Прескочи до съдържание

ОАЕ - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с ОАЕ. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Дубай?

- Може ли да шофираме в Дубай с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да разпределим времето между Дубай и Абу Даби?

- Заслужава ли си да посетим Шаржа?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 7 часа, Фил каза:

Не съм се интересувал от това, понеже имам бустер от януари..

Сертификат за бустерна доза е достатъчен,  нали? Може ли да се покаже на телефон? Има ли нужда да се носи на хартия? Въпросите ми са по повод влизане в държавата, в Експо и навсякъде където се налага да се представя зеления сертификат.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Дани Магелани каза:

Въпросите ми са по повод влизане в държавата, в Експо и навсякъде където се налага да се представя зеления сертификат.

Това пише за влизане според новите правила: Present a valid vaccination certificate(s) reflecting that the passenger is fully vaccinated with a vaccine approved by the WHO or the United Arab Emirates (UAE), and includes a QR code System

За Експото е достатъчна и една доза: You must present proof of at least one dose of any COVID vaccine recognised by any Expo 2020 participating country or the World Health Organisation (WHO).

Другаде никъде не искат сертификати или тестове за влизане/посещение.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Тормозят ме няколко въпроса:

1. Придвижването от Т2 до червената линия.

На 23.02.2022 г. в 14:21, Ivko каза:

Ако имаш nol карта на пристигащи точно отпред има спирка на автобуси, които ходят до спирка на метрото иначе само с такси освен ако не искаш нелегално в атобуса, което такси излиза около 50 дирхама до другите терминали защото има първоначална такса 25.

Ако нямаш nol карта, има ли начин да се купи билет в автобуса? От цялата работа с придвижването, разбирам че няма от къде да се купи на Терминал 2, което е мага тъпотия, но това е положението. Ако поне може да се плаща в автобуса, това ще е много добре, ако ли пък не ще трябва да треперим 15 минути в автобуса докато не стигнем метростанцията. Какво е положението с контола там? Подобно изживяване имах в Неапол миналото лято, защото така и не можаха да ми обяснят на летището от къде да си купя билет за обикновения автобус, а не за летищния, а на място в автобуса билети не продаваха...

Това е маршрута и автобуса, който съм набелязал:

image.png.5730c05f4d73b5ff13980de0d765907c.png

2. Застраховка за автомобил.

Тъй като отпадат ограниченията за тестове за пътуване до Абу Даби, вероятно ще наемем кола на място или в последния момент през някой от сайтовете (приемам предложения за най - изгодно наемане), интересува ме външните застраховки, като WWI, дали вървят в Дубай? На практика из Европа не използвам застраховките на кар рентал компаниите, но при арабите все може да има нещо различно. WWI офертата за ОАЕ е 30 паунда за 7 дни, което ме привлича доста, но има ли изобщо смисъл от нея? 

3. Много яко, че отпада тестването, но моята втора доза е правена на 13 Май 2021. Преболедувах в средата на януари 2022, но не се регистрирах с ПЦР тест, защото изобщо не бях запознат, с тези условия. До тогава си мислех, че двете дози са достатъчно, което си е моя грешка, но това е то и нищо не мога да променя в момента. Тъй като нямам трета доза на този етап, не мога да намеря никъде информация, каква е валидността на сертификата в ОАЕ. Ако някой е намерил, ще е много полезно ако сподели. Информацията преди отпадането за тестване, е че трета доза за ОАЕ няма значение, но дали има някаква промяна не намирам никакво инфо... а може би няма 🙂

4. Относно сим картите, планирам да взема карта за мен и майка ми от паспортната проверка и по съвета на @Ivko чрез приложението да си добава още 2ГБ, така че 3 ГБ на DU ще са ни напълно достатъчни. Тук идва следното чудене. Имам MS Teams служебен акаунт с който мога да набирам всякакви номера по света без някои негеографски. Някой използвал ли е MS Teams в ОАЕ през мобилните данни? 

Връзка към коментар
преди 3 часа, borislavpetkov84 каза:

Според новите условия ако си с една доза на Джонсън водиш ли се напълно ваксиниран или не? Дозата ми е поставена на 31 август миналата година?

И аз това се чудя...моята е от същото време и не мога да разбера трябва ли ми бустер за Абу Даби...

Връзка към коментар
преди 3 часа, Shlosera каза:

Ако нямаш nol карта, има ли начин да се купи билет в автобуса?

Не физически билети няма там само с карти се разплащаш в транспорта. До сега аз контрола не съм засичал и мисля, че изобщо няма такава и всичко е на съвест 😄 забелязвал съм някой да се качват без да се маркират. И си мисля, че за турист кацнал на терминал без възможност за къпуване на карта ще направят компромис. Иначе шофьора нито следи дали се маркираш нито нещо ще ти каже.

Връзка към коментар

От местни получих скрийншот от официалните изисквания, тъй като и аз летя във вторник и ми е важно. Няма значение кога е поставена 2-ра доза. Ако имаш бустер, пак си Ок. 
5E61BFB0-BD07-4C82-91DA-A4120DB8B501.jpeg.3b7bf9e4a4455004db55cc80771aa7e6.jpeg881665DA-8E61-4E60-B2E0-8788C22644BB.jpeg.774c9278190fb55bf792face0531c3a4.jpeg82B4B477-6DE5-416A-B933-109F3FA103FD.jpeg.f707c4aa15956f6d551617ab976a1015.jpeg

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 часа, Цвете каза:

От местни получих скрийншот от официалните изисквания, тъй като и аз летя във вторник и ми е важно. Няма значение кога е поставена 2-ра доза. Ако имаш бустер, пак си Ок. 
5E61BFB0-BD07-4C82-91DA-A4120DB8B501.jpeg.3b7bf9e4a4455004db55cc80771aa7e6.jpeg881665DA-8E61-4E60-B2E0-8788C22644BB.jpeg.774c9278190fb55bf792face0531c3a4.jpeg82B4B477-6DE5-416A-B933-109F3FA103FD.jpeg.f707c4aa15956f6d551617ab976a1015.jpeg

Много полезна информация, благодаря! 

Връзка към коментар
На 27.02.2022 г. в 8:26, Дани Магелани каза:

Сертификат за бустерна доза е достатъчен,  нали? Може ли да се покаже на телефон? Има ли нужда да се носи на хартия?

Да, достатъчен е.

Може на телефона, няма нужда от хартия.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

От сутринта се опитвам да получа официално потвърждение за новите мерки за ОАЕ и по телефон с Уиз и посолството на емирствата в София.От посолството не знаеха и след като им изпратих линка за промяната ми отговориха,че е така.Поисках им официално да потвърдят на имейл и те се съгласиха.Обаче след 10 минути се обадиха,че не могат защото няма потвърждение от МВнР.

При положение,че генерирах QR код за пристигаш (без полето за ПСР)за утрешния полет на тяхното министерство дали това ще е достатъчно за бординга?

Връзка към коментар
преди 16 минути , Цвете каза:

Извинявай, къде го генерира този код? Моля за линк!

http://uaeentry.ica.gov.ae/

Ти ще правиш ли ПСР

https://smartservices.icp.gov.ae/echannels/web/client/guest/index.html#/registerArrivals

Връзка към коментар
преди 12 минути , Цвете каза:

От кога е информацията? 

Requirements for all passengers arriving in Dubai

Effective 26 February 2022, passengers travelling to Dubai from all countries (GCC included) must fulfil one of the below requirements:

1. Present a valid vaccination certificate(s) reflecting that the passenger is fully vaccinated with a vaccine approved by the WHO or the United Arab Emirates (UAE), and includes a QR code
  2. Present a valid negative COVID‑19 PCR test certificate issued within 48 hours from the time of sample collection and issued by an approved health service provider with a QR code
  3. Present a valid medical certificate with a QR code issued by the relevant authorities that the passenger has recovered from COVID‑19 within 1 month from the date of recovery to the date of arrival

Note that printed or digital PCR test certificates or vaccination certificates are accepted in English or Arabic and must include a QR code. COVID‑19 PCR test or vaccination certificates in other languages are acceptable if they can be validated at the departure point. COVID‑19 vaccination certificates without a QR code can be accepted for travel to Dubai as long as the vaccination certificate is issued by test centres/organisations recognised/approved by the national health authorities of the country.

Abu Dhabi Entry Rules for COVID

As of 26 February 2022, you no longer need a test before you fly to Abu Dhabi if you are fully vaccinated.

If you are not fully vaccinated, you must present a negative PCR test result taken within 48 hours, or a COVID-19 recovery certificate. Your recovery certificate must be dated within 30 days of departure and have a QR code. Children under 16 are exempt.

You’ll continue to receive a free-of-charge PCR test when you land in Abu Dhabi. There is no need to re-test when you’re here.

Връзка към коментар

@Ivko, и аз я имам тази информация. Питам за летелите на 26.02 какво са искали. Постнала съм вчера изискванията от страницата на Emirates. Важно е тези от Уиз дали са наясно, да не стане фал.

Връзка към коментар
преди 4 минути , Цвете каза:

@Ivko, и аз я имам тази информация. Питам за летелите на 26.02 какво са искали. Постнала съм вчера изискванията от страницата на Emirates. Важно е тези от Уиз дали са наясно, да не стане фал.

@Фил нали писа вече, че Уиз не са били запознати, но им е показал новите правила и е минал само с ваксина тук. Не виждам проблем да има

• Харесвам 1
Връзка към коментар

То реално Уиз не ни трябва да са запознати (така де, хубаво е и те да знаят), а по-скоро агентите на летището. Те от своя страна би следвало да следят в обща база данни Timatic: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Тук инфото е ъпдейтнато на 26.02 и включва новите правила, но да, на нашето летище колко ще са адекватни е отделен въпрос.

Иначе това ми отговориха в Туитър:

1415783020_Screenshotfrom2022-02-2814-19-01.png.5fbc85ba4bee6dccbc30f7d489dd7889.png

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 9 минути , yordanov каза:

То реално Уиз не ни трябва да са запознати (така де, хубаво е и те да знаят), а по-скоро агентите на летището. Те от своя страна би следвало да следят в обща база данни Timatic: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Тук инфото е ъпдейтнато на 26.02 и включва новите правила, но да, на нашето летище колко ще са адекватни е отделен въпрос.

Ами те следят обикновено само нашето външно, а там гледам, че още си барат макарите

Връзка към коментар
преди 7 минути , Ivko каза:

Ами те следят обикновено само нашето външно, а там гледам, че още си барат макарите

Сега звъннах на информация на летището и от там не бяха сигурни какво знаят и какво не, но ми казаха, че чекин агентите се съобразявали с това какво пише в сайта на нашето външно министерство. 😄

И това, ако не е малоумно, не знам... 

• Замислям се 3
Връзка към коментар

В момента съм в Дубай. Дойдох в събота, утре се връщам. Освен ПСР друго не искат. ПСР го проверяват на нашето летище и на дубайското.

Връзка към коментар

Най добре да се носят правилата на хартия разпечатани от сайта на ОАЕ /тяхното министерство/ за влизане в тяхната държава.

Ако чакаме уиз да са в крачка, може някой да "отече".

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.