Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

И аз съм имал допълнителни застраховки към различни компании през годините чрез работодателя ми и мога да споделя положителни отзиви от Доверие и от ДЗИ. И по конкретно: при подновяването на договора в Доверие сключих допълнителна застраховка и на съпругата ми, нищо че вече беше бременна по онова време и съответно предстояха доста сигурни разходи. Изплащаха си всичко сравнително бързо (до 3-4 дни от предоставянето на документите + резултатите от изследванията), включително и 900лв за избора на екип за самото раждане. Отделно ако има нужда си посещавам частен кабинет и после възстановяват сумата. Не им звъня да си запазвам час предварително.

От ДЗИ съм по-малко доволен заради забавянето в изплащането. Можеше да ги чакаш и 2 месеца докато входират, обработят и изплатят нещата. Но пък не искаха резултати от изследвания и допълнителни документи за лечението например. Друг голям плюс, който отчитам към момента е, че от скоро работят и с болница Вита, та може да се ползват безплатно прегледите от лекарите там (лично за нашето семейство това здравно заведение ни е първия избор при необходимост и досега не сме били разочаровани).

Погледни различните застрахователни компании с кои здравни заведения работят. Дано да съм ти помогнал в избора. 

П.С. Ако става въпрос за дете, мога да препоръчам Първа детска консултативна клиника, на бул.България се намира до Джъмбо. Те си имат собствени пакети и има педиатри денонощно на разположение. Дори и на място да отидеш за преглед, като имаш пакет си с предимство пред другите.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , oli_mali каза:

Погледни различните застрахователни компании с кои здравни заведения работят.

Много помогна, благодаря ти! По-лесно е първо да отсея застрахователните компании и после да гледам конкретики за до 3 макс 🙂
Като деца са ми, освен клиенти, но са около 40 годишни 🤣 

Публикувано:

И аз имам от работодателя пълен пакет в Доверие от години. Ползвам го активно  в т.ч. и по време на първия локдаун. (УНГ и ендокринолог в Софиямед.) Мога да похваля и специалистите от техния си МЦ - Доверие СБТ

Много съм доволна  Мъжът ми също не е имал драма с тях. Мисля, че и леч. заведения , с които работят са най-много. Не съм сигурна, че работят с частни лица, обаче. В нашата фирма има присламчени членове семейства, към корпоративната застраховка.

Препоръчвам  ги !

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , bibi каза:

Препоръчвам  ги !

Благодаря! Ето че се открои една застрахователна компания и което ми е важното - повече здравни заведения.

Дали работят с частни лица - ще проверя. Но защо пък да не работят, щом тези хора имат високи доходи и могат да си позволят месечните вноски.
Но е много на кантар идеята ми по начало - от една страна се спестяват някакви данъци и имаш тутакси достъп до специалисти, но и вноските не са толкова малки, че да взема решение с лека ръка. Ще се смята 🙂

Публикувано:

В нашата фирма са ок 50- 60 лв. на месец, но шефът ги плаща накуп. Като си видя моите+неговите осигуровки за задължително здравно - не ми се чини да е толкова скъпо. 

Ако ходите в лечебно заведение, с което нямат договор, после осребряват ф-рата.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 минути , bibi каза:

В нашата фирма са ок 50- 60 лв. на месец

Фирмите сключват за до 60 лева, повечето, защото толкова им се признава като данъчно облекчение. Фрийлансърите ползват 10 % от облагаемия доход и месечната вноска може да е много висока, ако е оправдано като ползване на услугите, разбира се.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ние имаме допълнително здравно осигуряване към FiHealth Застраховане. Имаме договорена и стоматологична стойност до 200 лв., но ми направи впечатление, че като поискам фактура за пред застраховател цената на услугата доста се надува. 

Не съм имала проблеми и лесно запазват часове, работят и с болница Вита. 

Тази година съм ползвала прегледи, покрити от тях и нямаше проблеми. Даже от колеги разбрах, че при симптоми и вероятно мед. предписание са покривали и PCR тестове. Но и на мен ми се върти в главата, че по време на локдауна имаше някаква особеност, но не помня каква точно беше. Мисля, че искаха да минаваш през личен лекар и после те възстановяваха разходите, като бяха преустановили записването на часове. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 минути , mililia каза:

по време на локдауна имаше някаква особеност

Благодаря за инфото! Вече стана дума за това минаване през личен лекар, явно такива са били указанията тогава и като гледам - за всички/повечето  застрахователи.
*  200 лв за зъболекар е като да му кажеш добър ден само 🤣 (шегувам се, ама донякъде само)

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте! Има ли магеланец, който да е на "ти" с немския език или някой, който живее в Германия? Имам нужда от малко съдействие за една покупка от един немски онлайн сайт.

Публикувано:
преди 3 часа, Guinness каза:

Здравейте! Има ли магеланец, който да е на "ти" с немския език или някой, който живее в Германия? Имам нужда от малко съдействие за една покупка от един немски онлайн сайт.

Мога да ударя едно рамо

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, Guinness каза:

ако не е изключително специфична терминология, например техника или медицинско оборудване, и аз мога да помогна (с немски език, не живея в Германия)

Публикувано:
преди 3 часа, tch каза:

Мога да ударя едно рамо

преди 46 минути , DryGuy каза:

ако не е изключително специфична терминология, например техника или медицинско оборудване, и аз мога да помогна (с немски език, не живея в Германия)

Благодаря ви, но @searus вече го направи! Благодаря и на нея!

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

Относно допълнителното здравно аз също съм от хората, които вече не могат без него. И не че го ползвам често, основно покрай прегледите на детето, но когато се е налагало всичко става лесно и безпроблемно. Ползвал съм Доверие, а в момента Уника. Всичко зависи от пакетите, има различни нива, това са си чисто административни услуги и работят по много подобен начин. 

В Токуда съм ходил веднъж-дваж с оплаквания - веднъж като имах бъбречна криза и втори път за сърдечни проблеми (последва хоспитализация) и се е случвало като кажа, че съм към Доверие да почнат подозрително много тестове. Циниците казват, че източват фондовете, аз съм ок за малко повече часове да ми видят всичко. Комфортът да знаеш, че не трябва да се бориш за направления, висене пред кабинети и т.н. е незаменим, а и при болничен престой осигуряват супер удобства - всякакви изследвания, дори такива които не се покриват от здравна каса, самостоятелна стая, лекарства и т.н. 

Най-високото ниво на Доверие (при предишния работодател) ми изглеждаше малко по-добре от най-доброто на Уника (сегашен работодател), но разликите не са фрапантни и са в детайлите. Малко като да сравняваш Уиз и Раянер 🙂 При Уника осребряването беше доста по-дървено и изискваше да им се обаждаш, да ти дадат някъв код и т.н. глупости от 19-и век. От пандемията насам обаче са екстра - всичко става онлайн, снимки на документите са достатъчни и изплащат бързо и без заяждания. Даже въведоха и мобилно приложение скоро с възможност за дистанционна консултация, не ми се е налагало да го пробвам но звучи добре, защото много често избягвам разговор с доктор просто защото не ми се занимава да ходя по прегледи. 

60-70лв на месец за най-високото ниво звучи като нормалната цена. Плащаме 50% от толкова за жената и детето, понеже фирмата ми покрива само мен на 100%, тях на 50%. 

Сега през декември обмислям да сменим личните лекари с груповата практика на поликлиника България, най-вече  заради удобството, защото със сегашния личен лекар, на който съм му виждал очите точно веднъж за да искам документ и два пъти съм се отказвал да искам документ заради огромните опашки пред кабинета му, не ми върши работа. Но изглежда тази услуга на клиниката е обвързана с доста високи административни такси, които не се покриват нито от НЗОК, нито от фонд, та ще видим... 

Иначе за детето и ние действаме с 1 ДКК (пак поликлиника България), нищо че ни се пада на другия край на София. Отношение, обстановка, за нас всичко е топ. Не работят с никой фонд, но Доверие и Уника не са имали проблем да осребрят тяхна фактура нито веднъж. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 48 минути , Георги каза:

Ползвал съм Доверие, а в момента Уника

Благодаря за включването! Появи се и Уника 🙂 Много добре ми звучи "всичко онлайн", така съм свикнала да работя и ходене по офиси ми е най-омразната работа, стига дето се налага човек да ходи по доктори... Всичко споделено вчера и днес доста изясни ситуацията и сега остава да проуча 2-3 застрахователя и да убедя 40-годишните ми клиенти, че не само възрастното им счети има нужда от лекари, ами и те могат да кацнат изненадващо 🙂 Е, трябва да преценя и дали си заслужава, като се има предвид, че сами ще си плащат пакетите.

• Харесвам 1
Публикувано:

Да допълня, че при Евроинс всичко се подава онлайн и се осребрява бързо. днес се прибрахме от санаториум, който се покри изцяло от фонда. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 часа, Цвете каза:

Евроинс

Само като чуя тази дума и настръхвам! По-голямо дебелокожие от застраховател не съм срещал. На 01.10. 2015г в Бенидорм една медуза се омота около ръката на съпругата ми. Появи се отток и обрив. Потърсихме кантакт с въпросните "застрахователи" по начин, описан в застрахователната полица. Ни вест, ни кост от тях. Накрая благодарение само и единствено на Европейската здравноосигурителна карта лекарите извършиха нужните преглед и манипулации. Заплатихме само таксито до поликлиниката и обратно до хотела. След един приличен скандал в офиса им в София ни възстановиха сумата за застраховка. Това беше последният ми контакт с тях. От тогава внимавам много кой е застрахователя при пътуването ни зад граница.   

• Харесвам 5
Публикувано:

Има ли експерти по етажна собственост тук? 🙂

Домоуправителят ми отказва да си изкарам дистанционно за гаражната врата. Аз гараж в сградата нямам, но имам мазе, в което си държа колелото. Много по-удобно ми е да излизам с него през общата гаражна врата, от колкото да нося колелото по стълбите. Може ли да ми бъде отказан достъп до гаражната врата, при положение че имам достъп до мазето през стълбите, т.е. не ми е забранен изцяло достъпа до имота, само частично?

Законът казва, че трябва да имаш достъп до собствеността си, но не е отбелязал случаите, в които има повече от един начин да се стигне до въпросната собственост. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:

А какво е основанието на домоуправителя? Това е абсурдно! В нашата кооперация всеки има ключ от вратата към гаражите, независимо дали има подземен гараж или не. Най-малкото, когато трябва да се разтоварва нещо с големи размери(мебели например)много по-удобно е транспорта да слезе до тази врата. Не знам да е отказан достъп дори на наемател, пък какво остава за собственик!?!

Разбира се, че трябва да имаш свободен достъп до всички общи входове/изходи на сградата, в която си собственик на имот, дори само заради безопасно излизане при бедствия и аварии.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , Мари Николова каза:

А какво е основанието на домоуправителя? Това е абсурдно! В нашата кооперация всеки има ключ от вратата към гаражите, независимо дали има подземен гараж или не. Най-малкото, когато трябва да се разтоварва нещо с големи размери(мебели например)много по-удобно е транспорта да слезе до тази врата. Не знам да е отказан достъп дори на наемател, пък какво остава за собственик!?!

Нямам идея, не съм спорил, не съм се заяждал, а и не ме интересува какъв му е довода. Или има право да го прави или не 🙂 Предполагам доводът е достъп до гаражите да имат само ограничен брой хора, което да редуцира риска от влизане на външни лица. Не мисля, че го прави напук. 

Публикувано:

Не съм специалист по етажна собственост, но принципно като собственик имаш идеална част от общите части. Тази врата или помещение ще да е в някаква обща част. Поне така си мисля. Обаче на Общо събрание на етажната собственост може да се вземе решение как да се ползва и управлява тази част. Потърси, дали има решение на етажната собственост по въпроса. Ако няма такова, няма основание да ти отказва. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Хуан Куеста - трето поколение домоуправител. Приятно ми е! 

Майтап, никога не съм била домоуправител и се надявам да не бъда 🙂.   

Има възможност по решение на етажната собственост общи части, които задоволяват нуждите на някои отделни самостоятелни обекти да бъдат общи само на тези обекти - например сушилни помещения между етажите. Така и при подземните гаражи, независимо дали са гаражни клетки или паркоместа, пак се водят самостоятелни обекти и общото гаражно помещение, може да е общо само за собствениците на гаражи.

Това, което ми хрумва е дали тази входно-изходна врата на гаражите не е част от евакуационната схема на сградата и ако е така имаш право на достъп. Ама, ако ме питаш къде е противопожарната схема на нашия вход/блок, не мога да ти кажа🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Искам да попитам: трябва да летя с чартър с туроператор до Тунис. Беше за Коледа, пропадна,  предлагат ми да преместя пътуването за Нова година. В сайта на външно министерство пише, че трябва тест. От туроператора упорито твърдят,  че за чартърите това не се отнася,  само за редовните полети.  Нещо,  обаче не им вярвам,  и не искам да правя тест поради опасността, ако излезе положителен да ни поставят под карантина здрави.  Моля за мнение.

Публикувано:

Някой може ли да ни препоръча магазин с налични офис столове, от които е доволен? В момента единствено Markus на икеа съм сигурна, че ми е удобен, но се надявам да може да проверим какво се предлага на поне още едно място, преди да купим 2 стола.

Благодаря предварително 😉

Публикувано:
преди 4 минути , Lindt каза:

Някой може ли да ни препоръча магазин с налични офис столове, от които е доволен? В момента единствено Markus на икеа съм сигурна, че ми е удобен, но се надявам да може да проверим какво се предлага на поне още едно място, преди да купим 2 стола.

Благодаря предварително 😉

Chairpro на цариградско до експо центъра. Има голям избор налични столове, имат си и техен внос брандирани китайски, които са добро съотношение цена/качество. Само добри думи съм чувал за консултантите, така че не пречи да се разходите. И да, тези неща са строго индивидуални и трябва да пробваш.

Съветът ми не е от личен опит, но и аз проучвах в последните дни и съветът е от хора, които са дори по-големи психопати от мен при вглеждането в детайли 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Георги каза:

Chairpro на цариградско до експо центъра. Има голям избор налични столове, имат си и техен внос брандирани китайски, които са добро съотношение цена/качество. Само добри думи съм чувал за консултантите, така че не пречи да се разходите. И да, тези неща са строго индивидуални и трябва да пробваш.

Съветът ми не е от личен опит, но и аз проучвах в последните дни и съветът е от хора, които са дори по-големи психопати от мен при вглеждането в детайли 🙂

Ох, нямах нищо против да ми предложиш по-евтина алтернатива, а не по-скъпа 🙂 , но ти благодаря! 

А какво друго научи последните дни? 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.