Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

преди 25 минути , Victoria каза:

То останалите пари така или иначе няма да ги има в договора и няма да има какво да се оспорват... Поне така си мисля.

Депозитът също по банка.

прагът е 9999 лв, но задължението за плащане по банка е и за частични, отделни плащания на едно и също основание, които в крайна сметка надхвърлят този праг, а това при сегашните наеми се надхвърля със сигурност при договори с продължителност над 5-6 месеца

по това болднатото - искат да има и анекс за истинската стойност, само че само в един екземпляр, който да седи при тях, което прави нещата още по-абсурдни - хем си плащаш пълния наем, хем имаш разписка за 1/5 от него, хем накрая ако искат могат да изкарат, че не си си изпълнявал задълженията по анекса, ей такива някакви номерца

той иска всичко по банка, депозит, наем, без значение, ама не се приема; повече ме тревожи и интересува дали наистина при голямата част от наемните отношения нещата са така, защото ако навсякъде ще се сблъсква с такива условия, става много тъпо

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 минути , antea каза:

прагът е 9999 лв, но задължението за плащане по банка е и за частични, отделни плащания на едно и също основание, които в крайна сметка надхвърлят този праг, а това при сегашните наеми се надхвърля със сигурност при договори с продължителност над 5-6 месеца

по това болднатото - искат да има и анекс за истинската стойност, само че само в един екземпляр, който да седи при тях, което прави нещата още по-абсурдни - хем си плащаш пълния наем, хем имаш разписка за 1/5 от него, хем накрая ако искат могат да изкарат, че не си си изпълнявал задълженията по анекса, ей такива някакви номерца

той иска всичко по банка, депозит, наем, без значение, ама не се приема; повече ме тревожи и интересува дали наистина при голямата част от наемните отношения нещата са така, защото ако навсякъде ще се сблъсква с такива условия, става много тъпо

Изобщо да не се връзва на такива чудесии. Ако не се съгласят на реална сума и с реален договор с плащане по банка да търси друго жилище. С такива ще си има проблеми. Оставя се 1 наем депозит не 2. Да за предсрочно нспускане под 12 мес се дължи неустойка. И комисионната за брокера е половин наем.

• Харесвам 6
Публикувано:

Брокерите са най-големите мошеници, да не казвам друго.

Какво казват-лъжат няма никакво значение, за тях важното е да си вземат комисиона по един или друг начин и с това се изчерпва всичко.

Много рядко има 2 наема и то за нещо над средното ниво като имот и обзавеждане.

Само като прочетох какво се иска, аз не бих се занимавал повече с този имот и с този брокер.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, antea каза:

синът ми си търси апартамент под наем, хареса си един на абсолютно пазарна цена (не е примерно по-евтин), но му сервираха, че всъщност договорът ще бъде на стойност пет пъти по-ниска от реалния наем, ще трябва да плаща кеш, ще има два наема депозит, които могат да се задържат в поне 7-8 описани казуса, включително и прекратяване на договора преди 12-тия месец, и 70% комисионна за брокера, който всъщност е брокер на наемодателя, и не предлага нищо смислено за защита и на неговите интереси

В Пловдив комисионът за наемателя е 50% от наема и още толкова заплаща наемодателят. Обикновено депозитът е в размер на един наем, в редки случаи 2 (примерно ако става дума за настаняване на чужденци). Ако наемателят се изнесе преди изтичане на 12-месечния договор, депозитът се задържа от собственика. Това с по-ниската стойност на наема, описана в договора, прави много лошо впечатление. Не бих се забъркала с такива хора. Предполагам пазарът е залят от предлагане на имоти под наем и ще откриете нещо подходящо със собственици, които декларират реалните си приходи от наеми и си плащат данъците после. 

• Харесвам 6
Публикувано:
На 18.11.2023 г. в 22:39, Lyubina каза:

Не знам дали работят в неделя, но мисля че имат опция за поръчки: 

Дар от боговете

ПП: Сега видях, в неделя не работят. И не приемат онлайн поръчки в неделя. 😞 

Правят наистина чудни кошници и подаръчни кутии. Аз ги харесвам и то много. 

Разбрах, че ще откриват щанд в Хит Младост. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 часа, antea каза:

е, за нашата си страна, иначе щях да уточня, ако не касаеше България 

Най-добре сменете брокера. А ако споделиш тук какво жилище се търси, сигурно ще се намери магеланец, който да ти даде идея. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Не бих препоръчала да наемате това жилище. Изглежда като някаква измама. Или подготовка за бъдеща такава.

Мъжът ми дава имот под наем, но си има писмен договор за реалната стойност, с включени всички условия, деклариран е в НАП, включва си дохода в декларациите. Никога не съм чувала подобни на абсурдните условия, които ви предлагат.

Преди 8-9г живях в София известно време под наем. Също нямаше подобни неща. Ясен договор, наем за един месец депозит, половин наем за брокера, плащане кеш срещу разписка.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 12 часа, antea каза:

искам да попитам, ако има наоколо хора с опит в отдаването или наемане на апартаменти, няколко неща, понеже днес останах доста неприятно изненадана

синът ми си търси апартамент под наем, хареса си един на абсолютно пазарна цена (не е примерно по-евтин), но му сервираха, че всъщност договорът ще бъде на стойност пет пъти по-ниска от реалния наем, ще трябва да плаща кеш, ще има два наема депозит, които могат да се задържат в поне 7-8 описани казуса, включително и прекратяване на договора преди 12-тия месец, и 70% комисионна за брокера, който всъщност е брокер на наемодателя, и не предлага нищо смислено за защита и на неговите интереси

като оставим настрана плащането кеш, което е супер долнопробно занимание в наши дни, не става да дават и разписки за пълната сума, защото така се нарушава закона за ограничаване на плащанията в брой и синът ми не може да извади разписки и да се самоуличи, че го е нарушил, ако се наложи да си търси правата, че си изпълнява добросъвестно договора, за да не си загуби депозита

обаче брокерът му казал, че така били 90% от всички наеми в страната, и ако се откаже от този сега, при следващите пак ще падне на подобни условия 

вярно ли е?  за момента го спрях да подписва, обаче ако наистина масово ситуацията е такава...?

Според мен това което говори брокера не е вярно.

Опитайте синът ти да си търси жилище сам. Например в imot.bg . За мен тази професия - брокер е абсолютно сбъркана в БГ (извинявам се на 1% свестни хора в нея)

Аз давам два апартамента под наем и два гаража. Винаги съм си менажирал имотите сам т.е. сам съм си публикувал обявите и не съм плащал на никого никакви комисионни. Имало е много наематели, които са постъпвали като мен и сме се срещали без никакви допълнителни досадници. Не ми пука дали ще ми плащат кеш или по банков път, тъй като си декларирам всяко тримесечие приходите от наем. Вярвам, че не съм единствения "льольо" на пазара на наемите в София. Винаги съм задържал един депозит и то, за да покрие консумативите за имота, които идват с 1-2 месеца закъснение.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 37 минути , ven62 каза:

Според мен това което говори брокера не е вярно.

Опитайте синът ти да си търси жилище сам. Например в imot.bg . За мен тази професия - брокер е абсолютно сбъркана в БГ (извинявам се на 1% свестни хора в нея)

Аз давам два апартамента под наем и два гаража. Винаги съм си менажирал имотите сам т.е. сам съм си публикувал обявите и не съм плащал на никого никакви комисионни. Имало е много наематели, които са постъпвали като мен и сме се срещали без никакви допълнителни досадници. Не ми пука дали ще ми плащат кеш или по банков път, тъй като си декларирам всяко тримесечие приходите от наем. Вярвам, че не съм единствения "льольо" на пазара на наемите в София. Винаги съм задържал един депозит и то, за да покрие консумативите за имота, които идват с 1-2 месеца закъснение.

ами той така търси - сам, по обявите в imot.bg, и да кажем, на 100 обяви само една е от частно лице, всичко друго опира до брокер на наемодателя, сега се загледах в договора и на брокера за комисионната, и там пише, че комисионната от 70% (уточнено, че е без ДДС, сещай се, че сигурно и нея я искат кеш, иначе става 84%) от наемателя се дължи само поради факта, че иска да наеме жилище, представено от агенцията, явно взимат проценти и от двете страни

@ven62, за кешовото плащане - установявам, че не много хора са наясно със ЗОПБ, а той доста пряко касае по-продължителни договори, и реално е с огромни санкции, така че такъв тип плащане изначално трябва да се избягва

• Харесвам 3
Публикувано:

От опита ми с различни квартири в София - повече от 50% наем никога не са искали брокерите, но не е учудващо да искат и 70-80, че даже и 100, то е договорка и с наемодателя, по принцип беше 50/50 беше наемател и наемодател. 
Договор съм имал за всички квартири, но доста неспокопосано описани са били и общо взето условията са такива, че ако наемодателят прецени, че нарушаваш някое условие -  "жилището е намерено в окаяно състояние", примерно, депозит не връщат. Случвал съм и на съвестни, които връщат, но почти винаги се измисля нещо от сорта , че заради амортизация ще бъде задържан депозита, за да се пребоядиса, примерно. Когато съм плащал винаги е било на ръка и отсреща се получава една хвърчаща бележка с подпис, това е. Иначе повече от 1 наем депозит, ако не е нещо луксозно, както описаха по-горе, е прекалено.

Беше си практика между 2009-2015/16 това, но за сегашното време, по-скоро бих избягвал подобни условия. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , antea каза:

ами той така търси - сам, по обявите в imot.bg, и да кажем, на 100 обяви само една е от частно лице, всичко друго опира до брокер на наемодателя, сега се загледах в договора и на брокера за комисионната, и там пише, че комисионната от 70% (уточнено, че е без ДДС, сещай се, че сигурно и нея я искат кеш, иначе става 84%) от наемателя се дължи само поради факта, че иска да наеме жилище, представено от агенцията, явно взимат проценти и от двете страни

Вижте също в олх и във фейсбук съм чувала, че има такива групи за обяви от частни лица. Обикновено какво става - собственик публикува обявата си и на десетата минута го подхващат агенциите да предлагат същия апартамент без финансов ангажимент от негова страна или на завишена цена, която да компенсира неговата комисионна към тях. С течение на времето личната обява на собственика се загубва сред множеството обяви на агенциите или не се обновява от лицето по всички възможни канали.

Успех в търсенето и както са дали съвет по-горе, не се хващайте на приказките и категоричните заключения на първия брокер :smile3:

• Харесвам 2
Публикувано:

И моите 2 стотинки да дам- по кварталните групи (поне в София) има търсещи и даващи под наем с уточнението да е/че е директно от собственик. Или чрез познати. Последно мамерих преди месец- два на моя кръщелник с 1-2 обаждания на познати, преди 2 години на брат ми и снаха ми в съседния блок, по същия начин. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 34 минути , antea каза:

...

@ven62, за кешовото плащане - установявам, че не много хора са наясно със ЗОПБ, а той доста пряко касае по-продължителни договори, и реално е с огромни санкции, така че такъв тип плащане изначално трябва да се избягва

@antea, мерси.

Сега го прегледах по диагонал този ЗОПБ. Доколкото разбрах, става въпрос за 10 000 лв. 10000:12=833 лв. на месец. 

Касае наемодателите на конкретен имот с месечен наем над 425 евро/месец. Нали така?

Аз (за съжаление :wink:) съм под тази граница.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , ven62 каза:

@antea, мерси.

Сега го прегледах по диагонал този ЗОПБ. Доколкото разбрах, става въпрос за 10 000 лв. 10000:12=833 лв. на месец. 

Касае наемодателите на конкретен имот с месечен наем над 425 евро/месец. Нали така?

Аз (за съжаление :wink:) съм под тази граница.

проблемът е, че прагът не касае едни 12 месеца, освен ако на всяка година не си сменяш наемателите - тогава по същество имаш съвсем нов договор с други хора 🙂 в смисъл, дори да е сключен за 1 година и така видимо да не надхвърля 9999 лв, ако/щом се удължи със същите наематели вече става възможно да мине отгоре, нали? доколкото платците и основанието - наемно отношение, са си същите, става уязвимо

едно време формулировката беше "Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност под .........., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава... ", но я промениха на "Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са... на стойност под 10 000 лв., но могат да се разглеждат като част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лв", с което неутрализираха схемите с нови договори през определено време

Публикувано:
преди 2 минути , antea каза:

проблемът е, че прагът не касае едни 12 месеца, освен ако на всяка година не си сменяш наемателите - тогава по същество имаш съвсем нов договор с други хора 🙂 в смисъл, дори да е сключен за 1 година и така видимо да не надхвърля 9999 лв, ако/щом се удължи със същите наематели вече става възможно да мине отгоре, нали? доколкото платците и основанието - наемно отношение, са си същите, става уязвимо

...

E-e-e, толкова "праведен" не е по силите ми. Да си е.. гледат работата.

Сещам се за 1-2 начина да бъда документално изряден, ако се наложи.

• Харесвам 1
Публикувано:

Темата е деликатна. От над 20 години давам под наем гарсионера в южен квартал. Честно да си призная, май само с един от наемателите съм имал писмени договорни отношения. За мен по-важно е да "усетя" човека пред себе си. От своя страна давам гаранции за дългосрочност на наемните отношения и липса на каквато и да е форма на контрол. Предпочитам да вярвам на хората, вместо да параноясвам излишно. За този период от време съм сменил 4-5 наемателя. В началото на този месец, сегашният ми наемател спомена, че може би ще се изнася и може би ще трябва да търся нов. Не мисля да "изневерявам" на подхода си... 

• Харесвам 4
Публикувано:

кое й е деликатно на темата точно? 🙂 как се дават някакви гаранции на усет при първа среща между страни, които ще имат парични взаимоотношения? и защо да е параноично да искаш да имаш договор на реална цена, по който да си плащаш или да си получаваш парите, без да се налага да си закононарушител? сега, то е ясно, че в конкретния случай наемодателите не желаят да им плащат данъка на тия пари, но вместо да си поемат сами риска за това решение, като не си ги декларират (и е слабо вероятно да бъдат хванати), те прехвърлят риск за изправната страна

но както и да е, може и да не е чак масово, но изглежда подобни нагласи и практики са все още често срещани

• Харесвам 2
Публикувано:

Направо прекратявай комуникация с тези, пари на ръка и за депозит и за наем ?? Лъжат и собственик и брокер. 

Баща ми дава един апартамент под наем, това за София, ползва агенция -да , но те имат пълномощно да управляват имота и те занимават с всичко. Имат си договори хората, всичко е на светло, наема се превежда по банков път. Депозита е само 1 месечен наем. 

Такива лъжци трябва да бъдат изкоренени, все не искат да плащат данъци . Не ги подкрепяй като се обвържеш с тях. Утре ако имаш проблеми нито брокер нито собственик ще им пука и нищо не можеш да докажеш ти ще го отнесеш 

• Харесвам 8
Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

кое й е деликатно на темата точно? 🙂 как се дават някакви гаранции на усет при първа среща между страни, които ще имат парични взаимоотношения? и защо да е параноично да искаш да имаш договор на реална цена, по който да си плащаш или да си получаваш парите, без да се налага да си закононарушител? сега, то е ясно, че в конкретния случай наемодателите не желаят да им плащат данъка на тия пари, но вместо да си поемат сами риска за това решение, като не си ги декларират (и е слабо вероятно да бъдат хванати), те прехвърлят риск за изправната страна

но както и да е, може и да не е чак масово, но изглежда подобни нагласи и практики са все още често срещани

Деликтността идва от там къде да се срещнете в претенциите си. От една страна хората намат жилище (дом) и е нормално да се чувстват в него като вкъщи. От друга страна не може да им се позволи всичко (напр. да вкарат кон в апартамента и да се греят през зимата с паркета - истински случай преди години в блока до наште). 

Не всичко може да се регулира в договора под наем. Ако пък някой се опита - то със сигурност опита ще е провален. Просто другата страна ще отиде към следващия наемател/наемодател. (Сещам се за един от договорите на сина ми за апартамент в Амстердам. Договорът беше 10-на страници. Една от клаузите беше, че по стените не може да се лепи или (недай си боже) да се закове/окачи картина или нещо друго.

Аз, подобно на @Duke съм по-скоро либерален. Почти никакъв контрол, освен ако няма намеци и/или оплаквания от съседи. Тогава обръщам другата страна и ставам безкомпромисен.

Всякакви оплаквания от типа на дребни ремонти, счупени уреди и др. ги покривам аз, освен ако не искат нещо специално (разбирай скъпо). Тогава разходите си разделяме 50:50.

Единствените неща, за които ги предупреждавам още на първата среща е, че консумативите ги плащам аз и заедно със следващия наем ми връщат парите и че търпя закъснение на наема до 10 дни. По тези въпроси изключения не правя.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, ven62 каза:

E-e-e, толкова "праведен" не е по силите ми. Да си е.. гледат работата.

Сещам се за 1-2 начина да бъда документално изряден, ако се наложи.

Г-н Сива икономика 🙂 

Публикувано:
преди 2 минути , Брани каза:

Г-н Сива икономика 🙂 

Уж ме четеш, ама малко се задълбочи и с разбиране, ако може. :biggrin:

Не ме разочаровай!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , ven62 каза:

Деликтността идва от там къде да се срещнете в претенциите си. От една страна хората намат жилище (дом) и е нормално да се чувстват в него като вкъщи. От друга страна не може да им се позволи всичко (напр. да вкарат кон в апартамента и да се греят през зимата с паркета - истински случай преди години в блока до наште). 

Не всичко може да се регулира в договора под наем. Ако пък някой се опита - то със сигурност опита ще е провален. Просто другата страна ще отиде към следващия наемател/наемодател. (Сещам се за един от договорите на сина ми за апартамент в Амстердам. Договорът беше 10-на страници. Една от клаузите беше, че по стените не може да се лепи или (недай си боже) да се закове/окачи картина или нещо друго.

Аз, подобно на @Duke съм по-скоро либерален. Почти никакъв контрол, освен ако няма намеци и/или оплаквания от съседи. Тогава обръщам другата страна и ставам безкомпромисен.

Всякакви оплаквания от типа на дребни ремонти, счупени уреди и др. ги покривам аз, освен ако не искат нещо специално (разбирай скъпо). Тогава разходите си разделяме 50:50.

Единствените неща, за които ги предупреждавам още на първата среща е, че консумативите ги плащам аз и заедно със следващия наем ми връщат парите и че търпя закъснение на наема до 10 дни. По тези въпроси изключения не правя.

ми супер, ама иде реч за нещо съвсем друго, нали разбираш, не и изобщо за някакви претенции, ако има такива, то очевидно са от страна на наемодателя за неправомерни неща, та за това думата деликатност някак не ми се върза, но ок - трябва да почна да мисля за такива хора като за деликатни 😉 а между другото, това за нелепене и неокачване по стените го има и във въпросния договор, така че явно не е само холандски патент

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• EliNik
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.