bulpa Публикувано: 29 октомври, 2018 Автор Сподели Публикувано: 29 октомври, 2018 Преди 1 час, Светославов каза: Леле, кога сколасаха... Не знам кой чакаш 😉 Божолето е една седмица преди това... Шегувам се, на дефилето се представят вина, специално произведени за него. Ориентировъчно, на Винария - февруари може да се добие представа за новата реколта. Но хората, обстановката и младото вино, правят атмосферата невороятна 🙂 На ди Вино е друго - там се представят готови за консумация вина, събран е каймака на производителите на българско вино. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 29 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 29 октомври, 2018 На 15.05.2017 г. в 12:57, bulpa каза: Последната изба от нашия маршрут - Меди Валей, с. Смочево (другия ми фаворит ) Започнахме с Welcome Drink (Вионие) на панорамната тераса @bulpa, в Пловдив видяла ли си, някъде да продават техни вина? Шардонето им ме интересува. Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 30 октомври, 2018 Автор Сподели Публикувано: 30 октомври, 2018 @AlexandraKo в Лекси мисля, че има техни вина, и в Метро съм виждала. Ако не откриеш точното вино, което търсиш, мога да ти дам контакти на търговския представител за Пловдив. 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 29 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 29 ноември, 2018 Кратък отчет от натоварения винен уикенд. На Ди Вино - бяха представени 72 изби, за съжаление, за един ден успях да отметна само 43 вина по списък (тези, които не бяха в списъка - не помня колко са били). Топ вината за мен: Изба Левент Levent Sauvignon Blanc 2018 Levent Traminer&Vrachanski Misket 2018 Винарна Братанови Cabernet Franc Private Reserve 2013 Вила Бассарея Bassarea Tamianka 2017 Тера Тангра Terra Tangra Single Barrel 2013 - шесторен купаж - каберне совиньон, каберне фран, мерло, сира, рубин и мавруд. С металното слънце за етикет. От дефилето на младото вино в Пловдив - хубавото на последният ден от дегустациите е, че може да опиташ всички наградени вина 🙂 Топ вината: Шато Копса - имаха 4 совиньон блана от различни масиви, моят фаворит е №3, който е и награден. Мерлото на Коларово И новоизгрялата звезда - Ничев - мавруд 2013, лежал между 18-24 месеца (според различните източници, а аз не запомних точно колко) в нови френски бъчви и после бутилково стареене. Пак Братанови - 3-Blend Merlot & Cabernet Franc & Rubin 2013 В София по едно време се получи мини магеланска среща, та се надявам да се включат и други мнения за винените събития 🙂 4 Връзка към коментар
Captain45 Публикувано: 29 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 29 ноември, 2018 Това лято покрай едно плаване минах покрай Менорка и там седнах да хапна една паеля и си поръчах единственото червено вино в листа с вината от Менорка. Много ми хареса и избора беше много добър. Аз обичам да опитвам местните вина, че не се знае кога пак ще мина покрай това място. Въпросното вино беше купажно и много приятно на цвят, мирис и вкус. 4 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 29 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 29 ноември, 2018 На 30.10.2018 г. в 9:03, bulpa каза: @AlexandraKo в Лекси мисля, че има техни вина, и в Метро съм виждала. Ако не откриеш точното вино, което търсиш, мога да ти дам контакти на търговския представител за Пловдив. Намериииих, благодаря! И на двете места има. 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 27 декември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 27 декември, 2018 Когато имаш честта и удоволствието да опиташ уникални вина 🙂 Началото Третото вино отдясно наляво - черен етикет златен надпис Double barrel 2016 на винен проект Deuce на Лало и Ники. Шардоне, отлежавало 9 месеца в нови американски бъчви, после 47 дни в бъчви от бърбън. Уникално, такова вино не съм пила... Беден ми е речника, за да му направя описание - цвят; аромат, който създава очаквания за вкуса; вкус, които многократно надвишава тези очакванията 🙂 Вертикална дегустация на сира - 2011, 2012, 2013 Извън кадър - черешката на вечерта - Bulgarian treasure - Мавруд резерва 2011, 36 месеца в бъчва и бутилково стареене. И новия Руж 2015 на шато Копса, каберне совиньон и мерло, лежало във френски и американски бъчви. Премиерата му беше миналата седмица, може би вече е на пазара. Този пост, май беше за темата Искам да се похваля 😉 7 4 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 3 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2019 До сега не бях пил сухо червено вино с такива градуси. Изобщо не се усещат, супер пивко беше. 3 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 3 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2019 Не зная дали е разпространена сред виноценителите във форума, но ви препоръчвам много апликацията за вино - Vivino , може да прочете ревюта за всяко вино, може да снимате етикета и да видите средната му цена, и т.н. 4 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 26 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 26 февруари, 2019 (редактирано) Тагвам @bulpa на #винарна и #Калатрава - 2 в 1 Bodegas Ysios, Rioja AlavesaBODEGAS YSIOS WINERY Редактирано 26 февруари, 2019 от Фичо 6 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 26 февруари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 26 февруари, 2019 Оооо, @Фичо, как ме уцели 🤩 И е само на 10 мин. път от друга култова винарна с хотел на Франк Гери - City of Wine Marqués de Riscal 2 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 9 април, 2019 Сподели Публикувано: 9 април, 2019 (редактирано) За ценителите на виното - точно майските празници ще се проведе традиционният уикенд за дегустации на качествени вина "grand cru" от района на БордоTHE #14 WEEKEND DES GRANDS CRUS The Union des Grands Crus de Bordeaux is organising the 14th Weekend des Grands Crus, an outstanding event bringing together wine enthusiasts. This year's event will take place from 24 to 26 May 2019 and features several high points, including the chance to taste over 110 Grands Crus, while enjoying views over the banks of the Garonne River. Редактирано 9 април, 2019 от Фичо 4 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 април, 2019 Сподели Публикувано: 9 април, 2019 Купих си от синьото испанско вино, което се създаде преди няколко години, вече има от различни изби. Цвета се добива по естествен път от обвивките на гроздовите зърна. Като го пробвам ще пиша. 6 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 19 април, 2019 Автор Сподели Публикувано: 19 април, 2019 (редактирано) Да събера на едно място предстоящите винени събития за 2019 в страната: 10-11 май в София - DiVino - Discover Vino World - в НДК, зала 6 (бих дала линк към сайта им, но новата ми антивирусна пищи от него) 11-12 май Пловдив - дефиле "Вино и гурме" в Стария град - цък 31 май - 2 юни в Казанлък - Rose wine expo - цък (защо имат хаштаг метоо - не знам) Редактирано 19 април, 2019 от bulpa 3 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 1 май, 2019 Автор Сподели Публикувано: 1 май, 2019 Да разкажа, как протече дегустацията в Le Cite Du Vin (Градът на виното) Бордо - интерактивен музей с ресторант, библиотека, зали за дегустации, магазини за вино и за аксесоари. Сградата отвън Мултисензорната дегустацията беше на тема Вино и пазари - оказа се, че е сляпа дегустация 🙂 В кръгла зала на стената прожектират снимки от пазари, от разни страни, звуците също са от пазарите, от дюзи разпръскват аромати. Първото вино Картини от пазарите на Прованса, камбанен звън, глъчката от пазара, и аромата ми беше толкова познат, а не можех да се сетя... И трябваше да предположим какво вино пием 🤔 Истински капан за сетивата! Единодушно групата решихме, че е бяло вино, но уви - не. Беше розе от сира и гренаш, от Прованс. А аромата, който ме мъчеше да се сетя - листа от босилек. Второто вино - представиха пазари от Азия - Тайланд, Камбоджа, Виетнам, а виното Ризлинг от Германия, но много нестандартен, с петролни аромати. А връзката с азиатските пазари е, че виното се комбинира с такъв тип храни. Третото вино - пазари и гледки от Перу, Чили, Боливия, Аржентина и виното малбек от Аржентина. Силно таниново, кореспондираше с показваните скари. Четвъртото вино - пазари от Северна Африка, сладкиши, баклави, подправки, а виното от РЮА, област Елгин (и друг път е споменавана), Пино Ноар. Накрая ни показаха дегустираните вина 1. Не му разбрах името 2. Balthasar Ress - Von Unserm Riesling Trocken 3. Don David - малбек резерва 2013 4. Paul Cluver - Пино Ноар 2015 Интересна дегустация, с още по-интересни хора 🙂 7 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 2 май, 2019 Сподели Публикувано: 2 май, 2019 (редактирано) На 9.04.2019 г. в 13:31, Alexander каза: Купих си от синьото испанско вино, което се създаде преди няколко години, вече има от различни изби. Цвета се добива по естествен път от обвивките на гроздовите зърна. Като го пробвам ще пиша. От години се продава в Метро, даже, имаше два вида последния път, като купих. Често купувам за подарък+синьо сирене, ама, според мен, не е нищо особено. Освен, дето е интересно и ефектно, и доста хора не го знаят. Редактирано 2 май, 2019 от AlexandraKo Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 2 май, 2019 Сподели Публикувано: 2 май, 2019 преди 5 минути , AlexandraKo каза: От години се продава в Метро, даже, имаше два вида последния път, като купих. Често купувам за подарък+синьо сирене, ама, според мен, не е нищо особено. Освен, дето е интересно и ефектно, и доста хора не го знаят. Пробвах го, не съм очарован, не бих купил втори път. 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 2 май, 2019 Сподели Публикувано: 2 май, 2019 Вино от малка изба в Имола, пих случайно друг вид от същата и след разговор с един местен италианец, ми препоръча точно това. Намерих го в магазина за само 6,50 евро, био и без сулфати и най-важното доста хубаво. Обикновено италианските вина са ми слаби 12-13 градуса освен ако не са над 10+ евро в магазина там, но това ми хареса, а за цената си е едно от най-добрите, които съм пил изобщо. 4 Връзка към коментар
Миланка Публикувано: 2 май, 2019 Сподели Публикувано: 2 май, 2019 (редактирано) Почти не пиша за вината които опитвам, но сега се включвам с едно "МЕТРО"- попадение, чудесно се съчетава с агнешко, може да бъде съчетано с десерт, но може и да си е себедостатъчно. Градусът му е доста висок (15.5), което обуславя сладкия привкус. Препоръчителната температура за консумация е 18 градуса, но като смъкнете още 2-3 ще е по- добре. Редактирано 2 май, 2019 от Миланка 2 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 4 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 4 юни, 2019 Този уикенд в София - осмо издание на Балкански винен фестивал пред НДК. Над 100 изби в 50 шатри - линк към събитието цък 5 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 4 юни, 2019 Сподели Публикувано: 4 юни, 2019 Преди 1 час, bulpa каза: Този уикенд в София - осмо издание на Балкански винен фестивал пред НДК. Над 100 изби в 50 шатри - линк към събитието цък Ох, как ме подсети, да сипна по едно изпотено бЕло:))) и да река наздраве./ Кат не съм сварила сироп от бъз:))))/ СкЪтала съм една бутилчица от това: 3 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 8 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 8 юни, 2019 Докато в темата за бирата си разменят рецепти за чайчета, да споделя днешното откритие Винарна Сребърна, търсете розовите пеликани 🙂 На снимката е уникално за България вино от рикацители и фатяска алба, ферментирало в първо зареждане френски бъчви. Но ризлинга им е по-впечатляващ 😍 5 Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 8 юни, 2019 Сподели Публикувано: 8 юни, 2019 преди 2 часа, bulpa каза: Докато в темата за бирата си разменят рецепти за чайчета, да споделя днешното откритие Винарна Сребърна, търсете розовите пеликани 🙂 На снимката е уникално за България вино от рикацители и фатяска алба, ферментирало в първо зареждане френски бъчви. Но ризлинга им е по-впечатляващ 😍 Фатяска алба е един от сортове, който ме впечатли в Молдова. Твърдяха, че е местен. Щом са го използвали тук, явно интересно сътрудничество се очертава. Ще ми е интересно да опитам комбинацията. 1 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 юни, 2019 Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 Едно от нещата, които ме дразнят у нас е, че винопроизводителите ни искат да произвеждат-гледат всякакви сортове от всякакви точки на света, вместо да се съсредоточат на локални сортове-което ще е плюс за всички. 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 9 юни, 2019 Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 Никога не съм се осмелявала да пиша в тази тема или за вино - просто нямам достатъчно знания, според мен 🙂 Иначе виното е мое основно питие. Червеното и таниновото... В Англия алкохолът е скъп и виното (вероятно) не е от наистина класните, но чисто психологически ми е трудно да купувам бутилка по-скъпа от £10, освен когато няма добри промоции (30%+ намаление). Любимите ми вина са се менили във времето, но категорични фаворити са ми били чистото Cabernet (България), Syrah (South Africa) и най-любимият Malbec (Mendoza, Argentina). Не мога да напиша такъв добър репортаж като @bulpa за Stellenbosch, но винените турове бяха фамозни. Надявам се някога да направя такива и в Mendoza 🙂 Но ако Южна Африка и Аржентина са далече, то Италия е на една ръка разстояние... С неудобство признавам, че европейските вина са ми били винаги Terra Incognita - не бях попадала на такива, които да ме впечатлят. До момента, в който опитах при добра промоция резерва Tempranillo - аз не харесвах Rioja, но този сорт ме очарова дълбоко; и италианско вино - поднесено ми в скъп ресторант в Сохо - и след това сънувах години наред вкуса му. Открих го в Тоскана - и по-специално в Chianti... С @Василенанаправихме един разбиващ сетивата винен тур в Тоскана - в комбинация с немалко история и култура - но това, което дълбоко ме впечатли, бяха точно вината. Ако сте любители на танина (както аз), виното трябва да е резерва (една година поне отлежало в специални бъчви). И търсете запазения знак на Chianti - петлето 🙂 Вчера си купих вино от тук и докато не намерих с петле, не мирясах (£9 с 30% отстъпка). Бяхме отседнали за няколко дни във винена ферма Il Colombaio и пихме само резерва: 14 евро бутилката. Виното беше зашеметяващо... Целият регион е изключителен, а цената на такъв клас вино просто няма другаде... Ще драсна малко репортажче, когато ми остане време. Навсякъде предлагаха доставки до произволна точка в света срещу 30/35 евро куриер. Съжалявах, че нямам достатъчно свободни средства... Последните два дни и половина се "мотахме" във Val d'Orso със запазените гледки на Тоскана. Отседнахме в Montepulciano - център на едно от най-известните италиански вина: Montepulciano Nobile. Цената му стига до много сериозни висини, но на място резерва (оak-aged Montepulciano Nobile) се продава за 15-20 евро. Отново подсмръкнах... Но си доставихме удоволствие достатъчно на място, а и аз направих два специализирани винени тура (сърце не трае) 🙂 Следващото ми сходно изживяване съм решила да бъде в Pais Vasco... Някога. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега