Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 10 минути , Duke каза:

Напоследък не навсякъде и не винаги...

така е - преди 15 години в сащ почти щяха да ме арестуват, като извадих 100-доларова банкнота, за да си платя дребни покупки за 7-8 долара в местния супер. Добре че съм бял, иначе не знам какво щеше да стане, ама ме гледаха много лошо 🙂 От друга страна в Турция съм обменял 500 евро и чейнчаджията даже заключи вратата и вика - комшу, ако имаш още, ще ти ги купя всичките на по-добър курс от официалния 🙂 Разни хора, шарен свят, че и голям

• Харесвам 3
Публикувано:

Да, аз затова пиша "не навсякъде", а по отношение на "не винаги" забелязвам тенденция в западноевропейския свят (да не се бърка с южните части на континента!) след определен час вечер плащания в заведения да се извършват само безкасово поради мерки за сигурност и ефективност при осъществяване на услугата...

• Харесвам 2
Публикувано:

Тенденцията е ясна. Тласкане към плащания с карта.

Но има и парадокси.

Последния път в AH (най-разпространените супермаркети в Нидерландия) на единствената работеща каса с касиерка не приемаха 100-еврови банкноти, но на съседната, където сам маркираш продуктите, има възможност да платиш с банкнота, пъхайки я в автомата, и 100 евро се приемаха.

Нямах 200 или 500, но и не бих посмял. Кой знае какво щеше да се разпищи, да блокират магазина и да давам обяснения в полицията.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, Ivko каза:

Че няма да го мисля с какво и как ще си плащам в новогодишната нощ конкретно.

Радвам се, че няма да го мислиш, но темата е за българските банки и в частност, това как и колко ще им работят продуктите в часовете на приемането на еврото у нас.

Досега не съм видял, че БГ кредитна карта няма да работи и ми се струва логично. То и за дебитните пак е логично да работят понеже и при тях има първоначално блокиране на сумите, ама може самото превалутиране на сметките да ги бърка нещо. Отдавна по ПОС терминалите сумите са и в евро, дори преди месеци се зачудих една вечер колко е евтино в едно барче в центъра на София гледайки числото на пос-а, но се оказа ,че това била евровата сума 🙂 

Иначе както каза и някой по-нагоре, решението е ясно, зареден револют или подобна карта на чужд издател за всеки случай, за кеша е ясно.

ТБИ са друга бира- там черпенето на позитиви си идва с някои негативи в продуктите им 🙂

Публикувано:
преди 6 минути , Zlia каза:

Радвам се, че няма да го мислиш, но темата е за българските банки и в частност, това как и колко ще им работят продуктите в часовете на приемането на еврото у нас.

Досега не съм видял, че БГ кредитна карта няма да работи и ми се струва логично. То и за дебитните пак е логично да работят понеже и при тях има първоначално блокиране на сумите, ама може самото превалутиране на сметките да ги бърка нещо. Отдавна по ПОС терминалите сумите са и в евро, дори преди месеци се зачудих една вечер колко е евтино в едно барче в центъра на София гледайки числото на пос-а, но се оказа ,че това била евровата сума 🙂 

Иначе както каза и някой по-нагоре, решението е ясно, зареден револют или подобна карта на чужд издател за всеки случай, за кеша е ясно.

ТБИ са друга бира- там черпенето на позитиви си идва с някои негативи в продуктите им 🙂

И на какво ще платиш, като и пос терминалите няма да работят? Ивко е напълно прав - заредете се с кеш, поне за Бг

Публикувано:

Днес приключи софтуерното обновяването на пос терминалите на datecs, поне техните не би трябвало да правят засечки. А те държат не малка част от пазара. Предполагам, че повечето банки също са взели вече мерки.

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз бих си взел кеш, вместо да се инатя като магаре и да се окажа в тъпа ситуация.Толкова ли е сложно да сложите няколкостин евро в джоба , като знаете , че отивате да празнувате ? Лафа да върви ...

• Харесвам 5
Публикувано:
2 hours ago, Duke said:

Напоследък не навсякъде и не винаги...

Най-тъпото е , че точно в някой от тези държави на места не приемат в кеш , а другаде искат само кеш или начисляват такса при плащане с карта ( масово при дребните бизнеси в САЩ и Австралия).В САЩ беше от минимална такса 50 цента за съвсем дребни покупки до 3% за по-големи покупки в малки магазинчета , колички за храна и т.н.

Скандинавия е рай.Там може и един бонбон да платиш с карта, без минимална сума на покупка , такса и тъпотии.

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Най-тъпото е , че точно в някой от тези държави на места не приемат в кеш , а другаде искат само кеш или начисляват такса при плащане с карта ( масово при дребните бизнеси в САЩ и Австралия).В САЩ беше от минимална такса 50 цента за съвсем дребни покупки до 3% за по-големи покупки в малки магазинчета , колички за храна и т.н.

Скандинавия е рай.Там може и един бонбон да платиш с карта, без минимална сума на покупка , такса и тъпотии.

Аз затова по-горе акцентирам върху определени части от Европа...

Публикувано:
преди 2 часа, new one каза:

И на какво ще платиш, като и пос терминалите няма да работят?

Кой ти каза, че няма да работят? Аз чета друго- готови са с ъпдейтите и прост търговецът трябва на 01.01.2026 в 0:00 да направи определена операция и терминалът ще работи вече само в евро. 
Аз поне за прокредитските така го прочетох. За тези на датекс писаха, но едва ли при другите ще е по-различно. 

Публикувано:
Преди 1 час, Zlia каза:

Кой ти каза, че няма да работят? Аз чета друго- готови са с ъпдейтите и прост търговецът трябва на 01.01.2026 в 0:00 да направи определена операция и терминалът ще работи вече само в евро. 
Аз поне за прокредитските така го прочетох. За тези на датекс писаха, но едва ли при другите ще е по-различно. 

Това е инфо от УниКредит от днес: "Моля да имате предвид, че се очаква да се наблюдават смущения в работоспособността на ПОС терминалите в периода от 21:00 ч. на 31.12.2025 г. до 01:00 ч. на 01.01.2026 г."

Отнася се за физически и онлайн POS-ове.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ужас, направо не знам как ще оцелеем без карти няколко часа. Хайде малко по-сериозно, не е кой знае каква драма да се приготви кеш, прекалено сме се разглезили 🙂

• Харесвам 10
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Eagleman каза:

Това е инфо от УниКредит от днес: "Моля да имате предвид, че се очаква да се наблюдават смущения в работоспособността на ПОС терминалите в периода от 21:00 ч. на 31.12.2025 г. до 01:00 ч. на 01.01.2026 г."

Отнася се за физически и онлайн POS-ове.

Еми, явно не всички обещават, че ще мине гладко. Все тая, нищо фатално няма да се случи. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Другия вариант е да пратите жената (или мъжа си) и децата да си лягат , а вие да изчакате ПОС терминалите да тръгнат и да си допиете на спокойствие.Така или иначе търговците няма да ви пуснат да си тръгнете преди платите.Ще чакате заедно !

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Публикувано:
На 6.12.2025 г. в 3:27, stanimir каза:

Другия вариант е да пратите жената (или мъжа си) и децата да си лягат , а вие да изчакате ПОС терминалите да тръгнат и да си допиете на спокойствие.Така или иначе търговците няма да ви пуснат да си тръгнете преди платите.Ще чакате заедно !

Дори е възможно и търговците да ви почерпят нещо, докато чакате заедно 😀

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:

UpTombou - не е банка, но пак е местно картово разплащане:

Временно прекъсване на системите:

• Мобилно приложение и физически карти: прекъсване на 31.12.2025 г., 22:30 ч. (часът на спиране зависи и от банковата система), възстановяване на 02.01.2026 г.
  • Платформа за работодатели Up Online: от 30.12.2025 г., 16:00 ч., възстановяване на 05.01.2026 г.
  • Платформа UpOrder (хартиени ваучери): от 29.12.2025 г., 16:00 ч., възстановяване на 05.01.2026 г.
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ще ви го кажа отново - всичко ще прекъсне за ъпдейта вечерта на 31.12. Какво ще проработи, какво ще се срине и дали - никой не може да каже. Затова дадоха и почивните дни, за са има време да се възстановят системите. Носете си кеш - абсолютно всички банки го “препоръчват” в съобшенията си - сигурно има защо 💸

• Харесвам 7
Публикувано:
Преди 1 час, new one каза:

Какво ще проработи, какво ще се срине и дали - никой не може да каже

Мда, ама ако някой хване дупка в превалутирането да казва, че да си напазарим и ние на добър курс 🤣

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:

И аз ще ви го кажа още един път- всичко ще е точно и ще си бачка още първите часове на новата година 🙂

Но си носете кеш, особено ако сте на “промоция” във Велинград 😉

• Харесвам 4
Публикувано:

Онлайн банкирането спира за няколко дни при въвеждането на еврото

Запасете се с левове и евро в брой не само в новогодишната нощ, но и в първите дни на 2026 г.

https://www.segabg.com/hot/category-economy/onlayn-bankiraneto-spira-za-nyakolko-dni-pri-vuvezhdaneto-na-evroto

• Харесвам 4
Публикувано:

Съобщение от Транскарт:

През последните месеци екипът на ТФС извърши цялостна подготовка и актуализация на мрежата от ПОС терминални устройства на Транскарт Файненшъл Сървисис АД, с цел осигуряване на пълна техническа готовност за работа с новата валута на Република България - еврото.

На 1 януари 2026 г. в 00:00:01 час, всяко ПОС терминално устройство автоматично ще изпълни вътрешна процедура по превалутиране и преминаване към евро.

Важно:
От 00:00:01 часа на 1 януари 2026 г. търговецът задължително въвежда сумата за плащане, определена от цената в евро. Всички ПОС терминални устройства с обновени версии на софтуера, автоматично ще започнат да изпращат заявки с код на валута Евро и за сумата въведена от търговеца. Няма промяна в инструкциите за експлоатация на ПОС терминалното устройство и начина на въвеждане на сумите за плащане. Търговецът ще получава сумите в евро за одобрените плащания по посочените в действащите споразумения платежни сметки. 

ПОС терминални устройства, при които софтуерът не е актуализиран няма да приемат плащания с платежни карти. В случай, че към настоящия момент вашето ПОС терминално устройство не отпечатва разписки с двувалутно обозначение (BGN/EUR), това означава, че устройството все още не е с обновена софтуерна версия и следва да се свържете с екипа на ТФС за съдействие.
Информационните системи на „Транскарт Файненшъл Сървисис“ АД са напълно подготвени за процеса по превалутиране и миграция към евро. Планирано е краткотрайно техническо прекъсване с продължителност 10–15 минути в периода от 23:55 ч. на 31.12.2025 г. до 00:10 ч. на 01.01.2026 г.
Следва да се има предвид, че като участник в националната и международна картова платежна инфраструктура, работоспособността на ПОС терминалите на ТФС АД е пряко свързана с функционирането на системния оператор БОРИКА и международните картови оператори. Това означава, че процесите по приемането на плащания с платежни карти зависят от всички участници в платежния процес. Възможни са прекъсвания или временна недостъпност на отделни услуги в интервала между 22:30 ч. на 31.12.2025 г. и 00:10 ч. на 01.01.2026 г.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

• Blago
    • КОКО22
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.