Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 минути , Kosta Grudov каза:

Безумни са, поне за тези, които купихме за Guns - 240лв х 2 билета = 504лв и някакви стотинки с таксата.. А сега понеже няма да мога да присъствам и трябва да ги продадем през ticket swap - там начисляват още безумни такси и за да получа цената, която съм платил(480лв, без останалите 20+лв набутвация), купувача там плаща още една комисионна и общо му излиза по над 280лв на билет... Супер скандални и нагли и определено подкрепям мнението по-горе - вкарвай си всички такси в цената, човек когато плаща иска да плати Х сума, а не накрая да стане Y.. Същото е и с поръчката на храна и добавянето на кутии.. 

Иначе и при нас в кварталното магазинче, което уж е голяма верига(Рекорд), отказват цигари да се продават с карта. Еми рязко спрях да ходя да си купувам неща от там, въпреки че ми е под блока. Не че и че толкова често ходех, но понякога вършеше добра работа. 

Аз говоря за таксата, която тикетинг компанията удържа не от крайния клиент, а от организатора на събитието при превод на сумите към него. Иначе за цените на билетите можем да открием нова тема. Аз от години плащам все по-високи суми и вече всичко под 150 евро ми се струва направо евтино...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 39 минути , Duke каза:

Надявам се комисионните на тикетинг компаниите да са паднали, че преди десетина години се движиха в рамките на 7-9% от продажната цена на билета (толкова и при анулиране на събитието и връщане на суми, което пък практически удряше втори път организатора), което беше безумно на фона на печалбата на организатора на събитието с всичките му отговорности и допълнителни разходи като съотношение спрямо безрисковата комисионна получавана от билетопродавача...

Да, неслучайно в началото (когато тикетинг комисионните бяха космически) ние като организатор опитвахме съвсем ясно да прехвърлим този разход към клиента - написано така за да се знае, че тези пари не остават в нас - но както казах този подход не се прие добре. Хората изключително много се дразнят, когато видимо ги караш да плащат допълнителна такса. И аз като клиент се дразня от това и напълно го разбирам.

Нека обобщя:

100 лв. продукт + 5 лв. такса (без значение за какво) НЕ е ок и се приема трудно, обвиняват те в дребнавост, кокошкарство и прочие. Кофти е имиджово и влияе негативно на продажбите.

105 лв. крайна цена за същия продукт е напълно ОК и няма проблем.

П.С. В момента тикетинг комисионните са нормални и поне ние винаги ги включваме в крайната цена, също като банковите такси и прочие. Въпрос на правилно ценообразуване.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 17 часа, Ilian359 каза:

Намирам в търговски форуми информация за надценка на цигарите от 4.5% до 6%. Малко е, но категорично не е повече от POS комисионната. Реално и в компютърния бранш работим с около 5% ТО, но почти не останаха колеги без POS терминал.

Между 3,62 % и 5,80 % като с всяко увеличение на цените в последните месеци намаляват и процента на отстъпката. 

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

вкарването на пос-терминали при всички фирми, върху които имам поглед професионално, само им е докарало нов бизнес - абсолютно категорично повишение на продажбите и в последните години съвсем мижав процент да е останал за плащанията в брой, нещо като 5-6% от общите обороти, на фона на това, че и все по-малко хора получават приоритетно доходи единствено в брой и съответно им е много по-удобно да плащат с карта, и не на последно място, плащайки с карта не се занимаваш с някакви стотинки ресто, но пък и по-охотно плащаш по-висока цена, не намирам за смислено някой търговец изобщо да роптае срещу картовите плащания

• Харесвам 14
Публикувано:

Фибанк с доста пионерска такса (поне аз не знам друга банка да я има?): 

От 25.09.2025 г се въвежда такса за генериране на справки по движения И през онлайн банкирането...

image.png.5964ae94fbae3c38b655962e6dc9d645.png

"Отчетен период" е 1 месец.

https://www.fibank.bg/web/files/richeditor/changes-gtc-oupu/Changes_Tariff_03.07.2025.pdf

• Шок 6
  • Замислям се 3
Публикувано:
преди 55 минути , bad kid каза:

А  за какво може да служи справка за период от преди 2 години?

Например НАП, ако ти правят проверка за 5 г. назад и не си дал декларация-съгласие за разкриване на банкова тайна или ако искаш да доказваш пари пред съд. Сигурно има и други ситуации.

Мисля, че и преди имаше някаква такава такса, май на страница.

• Харесвам 1
Публикувано:

Преди време, написах пост, в който упоменах, че работя във фирма, която "предоставя демократичната възможност" да...си получаваш заплатата само в една определена банка, определена разбира се от самата фирма, с която тя работи. Работех във Фантастико. Трябаше да си открия сметка в Уни Кредит за превод на заплата. И никакви други шансове.  Радвам се, че се махнах и от едните, и от другите. По въпроса за Бг банките - дългогодишен клиент съм на ДСК и преди това на Сосиете. С нито една от двете, не съм имал проблеми. 

Публикувано:
преди 57 минути , ДиянаВ каза:

Например НАП, ако ти правят проверка за 5 г. назад и не си дал декларация-съгласие за разкриване на банкова тайна или ако искаш да доказваш пари пред съд. Сигурно има и други ситуации.

Аха, е значи може в близките 2 месеца който мисли че ще му трябват да си направи и запази справките безплатно.

• Харесвам 1
Публикувано:
1 hour ago, ДиянаВ said:

Не и в онлайн банкирането

IMG_20250705_163157.jpg

On 7/3/2025 at 11:57 AM, Rumiana said:

Съществуват ли в българските банки "joint accounts" - разплащателна сметка, собственост на двама души, примерно съпрузи?

Предполагам е това. ПИБ :

IMG_20250705_163253.jpg

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, macf1an каза:

Фибанк с доста пионерска такса (поне аз не знам друга банка да я има?): 

От 25.09.2025 г се въвежда такса за генериране на справки по движения И през онлайн банкирането...

image.png.5964ae94fbae3c38b655962e6dc9d645.png

"Отчетен период" е 1 месец.

https://www.fibank.bg/web/files/richeditor/changes-gtc-oupu/Changes_Tariff_03.07.2025.pdf

мерси, че го оповести, доста малоумна такса, така че наистина ще си извадя нещата за няколко години назад, че никога не се знае какво би му потрябвало на човек

• Харесвам 3
Публикувано:
На 4.07.2025 г. в 10:26, Argentique каза:

То пък защото декларирането е нещо много сложно. Чаках за каса на Уникредит, един чичо с анцуг пред мен си внесе по лична сметка 160k лв. Касиерката го пита - какво да пиша за произхода на парите? Той вика - бизнес. И това е декларирането. 

Не е така, попълва се декларация в която пишеш от какъв 'бизнес' са тези пари - търговска дейност, наем, услуги или нещо друго и за какъв период са получени, от дата до дата. Това е за фирма, за частно лице е още по-подробно. 

Специално за Уникредит така както е написано не мога да го повярвам дори и фирмата на човека да е редовен клиент на банката и да го познават много добре. 

Относно картовите плащания - комисионната на банката е между 0.3 и 0.5% но има и фиксирана месечна такса 20-25 лева ако не ме лъже паметта и си закупуваш ПОС терминала. Аз ползвам Датекс - 1% от сумата без никакви други такси и безплатен терминал /само виртуалния им е платен/. Нямаме никакви ограничения, ако искате купете нещо и за 10 стотинки и го платете с карта. 

При плащане в брой също има разходи /такса при вноска над определена сума/ + време загубено в ходене до банката и чакане да внесеш парите. 

За мен разходите за търговеца и за двата начина на плащане са приблизително еднакви. Не виждам причина да е по-неизгодно за търговеца плащане с карта, нито да има минимална поръчка 5-10 лева за картово плащане. 

Това за нормална фирма на светло, за тези с 'творческия' подход към плащането на данъци естествено нещата не стоят така. 

Надявам се че  @Martin няма да има против че му ползвам снимката от поста

image.jpeg.dd09e42730b187a0cb26bec711a55d35.jpeg

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 15 минути , EmoKrastev каза:

Не е така, попълва се декларация в която пишеш от какъв 'бизнес' са тези пари - търговска дейност, наем, услуги или нещо друго и за какъв период са получени, от дата до дата. Това е за фирма, за частно лице е още по-подробно. 

От и до го изчаках този и си вярвам на очите все пак. Така че в този клон е така, за други не знам.
Аз пък теглих сума от лична сметка наскоро, заради размера на която трябваше да се посочи произход на средства. Половината бяха от кредит, а другата – не. И си го казах на касиерката. Тя твърдо ми каза – пишете „кредит“. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 20 минути , Argentique каза:

От и до го изчаках този и си вярвам на очите все пак. Така че в този клон е така, за други не знам.
Аз пък теглих сума от лична сметка наскоро, заради размера на която трябваше да се посочи произход на средства. Половината бяха от кредит, а другата – не. И си го казах на касиерката. Тя твърдо ми каза – пишете „кредит“. 

Не искам да споря но ми е много трудно да го повярвам /160к на лична сметка само с обяснение от бизнес са/, като ги знам колко бяха подробни Уникредит навремето. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Той хубаво ще каже от бизнес са, но мисля банката автоматично репортва към финансово разузнаване и после ако искат ще го проверят. Декларациите са за да си вържат гащите банките.  

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.