Прескочи до съдържание

ОАЕ - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с ОАЕ. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Дубай?

- Може ли да шофираме в Дубай с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да разпределим времето между Дубай и Абу Даби?

- Заслужава ли си да посетим Шаржа?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

На 14.10.2022 г. в 10:30, wiliko каза:

ако сте ползвали такава услуга бихте ли споделиле с коя фирма за наем на кола, защото на първо четене попадам на изискване за международна книжка...в рент компаниите

за фирма не мога да кажа

на рецепцията в хотела казахме че ни трябва кола под наем, попитаха за колко човека, малко по късно дойде един господин, донесе ключ /колата беше на паркинг в хотела/, подписахме документи, платихме /блокираха някаква сума около 200-300 евро мисля/  и аривидерчи. На другия ден я върнахме на паркинга на хотела, оставихме ключовете на рецепция и си трънахме към летището. След няколко дни освободиха блокираната сума.

Връзка към коментар

@Mistela Благодаря ти, оправих се като писах директно на фирмата, която мисля да използваме и те ми отговориха ето това:

Kindly Be informed For Bulgaria Nationality International Driving License Not Mandatory.

image.png.ee9e3f3f1a21a99b6be7690bac8e5cb4.png

надявам се на място да не решат да кажат друго, ....

Връзка към коментар
Преди 1 час, wiliko каза:

@Mistela Благодаря ти, оправих се като писах директно на фирмата, която мисля да използваме и те ми отговориха ето това:

Kindly Be informed For Bulgaria Nationality International Driving License Not Mandatory.

image.png.ee9e3f3f1a21a99b6be7690bac8e5cb4.png

надявам се на място да не решат да кажат друго, ....

разпечатай си го и им го покажи ако тръгнат да искат друго

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Много двусмислена информация намирам за Ковид изискванията при кацане на летището в Абу Даби. 

Почти всички интернет издания обявяват, че от 07.11 отпадат всички рестрикции в ОАЕ с малки изключения, сайтът на Emirates вече обявява, че не е необходимо показването на ваксинационен сертификат или PCR при кацане в Дубай, но пък за Абу Даби всички източници насочват към този линк, който видимо не е обновен.

В събота би трябвало да летим за Абу Даби и двама от групата ни нямат ваксинационен сертификат и сега се чудя дали да правят PCR. 

Някой знае ли за тази дестинация дали отново се минава през чек-ин гише, както преди?

Връзка към коментар
На 10.11.2022 г. в 10:14, valentin_st каза:

В събота би трябвало да летим за Абу Даби и двама от групата ни нямат ваксинационен сертификат и сега се чудя дали да правят PCR. 

Някой знае ли за тази дестинация дали отново се минава през чек-ин гише, както преди?

Ако нямаш ваксина трябва да правиш пср 48ч. преди влизане в Абу Даби и ако мислиш да оставаш там или да посещаваш закрити места трябва да направиш втори пср на летището още при пристигане и да се регистрираш в тяхното приложение за получаване на зелен статус, който важи 48ч. и така на всеки 48ч. трябва да правиш пср за удължаване на статуса /това за неваксинирани/.

Ако имаш ваксина влизаш в Абу Даби без пср, но пак ако ще оставаш там или посещаваш закрити места правиш пср на летище еднократно и регистрираш и получваш зелен статус.

Това са правилата по-принцип, но колко се спазват е отделен въпрос. Познати не са ваксинирани и правиха само един пср преди влизане в страната и повче не са правили нито са им искали, а те ходиха и до Дубай, после пак Абу Даби..., но при всички положение задължително за неваксинирани трябва да направят пср в България.

Връзка към коментар
На 10.11.2022 г. в 10:14, valentin_st каза:

Да. При чекиране на гишето проверяват ковид документите. Бордните карти на Уиз  са без QR код и няма вариант да пропуснеш гишето и проверката.

Инфото ми е от миналата седмица.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Ivko каза:

…но при всички положение задължително за неваксинирани трябва да направят пср в България.

Тази седмица промениха правилата и вече смениха и описанието в официалния сайт, така че вероятно ще рискува половината част от групата.

преди 8 часа, Биксбит каза:

Да. При чекиране на гишето проверяват ковид документите. Бордните карти на Уиз  са без QR код и няма вариант да пропуснеш гишето и проверката.

Инфото ми е от миналата седмица.

Имаме QR код на бордната карта, надявам се това да е добър знак 😄

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, valentin_st каза:

Тази седмица промениха правилата и вече смениха и описанието в официалния сайт, така че вероятно ще рискува половината част от групата.

Имаме QR код на бордната карта, надявам се това да е добър знак 😄

В Абу Даби от преди няколко часа - всички ковид рестрикции са свалени преди няколко дни. Навсякъде се влиза без никой да иска нищо и никой не търси маски, сякаш никога не е имало нищо и дявол.

• Харесвам 10
  • Браво 5
Връзка към коментар

Кацахме и излитахме от Дубай, но престоят ни беше в Абу Даби. Потвърждавам, че никъде не изискат документи за ваксинационен статус. Нито в голямата джамия, нито в дворците, молове и пр. Който желае носи маска, който не-няма изискване и следователно няма проблем.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте! 

Ще пътуваме идния месец с Wizz Air и кацане в Абу Даби. 

Какви са начините за предвиждане от летището в Абу Даби до Дубай, при положение че полетът ни е късно вечерта? 

Някои ползвал ли е такси и на каква цена? 

Връзка към коментар
преди 20 часа, Мариелчето каза:

Здравейте! 

Ще пътуваме идния месец с Wizz Air и кацане в Абу Даби. 

Какви са начините за предвиждане от летището в Абу Даби до Дубай, при положение че полетът ни е късно вечерта? 

Някои ползвал ли е такси и на каква цена? 

Погледни горното мнение дал съм разписанието на шатъла между летището в Абу Даби и Дубай 24/7 се движи. Такси излиза около 60 евро на посока.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 17 минути , Ivko каза:

Погледни горното мнение дал съм разписанието на шатъла между летището в Абу Даби и Дубай 24/7 се движи. Такси излиза около 60 евро на посока.

Благодаря! 

Връзка към коментар

Здравейте, надявам се да не се повтарям, ако е така, моля да ме извините.

Искам да попитам следното:

1. Аз ще пътувам със семейството ми до Летище Абу Даби /двама възрастни и две деца, съответно на 13г. и 6г./. Мога ли да закупя карта Nol от това летище и да я ползвам в цял Абу Даби.

2. Колко карти трябва да закупя? За всеки пътуващ ли? Децата ползват ли преференции?

Предварително Ви благодаря!

Връзка към коментар

Не може да купиш Nol карти от летище Абу Даби и не може да ползваш тази карта в Абу Даби.

Тя важи единствено в Дубай и междуградските автобуси между Дубай и Абу Даби.

Ако от летище Абу Даби отивате директно в Дубай може да ползвате експресните автобуси които са малко по-скъпи ,но билети за тях се продават на летището при изхода. 

Отделна Nol карта трябва за всеки над 5г.

Такситата в Дубай и Абу Даби са много евтини (цените са като в София) и са собственост на държавната транспортна компания. В рамките на града са удобна опция при няколко пътуващи.Има и Uber ,но няма голяма разлика с обикновено такси , което може просто да си хванете от улицата.

П.П. Абу Даби имат собствена транспортна карта и тя важи само за там - Halifat pass.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Здравейте! Намислили сме ходене до Дубай в началото на април. Но сега видях, че датите ни съвпадат с Рамадан. Искам да попитам, дали е удачно да ходим по това време, какви са ограниченията за туристи? Или направо да го отложим за друг период ?

Връзка към коментар
Преди 1 час, Nina Krumova каза:

Здравейте! Намислили сме ходене до Дубай в началото на април. Но сега видях, че датите ни съвпадат с Рамадан. Искам да попитам, дали е удачно да ходим по това време, какви са ограниченията за туристи? Или направо да го отложим за друг период ?

Ние бяхме по такова време. До колкото си спомням, не можеше да се храним и пием, дори вода на обществени места през деня. Привечер отварят местата за хранени и на воля може да се ползват. Спомням си, че си купихме бутилка вода в един от моловете, поискахме чашки за да си налеем водата, дадоха ни, но ни предупредиха да пием на скрито места от камерите. В хотела, в който бяхме, се сервираше закуска. Друго, като че ли не забелязахме по-необичайно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз ограничения видях само в стария град. Другаде никъде не съм видял особено за туристи вече и в новите части. Никакви проблеми няма от сорта на затворени заведения с черни завеси, монокини по плажовете даже вода също съм пил навсякъде. Може би в затворени помещения само не е удачно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте! С моято компания имахме план да посетим Абу Даби и Шри Ланка с полетите на Wizz и си бяхме купили билети, но предвид отмяната на линията чак до октомври 2023 вече имаме парите за полетите Абу Даби - Матала - Абу Даби като Wizz кредит. Хрумна ни идея да направим обиколка на емирствата и спретнах примерна програма. Какво е вашето мнение за нея, заслужава ли си за толкова малко дни на всяко едно място или да се откажем примерно от Катар в името на останалите?

* В Дубай вече сме били, така че се надявам Уиз да не ни сменят полетите до Дубай (а да си останат до и от Абу Даби) и да объркат отново нашия план...

22.04 - София - Абу Даби (платен)

23.04 - Абу Даби (12:00) - Мускат (13:15) - 120 AED

26.04 - Мускат (13:50) - Абу Даби (15:00) - 140 AED

26.04 - Абу Даби (21:05) - Кувейт (21:55) - 40 AED

28.04 - Кувейт (22:30) - Абу Даби (01:10) - 40 AED

29.04 - Абу Даби - Катар - с rent a car, 550км. 05:20ч.

01.05 - Катар - Абу Даби - с rent a car, 550 км. 05:20ч.

02.05 - полет Абу Даби - София (платен) 

Връзка към коментар
преди 2 минути , neuromancer каза:

не съм ходил в района, но вместо до Катар бих отишъл до Оман

Оман е включен в програмата. Въпросът е дали тези 2 дни ще са достатъчни.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.