Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Тогава ми беше последното връщане от Рим, с уиз летя рядко, значи е било преди под три години, на 12.02.2023, часа ще ви го спестя.  😄
И понеже шофьорът ми каза, разбира се, после специално си проверих дневната сума, която се отчита по нощите, и бяха 1,60 лв.
Ама нямам нищо против вие да сте плащали и да продължавате да плащате по повече. 😉

Ето и „новината“ от януари 2023 г.
https://bntnews.bg/news/kak-grazhdanite-priemat-novata-sistema-za-taksuvane-v-gradskiya-transport-v-sofiya-1218936news.html

Screenshot.png.ff61b423378cf59571a33848474202f7.png

Добре, че беше онзи шофьор, че да научите нещо. :rolleyes: А тук разправяте колко е смешно да им се благодари. 😄

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 29 минути , jungfraujoch каза:

И наистина ми е много странно, как едно ръкопляскане може да предизвика раздразнение,при положение,че пътуването е лична емоция.Но хората сме различни.

Може би в червеното определя и разликите във възприятията. За едни пътуването е лична емоция, докато за други средство за придвижване от едно място до друго. Няма лошо нито в едното, нито в другото. Но си права, определено сме по-емоционални като народ и по всяка вероятност затова ръкопляскаме повече от другите...

Публикувано:
преди 31 минути , stanimir каза:

Чудя се , дали да благодаря на Тръмп ? Нали всеки си умира да му благодари по сто пъти за щяло и нещяло , нововъведението подозрително съвпада с встъпването му в длъжност 😁 

Ако е за таксуването- не е от встъпването на Тръмп, а отпреди него. Ако смениш превозно средство в рамките на половин час от първото валидиране, оставаш с 1,60 таксувани. Аз почти всяка сутрин го практикувам- от вкъщи за 2-3 спирки с малкия до ДГ, от там друг автобус до работа. Даже съм прескачала и половиния час с минута- две, все е 1.60 лв.

Спойлер

image.png.686b89a5794abf70eb43e2e945ee7013.png

преди 2 часа, Duke каза:

При извънградските маршрути нещата са малко по-различни, пътниците и шофьора някак стават по-близки, докато в София най-много да отнесеш някоя псувня от самия шофьор, че се налага да се обръща към теб, за да чуе какво му казваш или пък от някой друг пътник, че му пречиш да слезе/качи в автобуса...

Всяка сутрин поздравявам поне по двама шофьори на автобус и ако слизам от първата врата- и хубав ден им пожелавам. Ми хората се усмихват и обикновено връщат пожеланията. 99% от тях. След единият % се чувствам тъпо, ама това не е болка . 😉 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 18 минути , Argentique каза:

Тогава ми беше последното връщане от Рим, с уиз летя рядко, значи е било преди под три години, на 12.02.2023, часа ще ви го спестя.  😄
И понеже шофьорът ми каза, разбира се, после специално си проверих дневната сума, която се отчита по нощите, и бяха 1.60 лв.
Ама нямам нищо против вие да сте плащали и да продължавате да плащате по повече. 😉

@Argentique - напълно си права - хванала си далаверата още в самото ѝ начало. Тъй като дълги години (вече над 15) поддържам едно безплатно мобилно приложение за градския транспорт, защото ЦГМ са... просто едни безкрайни "прекрасници", поне тук мога да внеса яснота от първа ръка (само да отбележа, че нямам общо с тях 😄 като спокойно мога да кажа, че дори предното ръководство ме мразеха и т.н. 😄).

От 1-ви Януари 2023-та въведоха така наречените 30+ (1.60 лв.) и 60+ (2.20 лв.) билети. Това обаче трябваше да се приложи и при пътуването, когато човек използва банкова карта, а не такъв тип билет. Решението което приложиха е - при чекиране с банкова карта в превозното средство, автоматично ти се активира билет 30+. И тук започва смятането - ако в тези 30 минути пътуваш в още 2-3-4-5 коли на градския транспорт, няма да трябва да го заплащаш, но си длъжен да чекираш същата карта във всяка кола. И така можеш да пътуваш целия ден, като лимта е 4 лева - т.е. дневна карта. И така успяха да вмъкнат и билета 30+ и дневната карта при пътуването с градски транспорт с използване на банкова карта, без да правят сметките прекалено сложни 😄 

Пфу... май не го обясних като хората, ама... от 01.01.2023-та - това влезе в сила и е валидно 🙂 

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 минути , Zdravko Nestorov каза:

Пфу... май не го обясних като хората, ама... от 01.01.2023-та - това влезе в сила и е валидно 🙂 

Тъкмо вмъкнах обясненията им от 23-та в горния коментар. 🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
6 hours ago, Duke said:

по-емоционални като народ и по всяка вероятност затова ръкопляскаме повече от другите...

Аз го отдавам на това, че българите сме страхлива нация (оттам идват и всичките суеверия в народопсихологията ни, които нямат, и нямат, и нямат, и нямат изкореняване…). Според мен българинът пляска, защото е кацнал жив. Изненадва ме, че не се връзват червени конци и сини мъниста по крилата на самолета и не се пръска с пребаяна вода, стояла в буркан под възглавницата три дни.

• Харесвам 1
Публикувано:

Искам да попитам предлага ли се някъде кошница-подарък, но с качествени продукти в нея - хубаво вино, сирена (от ония - Магеланските контрабандни), сушени плодове, пресен хляб, ядки…Това, което намирам онлайн е пълнежи с шоколади, свещи, бонбони и боклуци.  Получателят ще е в Пловдив.

Публикувано:

В Метро има такива кошници,но трябва да се провери дали сега са налични! Обикновено ги пускат за Коледа и са няколко вида!Съдържат различен на  брой и вид  продукти:вино,сирене,салам,кафе,паста,шоколад и други.

• Харесвам 1
Публикувано:
6 hours ago, stanimir said:

Има онлайн магазини в които може да си направиш собствена селекция.

Благодаря, ще разгледам. Мисля че това е, което ми трябваше. 

Публикувано:
На 19.10.2025 г. в 3:12, Deja Vu каза:

Благодаря за линковете, запазвам и ще разгледам. Не съм в Бг и ми трябваше точно нещо такова - онлайн поръчка и доставка. 

В Метро пускат каталог с много предложения от 23.10.25 , но не знам дали имат възможност за доставка....

https://catalogues.metro.bg/hampers-2522/page/1

• Харесвам 1
Публикувано:

Има ли съфорумец, който е в бранша с търговия на коли втора ръка? Че нещо го закъсах на нашия пазар не успявам да намеря нищо читаво от това което търся. Вече почвам да се замислям да хвана първия самолет до Германия и да си купя от там.

• Харесвам 2
Публикувано:

Мога да дам телефон на брата на близък приятел, който от години вкарва коли от Германия. Може да си я избереш от сайт или той да ти предложи. Има си такса за самото докарване. Вече трябва с него дя се разбереш и да прецениш, дали те устройва. Кумът ми си взе чрез него Hyundai Tucson, преди година и даде 60 к. + лв.

• Харесвам 1
Публикувано:

Някой може ли да помогне как да отключа таблет от А1? таблет PRESTIGIO, взет преди години, неползван никога. Стандартните комбинации 0000 или 1234 не стават.Няма сим карта в него, да не би да не работи без карта?

Публикувано:

Някой може ли да препоръча курс по фотография в София за начинаещ любител? За дъщеря ми е, която е на 17г., смята да учи кино и режисура и подготвя портфолио и в тази връзка иска да придобие базови познания и умения във фотографията.   

Публикувано:
преди 10 минути , Jenbel каза:

Някой може ли да препоръча курс по фотография в София за начинаещ любител? За дъщеря ми е, която е на 17г., смята да учи кино и режисура и подготвя портфолио и в тази връзка иска да придобие базови познания и умения във фотографията.   

Емануил Трейман сега започна да води такъв курс. Силно препоръчвам. Пиши ми на лични.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, Jenbel каза:

Преди 2-3 год. дъщеря ми ходи на курс тук:

https://sofia-photography.bg/

Беше много доволна.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 13 часа, some1 каза:

Препоръчайте бар с жива музика (само не чалга) в Пловдив. 

Или пиано бар. 

Sinatra в хотел Рамада Пловдив Тримонциум. Друг вариант е Гетсби на Сточна гара - работи само петък и събота. И като резервен вариант Куатро на площад Съединение - също работи само петък и събота.

Май с това се изчерпват пиано баровете в Пловдив.  Има един бузуки бар, който по мое мнение е зле - Ноте де Вино.

Рок баровете, трябва да проверите има ли участие - Полинеро, Ъндър Сити, Даунлоуд, Найлона

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте, от години имам един Nikon - https://digital.bg/nikon-coolpix-l110/

Дадоха ми го, но бяха загубили зарядното. 

Някой знае ли къде мога да намеря на нормална цена. 

Виждам че има тук - https://www.emag.bg/eh-67-zahranvasht-blok-za-nikon-coolpix-l100-l105-l110-l120-l310-l320-l330-l810-l820-l830-l840-4312/pd/DPV08KBBM/

Някъде продават ли втора ръка, поне да пробвам. Ако някой разбира от фотоапарати, дали този си заслужава за човек, който просто обича да прави снимки. 

20251123_201741.jpg

20251123_201658.jpg

Публикувано:

Olx, eBay и подобни, има стари неща почти без пари...

В алиекспрес гледам само кабел, за USB, каквото вероятно имаш. Но ще ти трябва и батерия...

Тия неща остаряват морално много бързо, а това е на 15 години, ако го подкараш срещу 20-30лв ок, ама наистина ли нямаш нещо по-ново?

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.