Прескочи до съдържание

Какви са правата ни на пътници съгласно Регламент 261/2004?

Препоръчани мнения

Публикувано:
On 7/25/2025 at 4:27 AM, Дани Магелани said:

Финалът: пристигнахме в 23,33 вместо 20,40. Естествено за 8 Мин. губим право на обезщетение. И нашите РВД не дадоха рамо да ни помотаят 7-8 Мин. във въздуха.

Така, че гърч в самолета и една студена вода в София.

То ако е имало близо или малко над 3ч закъснение при излитане, правиш един пристъп на паник атака в самолета за 30на мин, с прилошаване, трепети и цялата програма. Вече като не може да навакса изведнъж всичко ти минава и си 3+ часа на пристигане. Аз ли да ви уча 😀

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Смея се 4
Публикувано:
Преди 1 час, Gisp каза:

То ако е имало близо или малко над 3ч закъснение при излитане, правиш един пристъп на паник атака в самолета за 30на мин, с прилошаване, трепети и цялата програма. Вече като не може да навакса изведнъж всичко ти минава и си 3+ часа на пристигане. Аз ли да ви уча 😀

Кой да се сети да прави номера!

• Харесвам 1
Публикувано:

Може и просто да промърмориш едно "Аллах Акбар" под носа си , но така че някой от стюардите да те чуе.Не е противозаконно.

• Смея се 3
Публикувано:
преди 2 часа, Gisp каза:

един пристъп на паник атака в самолета за 30на мин, с прилошаване, трепети и цялата програма.

... добър претекст авиокомпанията да пледира независещи от нея форсмажорни обстоятелства ...

• Браво 1
  • Смея се 4
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Да питам и аз- имам ли право на обезщетение за полет на Qatar Airways от Пекин до Доха на 26.09., закъснял с 20 ч. поради проблем с двигателя (според авиокомпанията)? Изпуснахме връзката за София. Осигуриха ни билети за следващия ден и пристигнахме в София с 24 ч. закъснение. Осигуриха ни хотел и храна, ако това има значение.

Публикувано:

Ами доколкото знам компанията не е от ЕС, и затова обезщетение се дължи само в другата посока, от Европа, не към Европа.

• Харесвам 3
Публикувано:

Комисията по транспорт на ЕП не е съгласна с предложенията на ЕК за промяна в правилата за компенсация при закъснение. Искат да се запазят 3-те часа, както е в момента. Инфо за това, както и за други предложения и препоръки, тук:

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20251009IPR30833/meps-set-out-their-red-lines-for-air-passenger-rights-changes

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Да предупредя за една агрсивна да не кажа нещо повече политика на ClaimHelp при отменен полет, веднага като разберат за забавен или отменен такъв човек идва на летището в София и почва да иска от хората имейлите и данните по резервацията уж да им помогнат. Докато се усетят на мои роднини са подали вече от тяхно име и ще си вземат 35% комисионна изпреварвайки другите. За мен това си е доста нелоялно и към пътниците и към останалите такива фирми, та да си знаете как правят вече. Оказваш се с подаден иск от тяхно име, а те вече УизЕър понаха да си плащат сами повечето пъти.

Screenshot 2025-11-07 080015.png

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:

Не е луд този, който яде баницата ... Това, че не сме информирани за нещо и друг извлича ползи от ситуацията си е наш проблем.

• Харесвам 2
Публикувано:

Така е , но никой не се е родил научен.Следващия път ще знаят.Вече дискутирахме ,че хората на въпросната агенция обикалят като хиени из салона на заминаващи, и вероятно фирмата има договор с летището.Лесно е незапознат човек да си помисли , че са служители към летището или нещо такова.При първия ми полет с Wizz през 2007-а имаше закъснение от 4-5 часа , но и хал-хабер си нямах , че вече съществува EU директива с права на пътниците и т.н. Сега поне ще си приберат 65%.Минаха поне още пет години , докато науча, че може да си купувам и двупосочен OJ билет.Сега ми изглежда смешно , ама ...

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 2 часа, vinidj каза:

Докато се усетят на мои роднини са подали вече от тяхно име и ще си вземат 35% комисионна изпреварвайки другите.

Не виждам как е възможно да се подаде иск от трета страна без представяне на изрично пълномощно от ищеца. Дори авиокомпанията да потвърди изплащане на обезщетение без нужда от съдебно производство, пак ще трябва да бъде представена банкова сметка на правоимащия. Явно са измислили някаква схема на ръба на закона, което не звучи никак добре...

• Харесвам 5
Публикувано:

Тя и авиокомпанията няма да прeведе пари на посредника просто ей така.Вероятно пътниците са се и подписали, освен че са предоставили мейл и данни за резервация.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Тя и авиокомпанията няма да прeведе пари на посредника просто ей така.Вероятно пътниците са се и подписали, освен че са предоставили мейл и данни за резервация.

Със сигурност някой се е подписал  без да прочете за какво точно дава съгласие.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 12 часа, stanimir каза:

и вероятно фирмата има договор с летището

Какъв ще е този договор? - риторично питам😉

Имаше разпространена практика подобни хиени, чакали, лешояди да получават информация за близките на починали при ПТП, за да завеждат съдебни дела с/у застрахователи по ГО или Гаранционен фонд. Също неслучайни представители на траурни агенции кръжаха в болници и морги. 
Това не се случва по договори, а е просто корупция…

@vinidj, твоите роднини защо не създадат малко работа на министър Караджов, като почитател на въздухоплавателния транспорт 😉, и неговия екип по въпроса с присъствието на нерегламентирани лица там, където не е мястото им…?

• Харесвам 1
Публикувано:

Нямам идея , може да се води като търговски офис или подобно.Доста хора трябва да си затворят очите за да присъстват неоторизирани лица в залата за заминаващи.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , stanimir каза:

Нямам идея , може да се води като търговски офис или подобно.Доста хора трябва да си затворят очите за да присъстват неоторизирани лица в залата за заминаващи.

Ще се размърда конкуренцията, ще видиш и ще се чуе. Така си мисля или пак съм с очилата на справедливостта🙂

Ето в тази тема надявам се, че един от конкурентите ни чете и му се занимава 😉

Друга институция, за която смятах, че не води до резултати, но твърде възможно е да се окаже, че греша, е Омбудсманът. Идея нямам какъв е гърбът на тия, но си мисля, че на такова ниво има поле за разчистване на пътя към свободната конкуренция 🫢

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 17 минути , stanimir каза:

може да се води като търговски офис или подобно

На някое друго летище виждал ли си нещо подобно или са по-прости и не са се сетили такива фирми да си “спечелят” офис😃

Публикувано:

Не мога да гледам "Ергенът" и да мисля едновременно. Доколкото знам тук има хора работещи на летището, може би те имат някаква идея как се случват нещата.

• Харесвам 2
Публикувано:

Въпросните се били представили като застрахователи...то преди скенерите всеки може да присъства. Предполагам следят таблото и полетите, тук не е до корупция както при ПТП, информациятта е общодостъпна и търсят незнаещи.

Публикувано:

Преди скенерите да , но наскоро тук се писа, че те обикалят след проверката за сигурност и дебнат за потенциални клиенти направо в залата за заминаващи.Лично аз не съм ги виждал засега.

• Харесвам 1
Публикувано:

Преди месец ние летяхме за Ларнака, а служител на въпросната компания беше на гейтовете за полети извън Шенген, тъй като имаше закъснял чартър до Египет. Обикаляше от човек на човек, даваше брошурки, който имаше въпрос му обясняваше какво да прави. Доста хора, докато си чакаха полета пуснаха клеймове чрез въпросната фирма.

Публикувано:
На 4.08.2025 г. в 12:48, stanimir каза:

Може и просто да промърмориш едно "Аллах Акбар" под носа си , но така че някой от стюардите да те чуе.Не е противозаконно.

Ама трябва да не е с Emirates, Qatar и т.н., че там е част от entertainment system-a 😄

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте! При пътуването ни в Исландия ни канселираха вътрешен полет поради лоши метеорологични условия и се наложи да останем една нощувка повече в Акурейри и съответно загубихме една вече платена нощувка в Рейкявик. Според регламента трябва ли тя да бъде поета от авиокомпанията, тъй като не мога да се ориентирам в текста. След подаване на claim, получихме отговор, че няма да ни изплатят и пълната сума за храна, въпреки че не сме злоупотребявали, просто цените там са доста по-високи от тези в Рейкявик. Повдигнахме случая към техния регулаторен орган (аналог на нашата ГВА), но отговорът беше, че ще ни разгледат случая при заплащане на определена такса. Редно ли е това?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.