Прескочи до съдържание

Какви са правата ни на пътници съгласно Регламент 261/2004?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Това е общото правило за отмяна, което важи в 100% от случаите. Ако полета е променен с повече от 1 час по-рано или с повече от 3 часа по-късно, винаги имаме право на една от следните опции:

1. Възстановяване на пълната сума на билета до 7 дни

2. Премаршрутиране в най-кратък срок

3. Избор на друг полет, на друга дата (в зависимост от наличността на места)

Ако ни информират за промяната между 7-14 дни преди полета - компенсация ще се дължи ако предложения полет излита 2 часа по-рано или пристига 4 часа по-късно от оригиналното време.

Ако ни информират <7 дни - дължат компенсация ако полета излита над 1 час по-рано или пристига над 2 часа по-късно.

Това са правата за компенсация при отмяна, според горните условия. Условията при закъснение са малко по-различни.

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_en.htm#compensation-cancellation-1

• Харесвам 3
Публикувано:

Минаха вече 4 месеца и Луфти още работят по моят случай.

До сега не съм имал чак толкова месеци мислене..

Дано жалбата към ГВА има ефект. Има ли максимален срок?

не че и да има, може да се направи нещо ми се струва 

• Замислям се 1
Публикувано:

Тъй като и аз в момента се занимавам с Lufthansa, ще споделя какво се случва при мен.

Пуснал съм оспорване и през Revolut и в момента чакам развитие и оттам, защото от Lufthansa дълго време нямаше адекватен отговор.

Тази сутрин най-накрая получих отговор от Lufthansa. Твърдят, че вече са изплатили компенсацията от 400 евро и ме насочват да проверя с банката. За 80-те евро за местата – все още го „препращат към съответния отдел“… класика.

Реално към момента не съм получил нищо – нито компенсацията от 400 евро, нито парите за местата. Чакам, но честно казано това бавене не изглежда особено сериозно.

Ще изчакам още малко, за да видя дали реално ще постъпят парите. Ако не – ще трябва да действам по-сериозно и да си търся правата докрай.

Значи и аз като @Alexander ще чакам доста.... 🙃

@Alexander А ти как си платил самолетните билети? Пусни си и ти едно оспорване? 

• Харесвам 1
Публикувано:

Оспорване се прави, когато имаш измама или нещо такова.

Взели парите, отказали полетите и не ги връщат.

За обезщетение ти чакаш пари от тях, а полета си го летял, доколкото разбирам. Оспорването е за сумата, която си платил за билета и излиза в извлечението, не за хипотетичната, която чакаш и я няма очевидно. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Аз не разбирам за какво е всичкия този зор?! Така или иначе обезщетенията ще бъдат платени. Сумите за платени места ще бъдат възстановени. Какво налага това огромно нетърпение граничещо с истерия, бре хора?!

За протокола, аз също очаквам възстановяване на 2х45 евро за места и 2х600 евро компенсация за закъснение. Въобще не давам никакъв зор, защото съм сигурен, че рано или късно Луфти ще платят, както са го правели и преди...

Някой замисля ли се какъв наплив от искове покрай стачките е при тях и какво физическо време отнема тяхната обработка? Ще каже човек, че цял живот компенсации на минутата сте получавали...

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано:
На 30.04.2026 г. в 16:00, Blago каза:

Това е общото правило за отмяна, което важи в 100% от случаите. Ако полета е променен с повече от 1 час по-рано или с повече от 3 часа по-късно, винаги имаме право на една от следните опции:

1. Възстановяване на пълната сума на билета до 7 дни

2. Премаршрутиране в най-кратък срок

3. Избор на друг полет, на друга дата (в зависимост от наличността на места)

Ако ни информират за промяната между 7-14 дни преди полета - компенсация ще се дължи ако предложения полет излита 2 часа по-рано или пристига 4 часа по-късно от оригиналното време.

Ако ни информират <7 дни - дължат компенсация ако полета излита над 1 час по-рано или пристига над 2 часа по-късно.

Това са правата за компенсация при отмяна, според горните условия. Условията при закъснение са малко по-различни.

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_en.htm#compensation-cancellation-1

Днес ми промениха полета с раян  за след 5 дни с 1 час и 5 минути напред.

Предлагаха ми да се съглася, да сменя полет в следващи дни и връщане на пари.

• Харесвам 2
Публикувано:
11 minutes ago, Alexander said:

Днес ми промениха полета с раян  за след 5 дни с 1 час и 5 минути напред

Ако е с час и 5 мин по-ранно тръгване можеш да се пробваш и за компенсация. Според правилника би трябвало да имаш право, но ще е интересно дали ще се дърпат и ще отричат.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 минути , Blago каза:

Ако е с час и 5 мин по-ранно тръгване можеш да се пробваш и за компенсация. Според правилника би трябвало да имаш право, но ще е интересно дали ще се дърпат и ще отричат.

напред->по-късно

Публикувано:
На 1.05.2026 г. в 15:01, neuromancer каза:

Оспорване се прави, когато имаш измама или нещо такова.

Взели парите, отказали полетите и не ги връщат.

За обезщетение ти чакаш пари от тях, а полета си го летял, доколкото разбирам. Оспорването е за сумата, която си платил за билета и излиза в извлечението, не за хипотетичната, която чакаш и я няма очевидно. 

Да, по принцип си прав – оспорването не е за „хипотетични“ суми като компенсацията от 400 евро, а за реално платени услуги.

В моя случай обаче има точно такъв елемент – 80-те евро за избор на места са платена услуга, която не беше предоставена, тъй като полетът беше отменен и при пререзервацията тези места изобщо не бяха осигурени. Именно за това съм пуснал оспорване през Revolut.

За самия билет ситуацията е по-различна – полетът в крайна сметка е изпълнен, макар и с голямо закъснение, така че там става дума за компенсация по регламент, а не за chargeback към Lufthansa. Благодаря! 

На 1.05.2026 г. в 15:53, Duke каза:

Аз не разбирам за какво е всичкия този зор?! Така или иначе обезщетенията ще бъдат платени. Сумите за платени места ще бъдат възстановени. Какво налага това огромно нетърпение граничещо с истерия, бре хора?!

За протокола, аз също очаквам възстановяване на 2х45 евро за места и 2х600 евро компенсация за закъснение. Въобще не давам никакъв зор, защото съм сигурен, че рано или късно Луфти ще платят, както са го правели и преди...

Някой замисля ли се какъв наплив от искове покрай стачките е при тях и какво физическо време отнема тяхната обработка? Ще каже човек, че цял живот компенсации на минутата сте получавали...

Просто при мен ситуацията е малко по-различна.

От Lufthansa вече са изплатили сумата към другия пътник от същата резервация, а към мен – нищо. Това вече не е просто „чакаме ред“, а по-скоро странно разминаване. Освен това има и конкретна недоставена услуга – платени места, които не са предоставени, затова съм пуснал оспорване през Revolut. Не става дума за нетърпение, а да си защитя правата, докато случаят е още „актуален“.

Иначе съм наясно, че има натоварване покрай стачките и няма как всичко да стане веднага. Просто предпочитам да действам паралелно, за всеки случай. Благодаря!

Иначе да – наясно съм, че има сериозен наплив покрай стачките и няма как всичко да става веднага. Просто при мен вече има забавяне и разминаване в плащанията.

Иначе не бързам – и до Коледа да стане, няма проблем. 😄

Публикувано:

Това с реда е пълно тото.

Аз съм взимал веднага и други след месеци при един и същи полет, както и обратното  сега, за същият полет, човек който летя само до Франкфурт взе след 10 дни, аз 4 месеца чакам и още няма решение..

Имал съм поне 2-3 случая, летели сме заедно и огромно разминаване с месеци, дори на единия дават, а на друг не първоначално.

• Харесвам 5
Публикувано:

Здравейте!

Искам да похваля България ер! На 19.04. SOF- ZRH закъсняха  с 3:01 мин. приложих снимки преди излитане и след кацане. Пуснаха ми парите в рамките на седмица за 3 билета. Съвета ми е снимайте си таблата. 

Хубав ден и успех с компенсациите. 

• Харесвам 9
  • Браво 3
Публикувано:
7 minutes ago, Romana said:

Предлагат се нови правила и компенсации - естествено в ущърб на пътниците. 

ЕС обсъжда драстично намаляване на компенсациите при закъснели полети : Travel News

Зависи колко гласа ще успеят да купят 😉

• Харесвам 1
Публикувано:

Като изключим един линкдин пост на тази асоциация, друга подобна информация не намирам. Ако някой може да посочи източник - благодаря.

Развитието по темата може да се следи през Комисията по Транспорта:

https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/305772/INTERNAL TRAN work in progress 10th DO NOT SHARE WEB.pdf

Основните дискутиращи и бумащината се виждат в тази процедура:

https://oeil.europarl.europa.eu/oeil/en/procedure-file?reference=2023/0437(COD)

Сред многото бюкорация, интерес привлича кои доста противополжни страни е вписан, че представлява нашият Андрей Новаков.

Тук е официалната петиция "против" промените:

https://www.change.org/p/say-no-to-worse-passenger-rights

• Харесвам 5
Публикувано:

"Отказваме да допуснем пътниците в авиотранспорта да платят с правата си война, която не са започвали и за която не са отговорни. Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от групата на Европейската народна партия и докладчик на законопроект на Европейския парламент (ЕП), който предвижда повече права на пътуващите с авиотранспорт, на брифинг в ЕП в Страсбург. 

Нямаме никакво разбиране от страна на министрите на транспорта, които не само не приемат предложенията на ЕП, но и предлагат ограничаване на настоящите права на пътниците в авиотранспорта, каза Новаков. Евродепутатът е категоричен, че ЕП няма да допусне влошаване на правата на пътниците, дори това да означава да няма споразумение. 

На въпрос на БТА има ли все пак възможност за сделка Андрей Новаков изрази съжаление, че към момента шансовете да няма споразумение са малко над 50%. Новаков съобщи, че срокът за постигане на сделка е 2 юни. Ако утре Съветът на министрите дойде в ЕП без мандат да преговаря по същество, най-вероятно преговорите ще се провалят, каза евродепутатът. Той увери, че работи със своя екип денонощно, но е необходима подкрепа на министрите на транспорта в ЕС. Новаков призова за активност от страна на новия министър на транспорта в България. 

По думите на Новаков се предлага настоящето обезщетение от 250 евро при закъснение на полет да бъде намалено на 83 евро увеличение, а минималното закъснение на полет да се увеличи от 3 на 4 часа, както и да се премахне включения в цената на билета ръчен багаж. Ако трябва да използваме авиационната терминология обявяваме тревога преди да сме се разбили в земята, каза евродепутатът.  

Според него липсата на авиационно гориво поради войната в Близкия изток не може да бъде оправдание за нарушаване на правата на пътниците. Той обясни, че недостигът на авиационно гориво достатъчно притиска авиокомпаниите, които реагират изключително агресивно към предложенията на ЕП. Новаков е на мнение, че войната няма да продължи вечно и достатъчно авиационно гориво ще има до няколко месеца. В момента през Ормузкия проток се внася над 90% от  авиационното гориво. Ако доставките бъдат пренасочени, проблемът ще бъде решен, каза Новаков. Според него подобни шокови ситуации биха могли да бъдат преодолени, ако се спре затварянето на петролните рафинерии. Индустрията ни е зависима от петрола.

Новаков обърна внимание, че в Европа се плащат много високи такси за вредните емисии, които отделят самолетите, прелитайки над Стария континент. Той смята, че те могат да бъдат временно отменени, за да се компенсират по-високите цени на горивата. По този начин авиокомпаниите няма да усещат такъв шок, а правата на пътниците ще бъдат защитени, каза Новаков и подчерта, че създаването на адекватно законодателство ще гарантира за десетки години напред правата на пътниците. 

През октомври миналата година пред БТА Андрей Новаков съобщи, че ЕП ще разгледа законопроект за повече права на пътниците в авиотранспорта. Сред предложенията в него е компенсация за пътниците в размер на 300 евро за всеки полет, закъснял повече от три часа, както и алтернативна опция за това как да стигнат до крайната си дестинация. Настояваме това да са три часа, защото има предложения и за четири, пет, дори шест часа, обясни Андрей Новаков. Той допълни, че в Европа закъснение на полет от шест часа означава, че пътуващият е изгубил всякаква възможност за трансфер до крайната си дестинация и вероятно събитието, за което пътува, ще е приключило. "

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Писано е доста, за това как се броят часовете закъснения, когато са около 3-те часа и пак не е напълно ясно.

Обаче не попаднах на информация как изчисляват   разстоянието между двете точки - начална и крайна, ако е с прекачване. 

Имам чудене, когато е на ръба между двете тарифи.

някои знае ли нещо по въпроса?

Публикувано:

И аз го намерих този случай, а и си мислех, че ще е така.

Явно не винаги е така обаче, скоро ще пиша какво се е случило.

Публикувано:

"4. Разстоянията, дадени в параграфи 1 и 2, се измерват по метода на дъгата на големия кръг."

Каквото и да значи.

А иначе ето отново целия Регламент :

https://legislation.apis.bg/doc/4502/1

От дискусията в темата за Луфтханза разбирам , че обезщетението в рамките на EU независимо от разстоянието е максимум 400€. Предполагам това важи също за някой отвъдморски територии като Гваделупа и Мартиника.За разлика от Френска Полинезия и Нова Каледония., които са с по-особен статут те формално са част от ЕС.

• Харесвам 1
Публикувано:

Всяка индустрия има общоприет метод за измерване на тези разстояния.

В авиацията, IATA има няколко пре-изчислени източника на такава информация, базирани на общоприети формули за почти сферичната форма на планетата и официалните координати в наръчника ICAO Doc 7910:

https://sustainabilitysupport.easa.europa.eu/hc/en-us/articles/21651166261533-How-is-the-distance-between-departure-and-arrival-airports-calculated

https://www.iata.org/en/publications/manuals/mileage/ticketed-point-mileage-tpm/

https://www.iata.org/en/publications/manuals/mileage/

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 2.05.2026 г. в 18:48, Иван Попов каза:

Да, по принцип си прав – оспорването не е за „хипотетични“ суми като компенсацията от 400 евро, а за реално платени услуги.

В моя случай обаче има точно такъв елемент – 80-те евро за избор на места са платена услуга, която не беше предоставена, тъй като полетът беше отменен и при пререзервацията тези места изобщо не бяха осигурени. Именно за това съм пуснал оспорване през Revolut.

За самия билет ситуацията е по-различна – полетът в крайна сметка е изпълнен, макар и с голямо закъснение, така че там става дума за компенсация по регламент, а не за chargeback към Lufthansa. Благодаря! 

Просто при мен ситуацията е малко по-различна.

От Lufthansa вече са изплатили сумата към другия пътник от същата резервация, а към мен – нищо. Това вече не е просто „чакаме ред“, а по-скоро странно разминаване. Освен това има и конкретна недоставена услуга – платени места, които не са предоставени, затова съм пуснал оспорване през Revolut. Не става дума за нетърпение, а да си защитя правата, докато случаят е още „актуален“.

Иначе съм наясно, че има натоварване покрай стачките и няма как всичко да стане веднага. Просто предпочитам да действам паралелно, за всеки случай. Благодаря!

Иначе да – наясно съм, че има сериозен наплив покрай стачките и няма как всичко да става веднага. Просто при мен вече има забавяне и разминаване в плащанията.

Иначе не бързам – и до Коледа да стане, няма проблем. 😄

Това редовно се случва с тях: пътник от една резервация получава веднага компенсация, а друг  чака с месеци.

• Благодаря 1
Публикувано:

От доста време искам да попитам как се определя причината за закъснението. Мислих си, че ми е ясно, но имаме следния стар казус, който едва ли ще разрешим: Полет от Лион, който закъснява с повече от три часа. Подаваме иск - отговор закъснението е поради метеорологични причини. Но… Wizz изплащат компенсации за полета преди нас - София до Лион и за полета след нашия - до Дортмунд. Като самолетът от София си закъсня повече от три часа при кацането в Лион и после не ги навакса , но причините са в лошото време. След това няма лошо време. Никакъв отговор на няколкото мейла  от страна на френското ГВА. 
Може ли да се пробва още нещо или … останалото е ясно. 

Публикувано:

Доколкото аз знам, се гледа лошо време за твоя полет, не по веригата предишни полети. Тоест за полет Лион - София само лошо време там, ако самолета идва от другаде и там е лошото време не се брои. Но пък ясно, че компанията ще се опита да се измъкне по всякакъв начин...

Ако много те въртят, можеш да ги даден на посредник.

• Харесвам 1
Публикувано:
7 minutes ago, neuromancer said:

Доколкото аз знам, се гледа лошо време за твоя полет, не по веригата предишни полети. Тоест за полет Лион - София само лошо време там, ако самолета идва от другаде и там е лошото време не се брои. Но пък ясно, че компанията ще се опита да се измъкне по всякакъв начин...

Ако много те въртят, можеш да ги даден на посредник.

Да, но самолетът си пристигна със закъснение около четири часа, натовариха ни и тръгнахме. Не е излетял по - късно поради лошо време, а поради натрупани закъснения преди това. В тази връзка споменавам предишния и следващия полет.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.