Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Предполагам, че разстоянието трябва да е малко за да мине плащането....т.е. ако не се доближиш до терминала няма да мине само защото телефонът ти е отключен в ръката.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 часа, bobole4e каза:

С какво е по-различно от phyre при безконтактни плащания? 

При phyre, за да платиш, трябва да отвориш приложението (или да си извадиш Pay бутона като widget и преди да платиш, да го натиснеш. При плащане с Google Pay е достатъчно само да отключиш телефона и да го доближиш до терминала.

ако съм на опашка в магазин и говоря по телефона, идва ми реда, телефона е отключен-няма ли просто да си го прихване и да платя

Не и ако не легнеш върху терминала докато говориш по телефона... 🙂 Дори и при разстояние 1 cm плащането не минава... NFC чипът трябва да е едва на няколко милиметра, за да мине успешно плащането.

С какво е по-различно от phyre при безконтактни плащания?

В общи линии работата е като при браузърите - дали ще ползваш Chrome, Mozilla или InternetExplorer си е въпрос на предпочитание. При Google Pay обаче можеш да използваш множество карти, за да платиш, докато през Phyre можеш да плащаш с тяхната карта, която предварително трябва да си заредила. С Google Pay ползвам Curve, зад който ми е вързана кредитната картан ДСК (която иначе сама по себе си не се поддържа от GPay) и Master Card картите на Revolut (за които е също толкова безмислено, както при Phyre, защото трябва да ги заредиш предварително).

мога да добавя Google Pay към phyre Mastercard в приложението

Обратно - можеш да добавиш Phyre Mastercard картата си в Google Pay, a не Google Pay във Phyre.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 минути , chandni каза:

Обратно - можеш да добавиш Phyre Mastercard картата си в Google Pay, a не Google Pay във Phyre.

Така го казах, защото във Phyre ми се появи бутон да добавя Google Pay, натиснах го и сега ми излиза добавено. Аз предпочитам да си вкарвам все още толкова пари, колкото ще изхарча на момента, по ми е спокойно.

Публикувано:

Питане 2 в 1:

1. Поръчах си от Aliexpress прахосмукачка и в деня, в който трябваше да я изпратят, ми изпратиха съобщение, започващо с "sorry to tell you that processing time is more than 30 days, please cancel it with reason: i do not want it , i will refund you asap". Аз го видях на следващия ден, когато статусът беше вече Awaiting delivery и им казах, че няма да си откажа поръчката - те да го направят. Междувременно в следващите 4 дена нито са я канселирали, нито са ми писали, нито пък изглежда да са я пратили. Гледам в статуса на поръчката пише "Your order will be closed in: 17 days 17 hours 36 minutes". Понеже нямам опит с този сайт, какви са ми опциите в момента след като не са комуникативни?
2. Искаме да разкараме един гардероб на IKEA (ъглов PAX, гледам, че вече не правят такива - винтидж един вид) и смятам да го пускам в OLX, но имам съмнения, че ще излезе сглобен от апартамента. Бих се надявал да му взема и някой лев, ако има такава опция 🙂 И с този сайт и юзърите му не съм запознат - има ли шанс някой да дойде, да го разглоби и да си го вземе?

Публикувано:
преди 40 минути , Gentleman Basta каза:

Питане 2 в 1:

1. Поръчах си от Aliexpress прахосмукачка и в деня, в който трябваше да я изпратят, ми изпратиха съобщение, започващо с "sorry to tell you that processing time is more than 30 days, please cancel it with reason: i do not want it , i will refund you asap". Аз го видях на следващия ден, когато статусът беше вече Awaiting delivery и им казах, че няма да си откажа поръчката - те да го направят. Междувременно в следващите 4 дена нито са я канселирали, нито са ми писали, нито пък изглежда да са я пратили. Гледам в статуса на поръчката пише "Your order will be closed in: 17 days 17 hours 36 minutes". Понеже нямам опит с този сайт, какви са ми опциите в момента след като не са комуникативни?
2. Искаме да разкараме един гардероб на IKEA (ъглов PAX, гледам, че вече не правят такива - винтидж един вид) и смятам да го пускам в OLX, но имам съмнения, че ще излезе сглобен от апартамента. Бих се надявал да му взема и някой лев, ако има такава опция 🙂 И с този сайт и юзърите му не съм запознат - има ли шанс някой да дойде, да го разглоби и да си го вземе?

1.След 17 дни и 17 часа поръчката ще ти бъде отменена автоматично 

2.За всеки влак си има пътници,но няма как да разбереш дали някой ще прояви интерес към гардероба ти от ИКЕА,докато не го публикуваш в обява.А относно дали ще излезе цял или на парчета не се притеснявай......,крепежните елементи/видийки,пирончета,такерни скобички/ правят чудеса.

• Харесвам 1
Публикувано:

Някой може ли да препоръча, от личен опит, къде да се направи здравна застраховка НЕ ЗА ПЪТУВАНЕ, а за да се ползва пакет медицински услуги (в София). Имате ли впечатления за конкретна ефективност на пакетите. Ясно ми е, че в условията на ковид нещата едва ли са ОК, но все пак... 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 40 минути , Niceday каза:

Някой може ли да препоръча, от личен опит, къде да се направи здравна застраховка НЕ ЗА ПЪТУВАНЕ, а за да се ползва пакет медицински услуги (в София). Имате ли впечатления за конкретна ефективност на пакетите. Ясно ми е, че в условията на ковид нещата едва ли са ОК, но все пак... 

Преди време бях гледала условията на ДЗИ за медицинска (неспестовна) застраховка. Годишната вноска започваше от 600 лв и нагоре. Има и условия за определени заболявания, ТЕЛК. Видя ми се скъпичко. Все пак плащам не малко за здравно осигуряване.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Niceday каза:

В момента сме към Евроинс и сме много доволни. Пакетът е от договор с голяма фирма, където работи мъжът ми и праща и за мен. Били сме към още няколко през годините. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Дани Магелани каза:

ДЗИ

преди 26 минути , Цвете каза:

Евроинс

Благодаря! Исках да отсея малко застрахователите, че то всички предлагат... Ще разгледам условията. Мисля да предложа такава застраховка на моите фрийлансъри. Те ще си плащат сами, но данъкът пада малко, а и вече кой ходи при личен лекар с цялата галимация покрай ковид. По-добре направо в лаборатория и/или специалист. Е, ако е оправдан разходът, спрямо да плащаш за свободен прием. Личният ми опит е, че за добър специалист се плащат 60 и повече лева.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Niceday каза:

Ползвала съм Доверие, Евроинс, Надежда, ОЗОК Инс и Алианц, всички като корпоративни застраховки. Единствено Надежда НЕ препоръчвам. Начело, като пакети и експресност на обслужване, бих сложила ОЗОК Инс и Евроинс. По финансовата част не мога да съм полезна.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 17 минути , Zara каза:

По финансовата част не мога да съм полезна.

Финансовата част е в моя ресор 🙂

Благодаря за застрахователите! Като гледам, май няма да ми се размине сравнителната табличка 🙂 Дотук само Евроинс се повтаря.

Публикувано:

Застраховката, за която писах, е индивидуална. Корпоративните са друго нещо.

Трябва да си дефинираш точно задачата, за да получиш правилния отговор. Най-добре се насочи  към специалистите. Те ще ти предложат подходящи за твоя случай.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 34 минути , Дани Магелани каза:

Застраховката, за която писах, е индивидуална.

Идеално те разбрах, точно индивидуалните ме интересуват. НО ползвателите на корпоративни са повече, а ми трябваше и мнение за качеството на услугата. Та, много правилно си дефинирах питането и получих точно отговорите, които исках.
Само дето се надявах, че застрахователите ще се 3-4, пък те станаха повече и ще трябва да сравнявам 😆

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз съм използвала поне 4 като корпоративни застраховки т.е.  т.н. второ здравно осигуяване, всички са били различни пакети, в зависимост какво е договорил работодателя. Повечето от тях са били разширена доболнична помощ и доста ограничена болнична, както и всички са включвали определена сума, която се възстановява от лекарства, понякога и диоптрични очила. Май никой не ми е покривал зъболекарска помощ, поне не помня. В момента съм на България, но не съм ги използвала през време на ковид кризата. Според мен всички горе долу са еднакви като услуга (като качество). Може да

видиш с кои здравни заведения имат договори и от там да прецениш. Без сравнителна табличка според мен няма да стане и вече да решиш какво искаш да вземеш на база в каква група са предимно фрилансърите и какво най- много ще използват и както и какво искаш да предложиш като сума/ пакет. Аз имах възможност да застраховам дъщеря ми, като аз си плащам вноските, на корпоративната тарифа, но сметнах, че ми е по- изгодно да плащам платени приеми, което рядко ми се налага, отколкото да плащам ежемесчно вноска.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Niceday каза:

Благодаря! Исках да отсея малко застрахователите, че то всички предлагат... Ще разгледам условията. Мисля да предложа такава застраховка на моите фрийлансъри. Те ще си плащат сами, но данъкът пада малко, а и вече кой ходи при личен лекар с цялата галимация покрай ковид. По-добре направо в лаборатория и/или специалист. Е, ако е оправдан разходът, спрямо да плащаш за свободен прием. Личният ми опит е, че за добър специалист се плащат 60 и повече лева.

Още преди първия локдаун през март се опитах да прескоча личен лекар и да имам запазен час при специалист. Но от Доверие, към които имах допълнително здравно осигуряване, казаха, че са задължени всички да се свързват с личния си лекар и те не могат да ми запазят час. Поне за УНГ, белодробен, обща медицина  и тн. със сигурност не можех да си ползвам платения пакет.

През лятото Жижо си запази час през Доверие за ортопед и си направи изследвания, но тогава болниците и медицинските центрове работеха нормално. Сега си мисля, че би се повторило същото като през март и да не мога да достъпя през тях специалист. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , Бръмбар каза:

сметнах, че ми е по- изгодно да плащам платени приеми

Благодаря за включването! Е, точно цитираното ми е "дилемата" 🙂 Те всичките са млади хора - около 40 годишни. Целта на въпроса ми беше да видя откроява ли се някой застраховател и после да чета, но си права, без сравнение няма да мина.

преди 7 минути , Lindt каза:

Доверие

Благодаря! Ето, един застраховател отпадна 🙂 Точно този тип мнения са ми особено ценни!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 минути , Niceday каза:

...

Благодаря! Ето, един застраховател отпадна 🙂 Точно този тип мнения са ми особено ценни!

А недей така прибързано, според мен това са били инструкциите към всички през март-април. Нямаше как иначе да се проследят случаите с грипни симптоми, изискваше се от личния лекар тази информация. 

Отделно всякакви операции бяха отложени, медицинските центрове и частните кабинети не работеха. Просто с или без допълнителна застраховка, няма как да отидеш на свободен, а не спешен преглед. 

Иначе всяка друга година при повече от два прегледа - примерно мамолог и гинеколог, таксата ти е изплатена. И отиваш на лекар днес, когато ти си решил или ти се е зачервило окото, а не след месец там някъде като има направление. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Lindt каза:

И отиваш на лекар днес, когато ти си решил или ти се е зачервило окото, а не след месец там някъде като има направление. 

Точно затова се хванах да чета и питам -  днес и без ходене при личен.

Само дето не се знае колко още ще продължи особената ситуация...
Много ти благодаря за подробните отговори!

Публикувано:

Не съм обърнала внимание,но при мен,са идвали пациенти, с покритие,за различни суми ,за зъболечение -най-много - 600 лева.Ама не мога да кажа застраховател:(

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 минути , Niceday каза:

Точно затова се хванах да чета и питам -  днес и без ходене при личен.

Само дето не се знае колко още ще продължи особената ситуация...
Много ти благодаря за подробните отговори!

Моля, но имай предвид, че аз досега не съм имала нормален личен лекар. Да има направления, да може да постави ваксина. Да не чакам 3 часа пред кабинета, а да може да му звънна по телефона. Донякъде се дължи на това, че не ги и посещавам в общи линии никога и няма как да изградим взаимоотношения. Но познавам хора с коренно различни отношения с личните им лекари, на които примерно друг член на семейството минава да им вземе направление, болничен, помощ и медицински съвет, рецепта, нещо набързо. 

Та вследствие на това и работно място в близост до добри болници и центрове, допълнителното здравно осигуряване ми е спестило време и досадни занимания. Просто се обаждам и после отивам на лекар, ако нямам претенции. Ако имам изрично желание да отида при конкретен специалист, си запазвам час, плащам си, взимам си фактура и после ми я осребряват. 3-4 различни застрахователя съм имала и се кълна в този вид услуга. 

Но тази година си е супер специална и те не могат да си вършат работата. ДОри не може да си подадеш нормално документите, фактурите, а  трябва по куриер. 

П.П. И друго се сетих - в предишната ми фирма не можеха да сключат договор със застраховател, защото имат много малко служители и не бяха интересни. Или поне това беше обяснението на управител защо нямаме такова жизненоважно нещо, дори ако трябва сами да си го плащаме. Така че аз просто си сключвах договор през приятел, както например с мултиспорт. 

• Харесвам 1
Публикувано:

България, към които имам застраховка в момента, предлагат и зъболекарска помощ, но моя работодател не е договорил такъв пакет.  Колкото повече услуги в пакета, толкова по-големи вноски. Затова мисля, че трябва да се помисли кое най- много ще се ползва и какви вноските са приемливи. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз имам към Доверие-пълен пакет, включително и дъщеря ми.

Никога не са отказвали и сме ходили по всякакви лекари основно в Америмед, като никога не съм се занимавал с личната.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 минути , Бръмбар каза:

кое най- много ще се ползва

Точно това ще опитам да направя уикенда, благодаря ти 🙂 А за зъболекар ще трябва да проверя техните дали работят със застраховател, инак няма смисъл. Моят личен зъболекар, от 30 години, не работи дори със здравна каса, но пък предлага качествени услуги.

преди 6 минути , Alexander каза:

Доверие

Ясно, мерси! Връщам Доверие за сравнителната табличка! 🙂

преди 10 минути , Lindt каза:

не съм имала нормален личен лекар

В каквито и отношения да сте, чакането е неотменимо 😞 Аз съм в прекрасни с моята, главно защото винаги я прескачам и отивам направо на свободен, НО пък като ми се наложи, ми написа направление за болнично лечение в извън работно време 🙂
А тези млади хора, заради които се хванах с разследване, ми се обаждат да ме питат как им се казва личния лекар и имам ли телефон, смятай 🤣

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Да дам и аз моите 5ст по темата със здравното застраховане. Доскоро работех в много голяма фирма, която обаче не проявяваше интерес към подобна грижа за персонала. Персонала обаче проявяваше интерес и решихме да събера оферти, да проуча нещата и да  предложа(на персонала, който прояви интерес) сами да си плащат вноските под шапката на фирмата. Идеята тръгна оттам, че някой си имал познат , работещ в Метро(магазина) и виждаш ли там тези застраховки били 7-9лв/месец. В крайна сметка нищо не успях да постигна, а пробвах три пъти. Някои застрахователи работят само с фирми, масово пакетите , които предлагат са от порядъка на 60-70лв/месец на човек. Сумите са такива, заради социалните пакети от които фирмите могат да се възползват( ако нямат задължения към държавата). Но ако фирмата е избрала транспортни разходи или карта за спорт, то не остават пари за здравна застраховка. Доста от услугите важат само ако не се покриват от здравната каса. Има зъболекарска помощ, рамки за очила, лекарства с рецепта...всички тези неща може да се добавят или не( например за лекарствата струваше още 2лв/месец и така  сумираш някакъв базов пакет) В крайна сметка никой от колегите не прояви интерес при тези цени, по им беше изгодно да си плащат при нужда. Искаш ли да поровя и да ти пратя различните оферти на лични? Но по принцип всяка фирма изготвя индивидуална оферта спрямо зададените параметри-брой персонал, възраст, мъже/жени...такива неща.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 18 минути , bobole4e каза:

Но по принцип всяка фирма изготвя индивидуална оферта

Благодаря ти, няма нужда да се ровиш и пращаш. Като те чета, стигам до извода, че може да не е добра идеята ми да ги застраховам, все още 🙂 Или ако се окаже изгодно, ще е съвсем индивидуална офертата, дори за всеки от тях. Знаех си аз, че като попитам тук, ще получа много погледи от различни страни, което е най-ценното 🙂

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.