Прескочи до съдържание

Какви са правата ни на пътници съгласно Регламент 261/2004?

Препоръчани мнения

Публикувано:

2 месеца след като ми канселираха полет София-Рим /докато го чакахме на летището/, сега Уизз благоволиха да ми отговорят, че полетът е бил отменен поради непредвидени обстоятелства и поради това не ми дължат компенсация. Това през Бг формата за контакти. Какво предлагате да предприема? Има ли смисъл да пускам клейм и през английската? Или към ГВА или в краен случай някоя платформа?

Публикувано:
преди 12 минути , ivelina666 каза:

2 месеца след като ми канселираха полет София-Рим /докато го чакахме на летището/, сега Уизз благоволиха да ми отговорят, че полетът е бил отменен поради непредвидени обстоятелства и поради това не ми дължат компенсация. Това през Бг формата за контакти. Какво предлагате да предприема? Има ли смисъл да пускам клейм и през английската? Или към ГВА или в краен случай някоя платформа?

Давай към ГВА, като им пишеш, че не си съгласна с отказа на Уиз, немотивиран е, тъй като не е посочена конкретна причина - непредвидено обстоятелство, искаш да извършат проверка по случая и да предприемат действия съобразно компетентността им. Прикачи отговора на Уиз.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
На 28.10.2022 г. в 16:44, ivelina666 каза:

Със сигурност лъжат, пиши на ГВА и ще платят.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако на някой му върши работа, ето един темплейт за искане за компенсация който си откраднах от един европейски сайт за правата на пътниците. Аз лично го ползвах за иска си до УИЗ за отменен полет до Лондон на 12.09. Вместиха се в срока и na 12.10 ми върнаха мейл, че ми одобряват претенцията и ще ми бъде изплатена сумата в срок от 14-20 работни дни. :

Dear Sir/Madam,

The departure of the flight from ........ to ..........., flight number .........
 on ..............2022, which had been delayed by ... hours and ..... minutes.

The final destination was reached with almost ....... hours of delay. (and I missed my connection flight to .......).

• Pursuant to Art. 7 of Regulation (EC) 261/2004 in conjunction with the rulings passed by the ECJ (joined cases C-402/07 and C-432/07, and joined cases C-581/10 and C-629/10), I am entitled to compensation. In this context, I refer to the strict ruling on extraordinary circumstances passed by the highest court of justice, on which grounds I request you to pay the compensation due to me, the amount of which is calculated in accordance with the flight distance and therefore totals ........ euros. Please remit your payment to the following bank account:

Bank:
IBAN:
Holder:
BIC:

Should I receive no reply within the next six weeks, or if your response is unsatisfactory, I shall immediately contact the Agency for Passenger Rights with a request to assert my claims.

Kind regards

• Харесвам 16
Публикувано:

Писах им на ГВА в петък, чакам отговор. Служителите на гейта ни казаха, че анулирането на полета е, защото няма самолет, който да го изпълни. Аз още от сутринта следих на флайтрадар24 коя машина ще изпълни полета ни вечерта, но нямаше никаква заложена, което беше много странно. Тоест Уиз поне още от сутринта са имали проблем с явен недостиг на самолети и не са успяли да изпратят никакъв. Сега се чудят какво да измислят, за да не ми изплатят нищо.

Вчера реших да пиша и на Европейския потребителски център. Исках и на английската форма на Уизз да пусна нов клейм, защото явно българския им съпорт не е особено ползотворен, но не ми позволява да пусна втора жалба със същите параметри, понеже първата още е активна. Само на арменския поп не съм писала.

Публикувано:

Ами липсата на самолет не е извънредно обстоятелство. Което не пречи на Уиз да се правят на улави няколко месеца.. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 23 минути , ivelina666 каза:

Писах им на ГВА в петък, чакам отговор. Служителите на гейта ни казаха, че анулирането на полета е, защото няма самолет, който да го изпълни. Аз още от сутринта следих на флайтрадар24 коя машина ще изпълни полета ни вечерта, но нямаше никаква заложена, което беше много странно. Тоест Уиз поне още от сутринта са имали проблем с явен недостиг на самолети и не са успяли да изпратят никакъв. Сега се чудят какво да измислят, за да не ми изплатят нищо.

Вчера реших да пиша и на Европейския потребителски център. Исках и на английската форма на Уизз да пусна нов клейм, защото явно българския им съпорт не е особено ползотворен, но не ми позволява да пусна втора жалба със същите параметри, понеже първата още е активна. Само на арменския поп не съм писала.

Ако решиш пробвай да пишеш директно на Уиз , не през формата в сайта им. На мен ми пращат ъпдейти за компенсацията от този мейл : customerrelations9@customerservices.wizzair.com

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 41 минути , Gachev каза:

Здравейте, каква е процедурата след отменен полет, и отказ от страна на wizz за изплащане на обещетение? 

Аз им писах днес на office@aeroisk.com .

Не можах да намеря формата за компенсация и оплакване на Wizz, и сигурно щяха да откажат и бавят 2 месеца.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Gachev каза:

Здравейте, каква е процедурата след отменен полет, и отказ от страна на wizz за изплащане на обещетение? 

Процедурата е да се подаде жалба до компетентното ГВА.

преди 34 минути , dimitrov6 каза:

Аз им писах днес на office@aeroisk.com .

Не можах да намеря формата за компенсация и оплакване на Wizz, и сигурно щяха да откажат и бавят 2 месеца.

Ами формата за оплаквания на УиззЕвър е вътре в сайта, след като се логнеш и отидеш в секцията - Помощ, оттам се достига до нея. След отказ от страна на превозвача се търси съдействие на компетентното ГВА.

Посредниците са вариант, но винаги трябва да се проучват условията им като цена, която ще вземат при разрешаване на казуса.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 5.10.2022 г. в 22:43, Oshko каза:

А как стои въпроса при полет към Европа Ewr-Fra с билет от европейска компания с код на Луфтханза, опериран от техен американски партньор United?

Някой да знае?

• Замислям се 1
Публикувано:

През Аероиск си получих обезщетение след 1 година и 4 месеца от подаване на искането. Ако може пробвайте първите 4 месеца какво ще каже авиокомпанията и после посредник.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Oshko каза:

Някой да знае?

Регулацията покрива operating carrier , в твоят случай е Юнайтед, тоест а/к извън ЕС , извършваща полет извън ЕС към ЕС = няма право на компенсация .

• Харесвам 2
Публикувано:
На 19.11.2022 г. в 14:39, Gachev каза:

А колко време след като е подадено оплакване към Гръцкото ГВА и в копие Българското, може да се очаква отговор? 

Когато решат да отговорят, пиши им за пълно обезщетение, УизЕър винаги лъжат за всичко относно обезщетенията.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Ето какво получих от ГВА по моя случай с отменения полет до Рим:

"Причините довели до отмяна на полет W6 4315 София-Чампино на 19.08.2022 г. попадат в обхвата на извънредните обстоятелства, които не са могли да бъдат избегнати, дори при вземане на всички разумни мерки (ограничения на въздушния трафик в дневното разписание на самолета HA-LWP и затваряне на летището в Чампино).

Моля да имате предвид, че задълженията на опериращите въздушни превозвачи следва да бъдат ограничени или отменени в случаите, когато дадено събитие е причинено от извънредни обстоятелства, които не са могли да бъдат избегнати, дори при вземане на всички разумни мерки. Съгласно рецитал (15) преамбюла на Регламент (ЕО) № 261/2004 „Извънредни обстоятелства се смята, че съществуват, когато въздействието на решение за управление на въздушния трафик във връзка с определен самолет в определен ден води до голямо закъснение, закъснение, продължаващо до другия ден, или отмяна на един или повече полети с този самолет, въпреки че са взети необходимите мерки от съответния въздушен превозвач за избягване на закъснения или отменени полети“.

Въз основа на предоставената информация, следва да се счита, че няма нарушение на разпоредбите на Регламент 261/2004.

Независимо от становището на националния правоприлагащ орган, ако все още не сте удовлетворени от отговора на въздушния превозвач можете да предявите Вашите претенции срещу него по съответния съдебен ред."

Какво според вас мога да направя? Да пиша на Аероиск? 

Публикувано:
преди 17 минути , ivelina666 каза:

"Причините довели до отмяна на полет W6 4315 София-Чампино на 19.08.2022 г. попадат в обхвата на извънредните обстоятелства, които не са могли да бъдат избегнати, дори при вземане на всички разумни мерки (ограничения на въздушния трафик в дневното разписание на самолета HA-LWP и затваряне на летището в Чампино).

Моля да имате предвид, че задълженията на опериращите въздушни превозвачи следва да бъдат ограничени или отменени в случаите, когато дадено събитие е причинено от извънредни обстоятелства, които не са могли да бъдат избегнати, дори при вземане на всички разумни мерки. Съгласно рецитал (15) преамбюла на Регламент (ЕО) № 261/2004 „Извънредни обстоятелства се смята, че съществуват, когато въздействието на решение за управление на въздушния трафик във връзка с определен самолет в определен ден води до голямо закъснение, закъснение, продължаващо до другия ден, или отмяна на един или повече полети с този самолет, въпреки че са взети необходимите мерки от съответния въздушен превозвач за избягване на закъснения или отменени полети“.

Въз основа на предоставената информация, следва да се счита, че няма нарушение на разпоредбите на Регламент 261/2004.

Независимо от становището на националния правоприлагащ орган, ако все още не сте удовлетворени от отговора на въздушния превозвач можете да предявите Вашите претенции срещу него по съответния съдебен ред."

Трудно ми е към да разбера какво точно се е случило на 19.08, но ето една извадка с движенията на въпросния самолет на тази дата:

1705955756_Screenshot2022-12-02at9_13_23.png.b58f3eed32d27b50512c843215f1f1a3.png

Вижда се, че самолетът е кацнал в София в 20:53ч от предишен полет. Полетът от София до Чампино е трябвало да излети в 19:55. На пръв поглед не е кой знае какво закъснение.

До колкото разбирам, обаче, летището в Чампино затваря в 0:00 (възможно е обслужването на пътници да приключва и по-рано) и предполагам, че са преценили, че няма да успеят да се впишат в работното време за обратния полет.

Не знам дали ще издържи това при Аероиск, но не пречи да се пробва. Дали са взети "всички необходими мерки" от Уиз не ни е много ясно, то това понятие е доста размито. Факт е, че самолетът е направил закъснението в Дортмунд, като причина 'АТС ограничения' звучи реалистично.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 2.12.2022 г. в 9:00, ivelina666 каза:

Не ги слушай какво ти казват Уиз или ГВА  - Аероиск винаги ги съдят и понякога успяват, дори и ГВА да е казала, че не може.

Както е казал Ричард Брансън в книгата си - Съди к**** летата.

• Харесвам 4
Публикувано:

И аз чакам аероиск, ама не отива на добре делото.

Явно е минала някаква инстанция и са казали, че събитието е станало в трета страна, каквото и да значи и не искат да плащат.

Сега пак за обжалвали, но вече нямам надежди.

Остава да не се отметнат от милите, които предложиха от АК-та

Излиза, че всеки чете законите както му е угодно.

Уж на 100% трябваше да взема, ама сега май отивам към 100% да не взема

Полета беше от ЕС към не ЕС, със стоп извън ЕС, като АК-та е от извън ЕС, с признат технически проблем и закъснение в крайната дестинация от 5+ часа.

При всички проверки трябва да плащат, ама..

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 2.12.2022 г. в 9:00, ivelina666 каза:

Една справка в сайта на СГС за последните няколко месеца показва, че има по около 5-6 дела срещу тази АК, които са достигнали и са били решени на втора инстанция от СГС. Няма нито едно дело, което да е решено в полза на авиокомпанията, включително при обстоятелства като удар на самолета с птица. Не е въпрос само да има извънредни обстоятелства, а АК да докаже, че е предприела всички мерки да минимизира закъснението. В това последното се дънят и не успяват да го докажат просто защото нищо не са предприемали в тази насока.

Според мен една искова молба е следващата стъпка. При почти сигурен успех няма смисъл от посредници.

• Харесвам 3
Публикувано:

Знаете ли дали Britich airways, попадат под Регламент 261/2004 на ЕС, все още. Става въпрос за същата авиокомпания и полет от Лос Анджелис до Манчестър на един билет. Като в Лондон не може да се хване втория полет до Манчестър, поради закъснение на първия полет. Естествено пътникът е настанен в хотел,  и с храна. Пътуването до крайната дестинация е извършено на следващия ден, с първия полет. Закъснението е около 15 часа. Предварително благодаря!

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.