Прескочи до съдържание

ОАЕ - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с ОАЕ. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Дубай?

- Може ли да шофираме в Дубай с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да разпределим времето между Дубай и Абу Даби?

- Заслужава ли си да посетим Шаржа?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
  На 26.11.2024 г. в 8:02, Ivko каза:

Първо кажи по кое време ще си там за да дадем ориентировъчни цени за нощувките. Бил съм от декември до април вкл. всеки месец и февруари за мен е най-скъп. Сега съм средата на февруари там и беше голям зор да буина спане в хубава част да е до метро и да е добра цена. Иначе райони са ти казали Дубай Марина, Ал Барша, Теком, Мол Емирейтс другото вече е от едната страна далеко от другата към Дубай мол скъпо. Аз намирах за 7 нощувки по 1500лв за трима предимно в airbnb. Букинг предимно хотели има избор. Виж Atana hotel за твоя период дали те устройва цената има и с храна. Добър е и на хубаво място.

Разшири  

Логично да кажа кога, ама кой да се сети ... втората половина на март, засега 20-23

• Харесвам 1
Публикувано:

Виждам, че темата е повдигната и да питам отномо, ама друго .

При покупката на билети за Burj Khalifa пише, че са пропуск и може да се заменят за билет на гише. 

1. Задължителна ли е замяната, т.е. полученото по мейла е само резервация?

2. Колко време преди часът посочен на потвърждението трябва да отидем на гишето за получаване на билет, ако е необходим?

3. От къде е добре да се влезе/подходи за кулата?

Публикувано:

За другите неща вече са ти казали, но след като има такава цел

На 25.11.2024 г. в 19:46, Zaro каза:

целта ни е един бъдещ архитект да си начеше крастата с небостъргачите

Разшири  

бих си позволил да препоръчам някои обекти (снимките са от интеренет, понеже въпреки че съм ходил в Емирствата 4-5 пъти, новите сгради никнат като гъби и някои и аз не съм ги виждал/снимал все още) 
Освен добре известните Бяла джамия, Бурж Халифа, Бурж ал Араб, е добре да се видят също и някои емблематични сгради като:

- The Mohammed Bin Rashid Library
Exterior photograph of The Mohammed Bin Rashid Library in glorious sunshine with an array of palm trees surrounding the white building and steps leading up to it!

A Glimpse into Knowledge Exquisite Bookshelves Grace Mohammed Bin Rashid Library in Dubai

Immerse Yourself in Knowledge Explore the Bookshelves of Mohammed ...

Dubai Opera 

Dubai Opera House | Werner Sobek

Guide To The Dubai Opera House - Tickets, Map

Venue_1280x720_03.png

Al Bahar Towers - с техните "интелигентни", кинетични фасади 

CST4r0EWwAA8l5b.jpg?1565725154

Museum of the Future
undefined

The Opus  на небезизвестната Заха Хадид
The Opus

15_ZHA_Opus_%C2%A9LaurianGhinitoiu.jpg

O-14 Tower (известна още като "Швейцарското сирене") 
A9A65572 - 0-14 Tower

Арабския Лувър на известния френски архитект Жан Нувел 

louvre museum abu dhabi

Louvre-Abu-Dhabi,-Photography-Mohamed-Somji-1.jpg

av_12574.webp?h=3649f583

adeb3bb628486a7ae75b48907a87ea7b-louvre%20abu%20dhabi%20-%20Quick%20Facts.jpg?fm=pjpg&auto=compress&w=1200&crop=faces&fit=min

Critical Round-Up: The Louvre Abu Dhabi by Jean Nouvel | ArchDaily

То въобще Емирствата са си един голям открит музей за съвременна, хай-тек архитектура и в този смисъл - нещо като задължителна дестинация за архитектурния туризъм.
Аз имам идея да ходя пак и да поразгледам новите неща, но май ще изчакам да завършат  и  Zayed National Museum на Нормън Фостър, който би трябвало да е готов догодина.

dzn_Zayed-National-Museum-by-Foster-+-Partners-6.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:

Добре, а как се оправяте с тези късни полети на уиз, ако сте с деца и целта е Дубай? Преди 10 години, като ходих, си летяхме до Мактум и оттам

с Един шатъл на уиз, а сега?

Публикувано:
  На 26.11.2024 г. в 10:36, Mamas каза:

При покупката на билети за Burj Khalifa пише, че са пропуск и може да се заменят за билет на гише. 

2. Колко време преди часът посочен на потвърждението трябва да отидем на гишето за получаване на билет, ако е необходим?

Разшири  

Февруари като бяхме трябваше да се заменят, има специално гише откъдето се вземат самите билети, като покажеш резервацията. Ние бяхме взели комбиниран с аквариума, и аквариума беше първи, затова трябваше да ги вземем преди влизането в аквариума, макар и аквариумът да не е обвързан с час. За изкачване на кулата отидохме доста по-рано от часа и опашката се виеше и се наредихме. Не знам дали имаше един час, но доста си повисяхме на опашката, преди да стигнем до асансьора и да се качим в определения час.  За мен това бяха най-зле похарчените пари в Дубай - аквариума беше доста постен, много по-хубави сме виждали в Европа, а при качването прекарахме повече време в чакане на опашка, отколкото в съзерцание на гледки отвисоко. За слизане също имаше опашка, макар и по-малка. Не знам дали е било инцидентно, или винаги си е така.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
  На 26.11.2024 г. в 10:36, Mamas каза:

Разшири  

1. На и-мейл се получава електронен билет. 

2. На нас ни казаха да се явим пред At the Top, Burj Khalifa в Dubai Mall около 15 минути преди часа ни. Гишетата на At the Top лесно се достигат през входа на мола, намиращ се срещу фонтаните и се виждат отдалече заради розовия цвят на стъклата си. Нареждате се на опашка. В нашия случай - през топлия октомври, нямаше навалицата, за която се споменава по-горе. В началото на опашката стои служител, който насочва туристите. Показахме му онлайн закупените си билети и той директно ни пропусна в посока гишетата за билети, а оттам ни извикаха в зала за изчакване началото на тура. Доста хора зад нас останаха да чакат, явно искаха да закупят билети на място. Когато се съберат хората за съответния час идва гид, който ви съпровожда към асансьорите и в началото на обиколката. Първо ни качиха до етаж 125, а после сами слязохме до 124 етаж и след престоя на това ниво взехме асансьор надолу. Никъде не е имало опашки и блъсканици, успяхме да се насладим на времето си горе. 

• Благодаря 1
Публикувано:
  На 26.11.2024 г. в 17:59, new one каза:

Добре, а как се оправяте с тези късни полети на уиз, ако сте с деца и целта е Дубай? Преди 10 години, като ходих, си летяхме до Мактум и оттам

с Един шатъл на уиз, а сега?

Разшири  

Нощувка в Абу Даби, такси или трансфер след кацане. Има хотел точно на летището на пешеходно разтояние от изхода.

• Харесвам 2
Публикувано:
  На 26.11.2024 г. в 8:33, Ivko каза:

Да всяка карта е персонална за един. Всяка карта струва 25 дирхама, като 19 дирхама са за пътуване /транспорта е на зони в Дубай, като ако пътуваш в една зона струва 3 дирхама, а при пътуване в две съседни зони е 5 дирхама и вече над две зони 7.5 дирхама/, а останалите е такса за карта.

Може да си я заредите за 7 дена за целия транспорт /картите се вземат от метро спирките има си гише на всяка/ за 110 дирхама и не го мислите. Важи за целия транспорт автобуси, метро, трамвай. 

Dubai-Metro-Map-1024x854.jpg

Разшири  

Taзи карта важи ли за "междуградските" автобуси от Абу Даби до Дубай?

Публикувано:
  На 27.11.2024 г. в 8:32, angel tomov каза:

Taзи карта важи ли за "междуградските" автобуси от Абу Даби до Дубай?

Разшири  

Да важи, но трябва да имаш сумата вътре в нея на цената на пътуването и важи само за автобусите на RTA, която е на Дубай транспортата компания т.с  автобуси E100, E101 и E102. Маркираш си я на устройството в автобуса. Просто си я зареждаш можеш на гише или автомат в метрото или онлайн тук правил съм го без проблем.

• Харесвам 3
Публикувано:
  На 25.11.2024 г. в 19:46, Zaro каза:

3. Придвижване - целта ни е един бъдещ архитект да си начеше крастата с небостъргачите, така че обектите на интерес за Халифа на първо място и друго не знам. Те сградите са по-малки от мен на години.

Разшири  

Също може да отидите до Dubai Expo, което е отворено за посетители въпреки, че то мина преди 2г. повечето сгради си стоят още там и има доста с интересна архитектура. Има метро до там те го направиха специално за тогава и няма вход.

• Харесвам 2
Публикувано:
  На 27.11.2024 г. в 8:37, Ivko каза:

Да важи, но трябва да имаш сумата вътре в нея на цената на пътуването и важи само за автобусите на RTA, която е на Дубай транспортата компания т.с  автобуси E100, E101 и E102. Маркираш си я на устройството в автобуса. Просто си я зареждаш можеш на гише или автомат в метрото или онлайн тук правил съм го без проблем.

Разшири  

А за автобусите от летище Абу Даби до Дубай и обратно може ли да се ползва?

Публикувано:
  На 27.11.2024 г. в 10:05, Дани Магелани каза:

А за автобусите от летище Абу Даби до Дубай и обратно може ли да се ползва?

Разшири  

Ако е този шатъла не защото там само с билети закупени преди това от гише/онлайн.

Публикувано:
  На 27.11.2024 г. в 11:45, Дани Магелани каза:

Може ли линк за шатъла, моля!

Разшири  

Това е разписанието на всеки час има в двете посоки. В Дубай касата за билети се намира на гара Ibn Battuta малко след стоянката на автобуса. Ако не я намирате питайте шофьора.

ADTP-DTP-Own-Images-Media-900-x-600-3.jpg

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
  На 26.11.2024 г. в 8:02, Ivko каза:

Първо кажи по кое време ще си там за да дадем ориентировъчни цени за нощувките. Бил съм от декември до април вкл. всеки месец и февруари за мен е най-скъп. Сега съм средата на февруари там и беше голям зор да буина спане в хубава част да е до метро и да е добра цена. Иначе райони са ти казали Дубай Марина, Ал Барша, Теком, Мол Емирейтс другото вече е от едната страна далеко от другата към Дубай мол скъпо. Аз намирах за 7 нощувки по 1500лв за трима предимно в airbnb. Букинг предимно хотели има избор. Виж Atana hotel за твоя период дали те устройва цената има и с храна. Добър е и на хубаво място.

Разшири  

Доволен ли си от Atana hote, как е храната? Имаме 5 нощувки за януари.

На 27.11.2024 г. в 8:37, Ivko каза:

Разшири  

Става ли с тази от 110 дирхама, 7 дневната?  В такив случай нужно да има лимит?

Публикувано:
  На 28.11.2024 г. в 10:00, tom777 каза:

Доволен ли си от Atana hote, как е храната? Имаме 5 нощувки за януари.

Става ли с тази от 110 дирхама, 7 дневната?  В такив случай нужно да има лимит?

Разшири  

Да храната е добре и хотела е добър и на хубаво място. Не тези 110 дирхама са само за транспорта в Дубай. Можеш да позлваш същата карта за чекиране в автобуса, но трябва да си я заредиш вътре с дирхами за пътуването. Ти при закупуването на картата имаш вътре 19 дирхама свободни и те ти стоят защото тези 110 дирхама за седмична карта ги даваш отделно.

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 27.11.2024 г. в 12:03, Ivko каза:

Това е разписанието на всеки час има в двете посоки. В Дубай касата за билети се намира на гара Ibn Battuta малко след стоянката на автобуса. Ако не я намирате питайте шофьора.

ADTP-DTP-Own-Images-Media-900-x-600-3.jpg

Разшири  

Ако не греша има две опции от гара Ibn Battuta до Zayed International Airport, Е102 и този шатъл, нали?  Има ли промяна с разписанието на  E102, има различна информация в нета?  Понеже ще сме 9 човека и не бих рискувал.

Публикувано:

Ами шатъла е директен, а другия не съм го ползвал ама мисля, че спира по път някъде. Шатъла е 35 дирхама на посока и ако не бъркам другия и той е там някъде.

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 28.11.2024 г. в 12:46, tom777 каза:

Ако не греша има две опции от гара Ibn Battuta до Zayed International Airport, Е102 и този шатъл, нали?  Има ли промяна с разписанието на  E102, има различна информация в нета?  Понеже ще сме 9 човека и не бих рискувал.

Разшири  

Не съм ходил, но доколкото виждам от този сайт (https://www.timeoutabudhabi.com/travel/abu-dhabi-to-dubai-by-bus) - са две, да. Е 102 и шатъла, като за шатъла се плаща 35 дирхама, а за Е102 - 25 дирхама.

Ако сте 9 човека, защо не обмислите да си наемете частен превоз?

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 28.11.2024 г. в 13:44, tom777 каза:

Надали има такава цена за 9 човека.  Около 300 дирхама е с такси за 4.

Разшири  

Тук е коментирано за този сайт, че е добър за трансфери и гледам,че има за около 70 евро до 8 човека май ама може и 9 трябва да питате и може да предложат нещо.

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой може ли да ми помогне с предложения за Нова година с гледка към Бурж Халифа или до Хотел Атлантис ( гледах миналата година  The Pointe, но в момента е затворено) .Въпреки, че има едно заведение, което работи, ако някой е по -запознат, нека да сподели.Ще сме там с деца и търсим вариант за по-бюджетен ресторант, но с гледка към някоя от тези забележителности, защото там най-много ни харесва шоуто с фойерверките. Разглеждаме и варианта за dhow круиз  по Марината, но не съм сигурен дали ще е хубава гледката. Благодаря предварително!

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.