bobbyfm Публикувано: 7 юни Сподели Публикувано: 7 юни Хм, ние като ходихме преди пандемията най-изгодният курс за обмяна беше точно в една от големите им банки (май Bank of China, но не съм 100% сигурен) и лесно се обменяше като си дадеш паспорта. Странно защо са направили такава промяна. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 7 юни Сподели Публикувано: 7 юни Не знам, то светът се промени.Реално там човек вече няма нужда и от кеш , но ако се наложи инцидентно.Много дребни търговци гледат озадачено като им подадеш истински пари, но по закон са длъжни да приемат и кеш. 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 юни Сподели Публикувано: 8 юни Wizz air тестово са почнали да приемат за плащане на борда карти на Revolut и други финтех компании. До кога ще е тестовия период не се знае. 5 Връзка към коментар
Fiordaliso Публикувано: 8 юни Сподели Публикувано: 8 юни преди 6 часа, Topfly каза: Wizz air тестово са почнали да приемат за плащане на борда карти на Revolut и други финтех компании. До кога ще е тестовия период не се знае. от кого е издадена картата няма никакво значение,всички карти са виза или мастеркард,било то дебит или кредит,а маестро и впей ще изчезнат до година-две,затова не се издават повече.На револют картата си е мастеркард дебит,та нищо ново или странно да се приема. Амекс не е ползвана от европейците,а дайнърс затвори окончателно в Италия и Швейцария понеже е напълно безполезна . Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 юни Сподели Публикувано: 8 юни преди 2 часа, Fiordaliso каза: от кого е издадена картата няма никакво значение,всички карти са виза или мастеркард,било то дебит или кредит,а маестро и впей ще изчезнат до година-две,затова не се издават повече.На револют картата си е мастеркард дебит,та нищо ново За съжаление не е така. Ето какво пишеше в списанието на Уиз ер: преди 2 часа, Fiordaliso каза: 1 Връзка към коментар
vinidj Публикувано: 12 юни Сподели Публикувано: 12 юни Дочух от едни тъмни Българи по време на полета, че са купили парфюми за около 2000Евро и не са ги плащали после, в резултат на което им е наложена забрана да летят по имената от Райънеър...обаче те са писали презимето си и така пътували, но вече без да правят схемата...Та явно и при стандартните карти стават престъпления и затова се пазят от електронните. Ако се чудите от къде са тези уж безмитни парфюми дето се продават малко по-евтино по групите. 1 2 5 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 12 юни Сподели Публикувано: 12 юни На 8.06.2024 г. в 14:52, Fiordaliso каза: от кого е издадена картата няма никакво значение,всички карти са виза или мастеркард,било то дебит или кредит,а маестро и впей ще изчезнат до година-две,затова не се издават повече.На револют картата си е мастеркард дебит,та нищо ново или странно да се приема. Амекс не е ползвана от европейците,а дайнърс затвори окончателно в Италия и Швейцария понеже е напълно безполезна . Не е така. Финтех компаниите издават карти, които по дефиниция не разрешават оувърдрафт, за разликата от нормалните VISA/Mastercard Debit. Естествено ти дори и да имаш карта VISA Debit, може да си забранил оувърдрафта, но това авиокомпаниите не го знаят и просто играят на сигурно с карти издадени от нормални банкови институции. С голяма степен на сигурност предполагам, че ПОС терминалите в Уиз и Райън нямат интернет връзка и работят като просто "запомнят" транзакциите и щом самолета кацне, тогава реално се извършва authorization-clearing-settlement. (видно и от горния пример с парфюмите) 6 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 12 юни Сподели Публикувано: 12 юни 51 minutes ago, П.Кръстев said: С голяма степен на сигурност предполагам, че ПОС терминалите в Уиз и Райън нямат интернет връзка и работят като просто "запомнят" транзакциите и щом самолета кацне, тогава реално се извършва authorization-clearing-settlement. (видно и от горния пример с парфюмите) Райън със сигурност нямат.Наскоро ги питах , защото имахме малък спор по темата. Връзка към коментар
Ardent Публикувано: 12 юни Сподели Публикувано: 12 юни Може Уиз да тестват ПОС терминали свързани с някакъв тестов интернет на борда. Другият вариант е да са решили, че риска да пият редовно студена вода е намалял или е станал пренебрежим по някаква причина. 1 Връзка към коментар
vorbis Публикувано: 12 юни Сподели Публикувано: 12 юни преди 2 часа, Ardent каза: Може Уиз да тестват ПОС терминали свързани с някакъв тестов интернет на борда. Другият вариант е да са решили, че риска да пият редовно студена вода е намалял или е станал пренебрежим по някаква причина. Преди година-две бяха почнали с тестов интернет по време на полет. Бях получил покана да го тествам на един полет. Би трябвало това да е отговорът. Цените на билетите и разходите на НТА често са изпилени и затова не вярвам да са решили да пускат "на вересия". Бизнес моделът им нe го предполага. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 12 юни Сподели Публикувано: 12 юни Зависи Илън Мъск колко ще ги гърби , но като гледам цени ... няма да е скоро моментът в който лоукостовете ще предложат нет 4free : https://www.starlink.com/business/aviation Връзка към коментар
Ardent Публикувано: 12 юни Сподели Публикувано: 12 юни Това пък, че може да е безплатно, даже не ми мина през акъла, сигурен съм, че и на тях така. Ако някои пробва, ще е интересно да сподели кога е отчитането на транзакцията. Тогава ще се разбере дали са смели или забогатели. 1 Връзка към коментар
Яничка Публикувано: 12 юни Сподели Публикувано: 12 юни Застраховката на X cover, която върви към високите членства на Revolut, я предлагат също при закупуване на полет с Ryan Air. Според това, което сме си обсъждали в темата за Revolut, не бих платила за такава застраховка - не че не плащат, някой път даже изненадващо плащат, но няма сигурен начин за контакт с тях. Ако решат да те отсвирят, имат само един мейл за връзка с тях... 3 Връзка към коментар
Blago Публикувано: 29 юни Сподели Публикувано: 29 юни Вчера, влизайки да си регистрирам следващите полети в Revolut за Smart Delay, забелязах, че са пуснали тяхна си лоялна програма - RevPoints. На пръв поглед изглежда интересна, има няколко варианта да се използват натрупаните точки: отстъпки от цените на Stays и Experiences или прехвърлянето им в мили към партньорски авиокомпании. - При ползването им за отстъпка при резервиране на настаняване (Stays), 1000 RevPoints = 50 лв отстъпка. Като мисля, че общата отстъпка не може да надхвърля 20% от цената на резервацията. Не знам колко този начин на усвояване на точките би бил оптимален, тъй като по мои наблюдения цените на настаняванията в Revolut са по-завишени от всички останали платформи. - Другата, на пръв поглед по-интересна опция е обменянето на точки за мили, където 1 RevPoint = 1 Mile. Милите могат да се кредитират към доста голям набор от авиокомпании, от всички региони и алианси. За трупане на точките има няколко варианта: - Изпълняване на таскове в приложението за малък брой точки. Тук е включен и началния бонус, който предлагат - а именно 3000 точки, ако направите 150 транзакции в рамките на 3 месеца. - Купуване на точки с ресто от транзакция (spare change). Например при транзакция от 1.90, изтеглената сума ще се закръгли на 2.00 и 0.10 ще бъдат изразходвани за закупуването на точки. По желание spare change може да се увеличи до х10 пъти. Тук 1 похарчен лев се равнява на 25 точки, или купувате всяка точка за 0,04 лв. - Допълнителен бонус от 1 точка за всеки 8 похарчени лева или 2 точки ако харчите за Stays / Experiences. Като тук мисля, че броят точки които получавате зависи също и от плана. Тук имам и няколко въпроса, тъй като не съм особено запознат с милите и лоялните програми на авиокомпаниите, според вас заслужава ли си да се понапъна и да взема началния бонус от 3000 мили? Спрях да ползвам Револют за ежедневни разходи точно заради липсата на някаква бонус програма. Също, заслужава ли си да се купуват точки/мили на цената от 0,04 лв на миля? Ако отговора на предните въпроси е да, то към коя компания е най-добре да кредитирам милите? 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 29 юни Сподели Публикувано: 29 юни преди 3 часа, Blago каза: Тук имам и няколко въпроса, тъй като не съм особено запознат с милите и лоялните програми на авиокомпаниите, според вас заслужава ли си да се понапъна и да взема началния бонус от 3000 мили? Ами зависи дали вече събираш мили някъде или не, само 3000 не са от особена полза, но ако събереш 10-20 000 или ти трябват малко за допълване е друга работа. Аз лично бих събирал, защото вече имам мили. Но пък ползвам Револют само в чужбина, и то не е много. При една транзакция месечно няма как да се напъна до 150 за три месеца. Ако нямаш никакви мили... според мен не си заслужава да купуваш, но ако така и така ползваш Револют или други карти без мили/кешбек, защо да не се напънеш. Всъщност не са много авиокомпании, има написани само 2 програми - Avios и Flying blue. Другите вероятно са партньорите им, но не знам точно дали дават мили flying blue и с тях си купуваш билет за Виетнам еъруейс или е грешно написано и дават мили към Виетнам еъруейс... 1 Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 29 юни Сподели Публикувано: 29 юни преди 10 часа, Blago каза: Вчера, влизайки да си регистрирам следващите полети в Revolut за Smart Delay, забелязах, че са пуснали тяхна си лоялна програма - RevPoints. На пръв поглед изглежда интересна, има няколко варианта да се използват натрупаните точки: отстъпки от цените на Stays и Experiences или прехвърлянето им в мили към партньорски авиокомпании. - При ползването им за отстъпка при резервиране на настаняване (Stays), 1000 RevPoints = 50 лв отстъпка. Като мисля, че общата отстъпка не може да надхвърля 20% от цената на резервацията. Не знам колко този начин на усвояване на точките би бил оптимален, тъй като по мои наблюдения цените на настаняванията в Revolut са по-завишени от всички останали платформи. - Другата, на пръв поглед по-интересна опция е обменянето на точки за мили, където 1 RevPoint = 1 Mile. Милите могат да се кредитират към доста голям набор от авиокомпании, от всички региони и алианси. За трупане на точките има няколко варианта: - Изпълняване на таскове в приложението за малък брой точки. Тук е включен и началния бонус, който предлагат - а именно 3000 точки, ако направите 150 транзакции в рамките на 3 месеца. - Купуване на точки с ресто от транзакция (spare change). Например при транзакция от 1.90, изтеглената сума ще се закръгли на 2.00 и 0.10 ще бъдат изразходвани за закупуването на точки. По желание spare change може да се увеличи до х10 пъти. Тук 1 похарчен лев се равнява на 25 точки, или купувате всяка точка за 0,04 лв. - Допълнителен бонус от 1 точка за всеки 8 похарчени лева или 2 точки ако харчите за Stays / Experiences. Като тук мисля, че броят точки които получавате зависи също и от плана. Тук имам и няколко въпроса, тъй като не съм особено запознат с милите и лоялните програми на авиокомпаниите, според вас заслужава ли си да се понапъна и да взема началния бонус от 3000 мили? Спрях да ползвам Револют за ежедневни разходи точно заради липсата на някаква бонус програма. Също, заслужава ли си да се купуват точки/мили на цената от 0,04 лв на миля? Ако отговора на предните въпроси е да, то към коя компания е най-добре да кредитирам милите? Колко точки ще вземеш за 1лв зависи от плана ти. При мен на безплатния е 1т за 25лв, което брутално лош курс. При теб като гледам е 1т за 8 лв предполагам си на някой от платените планове. Връзка към коментар
Йосиф Милчов Публикувано: 30 юни Сподели Публикувано: 30 юни Аз съм на Метал плана и една точка е за похарчени 4 лева. Връзка към коментар
Blago Публикувано: 30 юни Сподели Публикувано: 30 юни On 6/29/2024 at 3:30 PM, neuromancer said: Ами зависи дали вече събираш мили някъде или не, само 3000 не са от особена полза, но ако събереш 10-20 000 или ти трябват малко за допълване е друга работа. Аз лично бих събирал, защото вече имам мили. Но пък ползвам Револют само в чужбина, и то не е много. При една транзакция месечно няма как да се напъна до 150 за три месеца. Ако нямаш никакви мили... според мен не си заслужава да купуваш, но ако така и така ползваш Револют или други карти без мили/кешбек, защо да не се напънеш. Всъщност не са много авиокомпании, има написани само 2 програми - Avios и Flying blue. Другите вероятно са партньорите им, но не знам точно дали дават мили flying blue и с тях си купуваш билет за Виетнам еъруейс или е грешно написано и дават мили към Виетнам еъруейс... Все още не съм събрал никакви, с изключение на едни символични 1400 към Aegean. Иначе, точките в револют могат да се използват до 3 години след получаването им, след това да се прехвърлят в мили и там да имат допълнителни 1–2-3 години срок. След цялото това време би трябвало вече да съм насъбрал доста повече мили и бих могъл да допълня с револютските за нещо. За купуване, май наистина няма смисъл сега, но пък не е лошо, че го има вече като опция, ако ти потрябват някога. Аз го разбирам, че милите са си към програмата - Avios, които можеш да си прехвърляш между British, Qatar, Iberia и на теория авиокомпаниите, които ги ползват и не са в списъка на Револют. Или мили към Flying Blue, които се ползват към всички участващи компании. 17 hours ago, Jorro said: Колко точки ще вземеш за 1лв зависи от плана ти Да, аз съм на премиум, затова са 8. На Ultra предполагам ще стигне поне 2 точки на лев, което като се включат и останалите привилегии започва да изглежда като не толкова лош вариант за много често пътуващ човек. Таксата е висока, но ако картата се ползва като основна може да донесе доста добра стойност. Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 30 юни Сподели Публикувано: 30 юни Точка за 8 лева ми е много малко. Милите (Авиос) се котират горе-долу по 1 пенс за Авиос, когато ги използваш, не покупка (което почти никой не прави). В тази връзка ако човек има по-смислена алтернатива като кешбек не си струва според мен. Ако така или иначе ползваш Револют или нямаш карта с кешбек тия точки са добре дошли де. 3000 бонус не е лошо, ама не мога да направя 150 транзакции за 3 месеца, нямам планирани пътувания а тук няма смисъл да харча от революта. То може де, 150 покупки по 1-2 евро 😀. Аз лично се страхувам от нова инфлация в милите. СЕОто на Авиос беше казал, че ще правят devaluation as soon as we can get away with it, тоест веднага, когато реши, че ще им се размине. Иначе инфлацията си върви по малко в скрит вид. Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 30 юни Сподели Публикувано: 30 юни преди 19 минути , Blago каза: Аз го разбирам, че милите са си към програмата - Avios, които можеш да си прехвърляш между British, Qatar, Iberia и на теория авиокомпаниите, които ги ползват и не са в списъка на Револют Да, така изглежда, но са само два вида мили - Авиос и flying blue. Последните трябва да имаш предвид, че от алианса само ITA летят до България. Връзка към коментар
Blago Публикувано: 30 юни Сподели Публикувано: 30 юни 18 minutes ago, neuromancer said: То може де, 150 покупки по 1-2 евро 😀 То само нещо такова излиза на сметка, но ще е страшна занимавка. В момента си ползвам кредитната на DSK-Wizz с 2% кешбек и за по-големите транзакции си е много по добър вариант. Ще сложа един рул в Кърв, за тези под 10лв да минават през револют и да видя дали ще има шанс да ги стигна така. 17 minutes ago, neuromancer said: Да, така изглежда, но са само два вида мили - Авиос и flying blue. Последните трябва да имаш предвид, че от алианса само ITA летят до България. Да, щеше да е добре да има и поне нещо от Star Alliance. Да се надяваме, че ще добавят още компании. Връзка към коментар
Адриан ХН Публикувано: 1 юли Сподели Публикувано: 1 юли Да попитам каква може да е причината да мога да плащам на постерминал при търговец с пластика Револют, а да не мога да тегля пари от банкомати в България? Връзка към коментар
Marisha Публикувано: 1 юли Сподели Публикувано: 1 юли преди 3 минути , Адриан ХН каза: Да попитам каква може да е причината да мога да плащам на постерминал при търговец с пластика Револют, а да не мога да тегля пари от банкомати в България? Виж в настройките, дали си разрешил теглене. 1 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 1 юли Сподели Публикувано: 1 юли Странно, днес теглих от банкомат на ОББ. Връзка към коментар
Адриан ХН Публикувано: 1 юли Сподели Публикувано: 1 юли Проверено е в настройките. Разрешил съм тегленето от банкомат и пак не става. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Публикувано от Георги,
връзка за първа безплатна карта
Препоръчано от Георги
2 реакции
Към мнение
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега