Alexander Публикувано: 29 април, 2017 Сподели Публикувано: 29 април, 2017 На 28/4/2017 в 11:10, bulpa каза: Не съм специалист и не съм опитвала все още синьо вино (някак си не мога да преглътна нещо с цвят на антифриз) Но това, което съм чувала е че се прави с естествени пигменти, добити от ципите на гроздето. И аз така четох, но за мен това е някаква изгъзица-мода-реклама, защото цените са ниски и дори не са от специфичните винени региони поне в Испания. Връзка към коментар
примкаря Публикувано: 7 май, 2017 Сподели Публикувано: 7 май, 2017 Едно ''мъжко'' испанско винце днес - Гран Бахос от сорта грозде Тинта де Торо, на вкус много ми докарва на нашия Мавруд. За мезе - овче сиренце Манчего 17 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 7 май, 2017 Сподели Публикувано: 7 май, 2017 Преди 1 час, примкаря каза: Едно ''мъжко'' испанско винце днес - Гран Бахос от сорта грозде Тинта де Торо, на вкус много ми докарва на нашия Мавруд. За мезе - овче сиренце Манчего Добре, че сложи кавички. Не всички жени са любители на леки вина. Има и такива, които обичат "Мавруд" и плътните вина. 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 май, 2017 Сподели Публикувано: 7 май, 2017 А синьото вино -нищо особено.Продава се и у нас, окало 20-22 лева бутилката, има два вида.Опитахме го от интерес и толкова. Странно е, ама то не е нещо за специалисти -познавачи, посредствено е, според мен.И това за естествения пигмент , мисля, че не е баш тъй.Антоцианинът, който се съдържа в ципите, не е достатъчно син, та се добавяло по малко и индигова боица. И подсладители, та е сладичко, а процентът алкохол му е 11,5, ако не се лъжа - слабичко. Създатели на синьото вино са някакви 30 годишни младежи - бунтари, дето искали да разчупят рамката и таргетират с това изобретение своите връстници.Които още нямали нито претенции, нито създадени вече навици за избор на вино. Слушах интервю на една сомелиерка и тя рече, че това било "лайфстайл " продукт за забавление. Давала му най-много 2-3 години живот, докато го опитат всички любопитни. Аз пък, от моята гледна точка питам, дали при по - често пиене, няма да се сдобие човек със сини зъби. 4 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 15 май, 2017 Автор Сподели Публикувано: 15 май, 2017 Винен тур из долината на Струма. Темата ни беше - местните сортове: Мелник 55, широка мелнишка, сандански мискет. Започваме с вила Мелник, с. Хърсово Дегустацията включваше Шардоне Сюр Ли Aplauz - 2016, оранжево вино от совиньон блан, Мелник 55 Aplauz. Това беше стандартната дегустация, след това, защото сме готини Собственичката на избата ни се похвали с наградените вина от Concours Mondial de Bruxelles ЗЛАТО за Бергуле Кюве и СРЕБРО за Оранжево Вино (вече го бяхме опитали). И допълнителното вино, нейното любимо вино полусухо Совиньон блан. Следващата изба - Рупел, с. Долно Спанчево. Единият от топ-фаворитите ми. Отношение към виното, отношение към любопитни туристи като нас, производствената база - всичко беше на много високо ниво. Тамянка - български сорт, Розе Анита - от Мелник 55, Небиоло, Сан Джовезе; Граматик Мелник 55, Граматик Марселан, Граматик Мерло, Граматик Каберне совиньон и Граматик Екзарх - купаж от Сан Джовезе, Мелник 55, Небиоло, Каберне совиньон, и по-малко Мерло и Марселан. Към вината имаше дегустационни хапки от местни производители (български и македонски) - неврокопски суджук, печено сирене от Македония, местно сладко от червени лютиви чушки и маслини от собствената им градина. За десерт ни предложиха Сан Джовезе чист сортово, директно от съда налят. Следващата изба - Орбелия, с. Коларово Помещението, където отлежават вината. Първите етикети на избата Старт на последната дегустация Бялото вино - сандански мискет, розето не го запомних от какво е, червеното - Мелник 59, който се отглежда само от тази изба, извън класацията представиха - Виа Аристотелис Мерло. В Орбелус, с. Кромидово, нямахме дегустация, там присъствахме на балкански пролетен фестивал Орбелус Ритъм & Вино. С участието на Тедосий Спасов. Ествено и вино имаше На следващият ден - стартираме със Синтика. Бивша Комплексна опитна станция в гр. Сандански, в която са създадени сортове грозде Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Мелнишки Рубин, Сандански Мискет и др. Много Тоскана стил, къщичката долу е пълначния цех. Вината за дегустиране. Последната изба от нашия маршрут - Меди Валей, с. Смочево (другия ми фаворит ) Започнахме с Welcome Drink (Вионие) на панорамната тераса От вината, които дегустирахме - серията A Good Year - шардоне 2015, (за да видим развитието му м последните шест месеца). eXcentric Incanto Rose - Сира, Мерло, Каберна совиньон и Мелник 55. От тази серия пробвахме Мерлото и като допълнение Сирата и Мавруда, общо шест вина, и то какви вина 17 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 15 май, 2017 Сподели Публикувано: 15 май, 2017 преди 28 минути , bulpa каза: Винен тур из долината на Струма. Темата ни беше - местните сортове: Мелник 55, широка мелнишка, сандански мискет. С какъв транспорт се пътува до избите в този тур? Кой го организира? Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 15 май, 2017 Автор Сподели Публикувано: 15 май, 2017 Самоорганизираме се. В един от трите винени клуба, в които пиянствам, веднъж годишно правят такива турове. Предварително се уточнява кои изби искаме да видим. Този път бяхме с бусче за 9 човека, от Пловдив тръгване, нощувка в Рожен в една къща за гости. Организаторът резервира часовете и посещенията на избите, и се уговоря кой да води презентацията. Освен веселата част по дегустирането, на нас ни показваха приемното отделение на гроздето със съответните машини, съдовете за ферментация, помещенията с бъчвите (другата интересна част от посещението в една изба). 10 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 15 май, 2017 Сподели Публикувано: 15 май, 2017 Любители приемате ли? Предполагам, че сте само професионалисти. 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 15 май, 2017 Автор Сподели Публикувано: 15 май, 2017 преди 10 минути , Dani Magelan каза: Любители приемате ли? Предполагам, че сте само професионалисти. Приемаме всички, които обичат виното И сме само любители, някои сме напред с материала, някои тепърва навлизат. Следващото мероприятие, което е интересно от гледна точка на любителите е "Фестивал на виното Розе", част от "Празник на Розата 2017". Дати 3-4 юни в НЧ "Искра - 1860", гр. Казанлък. Мноооого хубаво мероприятие. 3 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 15 май, 2017 Сподели Публикувано: 15 май, 2017 Ох, колко изкушаващо! Ще помисля! Връзка към коментар
theo Публикувано: 15 май, 2017 Сподели Публикувано: 15 май, 2017 преди 2 часа, bulpa каза: Самоорганизираме се. В един от трите винени клуба, в които пиянствам, веднъж годишно правят такива турове. Предварително се уточнява кои изби искаме да видим. Този път бяхме с бусче за 9 човека, от Пловдив тръгване, нощувка в Рожен в една къща за гости. Организаторът резервира часовете и посещенията на избите, и се уговоря кой да води презентацията. Освен веселата част по дегустирането, на нас ни показваха приемното отделение на гроздето със съответните машини, съдовете за ферментация, помещенията с бъчвите (другата интересна част от посещението в една изба). Изба се нарича ,,помещението,, с бъчвите вино ,там където отлежава при определени условия. Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 15 май, 2017 Автор Сподели Публикувано: 15 май, 2017 Както казах не съм професионалист. Така са ни били представяни тези помещения. Понятието "винарска изба" се изполва за целия комплекс от приемането на гроздето; помещенията за бурна и тиха ферментация; помещенията с бъчвите, при които отлежават вината не само тези в бъчва, но и тези, предназначени за бутилково стареене; пълначното помещение и евентуално ако има дегустационна зала. Ще се заинтересувам следващия път за точните наименования на различните помещения 6 Връзка към коментар
примкаря Публикувано: 22 май, 2017 Сподели Публикувано: 22 май, 2017 Португалско бяло, с октопод от консерва и маслинки тази вечер. 14 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 22 май, 2017 Сподели Публикувано: 22 май, 2017 @примкаря имаш вкус относно ядене и пиене!! 3 Връзка към коментар
примкаря Публикувано: 3 юни, 2017 Сподели Публикувано: 3 юни, 2017 Благодаря за комплимента Днес, въпреки почти лятното време, ми се допи червено винце и като видях това бордо на прИмоция изобщо не му устоях, мезенцето е френЦко козе сиренце плюс сурови орехови ядки (и няколко люти чушлета зад кадър) Наздраве 12 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 4 юни, 2017 Сподели Публикувано: 4 юни, 2017 (редактирано) преди 12 часа, примкаря каза: Благодаря за комплимента Днес, въпреки почти лятното време, ми се допи червено винце и като видях това бордо на прИмоция изобщо не му устоях, мезенцето е френЦко козе сиренце плюс сурови орехови ядки (и няколко люти чушлета зад кадър) Наздраве На Сицилия ние се научихме и в топлото време да пием червено вино, охладено до около 12 градуса - прекрасно е.Там -предимно Неро ди Авола. На 5/15/2017 в 12:57, bulpa каза: Тоз Аплауз от бая време ни е любимото зимно вино. Невероятно е.Залюбихме го на едно изложение в панаира преди години и продължаваме да си го обичаме. Другата ни отколешна семейна лИбов е Асеновградският мавруд. Редактирано 4 юни, 2017 от AlexandraKo 2 Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 4 юни, 2017 Сподели Публикувано: 4 юни, 2017 (редактирано) Малко снимки от посещението ми в Cricova - най- голямата изба в Молдова. Всъщност си е цял подземен град - 120 километра улици, повечето от които носят имената на виното, което се съхранява на съответната улица. Най - известни са с шампанизираните вина, но и от другите има много хубави, особено местните сортове Rara Neagra , Feteasca Neagra, Viorica и Feteasca Alba /първите две са червени, вторите бели/. Ето тук се "отглежда" шампанското. А в тези инсталации се довършва процеса и се бутилира Има малък музей със стари преси и традиционни инструменти за винопроизводство, експонати на вина, произведени още по съветско време, както и на спечелилите най-високи международни награди вина, произведени в Cricova, а също и кът със снимки на някои от известните личности, които са я посетили. /Първият е бил Гагарин, за когото твърдят че е прекарал тук два дни и на финала е казал, че му е било по-трудно отколкото в космоса :)/. Следват безкрайни коридори, в които се съхраняват вече бутилираните колекционерски вина. Има и частни колекции, включително и такива на известни личности. Тук се съхраняват и музейни екземпляри - вина, които вече не стават за пиене, но са с изключително висока колекционерска стойност, най - ценно от които е Йерусалимско пасхално вино от 1902 г. - твърди се, че е единствената останала бутилка в света. Ето и някои от другите ценни екземпляри. Следват залите за дегустация. Последната е най-голяма - тук се провеждат конференции и правителствени приеми и тъй като акустиката е много добра и се чува всичко, към нея има и по-малка зала за частни разговори и дегустации. Нашата дегустация включваше четири вина - две червени /Каберне Совиньон и Feteasca Neagra - личният ми фаворит/ , едно бяло /Feteasca Alba - много свежо и и ароматно/ и едно шампанско - също много добро, макар да не съм фен на шампанизираните вина. За съжаление не съм се сетила да ги снимам, качвам снимка от магазина - колекцията, от която са дегустираните от нас вина се вижда частично в долния ляв ъгъл на снимката. Редактирано 4 юни, 2017 от lyusi 19 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 4 юни, 2017 Автор Сподели Публикувано: 4 юни, 2017 преди 2 часа, lyusi каза: Малко снимки от посещението ми в Cricova - най- голямата изба в Молдова. Всъщност си е цял подземен град - 120 километра улици, повечето от които носят имената на виното, което се съхранява на съответната улица. Най - известни са с шампанизираните вина, но и от другите има много хубави, особено местните сортове Rara Neagra , Feteasca Neagra, Viorica и Feteasca Alba /първите две са червени, вторите бели/. Ето тук се "отглежда" шампанското. А в тези инсталации се довършва процеса и се бутилира Има малък музей със стари преси и традиционни инструменти за винопроизводство, експонати на вина, произведени още по съветско време, както и на спечелилите най-високи международни награди вина, произведени в Cricova, а също и кът със снимки на някои от известните личности, които са я посетили. /Първият е бил Гагарин, за когото твърдят че е прекарал тук два дни и на финала е казал, че му е било по-трудно отколкото в космоса :)/. Следват безкрайни коридори, в които се съхраняват вече бутилираните колекционерски вина. Има и частни колекции, включително и такива на известни личности. Тук се съхраняват и музейни екземпляри - вина, които вече не стават за пиене, но са с изключително висока колекционерска стойност, най - ценно от които е Йерусалимско пасхално вино от 1902 г. - твърди се, че е единствената останала бутилка в света. Ето и някои от другите ценни екземпляри. Следват залите за дегустация. Последната е най-голяма - тук се провеждат конференции и правителствени приеми и тъй като акустиката е много добра и се чува всичко, към нея има и по-малка зала за частни разговори и дегустации. Нашата дегустация включваше четири вина - две червени /Каберне Совиньон и Feteasca Neagra - личният ми фаворит/ , едно бяло /Feteasca Alba - много свежо и и ароматно/ и едно шампанско - също много добро, макар да не съм фен на шампанизираните вина. За съжаление не съм се сетила да ги снимам, качвам снимка от магазина - колекцията, от която са дегустираните от нас вина се вижда частично в долния ляв ъгъл на снимката. Наскоро чух за молдовските винени традиции, и определено поведоха в класацията " Следващата дестинация" особено след този пост 2 Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 4 юни, 2017 Сподели Публикувано: 4 юни, 2017 За съжаление няма друго какво да видиш в Молдова. Освен тази изба ни препоръчаха и един замък /частен, най - вероятно далеч от автентичността/, в който също можело да се дегустира, но не стигнах дотам. Другата голяма изба Purcari правят страхотни вина - личният ми фаворит е Negro de Purcari, но не знам може ли да се ходи на дегустация там. С две думи, ден - два там, евентуално и с манастирите ще са предостатъчни за Молдова и не знам доколко си заслужава да я мислиш като дестинация, освен ако не я съчетаеш с нещо. Аз попаднах там случайно - просто ме изпратиха в командировка. 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 12 октомври, 2017 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2017 (редактирано) Да повдигна темата с две предложения за винени мероприятия. 17-19 ноември 2017, София, в НДК - изложението на DIVINO - официалната страница на мероприятието - цък. Надявам се да успея в съботата да стигна до София и да се видим, ако има желаещи за вино. 24-26 ноември 2017, Пловдив, в Стария град - Дефиле на младото вино - фейсбук страница на мероприятието - цък. Място за срещи с приятели, разходка в Стария Пловдив, ще ви очаквам За да не е сух пост в тема за виното, ще покажа малко снимки от дефилето през годините Редактирано 12 октомври, 2017 от bulpa добавени снимки 12 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 12 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 12 октомври, 2017 преди 16 минути , bulpa каза: Да повдигна темата с две предложения за винени мероприятия. 17-19 ноември 2017, София, в НДК - изложението на DIVINO - официалната страница на мероприятието - цък. Надявам се да успея в съботата да стигна до София и да се видим, ако има желаещи за вино. 24-26 ноември 2017, Пловдив, в Стария град - Дефиле на младото вино - фейсбук страница на мероприятието - цък. Място за срещи с приятели, разходка в Стария Пловдив, ще ви очаквам Направо организирай групов билет и магеланска дегустация. Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 12 октомври, 2017 Автор Сподели Публикувано: 12 октомври, 2017 преди 33 минути , Dani Magelan каза: Направо организирай групов билет и магеланска дегустация. Тъй като хич ме няма по организациите, направо давам часовете За първото мероприятие - 12 ч. на входа на НДК, в събота. За второто мероприятие - 12 ч. в градинката на Джумаята, в събота. 2 1 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 17 ноември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 17 ноември, 2017 Да повдигна темата за виното. Днес се открива DIVINO в София, утре съм на линия за дегустации, ако има желаещи ще се радвам да се видим в НДК-то 3 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 21 ноември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 21 ноември, 2017 Да кажа две приказки за DIVINO. Въпреки лошата организация тази година, отново имам фаворити сред вината Бели вина Русе - Левент Траминер х Врачански мискет Старо Оряхово - Врачански х Варненски мискет Мараш - Ленеа - совиньон блан Шато Копса - совиньон блан Марян - Кера Тамара - совиньон блан и оранжевото вино Червени вина Кортен - Каберне фран Шато Копса - Страдивариус червения Винекс Преслав - Хан Крум 1939 - червения бленд За тези вина имам спомени, останали някъде измежду навалицата не успях да ги усетя. Ще се радвам и другите присъстващи магеланци да се включат с коментари. И една снимка за цвят Изба Карабунар - впечатлиха ме с използването на глаголицата в етикетите им 7 Връзка към коментар
Миланка Публикувано: 23 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 23 ноември, 2017 Да се включа и аз с моят репортаж от DiVino.Taste 2017. След дегустиране в рамките на 2 дни около 150 вина от 30 изби, най-важният мой извод за това издание – избите от Долината на Струма започнаха рязко да се открояват с винефицирането на регионални сортове (чисти и в купаж). Сега ще опиша и вината, които ме впечатлиха. БЕЛИ район изба вино сортове реколта Дунавска равнина Tsarev brod Gergana гергана 2016 Черноморие Santa Sarah Black C совиньон блан и пино гри 2016 Сакар Eolis Traces de soleil гевюрцтраминер 2015 Traces de soleil вионие 2015 Западна Тракия Vila Vinifera Kings wine white мавруд 2016 Dragomir Sarva шардоне и димят 2016 Долината на Струма Damianitza Ormano white совиньон блан и вионие 2016 Via Verde Nomad Spirit сандански мискет, мускат отонел и керацуда 2016 БЕЛИ млади район изба вино сортове реколта Сакар Terra Tangra тамянка 2017 Черноморие Salla Estate врачански мискет 2017 Северозапад Dos Alamos совиньон блан (по новозеландска технология) 2017 ОРАНЖЕВО Западна Тракия Vila Vinifera Phoenix orange wine траминер 2016 РОЗЕ район изба вино сортове реколта Дунавска равнина Tsarev brod Rose de Pinot пино ноар 2016 Черноморие Santa Sarah We Are No Saints каберне совиньон, каберне фран, гренаж и мурведър 2016 Източна Тракия Alexandra Estate Alexandra Estate Rose мурведър и гренаж 2016 Западна Тракия Bessa Valley Rose by Enira пти вердо и сира 2016 Долината на Струма Damianitza Tipsy Virgin широка и ранна мелнишка лоза 2016 Rupel Rose Anita мелник 55, санджовезе и нобило 2016 Sintica WinerY La Poesie Rose каберне совиньон и сира 2016 РОЗЕ млади район изба вино сортове реколта Северозапад Dos Alamos каберне фран и рубин 2017 Дунавска равнина Ялово каберне совиньон, каберне фран и рубин 2017 Черноморие Salla Estate пино ноар 2017 Сакар Chateau Kolarovo гренаж, сира и мурведър 2017 ЧЕРВЕНИ район изба вино сортове реколта Северозапад Dos Alamos Gamza гъмза 2016 Дунавска равнина Ялово Cuvée Rubin рубин 2015 Черноморие Salla Estate Cabernet Franc каберне фран 2015 Сакар Terra Tangra Terra Tangra Mavrud мавруд 2016 Eolis Traces de soleil мерло 2015 Bratanov Syrah Sans Barrique сира 2015 Западна Тракия Vila Vinifera Barrell fermented мавруд и каберне совиньон 2016 Източна Тракия Alexandra Estate Alexandra Estate мерло, каберне совиньон и пти вердо 2015 Долината на Струма Damianitza Dzindzifkite каберне фран 2015 Sintica WinerY Conomladi мелник 55 2015 Via Verde Motif Merlot мерло 2014 Medy Valley Melnik eXcentric мелник 55 2016 Rupel Philosoph Reserve мелник 55, каберне совиньон, спанча, мерло и марселан 2016 ЧЕРВЕНИ млади район изба вино сортове реколта Сакар Bratanov мерло 2017 Източна Тракия Edoardo Miroglio букет 2017 Май стана много дълъг списък, но какво да се прави – хубави вина. 6 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега