Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 10 часа, Argentique каза:

Напоследък приятели масово сами си правят ремонти

Един от основните ни проблеми - всеки прави всичко и накрая нищо... 😛 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

И аз съм на подобно мнение. Въпросът не е дали майсторите трябва да изкарват пари – естествено, че трябва, и никой не отрича труда им. Проблемът е в огромния дисбаланс между различните професии в момента.

Имам приятел, по-млад от мен, фризьор по професия, който сега кара багер, лепи плочки и се занимава със строителство. Това само по себе си говори достатъчно за пазара. В същото време има майстори, които за 4–5 дни изкарват сума, равна на моята месечна заплата като учител.

Аз лично не мога да лепя плочки, но вече боядисвам, правя дребни ремонти и виждам, че все повече хора около мен започват сами да си вършат тези неща. Просто няма как – иначе трябва да работиш само за майстори и пак няма да ти стигнат парите.

Недоумявам как професии като лекар, инженер или учител, които изискват години обучение и носят огромна отговорност, често са значително по-ниско платени. В крайна сметка пазарът решава – докато има кой да плаща тези цени, ще ги има и майсторите. Но ако тенденцията хората масово да се справят сами продължи, мисля, че нещата постепенно ще се балансират.

Имам чувството, че много хора вече са загубили реална представа за стойността на парите.

• Харесвам 16
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ами то е като с цените на имотите , ако нямаше кой да плаща,  нямаше да са на това ниво.Не се е напълнило с купувачи от Америка или Дубай , а българи купуват. Взимането не е като даването и не вярвам хората с имоти за продан във форума да ги продават на старите цени.Всеки ще иска максимума и е нормално 😂

Аз помня когато учители и лекари караха таксита , но после нещата си дойдоха на мястото.А иначе добър майстор и в Западния свят често печели повече от мнозина с академична диплома.У нас има огромно търсене и затова куцо и сакато прави добри пари , дори без да има кой знае какви способности.България и Източна Европа в частност от много години захранва чуждия пазар с евтини (за тамошния стандарт) строителни работници, а ние тепърва трябва да доведем отнякъде.Познати в строителството водят някакви турски бригади от Анадола , явно в Турция са доста по-ниско платени.Когато се балансират търсенето и предлагането нещата ще си дойдат на мястото , но винаги е добре да се научиш на някакви по-простички неща.Един латекс например .. ама със шпакловка и замазка не става.Там и кадърните майстори не са много , въпреки че с новите техники вече е много по-лесно. Който може си казва " абе скъпо е, ама майната му  , аз тия пари ще ги изкарам и ще забравя" .Който на може ще опъва каиша , ако иска да се равнява с тях.

• Харесвам 4
Публикувано:

То е хубаво да се научи човек да боядисва, и аз искам, че с това малкото сигурно ще се налага 2 пъти годишно. Ама то боядисването е малко перо в тези 28 евро за шпакловка и боя. А ни казват, че след първата ръка си проличават несъвършенствата на шпакловката и реално ако ние боядисваме, ние си ги оправяме. А..тогава не знам защо ще ги даваме оставащите 20-тина евро на квадрат, ако аз ще правя корекции с двете си леви ръце :girl_hide:

• Харесвам 5
Публикувано:

Ако съдя по нашия и съседни квартали, където се застрои де що можаха последните 4-5 години, то вече няма къде да се строи. Сигурно след като всичкото това се измаже, шпаклова... майсторите ще трябва да свалят цените.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

То е хубаво да се научи човек да боядисва, и аз искам, че с това малкото сигурно ще се налага 2 пъти годишно. Ама то боядисването е малко перо в тези 28 евро за шпакловка и боя. А ни казват, че след първата ръка си проличават несъвършенствата на шпакловката и реално ако ние боядисваме, ние си ги оправяме. А..тогава не знам защо ще ги даваме оставащите 20-тина евро на квадрат, ако аз ще правя корекции с двете си леви ръце :girl_hide:

Аз само да кажа, че тази шпакловка е възможно най лошото нещо. Минах през нея и сега не искам да чуя. Има едни интериорни замазка, оцветяват ти я какъвто цвят си избереш и се нанася с пердашене, могат да се боядисват след време с боя. Тази шпакловка, която се шкури много лесно се наранява  при всеки удар с нещо по твърдо. Замазките са грапави.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

А ни казват, че след първата ръка си проличават несъвършенствата на шпакловката и реално ако ние боядисваме, ние си ги оправяме. А..тогава не знам защо ще ги даваме оставащите 20-тина евро на квадрат, ако аз ще правя корекции с двете си леви ръце :girl_hide:

А каква е гаранцията, че те ще си оправят несъвършенствата? :rolleyes:И че за половин вагон пари всичко ще е топ? 
Да се намери читав майстор е печалба от лотарията. Последно се занимавах с баня преди 6 г., търсех дълго и ми препоръчаха един чичо - каквото каза, си го свърши навреме (за седмица), нямах ни една забележка откъм качество. Купи и донесе на гръб почти всичко необходимо (без плочки, смесители и шкаф - тях ги избирах, пък и каза, че за плочки няма да си товари амортисьорите), чистеше всеки ден след себе си - направо песен. Помня, че тогава банята ми излезе заплата и половина с все материали (не дизайнерски, но стабилни марки), но за жалост вече не взимам толкова голяма заплата. :grin:

За да правиш сам ремонти, освен умения си трябва и свободно време, при това доста. Стар приятел си купи етаж от къща в приемливо състояние миналата година и го ремонтираше сам около два месеца (баните засега ще си ги ползват каквито си бяха). Работата му е стресова и физически натоварена и има над два месеца отпуск, които ги отдели за ремонта. 
Още помня как в края на студентстването ни криво-ляво с питане и проба-грешка си ремонтираше стария апартамент, ама тогава от немотия нямаше накъде. С времето се трупат някакви умения и увереност, сега си направи сам вътрешна и частична външна изолация, шпакловка и боя за два месеца. Бавно, с питане и клипчета от нета. Не мисля, че майстор щеше по-добре да се справи. Беше си викнал в началото един помагач-далечен роднина (с гръмката професия майстор-шпакловчик и картонджия), на когото му плащаше на ден+гориво, онзи идваше около 11 ч. или не му се работеше всеки ден, а това му беше единствената работа и източник на доходи. Та се разделиха по някое време. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 5 часа, slujitel каза:

Аз само да кажа, че тази шпакловка е възможно най лошото нещо. Минах през нея и сега не искам да чуя. Има едни интериорни замазка, оцветяват ти я какъвто цвят си избереш и се нанася с пердашене, могат да се боядисват след време с боя. Тази шпакловка, която се шкури много лесно се наранява  при всеки удар с нещо по твърдо. Замазките са грапави.

Само да вметна, че по стени не се прави "замазка". Там са мазилки и шпакловки, които според начина на полагане, дебелина, брой пластове, мястото (вътрешни или външни) и материалите им...са има-няма над 30 вида. Дори не включвам тези по тавани.  Не е толкова елементарно, колкото изглежда, хем е трудоемко, хем изисква майсторлък. За някои неща не стига само желание.

Съвет от мен: търсете майстор, чиято работа е видял друг специалист, който ви е близък и който не оценява преди всичко цветовото въздействие.

И да, добрата работа струва добри пари.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 27 минути , Zara каза:

Само да вметна, че по стени не се прави "замазка". Там са мазилки и шпакловки, които според начина на полагане, дебелина, брой пластове, мястото (вътрешни или външни) и материалите им...са има-няма над 30 вида. Дори не включвам тези по тавани.  Не е толкова елементарно, колкото изглежда, хем е трудоемко, хем изисква майсторлък. За някои неща не стига само желание.

Съвет от мен: търсете майстор, чиято работа е видял друг специалист, който ви е близък и който не оценява преди всичко цветовото въздействие.

И да, добрата работа струва добри пари.

Нямам претенции да съм специалист,  още по малко с точните наименования. Мисля,  че се разбра за какво говоря. Ако другите не са разбрали,

на автора на въпроса му обясних на лични и разбра.

• Харесвам 1
Публикувано:

Някой знае ли какви да тези хора и защо се разхождат с две хавлии по летищата, най-вече в Турция?

Отначало мислех, че е единичен случай, но все по-често взех да виждам такива, като поспедно бяха 20-25 парчета включително деца.

С две хавлии вместо дрехи и чехли си пътуват хората.

араби и мюсюлмани са, защото жените са зачохлени винаги.

Специално тези летяха за Джеда.

IMG_7352.jpeg.7b360c9912410a2b8ec96b98462c9f8a.jpeg

• Харесвам 1
  • Шок 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 11 минути , Alexander каза:

Някой знае ли какви да тези хора и защо се разхождат с две хавлии по летищата, най-вече в Турция?

Отначало мислех, че е единичен случай, но все по-често взех да виждам такива, като поспедно бяха 20-25 парчета включително деца.

С две хавлии вместо дрехи и чехли си пътуват хората.

араби и мюсюлмани са, защото жените са зачохлени винаги.

Специално тези летяха за Джеда.

IMG_7352.jpeg.7b360c9912410a2b8ec96b98462c9f8a.jpeg

Това са поклонници пътуващи за Мека. В мюсюлманските страни на големите летища има бани в  мъжките тоалетни /не луксозни разбира се/ където се къпят преди да отлетят за Мека. Когато бях в Аман и аз се зачудих защо ходят по халати.😃

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Имаше такива още на чекирането-оставянето на куфарите или явно си идват така.

Не са с халати, а с две отделни кърпи, загледах го нарочно.

ама поне разбрах каква е работата 

• Харесвам 2
Публикувано:

Летяхме Малпенса-Джеда и половината самолет бяха с по две хавлии и джапанки, включително в бизнес класата. Не приличаха на къпани. 😃

Но общо взето е заради Мека:

Спойлер

Muslim men wear a two-piece, white, unstitched garment known as Ihram during Hajj or Umrah, symbolizing equality and purity. Consisting of an Izar (waist wrapper) and Rida (shoulder drape), this attire removes markers of social status, forcing a focus on spiritual devotion. The head and face must remain uncovered, and no stitched clothing is permitted. 

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 42 минути , Alexander каза:

20140402_105211.jpg.fc6242e78a56988a97aa06a502e589e4.jpg

20140402_105144.jpg.391518f124edeaa489e6ff1848c744ee.jpg

И аз се чудех и чак сега разбрах! 

преди 36 минути , muchachote каза:

Това са поклонници пътуващи за Мека. В мюсюлманските страни на големите летища има бани в  мъжките тоалетни /не луксозни разбира се/ където се къпят преди да отлетят за Мека

• Харесвам 3
Публикувано:

Поне лесно минават секюрити🙃, освен ако не им кажат без заврънтулки/колани 😂

и аз не знаех тази работа

• Харесвам 2
Публикувано:

Традицията не повелява ли да се ходи до Мека на камила ? Много избирателно се спазват едни традиции , а други не.

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 13 минути , Argentique каза:

Летяхме Малпенса-Джеда и половината самолет бяха с по две хавлии и джапанки, включително в бизнес класата. Не приличаха на къпани. 😃

Но общо взето е заради Мека:

Покажи

Muslim men wear a two-piece, white, unstitched garment known as Ihram during Hajj or Umrah, symbolizing equality and purity. Consisting of an Izar (waist wrapper) and Rida (shoulder drape), this attire removes markers of social status, forcing a focus on spiritual devotion. The head and face must remain uncovered, and no stitched clothing is permitted. 

Ох, тръпки ме побиха при спомена за целите самолети с такива между Джеда и Делхи, с джапанките на главата, боси, за първи път виждащи и ползващи тоалетни и газещи там с босите крака....

• Харесвам 2
  • Шок 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 14 минути , Lindt каза:

Ох, тръпки ме побиха при спомена за целите самолети с такива между Джеда и Делхи, с джапанките на главата, боси, за първи път виждащи и ползващи тоалетни и газещи там с босите крака....

Гледах някакво клипче на стюардеса от Етихад и казваше, че най-най-най не обичали да летят до Индия. 😃

Между другото, много ми беше странно защо на летището в Джеда във всяка тоалетна има чистачка, която стои и те чака, за да почисти кабинката след теб. 😃 На мен не ми е ок така. 😃
И после влязохме в тоалетна, където нямаше чистачка в този момент, и разбрахме защо. 😃😃😃
Хигиенният душ метнат някъде, вода до коляно, хартии, ханъмите си мият краката в мивките....

Там видях и жена, страхуваща се да се качи на ескалатор, но мъжът й (или някакъв отговорник за нея) снизходително усмихвайки се, й помогна. 

• Шок 2
  • Смея се 4
Публикувано:
В момента, Argentique каза:

Гледах някакво клипче на стюардеса от Етихад и казваше, че най-най-най не обичали да летят до Индия. 😃

Да 😆

И на Живко една приятелка-стюардеса имаше ПТСД от полетите с индийци 😄

• Шок 2
  • Браво 1
Публикувано:

Културни особености.Снимката от преговорите в Абу Даби кърти.Погледнете как са обути украинците , руснаците и американците и външния министър на ОАЕ в средата ...можеше и да е по чехли , но явно събитието е прекалено важно.

2866026.webp

• Харесвам 1
Публикувано:
6 hours ago, Lindt said:

Пиша се късметлийка, че ни подариха първа класа на Емиратите от Дубай до Делхи. Но пък още си ме побиват тръпки от самата Индия 😅

• Смея се 2
Публикувано:
5 hours ago, stanimir said:

Културни особености.Снимката от преговорите в Абу Даби кърти.Погледнете как са обути украинците , руснаците и американците и външния министър на ОАЕ в средата ...можеше и да е по чехли , но явно събитието е прекалено важно.

2866026.webp

Мани как е обут. Глей, че е с рокля 👗

• Шок 1
Публикувано:
преди 7 часа, stanimir каза:

2866026.webp

Може черната "рокля" да е официално облекло. По-интересни са другитте две страни - поло, пуловер и този до него не е облечен за такова събитие. 

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.