neuromancer Публикувано: 22 август, 2016 Сподели Публикувано: 22 август, 2016 В Америка е друго, там по колежите масово се спортува, хората ходят масово да гледат, водят си децата от малки, има приемственост, младша лига, колежанска лига, професионална лига... Той Георги иска нещо такова да стане, ама прехода от сегашното състояние ще е много труден... Дали не беше във футболната тема, някой спомена за хората, които си водеха внуците на мач и ми стана носталгично, но сега е друго и не бих го направил, пък и не ми е интересно... А децата ги водя с удоволствие на театър, концерт, какво ли не, но да гледат спорт не. Може би просто хората сме различни. (Хем знам, че е добре да спортуват... Може би трябва да направя нещо по въпроса...) 2 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 22 август, 2016 Сподели Публикувано: 22 август, 2016 Дали не беше във футболната тема, някой спомена за хората, които си водеха внуците на мач и ми стана носталгично, но сега е друго и не бих го направил, пък и не ми е интересно... ми мен така ме водеха ,може и това да е натежало за да израсна по стадиони и зали.опитвам се да го предам на децата си ,но доста трудно се получава 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Не,за Дизела не говоря,при него зрители няма.Ставаше въпрос за комерсиализиране на спорта и ти посочи NBA в щатите.А цената на билетите е едно от главните пера в комерсиализирания спорт.Парите за шоуто се поема от организаторите-наем зала,плащане за съдии,охрана и много други.Спонсора дава пари на организатора.За мащабно шоу от такъв ранг ,за което спомена и естествено да не е еднократно,няма как да просъществува без добра цена на билета.За да има организатора смисъл да го прави,пак казвам говорим не за еднократно шоу,а за нещо,което да се случва на всеки мач между другото присъствах на опит за такова шоу преди 9-10 години,мисля в Универсиада.Отбор на звездите,мажоретки,скачане и забиване от трамплини готино беше,залата нямаше и половината да е пълна,билетите 6лв бяха.Май не съм чул да го повторят.Самият зрител тук няма тази култура за масово посещение на такива мероприятия и то когато са без пари а какво остава ако трябва да плаща скъпи билети. А друг е и въпроса,кои спортисти,отбори и в кои спортове ще го направи толкова гледано дадено спортно шоу,мач или среща тук и да се пълнят залите.Тябва на зрителя да се предостави някво зрелище ,което да го накара да отиде в залата ,да си плати билета и да гледа. Е как да няма зрители при дизела? Просто са пред компютрите, а не в залата, а и това всъщност е пример в подкрепа на моята теза, че не е задължително в спорта задължително да има стабилна входна такса за да е атрактивен Цените на билетите естествено, че са незаобиколим фактор, но не са главният фактор. Намерих една статистика, че приходите на НБА отборите са 30% от билети - не е малко, но не е и определящо. http://www.statista.com/statistics/193410/percentage-of-ticketing-revenue-in-the-nba-since-2006/ А и в България се организираха доста събития, с цени типични за концерти на световни звезди, ей така на прима виста се сещам за демонстративния мач на Гришо, две събития по фигурно пързаляне, снукър шоута, Данчо Йовчев, мотокрос - абсолютно разнообразни събития свързани със спорта и всичките прилично напълнили съответната зала. Според мен има пазар за спорт в България, просто спорта ни в момента е негледаем. А трябва да стане модерен. Аз за това и дадох пример с Дизела, както споменах ориентирането е от най-приятните спортове за практикуване, но хич не е популярен, защото беше труден за гледане. Дават ти една карта, трябва да минеш през определени контролни точки в гората - за участника е супер забава, но зрителите седят на старта и на финала и не виждат нищо. Ама сега като има GPS-и става по-различно, като има и креативен екип зад някой състезател, който да го развие и направи нещата интересни. Ние тук дискутираме кой спорт трябва да субсидира държавата - масовия или елитния, в същото време цялата тази концепция да чакаш на тотото да ти плаща ми е супер архаична. Спорта трябва да се самоиздържа поне частично и има сили да го прави, но трябва да се управлява от сериозни, умни и модерни хора. Надпреварата и желанието да си по-добър от останалите е заложено вътре в нас, само че е необходимо някой, някак да успее да изкара тази мотивация. Всичко живо гони покемони из парковете, една камара приятели във фейсбука ми всеки ден се надцакват кой е тракнал повече крачки с телефона си и гледат всеки следващ ден да ходят повече, друга част си постват средната скорост и вело маршрутите - с малко креативност нещо подобно може да се направи и с масовия спорт. Ето да дам красноречив пример как изглежда сайтът за новия проект на Дизела (предполагам почти изцяло частно финансиран) и как изглежда сайтът на федерацията по лека атлетика (една от най-субсидираните федерации). Еми какво да си говорим повече... Сега, далеч съм от мисълта, че това е някакъв пенкилер. Съмнявам се Сърбия и Хърватия да са напред в технологиите също, а са на светлинни години пред нас по постигнати резултати. Но просто за мен е посока, в която може да се развива спорта, така че да е поне частично самоиздържащ се и по-атрактивен за днешното поколение. А стане ли по-атрактивен ще се вдигне и участието, от там и резултатите, което ще рефлектира и в броя медали на олимпиада. 3 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 (редактирано) Имах в предвид за Дизела,че няма зрители,като публика на място.Да,пред компютрите има,това което прави той просто няма как да се гледа по друг начин.Абсолютно съм съгласен с теб за него и на мен ми е интересен.Да,не съмнено е атрактивно това,което прави ,но и доста различно от баскетболно шоу или подобно.Нали идеята ти не е да си стоим пред компютрите за да гледаме някое шоу. ,вместо да сме на живо. Колко пъти в годината може да го прави това Дизела 2-3 най много.Няма как да сравняваме това ,което прави той със професионалния спорт и комерсиализирането му.Не омаловажавам усилията му и на мен ми е интересно как се подготвя и дали ще постигне определеното време за дистанцията,но е далече от темата която подхвана и примера с NBA. Примера с мача на Гришо,световна купа по мотокрос и Данчо Йовчев пък въобще няма общо с комерсиализирането на даден спорт.Това са еднократни шоу програми,не е да са всяка седмица.На световното по мотокрос не знам дали си ходил,но аз бях.Арена Армеец беше пълна под половината,аз си купих от евтините билети по 70лв.Чуждо му е на българина да дава такава скъпа цена за такива прояви,а за да направиш шоу в тази зала или друга проява билетите са скъпи,цената и за наем на ден е между 8000 и 12000лв и като прибавиш и другите неща няма как цената на билета да е евтина и посилна за средно статистическия работен човек тук,а ако това трябва да е всяка седмица както в щатите просто няма как да се случи. За субсидирането на спорта нещата са по различно.Държавата се оказва,че субсидира и елитния и масовия и такива видове спорт,за които не сме чували даже.От тотото идва една част само ,другата се залага от бюджета за спорта и работата на всеки един президент на Федерация е да търси спонсори от където да идва частичното самоиздържане,но в повечето федерации точно това перо потъва в нечий джоб но не и за развитието на дадения спорт.Тук си прав,че трябва да се управлява от умни,модерни и сериозни хора.Които уви,тук липсват. Ама това с покемоните и фейсбук сериозно ли го даде за пример,че може да стане и за масовия спорт? Дано е шега.Нали идеята е колкото се може да ограничим това от децата-телефони,таблети и приложения.Те така и Дизела може да си гонят като покемоните и да мислят ,че се доближават и приличат на него Това кой сайт как изглежда е друга работа сигурно,не само от желание.Много сайтове на федерации по света изглеждат по зле от сайта на Дизела и на нашите федерации,но това не им пречи да са в елита на дадения спорт и да носят медали.Реконструкцията в спорта трябва да почне много по от далеч,как ще изглежда сайта е едно от последните неща. Абсолютно съм съгласен с последното ти изречение. Редактирано 23 август, 2016 от Branko 1 Връзка към коментар
Hayasko Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 (редактирано) За Мирела ... ми българската й треньорка по една случайност ми е близка роднина и мога смело да кажа, че тя не се подготвя от ГОДИНИ с чужд треньор, а отскоро. От 2014 са години, както и да ги смяташ. Мирела я давам като пример. Идеята ми е, че в България спортът, и масов и професионален, е в тотална криза. Някои избухвания от време на време не могат да прикрият липсата на стратегия и програма за възраждането му. Ивет Лалова се готви в чужбина, Григор също, Бербатов стана голям футболист в Германия, Божинов, колкото и да е спорен, също от дете е в чужбина. Сума ти други спортисти играят под чуждо знаме, защото тук няма нито условия, нито подобаващо заплащане на труда им. Редактирано 23 август, 2016 от Hayasko 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Примерите ми естествено са само илюстративни. Не съм казвал да се следва дословно модела на Дизела или на шоутата. Но според мен показват концепция, която работи и само трябва да се преработи по някакъв начин за масовия спорт. Да, цените на билетите няма да са по 60-100лв, и няма да се наемат най-големите и модерните зали, но трябва продукта да стане гледаем...и тези шоута донякъде показват начина дори по някаква причина случващото се на терена или в залата да е скучно. Много хора ходят на кино и гледат тъпи филми, без да са ги проучвали преди това, просто заради изживяването на киното - друг подобен пример. Ама това с покемоните и фейсбук сериозно ли го даде за пример,че може да стане и за масовия спорт? Дано е шега.Нали идеята е колкото се може да ограничим това от децата-телефони,таблети и приложения.Те така и Дизела може да си гонят като покемоните и да мислят ,че се доближават и приличат на него По-сериозен рядко съм бил. Въобще не го разбирам конфликта компютри/телефони/таблети/приложения и спорт. Всъщност може би точно това е част от проблема, защото ако на едно дете му противопоставиш телефона срещу спортуването е ясно кое е по-примамливо и кое то ще избере. А двете неща могат да работят заедно - доказва го Дизела, доказват го и куп спортни приложения, които те бутат към по-добри постижения - било то в средната скорост на колелото, било то в броя крачки на ден. Това противопоставяне е част от целия архаизъм завзел спорта (поне българския), и от който трябва да се отърсим според мен. Да, може да ти е тъпо, че ако пробягаш 100м за Х време ще получиш за награда покемон, но децата не можеш да ги вдъхновиш със Сеул 88 и истории за отдавна мухлясали рекорди. Реконструкцията в спорта трябва да почне много по от далеч,как ще изглежда сайта е едно от последните неща. Напротив, сайтът е визитката и е сравнително лека инвестиция на фона на всичко останало. Да имаш прилично изглеждащ сайт и солидно присъствие в социалните мрежи е не само уважение към самата федерация, но и към читателите и хората практикуващи спорта. 1 Връзка към коментар
Спас. Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Днешната карикатура на Комарицки във вестник "Сега" е точно по темата ... 2 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Чета революционни идеи, но не виждам някой да разсъждава на база наличен "мат'рял". Да се върна към любимата ми теза за публиката и традицията от вече оказа се ненужната тема за социалните феномени. Аз гледам съзнателно спорт от Олимпиадата в Москва през 1980 г. По същото време и тренирах футбол в ЦСКА. До промените нещата бяха константни. Да разгледаме фактор "публика". Най-многобройната публика беше на футболните срещи. Цена на билет за сектор "А" на националния стадион за "вечното дерби" за ученици - 80 ст. Цена на билет за сектор "Г" на "Армията" за среща от шампионата за ученици - 60 ст. Малко повече плащахме за мачове от евротурнирите. Стадионите бяха в що-годе прилично състояние. Първото ми "вечно дерби" беше на 03.06.1984 г. Паднахме с 1:3 след скандално съдийство на Дитер Паули (говори се, че е бил "хванат" и прекарал предишната вечер в добра компания) пред 50 000 на националния стадион. По стечение на обстоятелствата в началото на 90-те ходих много на баскетбол. Залите никога не бяха пълни, напротив, публиката беше рехава при символични цени на билетите. Останалите спортове по онова време мисля, че нямаха платен вход, но може и да бъркам. Толкова по темата "публика". Има дадености, които няма как да промениш. В страната единственият спорт, който е в състояние да събере повече хора с платен вход е футболът. Отливът през последните години се дължи единствено и само на обективни причини. На първо място е трагичното състояние на стадионите в страната. На второ място е телевизионното предаване. Едва на трето място е ниското качество на играта. В момента, в който държавата най-сетне осъзнае, че следва да намери печелившата формула за възстановяване на спортните съоръжения от страна на частния капитал и стадионите се приведат в нормален вид, публиката ще се върне и отново "вечното дерби" ще се играе пред пълни трибуни. Останалите спортове в страната с изключение на волейбола и донякъде баскетбола спадат в категорията "бутикови" по отношение на зрителски интерес и интерес на спонсори и рекламодатели. Няма смисъл да се заблуждаваме излишно... 2 Връзка към коментар
Hayasko Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Публиката ще се върне, когато има качествен продукт, който да гледа, когато има условия за самото гледане /уредени стадиони и зали/ и когато е сигурна, че продуктът не я мами /черно тото, уговорки и т.н./. Всичко друго е ала-бала. Защо например стадионите и залите в Германия се пукат по шевовете? Преди 2 години исках да отида на мач на Алба Берлин по баскетбол, и то не на някакво дерби, а нормален средностатистически мач от първенството - ами месец преди това нямаше билети. Същото е и с волейбола, хандбала и почти всички колективни спортове. Значи има някаква формула, която да е успешна. И пак да кажа - в основата на всичко е масовият спорт, той е гръбнакът на всичко. Мой приятел емигрира преди 2 години в Германия и сега работи като лекар в малко германско градче. Дъщеря му е на 15-16 години и дълги години тренираше волейбол в Славия. За беда в това малко германско градче няма волейболен отбор - жени. Но има такъв в съседния окръжен град на около 20 км. От този отбор 4 пъти в седмицата изпращат микробус, който взима дъщерята на моя приятел и още едно момиче от съседно село и ги води на тренировка в големия град, след което ги връща по къщите. И това само защото децата искат да спортуват! 3 Връзка към коментар
tonik Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 (редактирано) Отливът през последните години се дължи единствено и само на обективни причини. На първо място е трагичното състояние на стадионите в страната. На второ място е телевизионното предаване. Едва на трето място е ниското качество на играта. Аз бих добавил още няколко причини: - Лесната достъпност на чужди, качествени първенства. Вече всеки може да гледа Калчото или английската Висша лига вкъщи, пред телевизора. Да не говорим, че съществува възможността да се метне на самолета и да отиде уикенда на мач в Лондон, Дортмунд, Милано и тн. Защо му е да ходи да се мъчи по българските стадиони. - Оскотяването и дебилизирането на българските фенове. Една част от хората, които отиват на стадиона, го правят само за да избиват комплекси и да проявяват агресия. При настоящата липса на държавност и вола за спряване с проблема, стадионите се превръщат в територия запазена за дебили и отрепки, това естествено гони нормалните хора. На последния международен мач на Левски мой приятел е бил нападнат от наркодилър понеже понечил да си направи селфи. Ще стъпи ли пак на "Герена"? Не е сигурно.... - Високото ниво на корупция в българския футбол. Не че в цивилизованите страни няма уговорени мачове, не сме открили ние топлата вода, но при нас участниците даже не се крият и всичко се е превърнало в гротеска. - Друга важна особеност е, че в наши дни, за разлика от времето преди 1989 г., има изобилие от удоволствия и забавления, на които редовият гражданин може да се наслаждава. Футболът е само едно от тях. Редактирано 23 август, 2016 от tonik 4 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Значи има някаква формула, която да е успешна. Формулата е втория съставен елемент на тезата ми и се нарича "традиции". Когато имаш качествени спортни съоръжения с нужната инфраструктура е логично да получиш и зрителски интерес, а покрай него и съответните успехи, което пък в съвкупност води до "традиции". После е лесно да си набавиш и "публика". Не мисля, че е редно да сравняваме с която и да е друга страна, съвсем пък Германия. Следва да погледнем с какво разполагаме като даденост и да не опитваме да откриваме топлата вода. Нека се оправят стадионите и аз съм 100% сигурен, че публиката ще се върне, а оттам и качеството на играта ще се повиши. Черно тото има навсякъде в спорта, в това число и в Бундеслигата, нямам никакви съмнения в това. Номерът е в баланса между всичко това... 2 Връзка към коментар
Hayasko Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Формулата е втория съставен елемент на тезата ми и се нарича "традиции". Когато имаш качествени спортни съоръжения с нужната инфраструктура е логично да получиш и зрителски интерес, а покрай него и съответните успехи, което пък в съвкупност води до "традиции". После е лесно да си набавиш и "публика". Не мисля, че е редно да сравняваме с която и да е друга страна, съвсем пък Германия. Следва да погледнем с какво разполагаме като даденост и да не опитваме да откриваме топлата вода. Нека се оправят стадионите и аз съм 100% сигурен, че публиката ще се върне, а оттам и качеството на играта ще се повиши. Черно тото има навсякъде в спорта, в това число и в Бундеслигата, нямам никакви съмнения в това. Номерът е в баланса между всичко това... Именно, трябва да се намери печелившата формула. Освен да се оправят стадионите, трябва да се спрат и лумпените, които ходят на тях. 2 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 В момента се намираме в омагьосан кръг. Официално от футбол в България не се печели. Затова футболните хора прибягват до различни похвати - черно тото, чужденци и комисионни. Хората в качеството си на естествен коректив липсват по трибуните. БФС е абсолютно нефелен за случващото се. Държавата се прави, че не вижда за какво става дума. Ако се започне с оправяне на стадионите ще се случи и постепенното връщане на публиката по стадионите. Това от своя страна ще повиши стойността на футболния шампионат, което означава повече приходи от билети, телевизионни права, реклама и мърч. Когато сегашните отбори пълни с чужденци-ментета започнат да играят пред пълни трибуни и на десетата минута бъдат мощно освиркани, собствениците ще осъзнаят, че времето на комисионните и приключило. И ето как ДЮШ ще се окаже отново на мода. Елементарно, но изисква време, а ние сме свикнали да забогатяваме за една нощ... 2 Връзка към коментар
Krum4ov Публикувано: 23 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Така, тъй като снощи играх футбол, демек спортувах масово не можах да напиша нищо през телефона, докато се прибирах. Ето ме сега на лаптопа. Та въпросът е как спортът да стане интересен. Нека се замислим как дори най-тъпите филми имат посещаемост в киносалоните. Реклама! Това е най-бързото и лесно нещо. Веднага ще дам един пример точно за доста елитно спортно събитие. Понеже като млад и здрав младеж спортувах доста активно и тренирах тенис на маса, от време на време следя състезанията от световния елит в сайта на международната федерация. Представяте ли си каква изненада беше за мен да открия в този сайт, че част от елита ще идва в България на голям турнир. Втората изненада беше че това ще се случи в Панагюрище. Третата изненада, че се оказа че там ще открият и нова многофункционална спортна зала, която е невероятна. И изненада номер четири, че когато погледнах в нет-а за повече информация из спортни и информационни сайтове нямаше почти нищо. А забележете при жените идваха японки от топ 10 на световната ранглиста. И какво се оказа. За това невероятно събитие, първо по рода си в България, нямаше никаква реклама. Мисля че нямаше и излъчване по някоя от спортните телевизии, при положение че в сайта на световната федерация може да се гледа съвсем безплатно. Мачовете бяха в четвъртък и петък квалификации и петък, събота и неделя срещи от основната схема. Е вдигнах се в четвъртък с колата и отидох до Панагюрище, платих си билета, който беше 2 или 3 лева и влязох и бях сам в залата. Разбира се, имаше и друга публика, която беше съставена от състезатели, треньори и местни деца. И докато писах това, реших пак да погледна в сайта на международната федерация и виждам, че турнирът ще има второ издание другата събота. Някой ако иска, може да го посетим. Та това ми беше идеята. Трябва реклама за българския спорт. Разбира се трябват и бази и други неща, но колко лесно е да се прави реклама. След като децата киснат постоянно във фейсбук, просто трябва да се инвестира във фейсбук реклама. Трябват 2-3 кратки клипчета, които да съдържат най-атрактивните неща от дадения спорт, най-емоционалните моменти от състезателите и да предизвикат някакво любопитство, което да накара малките да идат на дадено състезание, да видят на живо какво аджеба е това. Другата седмица започват и евроквалификациите по баскетбол. Домакинските мачове ще се играят в Ботевград, но отново няма реклама. Ясно е че местните ще напълнят залата, но защо никой в България не знае, че има такива мачове. Та за нас ще играе Александър Везенков, който е най-голямата ни баскетболна звезда от десетилетия и в момента играе за Барселона, редом с голяма част от испанците, които играха полуфинал на олимпиадата само допреди няколко дни. Еми сега е моментът да се използва това, че имаме звезда от най-висок ранг в баскетбола и да се запалят децата по един отборен спорт. И в Ботевград мисля да ходя. Ако има навити да казват. Ето това са само два примера, един за индивидуален спорт и един за отборен, как без реклама, дори толкова големи международни събития в България, остават скрити от потенциалните фенове. Трябва и да се прави повече реклама в спортните сайтове. Не може 4 от 5 водещи новини да са за български футболни отбори, а такива важни международни събития да остават в миманса. Именно за това и подкрепям Георги, като казва че модерните технологии трябва да се използват за популяризиране на масовия спорт. Не е нужно да караме децата на сила да отидат да спортуват и да излизат от фейсбук, а те самите да се запалят и да им стане любопитно. Иначе за финансирането е напълно логично борбата, художествената гимнастика и леката атлетика да са с най-много държавни пари, защото те носят медали от световни и европейски първенства, олимпийски игри и са олимпийски спортове. Тъпото е, че финансирането се определя само от призови класирания на световни и европейски първенства, което за някои спортове не е правилно. На прима виста се сещам за тениса. Та там при добро класиране в Купа Дейвис и изкачване от трета във втора група, ще се отпуснат пари на федерацията, но при призови класирания в ГШ няма да се отпускат. В биатлона се осигурява финансиране при влизане в осмицата на европейско първенство, а при призово класиране в световната купа, която е с много по-голяма конкуренция и престиж, не се осигурява нищо. Е и там трябва да се оправят нещата, защото и спортният министър много добре знае, за тези проблеми, но схемата на финансиране си остава същата. 5 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Не мисля, че рекламата ще реши проблемите. Спортът е за отдадените. Там не се влиза докато гледаш реклами в паузата на филма вечер. Проблемът са базите и нищо друго! Аз ако съм родител на подрастващ, който има желание да тренира лека атлетика (примерно) и трябва да го водя всеки ден на тренировка сред лунен пейзаж, в който потенциално е възможно дори аз да се контузя докато се опитвам да се държа на краката си върху останките от трибуни, колко време ще издържа и след колко време няма да намеря начин да го убедя, че тоя спорт не е за него? Информирането за важни спортни прояви не е реклама, да не бъркаме двете неща! Никакво комерсиализиране не може да се случи докато няма условия за създаване на качествен продукт. База - развитие - успехи - популярност... 1 Връзка към коментар
Krum4ov Публикувано: 23 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Да, но е важно и децата да се запалят. За тенис на маса примерно има условия. За баскетбол също. И никой не говори за реклама в паузата на филма. Става въпрос за реклами във фейсбук, за повече материали в спортните сайтове, за популяризиране на събитията. И от там има две положителни неща. Хем ще има по-голяма публика и нашите спортисти ще имат по-голяма подкрепа, хем повече деца ще се запалят по спортове, различни от футбола. Ясно е, че в днешното общество, голяма част от родителите си мислят, че правят децата си щастливи, като им купят таблет и им взимат чипсове и дюнери и им угаждат на всичко. Така че, не може да разчитаме само родителите да запалят децата по спорт. Трябва си и реклама. Ами ако се окаже, че някое дете е родено да играе хандбал, ще хареса супермного този спорт, но никога не го види на живо или по телевизията. Е тогава няма как да стане хандбалист. Може и някъде да има перфектната жена за теб, ама ако не я видиш никога, как да разбереш че е перфектна. Това за базите, разбира се е проблем, но той се оправя много по-бавно. Аз ако съм родител на подрастващ, който има желание да тренира лека атлетика (примерно) и трябва да го водя всеки ден на тренировка сред лунен пейзаж, в който потенциално е възможно дори аз да се контузя докато се опитвам да се държа на краката си върху останките от трибуни, колко време ще издържа и след колко време няма да намеря начин да го убедя, че тоя спорт не е за него? Той ще има желание да тренира лека атлетика, защото е гледал по телевизията, защото тя слава богу е популярен спорт и има излъчвания и имаме успехи. Но, представи си повече му харесва тенис на маса или стрелба с лък. Но ако никога не ги е гледал, няма как да знае. А за да ги гледа, трябва или да го заведеш на такова събитие, или да види някое клипче, реклама и да си помисли: Абе изглежда интересно, може пък да накарам баща ми да идем и да погледаме. И защо трябва да го убеждаваш, че този спорт не е за него, ако на него му харесва? Знам че не харесваш борбата, но само за пример боркинята казва в интервюта, че баща й не е искал да тренира това, но на нея й харесало и в крайна сметка, като не я е спрял, тя сега е на върха на щастието. Сигурен съм че и баща й също. 1 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Говорим за едно и също, но с различни думи. Това за което пишеш не е реклама, а информация в средствата за масово осведомяване. Рекламата е нещо различно. За спорта е необходимо само първото, второто е излишно... 1 Връзка към коментар
Еминко Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Само да попитам, като има зали, стадиони и басейни(в неопределено бъдеще) ,има ли специалисти които да се занимават с децата??Както се знае от малцината БГ. спортисти с някакви успехи по света(скок на височина, тенис ,профи-бокс) никой не тренира и не живее в България. Мисля,че състезателката по бадминтон каза в едно интервю ,че залите ни не са чак толкова зле, но нямало кой да се занимава с децата!!!Или ако има-то било по много остаряла методика!! Та всичко е навързано. Сега ще строим 10г зали и басейни,а може по-дълго. След това трябва да си внесем специалисти отвън за различните видове спорт. Оказва се на практика ,че ВИФ произвежда кадри само за Мин.съвет и държавната администрация. А да плащаш на утвърдени ,световни специалисти да дойдат в БГ е мнооооого скъпо.По скъпо е от построяването на селски стадион или на басейн със сбъркани "олимпийски размери"...какъвто случай имаме в Бургас. Много скъпо е да изпратиш и наши специалисти на стаж където е нужно. Аз лично ще чакам златен медал за Бг от Олимпиада най-рано през 2028г. Друг Бг феномен който оказва голямо значение за бъдещето развитие на спорта(като цяло) е наличието на две федерации по колоездене, две федерации по карате, две федерации по вдигане на щанги, две федерации(до скоро по стрелба с лък)...:-)))))))))Смешно е, ако не е за плач!!Всеки гледа как да се докопа до "нетъйголямата" държавна субсидия!!!:-)).И се оказва ,че има пари само за "централното ръководство",но не и пари за масов или полупрофесионален спорт. Последна новина от Балкански регион:футболният Динамо Загреб който като успехи,традиции,популярност и др. не може да се мери със "социалния феномен" ЦСКА-София е продал на Ювентус едно момче на 21 г(собствен юноша) ляво крило за 23.5 милиона евро. Като се замисля, тази сума е по голяма от сумата от сбора на всички трансфери на Бг футболисти към Европа за всички времена. П.С Динамо Загреб има само 4 шампионски титли на Югославия. 2 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Проблемът с треньорите е друга болна тема. Оказа се, че програмите във ВИФ са морално остарели и бъдещите треньори учат по отдавна отречени методики. Как очакваме после да предадат знания за постигане на големи спортни постижения? Еминко, трансфер на висока стойност, изходящ от отбор от бившата Югославия не е новина и никога няма да бъде новина. Не можем и никога не сме били в състояние да се сравняваме нито с техните школи, нито с тяхното място на международния пазар за млади надежди. Освен всичко друго Динамо Загреб е истински колос на Балканите с постоянни участия в ШЛ и ЛЕ. С кой български отбор и по какъв точно критерий е възможно да се сравнят хърватите през последните двадесет години? 1 Връзка към коментар
Krum4ov Публикувано: 23 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Говорим за едно и също, но с различни думи. Това за което пишеш не е реклама, а информация в средствата за масово осведомяване. Рекламата е нещо различно. За спорта е необходимо само първото, второто е излишно... Средствата за масово осведомяване са новинарски и спортни медии. Но децата не винаги се интересуват от това. А рекламата е доста широко понятие. Не е само в рекламните паузи между филмите. Аз примерно ако съм шеф на федерацията по фехтовка ще платя на няколко медии да пуснат няколко новини, които да са по-главни и да привлекат интерес, ще направя събития, които да представят фехтовката, ще направя страница във фейсбук и ще платя 100 лева за реклама, пък после ще качвам там разни новини, клипчета, снимки, интервю с Панчо Пасков как е бил световният номер 1 на олимпиадата и т.н. Може да има разни зарибявки от сорта на постни страницата на стената си и можеш да спечелиш шпага примерно. Ако трябва дори в бг мама ще пиша, че ако се чудят майките на какъв спорт да запишат детето фехтовката е подходяща.Не се ебавам. Има една тема за тренировки по лека атлетика, в която много мами проявиха интерес. А и както знаем мамите биха предпочели децата им да тренират някакъв спорт, различен от футбол, в повечето случаи. Като стигне рекламата до 10 хиляди човека е достатъчно 1000 да се позаинтересуват, пък накрая ще започнат да се занимават 100. От тези 100 ще излязат след време 4-5 класни състезатели. Другите ще са щастливи, че са практикували някакъв спорт активно. В крайна сметка живеем в ерата на модерните технологии. Та колко хора си направиха страници от рода на пабло ескобар, спиндерман, неновините и имат десетки хиляди харесвания и то главно от млади, защо тогава и спорта не се възползва от най-голямата социална мрежа, където е пълно с млади и да привлече една част от тях. Нека сега си представим обаче че единствената информация за фехтовката, когато няма олимпиада е по някои спортни медии в три изречения от сорта на: Днес се проведе турнир по фехтовка "Аспарухов меч". В него участва и именития ни сабльор Васил Етрополски. Турнирът бе спечелен от еди кой си, а нашите отпаднаха в квалификациите. Е как това ще привлече децата, при положение че го има в средствата за масово осведомяване. Просто един продукт, колкото е по-натруфен, толкова повече интерес ще привлече. А с кратки новини в телеграфен стил в медиите, няма как да се предизвика интерес. Иначе проблемът с треньорите, не е толкова с липсата на специалисти, колкото с липсата на пари. Линда Зечири, наистина каза, че няма добри треньори в България, но все пак Петя Неделчева беше изведена от български треньор до 1/4 финал и 5 място на олимпийски игри. Ивет Лалова постигна 10.77 секунди при български треньор и все още това е най-бързият резултат на бяла жена за 100 метра. Мирела Демирева с български треньор стигна до лично постижение 1,95 метра, а сега постижението й е 1,97. Джудистът ни Ивайло Иванов е 3 в световната ранглиста, отново с български треньор. Така че има все още специалисти на най-високо ниво, но наистина някои от старата школа, много трудно възприемат нововъведения в методиките, дори и те да са полезни. А и добрите ни специалисти бягат в чужбина заради липсата на пари, но не е като да нямаме родни добри кадри в тази професия. 2 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Добре, но аз пак не разбрах най-важното. С реклама или без, къде ще отидат да спортуват младежите? Да повторим логическата последователност: База - развитие - успехи - популярност Без фундамент не може да се стартира. Следва развитие на спортисти и треньори. В един момент достигаме до постигане на успехи. Успехите от своя страна водят до популярност. Всичко останало е въртене в кръг и продължаване на вегетирането. Държавата отпуска някакви пари. Парите попадат във федерациите. Част от парите потъват в джобовете на ръководителите на федерации по един или друг начин. Друга част се насочват към неправилните спортисти. И едва малка част достигат до онези, които реално заслужават. Всичко това на фона на лунни пейзажи по спортните съоръжения. Накрая публиката е съставена от родители и роднини, а се чакат олимпийски медали. Иначе има за всички по малко. Омагьосан кръг! 3 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 (редактирано) Много точно казано Дюк. Крумчов това с фейсбуците и децата да се запалят от там не го виждам да стане,самите деца висят в чатовете и тези сайтове съвсем за друго,децата не четят бг.мама също.Родителя е този,който може да насочи детето си към някой спорт.Все пак като си родител забелязваш активността на детето си,към какво има интерес,гъвкав ли е,обича да се катери,рита топка и т.н.Повечето успешни спортисти тренират от деца и то след ,като родителя им е посочил пътя.Познавам доста такива тук в бг.,а също и имам лично наблюдение,две деца имам и двете спортуват и двете имат телефони ,таблети и фейсбуци и виждам какво гледат.Аз съм отраснал по стадионите,жена ми също.Запознат съм до болка с това как едно дете го довеждат в залата,от къде се е запалило и как се амбицира и продължава напред или обратното влиза в пубертета и се отказва.За да има деца в залите трябва да има грамотни родители,които да знаят и виждат насоките на детето си. А защо не се задържат децата в залите и като пораснат се отказват е друга тема,както каза Дюк омагьосан кръг. А за треньорите често се шегувам че докато си беше ВИФ имаше,проблема е че от както е НСА нещо е сбъркано :) Редактирано 23 август, 2016 от Branko Връзка към коментар
Krum4ov Публикувано: 23 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Ами има къде да спортуват младежите. Ясно е че не са перфектни базите, но все пак има места. Има къде да тренират баскетбол. Има къде да тренират и лека атлетика. Има спортни съоръжения за доста спортове. Вярно е, че са малко, но ги има. Проблемът с базите е ясен, но трябва да има и деца. Защото, колкото повече намаляват децата, толкова повече поводи ще имат политиците да не развиват спорта. А в днешното време на всякакви други забавления трябва да се намират алтернативни начини да се привлекат децата към спорта. Успехите от своя страна водят до популярност. Ето с това няма как да се съглася. Просто в много случаи не е така. Ето и примера. Мирела Демирева спечели второ място в Диамантена лига този сезон. Спечели първо място на Гран при турнир в Пекин с много добър резултат и голяма конкуренция, спечели сребърен медал на европейското първенство преди олимпиадата. Всички тези призови класирания бяха в директен сблъсък със световния елит. И накрая Мирелка печели сребро на олимпиадата и всички са свръхизненадани. И се чудят от къде се появи това момиче, че за малко и титлата не взе. Аз понеже се интересувам и съм запознат с успехите й, и не съм изненадан, ама обикновените хора. Миналата година на този турнир по тенис на маса в Панагюрище българин записа най-призовото класиране на такова ниво, като стигна 1/4 финал. По принцип на квалификации ако стигнат до една победа е успех, а за влизане в основната схема не може и да се говори. Е ок наш влезе в основната схема и стигна до 1/4 финал. Знаеш ли го кой е, как се казва, въобще че съществува такъв. Ето ти пак пример за суперогромен успех и то в толкова слаб за българите спорт и накрая пак нищо. Ако обаче медиите бяха сложили една централна новина за него, с гръмко заглавие от сорта на "Сензационно представяне на българин в международния турнир по тенис на маса в Панагюрище", вече щеше да се предизвика интерес. В България медиите правят спортистите популярни, а не техните успехи. 2 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 23 август, 2016 Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Частни примери винаги ще се намерят. Важна е макрорамката. Журналистите в медиите също са нормални хора. Едно е да отидеш да правиш репортаж в "Армеец" друго във "Фестивална". Въртим се в кръг. Аз се опитвам да кажа, че трябва да се спре сегашната инерционна порочна практика. Другото е тъпчене на едно място... 2 Връзка към коментар
Krum4ov Публикувано: 23 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 23 август, 2016 Крумчов това с фейсбуците и децата да се запалят от там не го виждам да стане,самите деца висят в чатовете и тези сайтове съвсем за друго,децата не четят бг.мама също.Родителя е този,който може да насочи детето си към някой спорт. Аз не казвам, че това е основния или единствен начин. Но трябва да се пробва по всякакви начини. Ето ти сам казваш, че родителите трябва да насочат детето си. А те четат бгмама. Не казвам и че това е основния начин, но ако една жена реши да запише детето си от малко на спорт и се чуди защо да не се обърне точно към форума там. И при цялата апатия на голяма част от родителите е по-хубаво да има и други начини децата да разбират за спорт. Ето Панчо Пасков, го е викнал приятел на тренировка по фехтовка и той се е запалил. Мен също не са ме завели в залата по тенис на маса, а от игра с приятели съм се запалил и после покрай отбора в училище. За съжаление ги гледам родителите колко са незаинтересовани дори за образованието. Аз им казвам на родителска среща да си следят децата и че по всяко време могат да бъдат изпитани и да са подготвени винаги и след два дена като ги изпитам 90% от децата не са си учили. Еми от тези хора ли да очакваме да заведат детето в спортната зала. В единия клас имах 11 човека от 30, освободени по физическо, заради "здравословни" проблеми. Е те родителите дори помагат за това децата им да не спортуват на базово ниво, а как да очакваме да ги заведат в спортната зала. Ако разчитаме само на родителите да запалят децата по спорт ще става все по-зле положението. Частни примери винаги ще се намерят. Важна е макрорамката. Журналистите в медиите също са нормални хора. Едно е да отидеш да правиш репортаж в "Армеец" друго във "Фестивална". Въртим се в кръг. Аз се опитвам да кажа, че трябва да се спре сегашната инерционна порочна практика. Другото е тъпчене на едно място... Безспорно сегашната политика е пагубна и трябва много сериозна промяна. 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега