FlyTraveler Публикувано: 11 август, 2016 Сподели Публикувано: 11 август, 2016 Книгата на Кундера, по която е филмът, е много хубава! Не споменах автора на книгата (който е също и съсценарист), по която е правен филма по простата причина, че нито съм я чел, нито знаех нещо за него, но имам всички причини да ти вярвам. Връзка към коментар
домосед Публикувано: 12 август, 2016 Сподели Публикувано: 12 август, 2016 (редактирано) Много добре пресъздадена атмосфера по време на "Нежната революция" в Чехословакия, Да не се бъркат "пражката пролет" (1968) и "нежната революция" (1989) Като се отворили дума за добре патинясали стари филми, телевизията ми даде шанс тия дни да наваксам с два пропуснати. И да преценя от дистанция на времето как са се променили естетика, вкус, разбирания, ценностите. "Търсачи на приключения", Франция/Италия, 1967 В наши дни (а в Америка - и в тогавашните дни) трудно би пробил приключенски филм с тъжен край, ако приключенците не са направили нищо лошо. Освен че са романтици и неудачници, но също - веселяци и мечтатели, честни и доблестни. И че им е трудно да оцелят в свят, в който нито едно от тия качества не се цени, а и африканските диамантени съкровища по принцип не са добра новина. Нито любовните триъгълници между верни приятели. За сценариста остава тежката задача да намери достойно решение без морални загуби. А за Форт Бояр ще се чакат още над 20 години други сценаристи, този път - на телевизионни спортни игри, да намерят решение https://www.youtube.com/watch?v=22BN3BZyXzo "Усещане за жена", САЩ, 1992 Една от звездните роли на Ал Пачино. В дует с Крис О'Донъл. Единият - сърдит на живота и всички околни (освен жените, особено тези с добър вкус към парфюми) пенсиониран заради ослепяване подполковник (където представката "под" е част от проблема). Другият - стипендиант сред богатшки синчета в училище "за лидери на нацията". И двамата имат да вземат критични решения за бъдещето си. И без да имат и една допирна точка при срещата си, в крайна сметка взаимно си спасяват от катастрофа. Като междувременно изживяват един дълъг уикенд за Деня на благодарността сред петзвезден лукс, уиски, ферарита и класни компаньоники, и натриват носовете на задниците в живота си. Чудя се само дали вдъхновената реч за добро, зло и момчешка доблест в края на филма, би намерика място точно в тоя си вид и в някой съвременен филм. https://www.youtube.com/watch?v=losLAzU9YCk Редактирано 12 август, 2016 от домосед 7 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 12 август, 2016 Сподели Публикувано: 12 август, 2016 То ако става въпрос и Bear Grylls го е показвал това в Man vs Wild Там беше с камила ако не се лъжа. То и в "Туарег" имаше подобна сцена - умрялата от жад и жега камила биваше разпорена за да спаси човека от жад и жар - не е студ, но идеята и предтавянето са абсолютно същите. Мноооого експлоатирана тема/сцена. 1 Връзка към коментар
dimitrov6 Публикувано: 13 август, 2016 Сподели Публикувано: 13 август, 2016 Emma's Chance / Шанс за Ема (2016)-много симпатичен филмhttp://www.imdb.com/title/tt4948040/ 1 Връзка към коментар
akair Публикувано: 13 септември, 2016 Сподели Публикувано: 13 септември, 2016 Sully - Том Ханкс е капитан на полета, който каца в река Хъдзън и всички 155 души оцеляват: Филмчето не е лошо. Може би можеше да е една идея по-малко драматично... 4 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 17 септември, 2016 Сподели Публикувано: 17 септември, 2016 Пъкъл или наводнение Жената до мене в лондонското кино Curzon Victoria, в което го гледах, после се оплака, че трябвало за чуждите (в случая - тексаски) акценти да слагат субтитри. Опитах най-шлифован оксфордки акцент, за да се престоря убедително, че се съгласявам с нея. Джеф Бриджес е велик като характерен актьор в главна роля. В съвременен уестърн - индианци, ковбойци, банкови обири, преследвания, точна стрелба. Само епохата дето е постковбойска. Тексаската прерия е тъжно, сухо, пресушено от природни и икономически ветрове място, където е минало времето и на индианците, и на ковбойците. Но не за да дойдат мексиканците, както плаши Тръмп. "Белите ви взехме земите преди 150 години, сега банкерите ни ги взимат на нас" обяснява старият маршал на помощника си латино-команч католик. Конфликтът възниква между антисистемни робинхудовци и разубедени в устойчивостта системата блюстители на реда, като и двете страни имат солидни аргументи за пред съдебните заседатели. И прераства в личен. 11 Връзка към коментар
LaBarba Публикувано: 17 септември, 2016 Сподели Публикувано: 17 септември, 2016 Sully - Том Ханкс е капитан на полета, който каца в река Хъдзън и всички 155 души оцеляват: Том Ханкс, едва ли бих организирал пътуване с него 9 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 17 септември, 2016 Сподели Публикувано: 17 септември, 2016 (редактирано) Пъкъл или наводнение Жената до мене в лондонското кино Curzon Victoria, в което го гледах, после се оплака, че трябвало за чуждите (в случая - тексаски) акценти да слагат субтитри. Опитах най-шлифован оксфордки акцент, за да се престоря убедително, че се съгласявам с нея. Джеф Бриджес е велик като характерен актьор в главна роля. В съвременен уестърн - индианци, ковбойци, банкови обири, преследвания, точна стрелба. Само епохата дето е постковбойска. Тексаската прерия е тъжно, сухо, пресушено от природни и икономически ветрове място, където е минало времето и на индианците, и на ковбойците. Но не за да дойдат мексиканците, както плаши Тръмп. "Белите ви взехме земите преди 150 години, сега банкерите ни ги взимат на нас" обяснява старият маршал на помощника си латино-команч католик. Конфликтът възниква между антисистемни робинхудовци и разубедени в устойчивостта системата блюстители на реда, като и двете страни имат солидни аргументи за пред съдебните заседатели. И прераства в личен. Филма още не съм го гледал, но съм заинтересован - един състудент от София си купи ранчо на около 150 мили от Далас (където живее) и сега си прекарва всички уикенди в ранчото, разчистващ храсталаци с моторна резачка, с каубойска шапка на главата, и револвер Смит § Уесън в кобура на колана (ползва го за отстрел на гърмящи змии). Пред никоя от фермите на комшиите му в радиус от 20 километра няма забито знаме на САЩ (само на Тексас и на Конфедерацията), като според тях Доналд Тръмп е прекалено ляв, а банковата система на САЩ и Уолстрийт трябва да се пречистят от "Богоизбраната раса"... Редактирано 17 септември, 2016 от FlyTraveler 3 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 17 септември, 2016 Сподели Публикувано: 17 септември, 2016 (редактирано) Из репертоара на Thai Airways Двама умирающи от различни болести млади германци, които не се и харесват, вземат кредит от глупава банка и си правят чуден road trip из Африка, сниман изключително в държавата Южна Африка. Магелански куиз: да се познаят местата. Стриктно за фенове на тази дестинация. И зарибяване на пътешественици натам. Наличие на мозъчен тумор не е предварително условие. Криминална комедия ноар с дебел Ръсел Кроу и непохватен Раян Гослинг в седемдесетарски Ел Ей. Носталгично и симпатично. Куиз от общ характер: да се преброи колко пъти някой минава през стъкло Пак грабеж на банка, пак робинхудовци. Тоя път - испанци (и уругвайци). Лошите обаче не са (само) банкери, а и политици и корумпирани блюстители на реда. Куиз: да се обясни терминът сифон в пещерното дело Редактирано 17 септември, 2016 от домосед 5 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 17 септември, 2016 Сподели Публикувано: 17 септември, 2016 (редактирано) Още едно откритие в тайландския каталог. Тоя ми е особено мил, защото героите тинейджъри са ми връстници. И на Duke също. И слушат Duran Duran, Depeche Mode, The Cure, които са новият глас на епохата. И се опитват да пробият строгите училищни униформени и религиозни порядки (нашите бяха комунистически, техните - католически) със съответстващите на новата вълна и романтика грим и прически. И се впускат с жар в новото изкуство на видеоклиповете. И преследват безотказно Ирландската мечта да ... избягат в Лондон и успеят там И съм носил точно такива очила! Редактирано 17 септември, 2016 от домосед 12 Връзка към коментар
Конкурент Публикувано: 19 септември, 2016 Сподели Публикувано: 19 септември, 2016 Ако искате филм, който да ви се набие в съзнанието гледайте Цветния воал по книгата на Съмърсет Моъм. Също гаранция че ще искате да посетите и мястото където е сниман. Връзка към коментар
prozium Публикувано: 20 септември, 2016 Сподели Публикувано: 20 септември, 2016 Преди малко се върнах от прожекция на Suicide squad. Е няма такава простотия! Нямах никакви очаквания и пак ме разочарова. На моменти си мислех, че гледам дипломната работа на някое студентче. Толкова долнопробен филм отдавна не бях гледал, като абсолютното дъно беше когато вещицата започна да танцува белиденс Който е гледал X-men/Avengers/Fantastic 4 все едно е гледал и този филм. За пореден път от Холивуд доказаха, че са в пълна творческа безизходица. През последните 3-4 години повечето им супер-продукции са или по комикс, или римейкове, или приказки. Ами те по DC леко слабичко ги екранизират. Но има едно голямо "но" - Батманите на Нолан и Watchmen на Зак Снайдър. От друга страна Марвел почти нямат засечки ( само тук-там ). Може би просто към Suicide squad се подхожда като към поп-корн филмче, което просто да те позабавлява в рамките на час и половина. Аз така го гледах и ми допадна горе долу Джаред Лето се оплака, че е имал много повече сцени, но са били орязани, а имаше потенциал много. Сетих се за един много хубав филм, който все се каня да гледам отново : Биографичен, много фотографски, красив и интересен - разказва историята на Sebastião Salgado в снимки и уникално красиви сцени Връзка към коментар
Asterisk Публикувано: 2 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 2 октомври, 2016 (редактирано) Биографичен, много фотографски, красив и интересен - разказва историята на Sebastião Salgado в снимки и уникално красиви сцени Този преди време го бяхме коментирали, вечен Алтамира/Finding Altamira (2016) https://www.youtube.com/watch?v=mJ7VPiSr7R0 По действителни събития - откриването на пещерата Алтамира в северна Испания случайно от Marcelino Sanz de Sautuola и дъщеря му през 1879. Красиви древни рисунки се приемат като заплаха за църковното общество, и повод за спор в „отворената” праволинейна научна общност . Проличават личните мотиви и истинските страхове на героите, шлифоването на детската спонтанност в изискана и ограничаваща етика. Кое е на преден план - негативите на широкото обществено мнение или еуфорията от откритието и фантазиите на малкото момиче? Филмът е като приказка, за мен позитивен Редактирано 2 октомври, 2016 от Asterisk 1 Връзка към коментар
Rumiana Публикувано: 2 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 2 октомври, 2016 Crossroads https://www.youtube.com/watch?v=-m5gqDGe5xc Блус от делтата на Мисисипи... и безкрайните пътища. There's no goodbyes on the road. 2 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 2 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 2 октомври, 2016 Goldstone От каталога на Air New Zealand. На австралийците им е много лесно да приложат рецептата на класическите уестърни на своя територия. Мъдрите аборигени са не по-малко мъдри от индианците, а алчните бели австралийци са не по-малко алчни за ресурсите на земята им от алчните бели американци. Само дето коне не яздят, но пък много удобно се е търкулнал век и половина и вече всички имат джипове. За разлика от Лий Марвин в Кет Балу тук на огнената вода е подвластен индианецът Джо (детектив на федерална служба, пратен да търси изчезнали китайски секс робини), но това не се отразява на снайперските му умения. Замени Монюмънт вали с няколко австралийски пустинни кадъра заснети отвесно от дрон, един издълбан в пясъчника(?) каньон, заснето от кану, дай на младежа двойник на Григор Димитров да търси в сърцето си расовата толерантност и катарзиса и озиестърнът ти е готов за фестивалната мрежа. Алчният бял с очилата е двойник на един колега южноафриканец https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=6CkQjerNvew 4 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 4 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 4 октомври, 2016 Този наистина много прилича на Гришата Ето моята селекция от няколко смахнати филма.Нямам представа защо така ги подбирам Започвам с най-несмахнатия. Tallulah https://www.youtube.com/watch?v=8WSz2s-Gemc Харесвам филмите от селекцията на Sundance,винаги са с оригинален сюжет.Девойка с проблемна биография решава да спаси дете от изтрещялата му майка,като убеждава майката на бившето си гадже,че това всъщност е внучето и. Finsterworld https://www.youtube.com/watch?v=IItbaneONkQ Немски филм за това,че всеки носи някаква тъмна страна в себе си.Зад спретнатата и щастлива фасада на героите се крият всякакви по род обсесии.Гледайки го,мен ме изненада да чуя репликата 'Мразя Германия' в немски филм,както и това,че немските катаджии са силно подкупни... с козметика за педикюр. Headhunters https://www.youtube.com/watch?v=wkT5yzZrml8 Норвежки криминален трилър. Крадец на произведения на искуството с комплекс от ниския си ръст,работи като хедхънтър за прикритие.Но настъпва много лошо друг норвежки левент с опасно минало. Филма започва много posh и след това става доста шашав.Вероятно е много тежко да си нисък в страна като Норвегия. 7 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 8 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 8 октомври, 2016 Dilwale. От каталога на Thai Airways: Боливуд в България! Без коментар за нивото на смешките, дълбочината на драмата и романса и мощността на тунингованите коли. Важното е, че са проявили много добър вкус за локация. Внимавайте от минута 1:11 в трейлъра нататък. Любимият ми момент е, когато почват един дрифт с две коли в центъра на Банско пред паметника на Паисий, гледат се многозначително в очите и след няколко заврътания на 360 градуса се оказват на нос Калиакра (CGI-подобрен) https://www.youtube.com/watch?v=AHuOo1DLcRc 4 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 8 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 8 октомври, 2016 Little Men. От програмата на веригата независими кина Curzon, Лондон Един филм за гентрификацията, представена като изпитание на иначе естественото съжителство на две семейства и приятелство на двама юноши със сходни мечти в Ню Йорк. Гентрификацията все още се приеман като силно противоречив процес - стихийно заселване с по-имотни жители, обновяване и същевременно оскъпяване на западнали (а не на изначално бедни!) градски квартали - и самата дума носи негативен заряд. Но колкото и да са ми симпатични младежите, не е този филмът, който ще ме убеди, че вредите са повече от ползите. А той и не се опитва. В крайна сметка младежите ще се адаптират в своя, пожелателно - по-добър, свят, а проблемът остава за възрастните, ако са застоели на едно място и са изпуснали влака. https://www.youtube.com/watch?v=Dk9-5M-PerQ 3 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 9 октомври, 2016 Автор Сподели Публикувано: 9 октомври, 2016 Още едно откритие в тайландския каталог. Тоя ми е особено мил, защото героите тинейджъри са ми връстници. И на Duke също. И слушат Duran Duran, Depeche Mode, The Cure, които са новият глас на епохата. И се опитват да пробият строгите училищни униформени и религиозни порядки (нашите бяха комунистически, техните - католически) със съответстващите на новата вълна и романтика грим и прически. И се впускат с жар в новото изкуство на видеоклиповете. И преследват безотказно Ирландската мечта да ... избягат в Лондон и успеят там И съм носил точно такива очила! Благодаря, че насочи вниманието ми към този филм! Подходящото определение за него е "приятен". Трудно е да се каже доколко ми подейства носталгично, въпреки вече описаното от теб по-горе. Все още съм озадачен, че дъблинска група не слуша/плагиатства/следва стъпките на Голямата дъблинска група, а вместо това черпи влияние от британската сцена. Предполагам това е свързано пряко с основната идея да се избяга от един остров (гаден в представите на главните герои), за да се отиде на друг (не по-малко гаден в представите на всички други освен главните герои). И все пак, непреходната класика за всички времена в този жанр, завинаги ще си остане... 3 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 9 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 9 октомври, 2016 И все пак, непреходната класика за всички времена в този жанр, завинаги ще си остане... Мразя соул, но не пречи да обичам филма 2 Връзка към коментар
Rumiana Публикувано: 13 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2016 Captain Fantastic Чудесен! https://www.youtube.com/watch?v=D1kH4OMIOMc 6 Връзка към коментар
Asterisk Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 Tracks/Следи 2013 https://www.youtube.com/watch?v=TJCKokHl8JU Филм за пешеходния преход на Робин Дейвидсън през 1977. Австралия - от Алис Спрингс в централната част до Индийският океан. Останалото е във филма и не бих могла да коментирам, вероятно под повърхността се крие повече. Ето и някои допълнителни статии, а оригиналът , публикуван в National Geographic не откривам свободно: PROOF и малко снимки 1 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 (редактирано) The Bounty (1984) Историята за едноименния кораб, бунтът, организиран от Флетчър Кристиан и установяването на остров Питкерн. Невероятна актьорска игра. Лично на мен филмът ми хареса страшно много.Препоръчвам! Редактирано 20 октомври, 2016 от П.Кръстев 3 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 4 ноември, 2016 Сподели Публикувано: 4 ноември, 2016 Следва турнир между два инди филма от противоположните краища на Британската общност на сходна тема - израстване, възмъжаване и оцеляване сред дивата природа в компанията на бащинска фигура Канада: Острието на зимата https://www.youtube.com/watch?v=_El-zhWD3io Нова Зеландия: Ловът на дивите хора https://www.youtube.com/watch?v=dPaU4Gymt3E Първият е решен като психологически трилър, в който отношенията с бащинската фигура вървят към охлаждане, а вторият - като комедия, в която вървят към затопляне. За съжаление не са равностойни и журито (аз) отсъжда единодушно в полза на новозеладнския. Сценарият и особено - развръзката - на канадския разочароват. А при новозеландския, едновременно сериозен и шеговито вдетинен, можеш хем да се вживееш в драмата на героите (и в двата филма има смърт), хем да се хилиш до болки в корема и да изръкопляскваш спонтанно (в кино на фестивал) на определени ситуации и гримаси, хем и да научиш нещо за страната и нравите ѝ. И колкото по-голямото момче в канадския филм да се продава като изгряваща холивудска звезда от А група, дебелото маорче категорично обира точките по чаровност. On topic: Ако искате нещо наистина сериозно по същата тема, препоръчвам един от най-добрите руски филми за последните 20 години - "Завръщане" на Андрей Звягинцев https://www.youtube.com/watch?v=xRBcpoEfPis 7 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 4 ноември, 2016 Сподели Публикувано: 4 ноември, 2016 Little Men. От програмата на веригата независими кина Curzon, Лондон Един филм за гентрификацията, представена като изпитание на иначе естественото съжителство на две семейства и приятелство на двама юноши със сходни мечти в Ню Йорк. Гентрификацията все още се приеман като силно противоречив процес - стихийно заселване с по-имотни жители, обновяване и същевременно оскъпяване на западнали (а не на изначално бедни!) градски квартали - и самата дума носи негативен заряд. Но колкото и да са ми симпатични младежите, не е този филмът, който ще ме убеди, че вредите са повече от ползите. А той и не се опитва. В крайна сметка младежите ще се адаптират в своя, пожелателно - по-добър, свят, а проблемът остава за възрастните, ако са застоели на едно място и са изпуснали влака. https://www.youtube.com/watch?v=Dk9-5M-PerQ Офф топик : в момента (по стечение на обстоятелствата) наблюдавам процеса гентрификация на живо и наистина има своите добри и лоши страни - живота на хора с малки бизнеси и евтини наеми от десетилетия се срива за две-три години. Като цяло е трудно да се гледа на това през вреди/ползи призма, защото това е естествен процес, вид еволюция. Извинете, споделих. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега