Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:

Аз нямам пластика, моята е виртуална. И получих кешбек за поръчка през мобилното приложение на Glovo, платена с Google wallet.

В условията на сайта им е посочено следното:

"Някои покупки чрез мобилни портфейли е възможно да не бъдат засечени и Кешбек да не бъде излъчен поради спецификата на обработването на картовите транзакции в България. В такива случаи Участниците могат да използват самата Карта (пластиката) за извършване на Допустими покупки или да се обърнат към contact.bulgaria@priceless.com за преглед и корекция."

• Харесвам 1
Публикувано:

Епъл пей и Гугъл пей скриват номера на картата, така че ако само някои карти имат съответния бенефит, през тях няма да се получи

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, timobg каза:

Аз нямам пластика, моята е виртуална. И получих кешбек за поръчка през мобилното приложение на Glovo, платена с Google wallet.

В условията на сайта им е посочено следното:

"Някои покупки чрез мобилни портфейли е възможно да не бъдат засечени и Кешбек да не бъде излъчен поради спецификата на обработването на картовите транзакции в България. В такива случаи Участниците могат да използват самата Карта (пластиката) за извършване на Допустими покупки или да се обърнат към contact.bulgaria@priceless.com за преглед и корекция."

преди 33 минути , neuromancer каза:

Епъл пей и Гугъл пей скриват номера на картата, така че ако само някои карти имат съответния бенефит, през тях няма да се получи

Аз няма да се занимавам с моите 2-3 лв., но съпругът има повече кешбек за получаване от юни, та му прочетох вашите коментари🙂 Тази вечер писа на горния имейл и също вечерта са му отговорили да потвърди номера на картата си. Т.е. работят и по нощно време.

Публикувано:

Не е от плащането през уолети, защото при пощенска с кърв трансакции към дебитна мастъркард се изплащат без проблем. При Уникредит има драма някаква и не ми ги изплащат. 

Публикувано:
6 minutes ago, Loverboy said:

Не е от плащането през уолети, защото при пощенска с кърв трансакции към дебитна мастъркард се изплащат без проблем. При Уникредит има драма някаква и не ми ги изплащат. 

Уникредит пак ли зад Кърв? Аз днес се замислих, че Apple Pay крие номера на Кърв картата, но после когато Кърв дърпа от Мастъркарда си се води онлайн транзакция, все едно да се плати в Глово директно с Кешбек картата.

Публикувано:

Кърв и плащане през Епъл пей, да. И конкретно същите места, когато ги преместя от Виза на Мастър в Пощенска си получават кешбек, но при Уникредит няма нищо. Само веднъж получих и това беше. 

Публикувано:
преди 16 часа, neuromancer каза:

Абсурд, за кого го скриват? Не и за банките, трябва да се запази проследимост на транзакциите...

Публикувано:
преди 2 минути , JazzMaster каза:

Абсурд, за кого го скриват? Не и за банките, трябва да се запази проследимост на транзакциите...

Не го “скриват”, а го презентират като друг номер. Така става по-сигурна самата транзакция. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 28 минути , Zlia каза:

Не го “скриват”, а го презентират като друг номер. Така става по-сигурна самата транзакция. 

Няма логика да крият от банката, крият номера на картата от търговеца, но банката получава цялата информация иначе няма да одобри транзакцията 

Публикувано:

не крие от банката, а от търговеца

моята банка дава 50% отстъпка от билети за кино, и си ги получавам с картата, безконтактно, онлайн. Но ако ползвам през телефона с Гугъл Пей киното не дава отстъпка - не разпознава картата, трябва да ползвам директно (дори и виртуалната карта издадена от банката работи, но през уолета не).

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 30 минути , Климент каза:

Няма логика да крият от банката, крият номера на картата от търговеца, но банката получава цялата информация иначе няма да одобри транзакцията 

Апъл и гугъл пей просто са намесват между банката и търговеца. Какво неясно има. Плащаш с карта с номер Х качена в един от двата уолета, търговецът вижда номер У, а банката вижда, че с твоята карта с номер Х е платено на даден търговец. Тя и да вижда, че е минато през мобилен уолет не я интересува и не се отразява в транзакцията( тук е разликата примерно с Кърв). 
Предимствата за плащане с телефон са, че дори и да хакнат търговеца не могат да ти разберат номера и другите данни на картата, другото е че не иска пин при плащане, защото ползваш защитата на телефона. 
Минус- забравяш си пин кода на картата като не го ползваш 😉

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, Zlia каза:

Апъл и гугъл пей просто са намесват между банката и търговеца. Какво неясно има. Плащаш с карта с номер Х качена в един от двата уолета, търговецът вижда номер У, а банката вижда, че с твоята карта с номер Х е платено на даден търговец. Тя и да вижда, че е минато през мобилен уолет не я интересува и не се отразява в транзакцията( тук е разликата примерно с Кърв). 
Предимствата за плащане с телефон са, че дори и да хакнат търговеца не могат да ти разберат номера и другите данни на картата, другото е че не иска пин при плащане, защото ползваш защитата на телефона. 
Минус- забравяш си пин кода на картата като не го ползваш 😉

Абосолютно си прав,  но при промоцията с MC парите ги дават банките не търговеца. Получавал съм неколкократно кешбек-а от тази промоция с плащане през ApplePay. 

Публикувано:

Бонусът се получава и с пластика, и с Google Pay, и с карта зад Curve. 

Превеждат бонуса дори при покупки извън България - стига кодът на ПОС терминала да отговаря на условията и картата да е издадена от българска банка (с български бин). При мен понякога превеждат бонуса след 5 дни, а друг път - след месец. Нямам обяснение.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Климент каза:

Абосолютно си прав,  но при промоцията с MC парите ги дават банките не търговеца. Получавал съм неколкократно кешбек-а от тази промоция с плащане през ApplePay. 

Както казах, банката е наясно коя карта прави транзакцията независимо дали е зад Кърв или в дигитален уолет. И ако кода на плащането (MCC) се транслира коректно, предполагам дават кешбек. 

Публикувано:

Да, и моят опит е такъв - Кърв не променя нищо, защото прехвърля MCC кода към банката и тя знае, че е ресторант. Въпросът е защо Уникредит ги бави толкова…

Публикувано:

Честно казано, не съм доволен от новото приложение на банка ДСК. В момента и двете – и старото, и новото – са инсталирани на телефона ми, но щом ги имаш и двете, всички преводи и основни операции вече минават само през новото. Това е доста неудобно, особено като се има предвид, че за да активираш новото приложение, се изисква сканиране на личната карта и лицето. Не всеки има желание или възможност да преминава през такива процедури, а и старото приложение си вършеше чудесна работа. Надявах се поне да има избор, но нали от септември месец ще се спира старото и всички трябва да преминем към новото.

• Харесвам 5
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 2 часа, Иван Попов каза:

Честно казано, не съм доволен от новото приложение на банка ДСК. В момента и двете – и старото, и новото – са инсталирани на телефона ми, но щом ги имаш и двете, всички преводи и основни операции вече минават само през новото. Това е доста неудобно, особено като се има предвид, че за да активираш новото приложение, се изисква сканиране на личната карта и лицето. Не всеки има желание или възможност да преминава през такива процедури, а и старото приложение си вършеше чудесна работа. Надявах се поне да има избор, но нали от септември месец ще се спира старото и всички трябва да преминем към новото.

Ванка, и аз не съм доволна .В старото имах запазени бланки с преводи,отварям и превеждам.Сега не мога,защото не ги намирам.Отделно докато намеря,къде са битовите плащания...изнервих се 😞.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 25 минути , ива валя каза:

Ванка, и аз не съм доволна .В старото имах запазени бланки с преводи,отварям и превеждам.Сега не мога,защото не ги намирам.Отделно докато намеря,къде са битовите плащания...изнервих се 😞.

Точно и аз се ядосах заради това, сега пак всичко трябва да въвеждам отново.

Всичко е нагоре с главата в това ново приложение, нито картите са наредени като преди, нито нищо. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз реших да изчакам с инсталирането на новото приложение на ДСК. Който има жалание нека пише до банката мнения, може пък да започнат да коригират кофтите неща.

• Харесвам 4
Публикувано:

В момента тече процес по обновяване на мобилното приложение на ДСК. Както и при много други банки, навремето са били наемани различни външни фирми за разработка на предишното приложение, които отдавна не го поддържат активно, което сега затруднява поддръжката. Освен това, банката модернизира услугите си, подобно на останалите в сектора. По моя информация новото приложение се разработва от повече от година (възможно е дори година и половина-две) и предстои да се развива още значително. Понеже разработката е активна, а паралелно се прави и сериозно проучване на нуждите и очакванията, така че искрено се надявам (и вярвам), че всякакви мнения и препоръки биха били от голяма полза.

Що се отнася до допълнителните изисквания за сигурност – те са напълно оправдани, тъй като банките трябва да се съобразяват с редица регулации. Досега тези изисквания са били донякъде нагодени към старите приложения, но в момента контролът е много по-стриктен.

П.С. Информацията ми идва от познати, които работят в ДСК. И при други банки като ПИБ и УниКредит внедряването на новите им приложения отне време, докато станат напълно функционални. Понякога наистина най-лесното решение е просто да се ползва старото приложение (докато го позволяват).

• Харесвам 6
Публикувано:

Дигиталните портфейли са новият повелител на парите ни

Дигиталните портфейли са новият повелител на парите ни

В ерата, когато всеки носи смартфон в джоба си, а парите и движението им все по-често са само числа върху дисплеите, дори консервативен потребител - като средния българин - вече масово използва дигитални банкови сметки или портфейли.

В час пик в голям пловдивски супермаркет в петък следобед на всички отворени осем каси се вият плътни опашки от пазаруващи. Вместо обаче да се чува шум от пари или монети, масово цъкат ПОС терминали, а повечето купувачи плащат през телефони и умни часовници. Вече за броени секунди превеждаме пари, обменяме валута или откриваме сметки и карти. Всичко това се дължи на така наречения финтех сектор - бизнеси, които разработват технологични решения за всичко, свързано с финанси.

Революцията в този бранш не само създаде и няколко пъти промени така наречените дигитални разплащания, но и целия банков сектор, който иначе години наред беше смятан за един от най-консервативните. И основната причина е една - удобството. Само преди десетина години банковите клонове бяха пълни, плащането с карта се смяташе за твърде модерно, а наличието на ПОС терминал още беше екстра за мнозина търговци. Най-показателен за тоталната промяна е броят на физическите клонове на родните банки, както и мрежата им от банкомати. В момента в Пловдив има под 50 клона на всички 17 официално притежаващи лиценз от БНБ банки. Банкоматите, от които можем да получим все още кеш директно, пък са малко под 170 на брой.

Приложения като Revolut, Paysera, N26 и Wise вече не просто се ползват за плащане и трансакции, а са се превърнали във финансови хъбове, които предлагат не само всичко, което правят традиционните банки, но дори и много повече. При това го правят сега и веднага и често без никакви или с много по-ниски такси.

Въпреки сериозната доминация на Revolut и TBI Bank, в България набира скорост и Paysera - приложение с литовски произход, както и Wise и N26 сред по-често пътуващите зад граница. В последните месеци на интерес се радват и български решения като MyFin и Phyre, които предлагат дебитни карти, споделени разходи с други потребители в екосистемите им. Така само за десетилетие сектор и услуга, които на практика не съществуваха в страната ни, не само успяха да се превърнат в ежедневие и за млади, но и за по-възрастните българи заради удобството и бързината, но след още няколко години спокойно могат тотално да вземат обслужването и управлението на личните финанси от банковия сектор.

За повече инфо цък.

• Харесвам 2
Публикувано:

За 24 години за пръв път ПИБ ми блокират кредитна карта по тяхно усмотрение, при това след транзакция към достатъчно бяла държава.С тия все по-затягащи се нива на сигурност , двустранни - тристранни и какви ли не верификации, вместо живота да става по-лесен вече сме вързани и все по-зависими от технологиите.За малко да ми прецакат важни резервации , защото понякога вместо да питат за нова карта направо ти ги отменят, в случай че не могат да си дръпнат сумите навреме.Имах ги за единствените безотказни на пазара , но вече ще внимавам и с тях.

• Харесвам 5
Георги Матеев
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

С тия все по-затягащи се нива на сигурност , двустранни - тристранни и какви ли не верификации, вместо живота да става по-лесен вече сме вързани и все по-зависими от технологиите.За малко да ми прецакат важни резервации , защото понякога вместо да питат за нова карта направо ти ги отменят

Абсолютно съгласен. Разбирам, че тези технологии са за наша защита, но напоследък ми идва прекалено - често по време на път се случва въобще да не мога да платя, докато не симулирам европейско IP чрез VPN. Аповете на някои банки (например TBI) въобще не работят, ако опиташ достъп от някоя по-екзотична територия, което пак налага ползване на VPN. Или класиката - непристигащ SMS за 3D верификация и чао. Това с SMS-a поне не е проблем с Revolut и Curve, но при стандартните банки често е драма. Иначе това е една от многото причини да предпочитам резервации с незабавно предплащане, тъй като ако има проблем поне разбираш веднага и плащаш по друг начин, и не рискуваш отмяна на резервацията впоследствие.

Конкретно ПИБ наистина са затегнали мерките. Преди 2 седмици си смених телефона и преинсталирах ап-а им, като направих всички нужни верификации. И въпреки това ми звъннаха по телефона за допълнителна верификация, че наистина съм аз. Изненадах се малко.

• Харесвам 5
Публикувано:

Пощенска също да брутални - изискват винаги да ги информираш като пътуваш извън Европа - кога ще пътуваш, колко време ще стоиш и тн. Миналата година така в САЩ бях забравил и примерно ми минаха 7-8 трансакции и накрая почнаха да блокират масово. И добре, че поне сами звънят да питат дали си ти, иначе съвсем сме загинали. Тъпото е, че с часовата разлика звънят все в 2-3 през нощта, когато тук е работно време и като не им вдигнеш 1-2 пъти спират. Голяма мъка. Но от позитивната страна - тази година се опитаха да ми източат картата с примерно 20 транзакции от всякакви държави и търговци - всичките транзакции бяха блокирани веднага и не ми изтеглиха нищо. Закрих картата и смених с нова…

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.