Прескочи до съдържание

Какви са правата ни на пътници съгласно Регламент 261/2004?

Препоръчани мнения

Публикувано:
22 minutes ago, Miladina said:

Да, но самолетът си пристигна със закъснение около четири часа, натовариха ни и тръгнахме. Не е излетял по - късно поради лошо време, а поради натрупани закъснения преди това. В тази връзка споменавам предишния и следващия полет.

Прочети отново какво ти е отговорил.

Публикувано:

@stanimir, разбирам какво ми е отговорил, но аз пак повтарям, че самолетът го нямаше в Лион, за да е необходима оценка на времето. Той пристигна, качихме се и веднага излетяхме. В Лион по това време всички полети се изпълняваха без да е необходимо отлагане на полет поради лошо време. Просто въпросният самолет го нямаше на летището, за да си изпълни полета по разписание. Наясно съм, че оценката се прави полет за полет.

Публикувано:

Ако самолетът е закъснял заради метеорологични условия на път към вас, авиокомпанията се счита отговорна да ви натовари на друг такъв, за да си спази разписанието. Имам спечелено дело (отне години) с точно такъв случай. Най-вероятно ще трябва да се обърнете към посредник.

• Харесвам 3
Публикувано:
23 minutes ago, macf1an said:

Ако самолетът е закъснял заради метеорологични условия на път към вас, авиокомпанията се счита отговорна да ви натовари на друг такъв, за да си спази разписанието. Имам спечелено дело (отне години) с точно такъв случай. Най-вероятно ще трябва да се обърнете към посредник.

Благодаря за мнението.

Аз писах, че за полета от София до Лион изплащат компенсации и именно този самолет закъсня с около четири часа, а на нас ни отказват с аргумент лоши метеорологични условия.

Публикувано:

Както казах, винаги се пробват да те откажат и да ги оставиш на мира (казано директно лъжат, че нямаш право на компенсация с надеждата да се откажеш). Поискай им доказателства кога и къде е било лошо времето, сложи копие до ГВА...

Ако не ти се разправя виж през посредник.

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз веднъж исках доказателства и ми казаха, че са готови да ги предоставят...на компетентните органи, осъществяващи надзор над дейността им, но не и на мен 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Самостоятелен иск , ГВА , посредник.

Не виждам какво друго може да се направи при отказ за обезщетение от авиокомпанията.

Никой няма да тръгне да завежда самостоятелно дело за няколкостотин евро и то в чужда юрисдикция.Щом не отговарят пускай ги на посредник.

• Харесвам 2
Публикувано:
3 minutes ago, bobbyfm said:

Пишете на ГВА. При мен, след отказ от уиз преди това, проработи и си получих обезщетението.  

Да де , но в  случая е отговорност на френската ГВА и от там явно няма отговор.Българската няма правомощия за полет с начална точка извън България.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 30.05.2026 г. в 16:29, Asya Assenova каза:

Това редовно се случва с тях: пътник от една резервация получава веднага компенсация, а друг  чака с месеци.

Ще разправям аз с тях. 😄 Имам чувството, че на Lufthansa няма да им се размине, ако не ми преведат компенсацията. Вече няколко пъти им предоставям банковите си данни, а от тяхна страна продължават да твърдят, че плащането е извършено, без аз реално да съм получил сумата.

Засега съм търпелив и изчаквам, но няма да оставя нещата така. Ако наистина са превели парите, нека предоставят документ за превода. Ако не са – просто да изпълнят задължението си. Рано или късно ще стигнем до развръзка, защото не смятам да се отказвам заради едни 400 евро. 😉

Не ми е толкова за парите, колкото за принципа. Не обичам да ме разиграват и да ме правят на будала. Ако дължиш нещо – плащаш го. Ако си го платил – показваш доказателство и приключваме темата.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 9 часа, Иван Попов каза:

Рано или късно ще стигнем до развръзка, защото не смятам да се отказвам заради едни 400 евро. 😉

А, възстановиха ли ти парите за закупени места?

• Харесвам 1
Публикувано:

Отмениха ни полета от Порто за София на 27.09. Пристигам на същия ден от Мадейра с easyJet. Няма го вече наличен за резервации в сайта им. Виждам на следващия ден полет с прекачване със споделена авиокомпания. Обаче естествено това ще ми коства още един ден отпуска и престой в хотел. Съвети какви опции имам. Имам застраховка. Звъня им никой не вдига. Писах им на мейла - чакам. Какви опции за компенсации имам. То още не е ясно какво ще предложат де ама все пак.

А и ако не приема предложението и ми върнат парите и резервирам прибирането на по висока цена от техния полет, мога ли да искам компенсация за това.

Току що отговор от тях - Възстановяване на сумата.

И под ягодите как да се прибера?

• Замислям се 1
Публикувано:

Коя е авиокомпанията ? Щом са те уведомили 14 дни преди датата не дължат обезщетение , но може да искаш полет за друга дата (разбирам , че нямат друг полет в същия ден).На практика нямаш опции , освен да си купиш билет с друга авиокомпания, но те няма да ти възстановят никакви разходи по това.Аха , Bulgaria Air.

Ами може да искаш техен полет на друга дата или парите си.Компенсация - не.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , stanimir каза:

Коя е авиокомпанията ? Щом са те уведомили 14 дни преди датата не дължат обезщетение , но може да искаш полет за друга дата (разбирам , че нямат друг полет в същия ден).На практика нямаш опции , освен да си купиш билет с друга авиокомпания, но те няма да ти възстановят никакви разходи по това.

България еър. Понеже пуснах това и в темата за тях и забравих да спомена тук. Да нямат полет в същия ден. Имат на следващия но това  е още ден отпуска и пари за хотел. Но не ми го предложиха. Писаха ми че опцията е само възстановяване на сумата.

Публикувано:

Може да настояваш.Би трябвало да ти дадат място , ако има налични. Няма обаче да възстановят средства за престоя.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 минути , MayaS каза:

България еър. Понеже пуснах това и в темата за тях и забравих да спомена тук. Да нямат полет в същия ден. Имат на следващия но това  е още ден отпуска и пари за хотел. Но не ми го предложиха. Писаха ми че опцията е само възстановяване на сумата.

Ако ти им пишеш, че искаш да ти ре-букнат полета за следващия ден, могат и да приемат. Тогава те нямат задължението да ти предоставят хотел, нито ти дължат компенсация. Ако това ценово е изгодно за теб, нищо не пречи да пробваш. 

Луфтханза груп го правят това, даже по телефона, като записват разговора и можеш да си избираш опции. Случвало ни се със стачки например. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Мисля, че освен че са длъжни да ти предложат опция за следващия възможен полет, също са длъжни и да покрият разходите за хотел, храна и транспорт. Единствено нямаш право на компенсация. Спокойно можеш да настояваш за това, пази касови бележки и им искай възстановяване на разходи. 

Ако поискаш възстановяване на парите за полета, не са длъжни да покрият нищо допълнително.

https://www.ecc.bg/bg/yourrights/otmenen-polet

Публикувано:

това е което се предлага в сайта им за следващия ден. Не ме кефи тоя престой. Иначе с Райън до Фумичино и после с Уиз до София но пък там е 1чи35 мин престоя. За тея нискотарифки дето и те само сменят полети си е супер рисково мисля.

image.png.0950b5c232f1afd789d2c4f786860221.png

Публикувано:
преди 30 минути , MayaS каза:

Отмениха ни полета от Порто за София на 27.09. Пристигам на същия ден от Мадейра с easyJet. Няма го вече наличен за резервации в сайта им. Виждам на следващия ден полет с прекачване със споделена авиокомпания. Обаче естествено това ще ми коства още един ден отпуска и престой в хотел. Съвети какви опции имам. Имам застраховка. Звъня им никой не вдига. Писах им на мейла - чакам. Какви опции за компенсации имам. То още не е ясно какво ще предложат де ама все пак.

А и ако не приема предложението и ми върнат парите и резервирам прибирането на по висока цена от техния полет, мога ли да искам компенсация за това.

Току що отговор от тях - Възстановяване на сумата.

И под ягодите как да се прибера?

Air Serbia предлагат полет, частично изпълняван от Air Baltic. Не им знам алиансите, но аз имам полет Варна - Копенхаген през Белград. Варна - Белград се изпълнява от Air Serbia, а Белград - Копенхаген от Bulgaria air, а на сайта на последните няма такъв полет. 
Мисля, че в случая ти е най-добре да се оправиш по телефон.

Публикувано:
преди 1 минута , ДиянаВ каза:

Air Serbia предлагат полет, частично изпълняван от Air Baltic.

Да и това го видях и май то е единственото по читаво. Така или иначе с Българите кацах в 3 :05 а със Сърбите в 3 през нощта

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , MayaS каза:

Да и това го видях и май то е единственото по читаво. Така или иначе с Българите кацах в 3 :05 а със Сърбите в 3 през нощта

Би трябвало да ти го сменят, щом имат партньорство.

Публикувано:
преди 5 минути , ДиянаВ каза:

Би трябвало да ти го сменят, щом имат партньорство.

Не това е Сърбите и Балтийците - Българите нямат общо.

image.png.133900735f53d717d9066ebeedfe9dd2.png

Публикувано:

И май това ще избера защото е същия ден и има малка вероятност да е и по евтино от тази на отменения полет. А Българите да ми върнат сумата както ми писаха.

Публикувано: (редактирано)
преди 34 минути , MayaS каза:

И май това ще избера защото е същия ден и има малка вероятност да е и по евтино от тази на отменения полет. А Българите да ми върнат сумата както ми писаха.

Не ме разбра - България еър и Еър Сърбия имат партньорство, в този алианс явно е и Еър Балтик. Би трябвало трите плюс други АК в алианса да предлагат алтернативни полети на своите клиенти без евентуално доплащане. Ама ако при теб не се налага да доплащаш за билета на сърбите, няма какво да се главоболиш с телефонни разговори. 

IMG_6078.jpeg.56038f387e06ef17b30fc9cd86879b2f.jpeg

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.