч. Така, ако всичко върви по план, до 1 час по-ранно вземане няма да има проблем, а ако има закъснение на полета, гарантирам си безпроблемно вземане до 3:30 ч. Дано да съм успял да го обясня по разбираем начин.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

@vorbis ами аз дадох личен пример. Отидох по-рано и ме караха да чакам. Бях запазил колата от посредник и излизаше доста по-евтино от директен наем. Може и за това да не са ме харесали, но си чаках ...

Връщал и съм по-късно. Принципно има такса, но се смилиха. Дори офисът беше затворен и отвавих ключа в кутията. Но все пак да гледаме да се подсигурим, не да се разчита на благоволение или късмет ...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, Stanimir_81 каза:

Още нещо колеги, което - поне аз - не открих да е коментирано.

Наемаме от Сицили бай кар. Трябва да посоча час на наемане и час на връщането на колата.

Кацаме в бари 7.05 местно време, ще посоча, че наемаме (примерно) в 8.00 ч. Какво се случва, ако отида по-рано? А, ако самолетът закъснее и аз закъснея и отида на гише в 8.30 ч.?

Връщане - пиша 18 ч., полетът ми е от 20 ч. ако я върна по-късно и с 1 минута - ясно ми е какво следва. Какво ако я върна обаче по-рано, с да речем половин-един час? Пак ли такса?

Мерси!

При резервацията задай номер на полета, така се знае, ако има закъснение например. Наема започва от часа, в който действително взимаш колата, не колкото си писал в резервацията.

На връщане има 1 час толеранс, който не се таксува, ако е повече се таксува цял ден. Това е по принцип, за конкретната компания си прочетете, ако ви е важно, понякога има разлики. Една компания тук дава 3 часа толеранс на връщане например. Ако връщаш при затворен офис и пускаш ключовете в кутия няма как да разберат кога точно си я върнал.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Важно е и до колко работи офиса при късен полет.

Питал съм ако закъснее полета и не мога да си взема колата в работно време мога ли да я взема на следващия ден, Казаха че ще се счита неявяване и губя всичко което съм платил. Безплатното анулиране обиковенно е до 48 часа преди наема

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Здравейте. При наемането на кола с втори шофьор трябва ли вторият шофьор и неговата шоф.книжка да бъдат по време на взимането на колата от гишето? (Става дума за Испания, ако има значение)

Връзка към коментар
преди 32 минути , Граф Вронски каза:

Здравейте. При наемането на кола с втори шофьор трябва ли вторият шофьор и неговата шоф.книжка да бъдат по време на взимането на колата от гишето? (Става дума за Испания, ако има значение)

Да, иначе няма как да се докаже кой е вторият шофьор.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Налага се да закъснея с два-три часа да върна колата от заявеното. Ще пускам ключовете в кутия, през нощта е връщането, офиса не работи. Ще ме хванат ли по някакъв начин?

Връзка към коментар
преди 25 минути , kakadu каза:

Налага се да закъснея с два-три часа да върна колата от заявеното. Ще пускам ключовете в кутия, през нощта е връщането, офиса не работи. Ще ме хванат ли по някакъв начин?

Ако нямаш талонче за вход в паркинг, където часът на влизане се регистрира в системата, както аз съм имал понякога в подобен случай, надали.

Но пък после ще кажеш и ще разберем. 😁

Връзка към коментар
На 22.02.2023 г. в 7:49, Граф Вронски каза:

Ще трябва да си питаш конкретната фирма, всякакви варианти съм срещал. Случвало се е както да минем с предварително копие на книжката на втория шофьор, така и да изискват той да е на гишето (дори по средата на наема) за да заверят договора и с неговите данни. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Във връзка с дерзанията при наем на коли от темата за ЦА , нека да споделя за известен начин за получаване на много сериозни намаления :

Големите международни рентал компании при директно резервиране подлежат на “хакване” на цените  , чрез използване на намаления за големите корпорации , които са от 30% до сериозните 80% при високи пикови цени.  Не желая да изпадам в голяма

конкретика , заради осезаем риск да подведа някого , (евентуално)  да остане без автомобил под наем и/или заради некоректната практика от нас, наемателите.

1. “Схемата” работи с ползването на корпоративните кодове за намаления с изискването за представяне на доказателство , че наемателя наистина работи за съответната корпорация във формата на служебен имейл ( stanislav@pfizer.com) и/или служебна карта , и двете сравнително лесно се изфабрикуват . Друг момент е , че  изглежда голям процент от офисите по света не изискват подобни доказателства . 

2. Не мога да препоръчам тази “схема “ на никого , а само споделям за нея , всеки възползвал се от нея , си носи  риска от анулация на гишето , ако се изисква доказателство и не представи подобно . 
Наемателите успешно заобикалят това изискване с “тяхно” доказателство или резервиране от офиси, позволяващи собствен избор на автомобил от лоялни членове на тяхната програма, лично изпитано.

3. Стотици ( вероятно и дори хиляди корпоративни) кодове с различни намаления се намират из мрежата по специализираните форуми  , препоръчвам всеки да направи собствен избор за код.

• Харесвам 2
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
преди 13 минути , haizenberg каза:

Здравейте, извинявам се за глупавия въпрос но горе долу колко време отнема предаването обратно на кола под наем?

От минута до час ...

Връзка към коментар
преди 3 часа, Zaro каза:

На някой случвало ли му се е при вземане на кола да се иска доказателство за адрес - сметка или банково извлечение? Става дума за Германия.

Вземал съм от enterprise, buchbinder и europcar и не са ми искали подобно нещо. На кой етап от резервацията ти го изисква или на място в офиса?

Връзка към коментар
преди 3 минути , tch каза:

Вземал съм от enterprise, buchbinder и europcar и не са ми искали подобно нещо. На кой етап от резервацията ти го изисква или на място в офиса?

Във ваучера за резервацията на познат - доставичкът е Keddy през Carjet. При вземането на колата ще бъд епоискано.

Връзка към коментар
преди 3 минути , Zaro каза:

Във ваучера за резервацията на познат - доставичкът е Keddy през Carjet. При вземането на колата ще бъд епоискано.

странно Кеди са дъщерна на europcar и при вторите не са ми искали подобно нещо. През приложението на Europcar някой път дава до 30 процента отстъпка, твоят познат може да провери там ако го устройва цената и да канселира ваучера.....ако изобщо е възможно де....

От любопитство колко е платил чрез тази врътка?

Връзка към коментар
На 23.01.2023 г. в 11:36, jorocontrola каза:

То хубаво максимално късно, само че да се има предвид, че някои компании имат допълнителна такса за връщане извън работно време.

Връзка към коментар
На 3.07.2023 г. в 8:16, Zaro каза:

На някой случвало ли му се е при вземане на кола да се иска доказателство за адрес - сметка или банково извлечение? Става дума за Германия.

Да, няколко пъти ми се е случвало, все в Западна Европа (Испания, Италия). Това не трябва да те изненадва, тъй като доказателството за адрес са почти винаги част от изискванията за наема на кола. Винаги си носете такова, защото не се знае дали няма да попаднете на стриктен служител.

• Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , vorbis каза:

Да, няколко пъти ми се е случвало, все в Западна Европа (Испания, Италия). Това не трябва да те изненадва, тъй като доказателството за адрес са почти винаги част от изискванията за наема на кола. Винаги си носете такова, защото не се знае дали няма да попаднете на стриктен служител.

Добре, но в документ за самоличност (нашите л.к,) също имаш адрес. Последните ми случаи са от Испания, Германия и Португалия и не са ми искали никъде такова нещо, камо ли да го пише предварително.

Връзка към коментар
преди 3 минути , Zaro каза:

Добре, но в документ за самоличност (нашите л.к,) също имаш адрес. Последните ми случаи са от Испания, Германия и Португалия и не са ми искали никъде такова нещо, камо ли да го пише предварително.

Никога не ми се е случвало и на мен.

Най-абсурдното ми преживяване е да ми искат 2 кредитни карти в Швейцария, защото съм "тъмен балкански субект" ...

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.