Прескочи до съдържание

Колко страни ще посетите през живота си? :)

Препоръчани мнения

Георги Матеев
Публикувано:

По темата: от февруари 2020 съм запецнал на магическото число "199" и все пак продължавам да мисля, че въпреки пандемията до 5-6 години ще успея да посетя всички официално признати държави. Не съвсем признатите територии обаче може би ще ме позатруднят.

Разбира се, някои неща неминуемо се промениха. Не планирам година напред, а вече почти всичко се случва ласт минит. Също така сравнено с преди прекарвам много повече време на всяко място и това ми харесва.

Офтопик: @Брани, излезнал си чудесно на тая снимка!

FB_IMG_1620123506006.jpg

• Харесвам 11
  • Смея се 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 4.05.2021 г. в 16:40, Георги Матеев каза:

По темата: от февруари 2020 съм запецнал на магическото число "199" и все пак продължавам да мисля, че въпреки пандемията до 5-6 години ще успея да посетя всички официално признати държави. Не съвсем признатите територии обаче може би ще ме позатруднят.

Разбира се, някои неща неминуемо се промениха. Не планирам година напред, а вече почти всичко се случва ласт минит. Също така сравнено с преди прекарвам много повече време на всяко място и това ми харесва.

Офтопик: @Брани, излезнал си чудесно на тая снимка!

FB_IMG_1620123506006.jpg

Чувам, че съвсем скоро ще са 200 😉 Според мен прекарването малко повече време на едно място е нещо чудесно, не винаги успяваме, но си заслужава.

• Харесвам 1
  • 4 години по-късно ...
Публикувано:

Привет на всички! Тези дни отново препрочетох цялата тема, която бях пуснал преди 10 години. Вече се познавам лично с голяма част от вас, с други пък задочно. Предполагам че някой може да е променил мисленето си, или пък има нови магеланци, които биха искали да споделят какво мислят.

Много е забавно да се връщаме така назад във времето.....също така и начините за траснпорт се променят, цените, условията, целите/желанията.

Аз лично вече почти всеки път пътувам с двете си деца, което ме прави истински щастлив, но прави и процеса доста по-сложен от всякаква гледна точка. 

Старая се да опознавам добре местата, като често ги съчетавам с някакво интересно събитие. 

Опознаването ми е основна цел, но и бройката не е нещо лошо. Мисля си, че 100 страни ще са ми малко 😀, затова нека да посоча 125, пък да видим хаха.

• Харесвам 5
  • Браво 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз също не съм за бройката, а по-скоро има места които искам да посетя. В последно време не пътувам много често, но пък отлагам посещението на желаните места за времето когато ще се кача на собствена лодка и ще обиколя света и местата които искам да видя. Така, че точна бройка не мога да кажа, защото не съм си правил списък. 

• Харесвам 9
Публикувано:

Привет, @Пътувко! :smile: Мен бройката не ме вълнува и само за бройка никъде няма да отида. 

Основното изискване за дестинация е да ми е интересна и да ме влече (в смисъл да изпадам в телешки възторг от мисълта как отивам там). Миналата година най-сетне седнах и направих списък (shortlist) с около 30-на точки като за първо време, но точките не са само отделни страни, а има региони или групи острови. Примерно точка гръцки острови (не са малко и скоро няма да е премахната), малки италиански острови – Еолийски, Пантелерия, Понца, Лампедуза, отделна точка Корсика, части от континентална Португалия (вече съм била в страната), някой карибски остров (без конкретика) и т.н. Места, където е студено, не ме привличат - тук е пълно с хора с откривателски дух, които ходят или искат да отидат навсякъде, но примерно аз в една Гренландия и безплатно няма да отида. 😃 Какъв е смисълът, като няма тръпка? За Антарктида същото се отнася. Така че ако ще ми предлагате безплатни турове дотам, ще ви разочаровам. 😃

(Има леки изключения като Патагония, но не по ледове.)
И сред топлите имам безинтересни - страни от Залива и над половин Африка. Това е, защото си осъзнавам времевите възможности и приходите. Може би ако се превърна в скучаещ милиардер с много свободно време, нещата ще претърпят съвсем леки корекции. 

Но ако искате точна бройка - 100 е едно прилично число. 

• Харесвам 16
  • Шок 1
  • Браво 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Едва ли броят на страните ще е голям. Надявам се да е живот и здраве преди всичко. Имам желание за около 7-8 конкретни нови държави. За други места в около 10 - 12 вече посетени държави.  Предпочитам в новите държави да съм за повече от 15 дни, за да пообиколя. Особено тези в друг континент дори и повече от 20 дни. Така, че на този финансов етап май ще се разхождам само по нови места във вече посетени европейски страни.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 48 минути , Argentique каза:

примерно аз в една Гренландия и безплатно няма да отида. 😃 Какъв е смисълът, като няма тръпка? За Антарктида същото се отнася. Така че ако ще ми предлагате безплатни турове дотам, ще ви разочаровам.

Много моля, ако все пак ти предложат безплатни възможности за Гренландия и Антарктида, бъди щедра и спомени този-онзи като кандидат, например мен. :laugh:

• Харесвам 4
  • Смея се 11
Публикувано:
преди 12 минути , Mary каза:

Много моля, ако все пак ти предложат безплатни възможности за Гренландия и Антарктида, бъди щедра и спомени този-онзи като кандидат, например мен. :laugh:

Всичките ти ги подарявам, барабар със Свалбард и круиз до Северния полюс! 😃

(Днес излизах на +1 и вятър - то не е пригодено за живот това време. Сняг нямаме.)

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 5
Публикувано:

Бройката изобщо не ме вълнува, важното е да ми е хубаво. Аз съм от хората, които не само повтарят или потретват любими места, ами ги посещават N на брой пъти и не спират да го правят.  Имам още 10-ина нови държави, които искам да посетя, пък после както дойде. Обожавам да съм около море/океан, да е топло и гоня лятото по света, доколкото отпуската ми позволява. 

• Харесвам 17
Публикувано:
преди 16 часа, Argentique каза:

Привет, @Пътувко! :smile: Мен бройката не ме вълнува и само за бройка никъде няма да отида. 

Основното изискване за дестинация е да ми е интересна и да ме влече (в смисъл да изпадам в телешки възторг от мисълта как отивам там). Миналата година най-сетне седнах и направих списък (shortlist) с около 30-на точки като за първо време, но точките не са само отделни страни, а има региони или групи острови. Примерно точка гръцки острови (не са малко и скоро няма да е премахната), малки италиански острови – Еолийски, Пантелерия, Понца, Лампедуза, отделна точка Корсика, части от континентална Португалия (вече съм била в страната), някой карибски остров (без конкретика) и т.н. Места, където е студено, не ме привличат - тук е пълно с хора с откривателски дух, които ходят или искат да отидат навсякъде, но примерно аз в една Гренландия и безплатно няма да отида. 😃 Какъв е смисълът, като няма тръпка? За Антарктида същото се отнася. Така че ако ще ми предлагате безплатни турове дотам, ще ви разочаровам. 😃

(Има леки изключения като Патагония, но не по ледове.)
И сред топлите имам безинтересни - страни от Залива и над половин Африка. Това е, защото си осъзнавам времевите възможности и приходите. Може би ако се превърна в скучаещ милиардер с много свободно време, нещата ще претърпят съвсем леки корекции. 

Но ако искате точна бройка - 100 е едно прилично число. 

Много подробен отговор, браво 🙂 Сигурно и за Сибир би казала така, затова ще ти споделя какво са ми казвали местни хора. Няма студ, просто дрехите трябва да са достатъчно топли. 😉 В интерес на истината там при - 30 без вятър беше в пъти по-добре от едни - 8 с вятър, беше смразяващо. При безплатни опции не ме забравяйте и мен хаха, мен студената красота ме привлича...

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 33 минути , Пътувко каза:

Много подробен отговор, браво 🙂 Сигурно и за Сибир би казала така, затова ще ти споделя какво са ми казвали местни хора. Няма студ, просто дрехите трябва да са достатъчно топли. 😉 В интерес на истината там при - 30 без вятър беше в пъти по-добре от едни - 8 с вятър, беше смразяващо. При безплатни опции не ме забравяйте и мен хаха, мен студената красота ме привлича...

В Сибир има лято, при това доста горещо на места. За Камчатка не съм казала, че не искам да ходя... лятото. :grin:
Част от детството ми е минала в доста студен климат и все още помня и -30, и обличането с катове дрехи. Просто ме влече море+зелено и е трябвало да се родя накъде по Средиземноморието, че там и начинът на живот, и емоционалността са ми близки. Ама Вселената се е объркала нещо. :rolleyes: Добре, че са измислили самолетите. 

• Харесвам 3
  • Браво 3
Публикувано:

Да , аз съм от хората които с годините променят интересите си , но си имам места / дестинации, които остават константни.

Доста нелепо съм се изказал за Прибалтика.Имах страхотно пътуване там само година-две по-късно, но е сред местата, които едва ли ще повторя целенасочено.Не че не е хубаво , но ако ходя в тази посока ей я къде е Полша.

Едва ли ще ги докарам до 100 , ако е за идеята 8-9 мога да "отметна"  сигурно в рамките на десетина дни - Босна , Косово , Черна Гора , Лихтенщайн, Сан Марино , Андора , Беларус , Молдова.

Харесвам море и острови , но Северната красота ме привлича повече.Нямам проблем със студа , а и вече не се налага да се обличаме с дебелите вълнени дрехи на бабите си.Има вече толкова високотехнологични материи.На --10/-15 ще се облека , но на +40 изнемогвам 🙂

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 39 минути , stanimir каза:

Едва ли ще ги докарам до 100 , ако е за идеята 8-9 мога да "отметна"  сигурно в рамките на десетина дни - Босна , Косово , Черна Гора , Лихтенщайн, Сан Марино , Андора , Беларус , Молдова.

Ей сега ще се обади @master_of_germs и ще защити Черна гора. 😝 Там и аз не съм била, а ми се струва, че е за повече от уикенд забежка (море+баир). :rolleyes: Поне на картинка е атрактивна.
Последните две са ми съвсем извън списъка, някъде в кюпа с половината африкански страни. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Само на мен ли ми се струва, че тази тема опитва да комбинира две принципно невъзможни неща?

От една страна имаме изцяло обективен количествен показател - брой посетени държави от Магеланец Х за единица време - човешки живот.

От другата страна стои изцяло субективен показател - общи интереси (най-вече културно-исторически) на Магеланец Х с реална възможност за настъпване на промяна в интересите по време на измерваната единица време - човешки живот.

По-горе има ясни примери в тази посока. За @Spqr, който за жалост отдавна не пише във форума, единствено интерес събужда Италия и в частност Рим. За него не съществува количествен показател, който той е заменил с крайно нишов културно-исторически критерий. От друга страна, @Георги Матеев още преди десет години заявява, че се ръководи изцяло от количествения показател и желае да посети абсолютно всички страни през живота си. На трето място, мога да посоча @stanimir, като пример за възможна промяна в интересите по отношение на балтийските републики. Естествено, напълно възможно е двете неща да се съчетаят, но надали може да бъде изведено общовалидно правило и във всички случаи опираме до горното...

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Дани Магелани
Публикувано:

Влязох във форума през 2015 с 50 посетени държави. Сега пак пише 50, макар, че малко съм ги увеличила. Но не робувам на бройки. Повтарям, потретям..., поентям, когато харесам мястото.

Ако не ми харесва или имам страх от хигиена и храна, не бих стъпила. Или изчаквам да си/им подобрят средата. Не се каня скоро да стъпя в Египет и голяма част от Африка. Също в Индия, Пакистан, Бангладеш, някои арабски страни.

В луксозен хотел можеш да  се отиде навсякъде, но това не носи нищо. Трябва да се обиколят забележителностите, да се разгледа живота на местните, но само ако не се налага да си извън зоната си на комфорт.

Та едва ли ще достигна 100. 

Но пък от там, където съм била, спомените ще ме греят, когато няма да имам сили да пътувам!

• Харесвам 12
Публикувано:

Въпросът трябва да е формулиран по-различно: Колко държави искате да посетите. Едва ли има някой, който знае колко държави ще посети през живота си, освен ако не е медиум. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Ми някой може да е решил да се гръмне и да знае с точност 😁

Айде сега и тук ли ще се вкопчваме в редундантни кво там беше , не ми се рови в Гугъл да търся значението.

• Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 7 часа, stanimir каза:

Харесвам море и острови , но Северната красота ме привлича повече.Нямам проблем със студа , а и вече не се налага да се обличаме с дебелите вълнени дрехи на бабите си.Има вече толкова високотехнологични материи.На --10/-15 ще се облека , но на +40 изнемогвам 🙂

Много, много на Юг е красиво и студено, толкова колкото и на Север :)))) 

• Харесвам 3
Публикувано:
1 minute ago, zon said:

Много, много на Юг е красиво и студено, толкова колкото и на Север :)))) 

Да , и там също 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, Дани Магелани каза:

Ако не ми харесва или имам страх от хигиена и храна, не бих стъпила. Или изчаквам да си/им подобрят средата. Не се каня скоро да стъпя в Египет и голяма част от Африка. Също в Индия, Пакистан, Бангладеш, някои арабски страни.

В луксозен хотел можеш да  се отиде навсякъде, но това не носи нищо. Трябва да се обиколят забележителностите, да се разгледа живота на местните, но само ако не се налага да си извън зоната си на комфорт.

Та едва ли ще достигна 100. 

Дани, не си налагай граници :)))) казвам ти го като хигиена контрол фриик 🙃 

Нищо няма да пипнеш. За храната, трябва да имаш васкина против хепатит А. 

Тези дестинации на са скъпи и можеш да си позволиш комфорт на прилични цени, шофьор и гид, ако искаш. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 23 часа, Argentique каза:

Ей сега ще се обади @master_of_germs и ще защити Черна гора. 😝 Там и аз не съм била, а ми се струва, че е за повече от уикенд забежка (море+баир). :rolleyes: Поне на картинка е атрактивна.
Последните две са ми съвсем извън списъка, някъде в кюпа с половината африкански страни. 

Черна гора е прекрасна, с удоволствие пак бих се върнал 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 19 часа, chandni каза:

Въпросът трябва да е формулиран по-различно: Колко държави искате да посетите. Едва ли има някой, който знае колко държави ще посети през живота си, освен ако не е медиум. 

Всъщност идеята ми беше да споделим кой какво мисли. Всеки е свободен да напише колко иска, или смята че ще посети, защо и т.н. Това е интересното за мен, какво си мислим в даден момент и да се връщаме в темата след време. Ето колко интересни неща споделят всички, благодаря за което. 

Също така, това че някой споделя за някаква бройка, не означава че не посещава качествено местата. Всеки си следва неговия житейски ход, финансови и времеви възможности. 

Аз също обичам да се връщам на красиви места, но по-скоро съм настроен да опознавам и нови такива. Също така да го споделям с компания. 🙂 

• Харесвам 5
Публикувано:
На 13.01.2026 г. в 10:59, Argentique каза:

Ама Вселената се е объркала нещо.

Няма такова нещо.

Казано е така да бъде и както си написала-Добре, че са измислили самолетите. 

Ти си невероятно интересен пътешественик и е хубаво,че имаш принципи.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.