Прескочи до съдържание

Извънредни събития по света - земетресения, атентати, климатични проблеми

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 часа, Bellaero каза:

По групите във фейса се събират българи на Малдивите, които са с прекачвания в засегнатите летища. Щели да си организират чартър. Че и смятат, че държавата ще им го плати. Не знам каква икона да сложа.

Държавата няма да го плати, но в момента от там наистина е трудно да си тръгнеш т.к сигурно 2/3 от трафика до там е през компаниите от Залива и нямаш много опции как да се прибереш дори да решиш да пътуваш първо на Изток. Няма кой да поеме този целия капацитет. Ситуацията не е никак розова. Отделно в тази ситуация за пореден път се убеждавам колко по-добре е да платиш малко повече и да летиш с компания част от алианс отколкото с лоукост или по-лошо Флай дубай, които буквално в момента не дават никакви опции на пътниците си освен да чакат те да литнат някой ден. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Актуална информация за функциониращи летища в региона на Близкия изток към 14.00 ч на 2 март 2026 г.

МВнР информира, че към 14.00 ч. на 2 март 2026 г. все още функционират летищата в Оман (единствено летището в гр. Салала), Саудитска Арабия, Египет, Пакистан, Туркменистан, Армения, Азербайджан, Турция и Кипър. Призоваваме българските граждани да използват граждански полети от посочените летища за незабавно напускане на конфликтния регион.

Информацията подлежи на периодично обновяване.

• Харесвам 10
Публикувано: (редактирано)
преди 10 часа, Bellaero каза:

Вчера четох някъде, че Иран ще удря точно по икономическите обекти на Щатите в района.

Моите приятели в Дубай си стоят все в същото положение. Платен хотел до 4-ти. А Върджин Атлантик ще се яви най-малоумната авиокомпания явно, продължава да няма и ред от тях нито в сайта, нито в приложението им. 
Мъжът се е засилил да дебне и да купува билети каквито намери, вероятно на космически цени, когато пуснат полетите. Казах му да не бърза. Според мен пуснат ли, ще си излетят всички с билети.

От вчера Абу Даби официално ще настаняват и изхранват закъсали туристи. Вероятно и Дубай ще ги последва, нали си мерят п…те шейховете там.

@Bellaero това не е вярно, онази вечер ти го спомена и аз от любопитство погледнах фирмения сайт и не случайно ти отговорих с линк, за да видиш къде е публикувана актуална информация. Публикувани са анулираните полети още от събота вечерта. Вижда се, че обновяват информацията своевременно. Днес са обявили, че анулират утрешния полет /3 март/ Дубай-Лондон:  https://www.virginatlantic.com/en-EU/travel-news/middle-east-airspace

Всичко са написали подробно, че се свързват по имейл и sms със засегнатите пътници, че които желаят помощ трябва да се регистрират чрез предоставения линк Away From Home и т.н.,има много информация. Ще им възстановят разходи за настаняване, храна и транспорт, даден е линк към страница, където да заведат иск и да приложат документи за направените разходи.

Не знам защо продължаваш да твърдиш, че тази авиокомпания е малоумна?! Недоумявам как ти и твоите приятели в Дубай не сте прочели това вече трети ден. 

Няма да проверявам приложението на Virgin Atlantic, защото съм сигурна, че същата информация е достъпна и там.  

image.png.a40ff7aa27dd2e65f27819868647c30f.png

image.png.eec2024c4d0501cdf4ba914f74b6fe72.png

В новините на btv в 19ч. съобщиха, че тази вечер летището в Дубай ще има няколко часов прозорец, в който ще пуснат пътнически полети, но нямаше повече подробности. 

Редактирано от Jenbel
  • Харесвам 7
Публикувано:

Българи в готовност за евакуация: Осем самолета чакат „прозорец“ за полети от Близкия изток. Правителственият „Еърбъс“ също е включен в операцията

Министерството на транспорта и съобщенията предприе своевременни действия за осигуряване на въздушен транспорт за евакуиране на български граждани от Близкия изток. Още от 28 февруари се провеждат разговори с ръководствата на всички български авиокомпании, които разполагат със самолети или осъществяват дейност в региона, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Уточняват се наличните въздухоплавателни средства, възможностите за осигуряване на необходимите слотове за излитане и кацане, както и оперативните параметри на евентуалните полети. Процесът се осъществява в тясна координация с Министерството на външните работи, компетентните национални институции, партньорски държави в региона и държавите членки на Европейския съюз. Водещ приоритет остава гарантирането на сигурността на българските граждани и създаването на условия за тяхното своевременно прибиране при първа безопасна възможност.

Към момента са осигурени два самолета Airbus A330 с капацитет по 327 места, един Airbus A321 с 220 места и до пет самолета Airbus A320 със 180 места всеки. При наличие на необходимите условия за безопасност, те могат да бъдат ангажирани за изпълнение на евакуационни полети в кратки срокове.

За инфо тук.

• Харесвам 4
Публикувано:

Като си помисля, че бях на крачка да купя билети за Кувейт за това време.... За сметка на това купихме за Оман. 😄Трябва да летим след седмица. Та да видим каква ще е обстановката.

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 3 минути , chandni каза:

Като си помисля, че бях на крачка да купя билети за Кувейт за това време.... За сметка на това купихме за Оман. 😄Трябва да летим след седмица. Та да видим каква ще е обстановката.

И аз се отказах от Кувейт само заради Рамазана и го оставих за късната есен. Но като гледам -нещо се разбиват всички планове...

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, chandni каза:

Преди месец почти купихме и ние билети за Оман за средата на Март, ама се отказахме, че покрай ремонта, просто не смогваме с всичко... И май ще такова пътуване ще го отложим чак за на есен... че нещата в този регион изобщо не изглеждат цветущи, а и не изглежда да се оправят в следващите седмици 😞 Дано да не съм прав, както и всичките новини и изказвания на Тръмп...

• Харесвам 5
Публикувано:

Оман точно засега не е засегнат, той е бил някакъв посредник в преговорите и затова показват уважение...

• Харесвам 4
Публикувано:

@Jenbel, не знам кога си добавила линка, в първоначалния ти отговор го нямаше. Явно сме някакви тъпи, че не сме го намерили. Някъде из подменютата със ситен шрифт. Банерът отгоре в черно до вчера по обяд не съществуваше. До вчера сутринта той беше говорил с тях по телефон, не с изкуствен интелект, а с човек, който му е казал, че полетът им е он тайм.

Все пак ти благодаря за усилието. 

При втори разговор по-късно вчера с друг служител са им казали да чакат мейл днес.

Публикувано:

Аз започвам да се шашкам да не ми пропадне корейско-японския тур през април. :( Трябва да летя София-Истанбул-Сеул с турците на 3 април. Засега, уж няма проблеми през Истанбул и се надявам да е така. През март 2020 направих първи опит за посещение на Южна Корея в комбинация с Хонолулу и тогава ми пропадна идеята. Тръмп затвори САЩ за полети. Надявам се, че няма да ми пропадне пътешествието втори път за същата дестинация. Искам мир! :)

• Харесвам 19
Публикувано:
преди 7 минути , Crazy Horse каза:

Аз започвам да се шашкам да не ми пропадне корейско-японския тур през април. :( Трябва да летя София-Истанбул-Сеул с турците на 3 април. Засега, уж няма проблеми през Истанбул и се надявам да е така. През март 2020 направих първи опит за посещение на Южна Корея в комбинация с Хонолулу и тогава ми пропадна идеята. Тръмп затвори САЩ за полети. Надявам се, че няма да ми пропадне пътешествието втори път за същата дестинация. Искам мир! :)

Ох, и аз съм в същите притеснения. На 1ви Април летим от Истанбул за Банкок през Аман с Йорданските авиолинии и не знам какво да мисля. 

Къде следите актуално състояние на въздушното пространство или както там се нарича? 

Аз гледам на сайта на RJ, но не се ориентирам много. Полет Аман-Банкок  има в събота и четвъртък. На 28.02 полетът беше канселиран и тръпна в очакване за следващия в четвъртък. 

Скоро ще трябва да платим частично или напълно някои от акомодейшъните и се чудя дали да направя за тях застраховка. Или нещо друго?

Публикувано:
преди 29 минути , Madonna каза:

Ох, и аз съм в същите притеснения. На 1ви Април летим от Истанбул за Банкок през Аман с Йорданските авиолинии и не знам какво да мисля. 

Къде следите актуално състояние на въздушното пространство или както там се нарича? 

Аз гледам на сайта на RJ, но не се ориентирам много. Полет Аман-Банкок  има в събота и четвъртък. На 28.02 полетът беше канселиран и тръпна в очакване за следващия в четвъртък. 

Скоро ще трябва да платим частично или напълно някои от акомодейшъните и се чудя дали да направя за тях застраховка. Или нещо друго?

Каква точна застраховка смяташ да правиш? Реално няма застраховка, която да ти поеме нещо в такава ситуация.

• Харесвам 5
Публикувано:

За сега с турците проблеми няма, но се чекирайте онлайн възможно най-рано, защото всички полети са пълни и със сигурност ще има овърбукинг. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Тази сутрин Раян информира, че полетът ми за Аман на 9 март се анулира.

• Замислям се 4
Публикувано:
Преди 1 час, Crazy Horse каза:

Аз започвам да се шашкам да не ми пропадне корейско-японския тур през април. 😞 Трябва да летя София-Истанбул-Сеул с турците на 3 април. Засега, уж няма проблеми през Истанбул и се надявам да е така. През март 2020 направих първи опит за посещение на Южна Корея в комбинация с Хонолулу и тогава ми пропадна идеята. Тръмп затвори САЩ за полети. Надявам се, че няма да ми пропадне пътешествието втори път за същата дестинация. Искам мир! 🙂

Не очаквах точно ти да се шашкаш, няма за какво поне засега. Истанбул май е най-натовареното летище в момента, следователно да се подготвим за закъснения и опасността от овърбукинг както Jorro е писал. Надявам се, че имаш буферно време между двата полета. Ние ще летим на 4 април с турците София-Истанбул- Куала Лумпур, на път за Австралия, но ще правим 2 дни престой в КЛ и Австралия ми е на отделни билети с друга АК. Тоест важно ни е да се доберем до КЛ. Гледах във Flight radar, че пренасочването на полета Истанбул-КЛ в последните няколко дни го удължава минимално с около 30 минути, т.е. заобикалянето не е голямо.

@Madonna за настаняванията не можеш да направиш застраховка. Ако все още си в периода за безплатно анулиране, бързо си потърси алтернативни настанявания с максимално дълго безплатно анулиране и плащане на място. Направи нови резервации и анулирай настоящите, по които ти наближават плащанията. На този етап само това съм измислила. И аз имам 2 резервации, за които ми предстои плащане по-късно този месец. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Минавам да споделя само, че съм в една група за Шри Ланка, където се обменя информация за нощувки, шофьори, влакове и т.н. Та не изключвам сред тези, които сега пишат да има и някакви с нечисти мисли, но местни масово влизат и се самоорганизират да предлагат безплатни нощувки на туристи, които не могат да си заминат за държавите. Аз съм буквално впечатлен. Има разни хора с места за настанявания у тях за по 5 евро по принцип, влизат и предлагат да приемат у тях хора безплатно.

image.png.e15cf2600df900284c0ab6edd6fcc309.png

• Харесвам 5
  • Браво 10
  • Замислям се 3
Публикувано:
преди 8 часа, Argentique каза:

Има някакви полети все пак, примерно:

https://www.flightradar24.com/data/aircraft/ha-lzi

Уиз може би прибират някого, идея нямам.

image.png.219443a590e3168af8a184651ab2f0e8.png

Четох, че Wizz Air са летели от Маскат до София, прибирайки свои служители,  останали блокирани в Близкия изток. 

А полетът на Pegasus до Маскат на 2 март вместо в 9:25 вечерта е излетял днес в 7:10 ч. сутринта. 

• Харесвам 2
Публикувано:

И нашият полет наближава - 15 март от Истанбул за Банкок с прикачване в КЛ . Следя го на   сайта на авиокомпанията AirAsia и за сега всичко е наред. 

На  Flightradar24 ,се вижда , че полетите на тази авиокомпания минават през Азербайджан и Туркменистан, и закъсненията не са толкова големи.

Въпреки това , все още не съм купила билетите за влака и автобусите.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, Crazy Horse каза:

Аз започвам да се шашкам да не ми пропадне корейско-японския тур през април. 😞 Трябва да летя София-Истанбул-Сеул с турците на 3 април. Засега, уж няма проблеми през Истанбул и се надявам да е така. През март 2020 направих първи опит за посещение на Южна Корея в комбинация с Хонолулу и тогава ми пропадна идеята. Тръмп затвори САЩ за полети. Надявам се, че няма да ми пропадне пътешествието втори път за същата дестинация. Искам мир! 🙂

Турците летят над Азърбейджан и Туркемнистан... засега нямат проблем в това направление.

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.