Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 часа, adreno каза:

Банкомат на Eurobank, картата е дебитна на ЦКБIMG_20250816_180558.jpg.8d639150808cc8504e6596195b6f1348.jpg

Много интересно, при мен такова нещо не се появи иначе. Само такса за теглене от банка ДСК, ето на снимката, но това е еврова сметка. 

1.png.71735dfaab09bd4510570a36d856ad09.png

Публикувано:
На 13.08.2025 г. в 17:27, Яничка каза:

@WanderlustME, благодаря. Нали от този мейл ти отговарят: contact.bulgaria@priceless.com? Аз преди 3 седмици им писах без отговор...

Тази седмица от MasterCard са ми изплатили стар кешбек по програмата MyDay от преди няколко месеца. На мейла освен автоматични отговори, не ми върнаха по-смислен отговор, но явно са се събудили от зимен сън 🙂 Така че вижте си и при вас 🙂 

• Харесвам 3
Публикувано:

Кешбека не беше ли за изхарчените суми?

Карта на ПИБ нямам отдавна, но беше така.

Тоест за надвесено - ще получиш когато ги изхарчиш

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Разбира се , 0.5% за Visa Classic (при оборот над 6000 лв за шестмесечен отчетен период).Премиум картите са с по-висок %.

Няма значение дали похарчената сумата надвишава кредитния лимит.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

ПИБ курс вече е 1€ = 1.96 BGN вместо 1€ = 1.9585 BGN,  колкото е от самото въвеждане на еврото.

За последно да ударят кьоравото ...

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
преди 4 часа, stanimir каза:

ПИБ курс вече е 1€ = 1.96 BGN вместо 1€ = 1.9585 BGN,  колкото е от самото въвеждане на еврото.

За последно да ударят кьоравото ...

Не само. Май се подготвят за въвеждането на еврото. Преференциалните курсове за картови транзакции изчезнаха (поне аз не ги намирам). Пишат че превалутирането става по курс продава на банката. Не като преди- да се превалутира в евро на 1.9585 и после по курса на Виза или МК.

image.jpeg.7e348de35a30e2831fd5dda8a3f2feba.jpeg

Като няма да правят пари от превалутиране в евро, ще правят много пари от превалутиране в други валути. Жалко, вече картите на ПИБ стават доста неизгодни при превалутиране. 

• Замислям се 3
Публикувано:

Искам да се оплача от кредитната ми карта от ДСК.

Имах една кредитна карта, ползвах я активно – от януари до края на август направих над 10 000 лв. оборот. Преди няколко дни я закрих и какво да видя – пак ми начислили такса 32 лв. за обслужване… 🤦‍♂️ Дори ми казаха поне 2 месеца да не я закривам, че може и още някакви други такси да се появят и после да не заплащам и неустойка.

Честно казано, супер тъпо ми се струва – мислех, че при такъв оборот няма да има такса или поне ще я спестят. А излиза, че каквото и да правиш, пак плащаш.

И сега се чудя – дали изобщо има смисъл пак да си вадя кредитна карта от ДСК, или просто да си карам само с дебитните (ползвам ДСК, Revolut и т.н.). Картата съм я държал основно за коли под наем, защото там искат гаранция, ама вече почвам да се колебая дали си струва цялата тази хамалогия.

Умувам дали да не си извадя кредитната карта на Wizz на ДСК.... Или просто да забравя за тях..... 

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Иван Попов каза:

Преди няколко дни я закрих и какво да видя – пак ми начислили такса 32 лв. за обслужване… 🤦‍♂️

При ДСК таксата за използване на КК не се начислява в началото, а в края на периода или при закриване на картата. Които е по-добрият вариант, защото ако картата се закрие няколко месеца по-рано, таксата е пропорционална, а не в пълен размер.

Да не би това да е случаят при теб?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Иван Попов каза:

мислех, че при такъв оборот няма да има такса или поне ще я спестят.

Това влиза в условията и си го пише изрично. Ако не пише - няма гювеч

Или им се обаждаш и искаш да си закриеш картата и ако решат че си им ценен да ти предложат такса гратис.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, stanimir каза:

А какви са условията по картата - има ли кешбек , изискване за оборот и т.н ? 

Имаше кешбек с 1%, казаха ми нещо 25 транзакции ама дали за месец това не разбрах.

Трябва да намеря договора и да видя дали има изискване за оборот на месец, но мисля, че нямаше оборот по нея, а само брой транзакции.

преди 1 час, jorrro каза:

При ДСК таксата за използване на КК не се начислява в началото, а в края на периода или при закриване на картата. Които е по-добрият вариант, защото ако картата се закрие няколко месеца по-рано, таксата е пропорционална, а не в пълен размер.

Да не би това да е случаят при теб?

В края е таксата, така е. 

Преди 1 час, neuromancer каза:

Това влиза в условията и си го пише изрично. Ако не пише - няма гювеч

Или им се обаждаш и искаш да си закриеш картата и ако решат че си им ценен да ти предложат такса гратис.

Явно гратис няма, как аз казвам - всичко става въпрос за пари.....

• Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, Иван Попов каза:

Имаше кешбек с 1%, казаха ми нещо 25 транзакции ама дали за месец това не разбрах.

Понеже споменаваш нещо ти казали 25 транзакции ..........

Най вероятно си на премиум план.  И имаш виза платинум дебит и виза платинум кредит . Това в директа се вижда. При този план кредитната карта е бонус към плана и е безплатна абсолютно с 1% кеш бек и макс 600лв кеш бек на година . Тези 25 транзакции са 25лв такса за целия план ако нямаш 20 или повече транзакции сумарно от двете карти, ако имаш 20 транзакции , тогава таксата за плана е 19.99лв. 

Аз юли смених първата карта с виза , август смених и кредитната с виза и в първия работен ден ще им звъня(така искат от кол центъра) защото нито едната карта не мога да си добавя в loungkey app , въпреки че акаунта си е активен и имам 2 оставащи от 6 салона и също си стои вътре старата мастаркард уърълд дебит която е унищожена в началото на юли и подновена с виза в края на месеца а в началото на август взех новата виза кредитна платинум. Също и ще ги питам в кол центъра им дали все още е валидно изискването до като бяха с мастъркард за 250евро оборот по мастъркард уърълд дебит за да имам фрии салони. И ако има такова изискване 250 евро и сега, по коя карта да го правя по дебитната или кредитната . 

Преди имаше подробна информация в сайта на ДСК , но сега след като са на виза няма инфо по темата . 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 часа, yavorfly каза:

Понеже споменаваш нещо ти казали 25 транзакции ..........

Най вероятно си на премиум план.  И имаш виза платинум дебит и виза платинум кредит . Това в директа се вижда. При този план кредитната карта е бонус към плана и е безплатна абсолютно с 1% кеш бек и макс 600лв кеш бек на година . Тези 25 транзакции са 25лв такса за целия план ако нямаш 20 или повече транзакции сумарно от двете карти, ако имаш 20 транзакции , тогава таксата за плана е 19.99лв. 

Аз юли смених първата карта с виза , август смених и кредитната с виза и в първия работен ден ще им звъня(така искат от кол центъра) защото нито едната карта не мога да си добавя в loungkey app , въпреки че акаунта си е активен и имам 2 оставащи от 6 салона и също си стои вътре старата мастаркард уърълд дебит която е унищожена в началото на юли и подновена с виза в края на месеца а в началото на август взех новата виза кредитна платинум. Също и ще ги питам в кол центъра им дали все още е валидно изискването до като бяха с мастъркард за 250евро оборот по мастъркард уърълд дебит за да имам фрии салони. И ако има такова изискване 250 евро и сега, по коя карта да го правя по дебитната или кредитната . 

Преди имаше подробна информация в сайта на ДСК , но сега след като са на виза няма инфо по темата . 

Не знам на какъв план съм, може и да е такъв, защото това ми го обясниха когато ми я даваха. 

До 600 лв. е кешбекът на картата. Ама никой нищо не ми е казвал, че после може да имам и такси.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Не , че българинът има нужда от поучаване.Европа накъдето е тръгнала , ние от там се връщаме 😁

ЕЦБ към гражданите: Наличието на пари в брой е необходимост във времена на кризи!

Домакинствата трябва да държат известна сума пари в брой у дома, за да могат да плащат за стоки от първа необходимост по време на кризи. Това показва анализ на четири основни разрушителни събития в Европа, включително пандемията и руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Според изследване, публикувано от Европейската централна банка, потребителското търсене на банкноти в Европа се е увеличило рязко по време на всяка от поредицата кризи. Физическата валута предлага "отлична психологическа и практическа полезност“, се казва в изследването, чието заглавие призовава обществеността да "запази спокойствие и да носи пари в брой“, съобщи CNN.

Констатациите подкрепят нарастващото признание сред властите, че паричните средства са "критичен компонент на националната готовност за кризи“, пишат изследователите.

Например, те отбелязват, че властите в Холандия, Австрия и Финландия препоръчват домакинствата да държат между около 70 евро (82 долара) и 100 евро (117 долара) на човек у дома или достатъчно, за да покрият основните си нужди за около 72 часа.

В Швеция препоръката е да се държат достатъчно пари в брой, за да се закупят неща като храна, лекарства и гориво за поне една седмица. "Изчислете общата стойност на тези артикули за вашето семейство, необходими поне за една седмица. Дръжте пари в брой у дома, в малки купюри, за търговски цели, ако дигиталните методи за плащане са били прекъснати“, се казва в официалния съвет .

Обяснявайки привлекателността на банкнотите, проучването на Европейската централна банка посочва, че в моменти на остър стрес обществеността възприема парите в брой като надеждно средство за съхранение на стойност и устойчиво средство за плащане.

Пример е кризата в Испания и Португалия през април, когато имаше цялостно прекъсване на електрозахранването, което засегна платежните терминали и принуди много магазини да приемат само плащания в брой.

"Парите в брой осигуряват съществена резерва – "резервна гума“ – за платежната система“, пишат авторите на изследването. "Тази резерва е жизненоважна за всяка система, тъй като никоя система не е безпогрешна.“

Освен това безпрецедентната пандемия от Covid-19 доведе до трайно натрупване на пари в брой от европейците, водено от продължителна несигурност, включително относно бъдещите им доходи, отбелязват те.

Междувременно, пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна предизвика рязко увеличение на търсенето на пари в брой, концентрирано в страни, граничещи с Украйна или Русия. Това предполага, че "хората са реагирали на засилената близост до потенциални смущения, като са натрупали преносима ликвидност“, пишат изследователите.

Осигуряването на готовност на европейците за потенциални кризи, като война, е сред приоритетите на властите през последните години.

През март Европейската комисия издаде насоки, според които гражданите на Европейския съюз трябва да се запасят с достатъчно храна и други стоки от първа необходимост, за да се издържат поне 72 часа в случай на криза. В 18-страничния документ се казва, че Европа е изправена пред нова, по-мрачна реалност, като се посочват войната в Украйна, саботажът на критична инфраструктура и електронната война като важни фактори.

Линк

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано:
На 12.09.2025 г. в 7:59, The Silent Traveller каза:

Виждам, темата се е обърнала на открита реклама на TBI... 

Е, как да кажеш на доброто че е лошо - ето още малко реклама 🙂 . Освен че можеш да си връткаш вътрешно леФчетата в евраци и обратно по фиксинга : 1. Наложи ми се да купя евро в брой - ами щом си им клиент, продават ти ги по фиксинга 2.Трябваха ми дребни долари - купих си 50 парчета по 1  и 25 парчета по 2  долара /които по едно време бяха кът/ , емисии след 2017г, на най-ниския към момента курс. Та.... засега  е добре, ще видим какво ще стане като застъпят новите чорбажии.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 17 часа, Джимбо каза:

Е, как да кажеш на доброто че е лошо - ето още малко реклама 🙂 . Освен че можеш да си връткаш вътрешно леФчетата в евраци и обратно по фиксинга : 1. Наложи ми се да купя евро в брой - ами щом си им клиент, продават ти ги по фиксинга 2.Трябваха ми дребни долари - купих си 50 парчета по 1  и 25 парчета по 2  долара /които по едно време бяха кът/ , емисии след 2017г, на най-ниския към момента курс. Та.... засега  е добре, ще видим какво ще стане като застъпят новите чорбажии.

Благодаря за рекламата! Нямам абсолютно никакви аспирации към въпросната банка. Малко на секта ми бие, но, това си е лично мое мнение. Сега по-сериозно...за ТБИ съм чувал и чел много лоши отзиви и мнения, от най-различно естество. Да, коя ли банка няма проблеми, но, при ТБИ явно са повечко от тези, при обикновените банки.

По прицип, не се хващам на въдицата "Безплатно", Няма нищо безплатно - още повече от такива корпорации като банките! - направено "За хората". Това било "по-тънко", онова било "по-еФтинко"...имат си начин да си приберат "безплатното и еФтиното". Както и да е - всеки си хвали това, което има, или което му върши работа. Аз не крия, че съм клиент на ДСК от времената на Ноевия ковчег и лично, никога не съм имал никакви проблеми с тях. Планът който използвам ме удовлетворява. По кофти стечение на обстоятелствата, 3 години бях клиент и на маймУникредит. Ей, Богу - големи мизерници! 3 години патилА и премеждия. Страшни дебили. Малоумна банка. 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
31 minutes ago, The Silent Traveller said:

По прицип, не се хващам на въдицата "Безплатно", Няма нищо безплатно - още повече от такива корпорации като банките! - направено "За хората". Това било "по-тънко", онова било "по-еФтинко"...имат си начин да си приберат "безплатното и еФтиното".

Няма лошо. Ти си от особенната категория "плащач". Считащ, че банките имат разходи и 3-5лв на месец + 2 лв на превод + други такси е съвсем нормално и даже наложително. Нямаш вина. 

А безплатното банкиране е дефакто стандарт навсякъде по белия свят. Защо?

Ами 'щото банката от твойте пари вади 20% лихва/печалба. А ти 2-3% лихва. За белия свят говорим. 

ТБИ е единствената банка в БГ, която нама такси за горните (май). Ама иначе са лихвари и вадят поне 40% от мойте/твойте пари при тях. 

"Четеш" ли ме?

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, Gisp каза:

Ами 'щото банката от твойте пари вади 20% лихва/печалба. А ти 2-3% лихва. За белия свят говорим.

Само че в "белия свят" това в червеното е принципно непостижимо и за сметка на безплатното банкиране получаваш 0% лихва за парите си до определена сума, а над тази сума ти започваш да плащаш на банката затова, че ти съхранява парите...

• Харесвам 1
Публикувано:
48 minutes ago, Duke said:

Само че в "белия свят" това в червеното е принципно непостижимо и за сметка на безплатното банкиране получаваш 0% лихва за парите си до определена сума, а над тази сума ти започваш да плащаш на банката затова, че ти съхранява парите...

Щом казваш... 🙂

Няма да споря. Напълно постижимо е. Даже револют дават повече %. Има the интелект - бръкни в интернет, питай го, виж как е по белия свят.

За плащане на отрицателни лихви съм чувал, но не съм виждал. Ако имаш 2-3 примера от "белия свят" ще ми е интересно да видя.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, Gisp каза:

Няма лошо. Ти си от особенната категория "плащач". Считащ, че банките имат разходи и 3-5лв на месец + 2 лв на превод + други такси е съвсем нормално и даже наложително. Нямаш вина. 

А безплатното банкиране е дефакто стандарт навсякъде по белия свят. Защо?

ТБИ е единствената банка в БГ, която нама такси за горните (май). Ама иначе са лихвари и вадят поне 40% от мойте/твойте пари при тях. 

"Четеш" ли ме?

10 години съм живял и работил в Израел. Е, как пък така, че в тамошните банки няма нищо безплатно? Не съм от категорията "плащач" - всичко което се предлага на този свят като стока или продукт, струва нещо, има цена. Нищо не се предлага безпУатно. А кой и колко печели, това е друг въпрос. Ако нещо е обявено за "безпУатно", то под една или друга форма, даващият/предлагащият го, си ги взима тези "безпУатни пари". Христос педлагаше също безплатно много неща. Как свърши всичко, знаем добре. Ленин също искаше и предлагаше много безплатни неща, знаем как приключи историята. В по-нови времена, Тесла също предлагаше безплатно електричество - и тази история знаем как свърши. Безплатно е само сиренцето в капана... Всичко има цена - във всеки смисъл на думата. Да, "чета" те. Със здраве и лека вечер

• Смея се 1
Публикувано:
23 minutes ago, The Silent Traveller said:

10 години съм живял и работил в Израел. Е, как пък така, че в тамошните банки няма нищо безплатно? Не съм от категорията "плащач" - всичко което се предлага на този свят като стока или продукт, струва нещо, има цена. Нищо не се предлага безпУатно. А кой и колко печели, това е друг въпрос. Ако нещо е обявено за "безпУатно", то под една или друга форма, даващият/предлагащият го, си ги взима тези "безпУатни пари". Христос педлагаше също безплатно много неща. Как свърши всичко, знаем добре. Ленин също искаше и предлагаше много безплатни неща, знаем как приключи историята. В по-нови времена, Тесла също предлагаше безплатно електричество - и тази история знаем как свърши. Безплатно е само сиренцето в капана... Всичко има цена - във всеки смисъл на думата. Да, "чета" те. Със здраве и лека вечер

Не разбрах какво искаш да кажеш? Може ли пак да пробваш?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.