Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

преди 2 часа, Alexander каза:

винопроизводителите ни искат да произвеждат-гледат всякакви сортове от всякакви точки на света, вместо да се съсредоточат на локални сортове-което ще е плюс за всички.

Не съм съгласна! Ще поясня защо - само вчера опитахме към пет Тамянки, отделно Врачански мискет филтриран и нефилтриран от пловдивския край, Врачански от Враца, Кайлъшки мискет от Великотърновския край, розета от Мавруд едносортови и в купажи, отделно при червените вина мавруда е с все по-осезаемо присъствие. Ако изобщо можем да твърдим, че имаме български сортове, а не примерно балкански.

За фатяска алба - на нас ни казаха, че е румънски сорт, съответно им е близо до Силистра и затова са експериментирали с него. Рикацители е грузински сорт, но много отдавна се е отглеждал по нашите земи. 

На последната дегустация, на която присъствах - винарна Загрей, Hand made серията, ни представиха два вида рикацители. Единия стандартен ферментирал в инох, а другия ферментирал и лежал в акациеви бъчви. Розе от мавруд, червено вино от Памид. 

 

Но не може само български сортове, все пак пазарът определя търсенето 🙂

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Български или балкански е едно, а друго е от другия край на света. Как пък в нито една топ европейска страна производител на вино не видях локален Малбек , какъвто има у нас, както и много други от другия край на света.

Как не видях в нито една европейска страна Мавруд или Мискет или нещо наше, хората си гледат техните сортове.

Хората си държат на традиции, не през 5-10 год да сменят сортове, които  се диктуват от модите.

 

За това и лозята на добрите изби по света често са на по 60-80 години,  у нас дори на курсове за сомелиер не се говори за такива подробности, изобщо за мен ние сме супер далеч и в погрешна посока.

Това, че имаме някакви добри вина, които са сигурно 5% от всичките  не значи, че болшинството стават за нещо.

Само у нас съм пил вина за по 10+лв, цена в магазин, които не стават за абсолютно нищо. Примерно Черга

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Другия основен проблем е цената.

Понеже няма добро масово производство, който прави нещо читаво надува яко цените. Повечето изби си внасят някакво грозде от някъде, може и да не е от България, нямаме защитени райони и пр или са единици избите, които имат собствени лозя или купуват само от зоната грозде.

 

Мога да се обзаложа, че за едни и същи пари в магазин, в най-добрия случай у нас ще пие идентично като качество вино като в Италия, Португалия, Франция и Испания, за Ю. Америка няма да говоря.

Често обаче за същите пари в Европа се пие по-добро вино дори.

Връзка към коментар

Всъщност Малбека е с френски произход. Участва в състава на т.нар. бордо бленд- каберне совиньон, мерло, каберне фран, малбек, пти вердо и карменер. В началото на 20-ти век е бил един от най-разпространените сортове, докато през 1956 г. не измръзват над 75% от насажденията. В Аржентина е намерил втори дом, и там се предлага  чист, докато в Европа по-често участва в купажи. Теророара определя как да се представи едно вино. И така стигнахме до защитените географски наименования като част от теророара, линк към тях - цък

 

Както и друг път съм казвала, цени не коментирам. Не мога да си позволя да казвам колко трябва да струва труда по правенето на вино.

 

Точно на такива мероприятия, може да се види прогреса на българското винопроизводство, защото много от винарните не са представени в големите търговски вериги. Техните вина могат да се купят директно от тях или специализирани магазини за вино. 

 

Отплеснах се в суха теория, отивам да си сипя един врачански мискет на Старо Оряхово 😉

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

То и Карменер е с подобна съдба и е от Европа, но това няма значение, всеки си набляга на определени сортове, на на всички, както е модерно  у нас, то и кръчмите са ни така, имат от суши до пица..

 

Това е моето виждане, няма как да имаме от всичко, а и няма нужда.

Ето такива гръмки заглавия ме дразнят!

 

http://www.haskovo.net/news/141779/Екзотичните_Карменер_и_Мелбек_отглеждат_в_Любимец_

Връзка към коментар
преди 41 минути , Фичо каза:

Ркацителито и да е грузинско, тук си го имаше от доста отдавна - аз от дете помня, че нашите пиеха Ркацители.

Да не ви разправям, че и в Австралия има Ркацители, че и в Тел Авив е широко застъпено. И грозде си 

гледат, и вино си правят. И си викат, че сортът грозде си е израелски:))))Хич не им дреме, че сортът бил грузински.:)))))

Аз съм на мнение, че си имаме превъзходни вина - и бели, и червени. Имаме едни приятели, имат винарска изба - Ямантиеви, Ивайловград. Еми, не са им евтини вината, но са хубави. Че то, хубаво и евтино са непонасящи се категории, за всичко.

То и шампанско се прави по целия свят, а не само в областта.

 

 

  • Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , AlexandraKo каза:

То и шампанско се прави по целия свят, а не само в областта.

Тц :no::wink: .

Шампанско се прави в областта Champagne и Коняк се прави в района около Cognac, на другите места се правят пенливи вина и брендита. :smile3:

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Вчера опитахме наистина много добри вина. Аз като основно консуматор, а не чак като такъв разбирач го казвам, разбира се. Не е като да си нямам и любимци, разбира се. 

И наистина врачанския мискет зрял из тракийската низина беше с много по-силен и приятен аромат от този зрял из врачанския регион.

Всъщност, аз исках друго да кажа, а именно, че насажденията с лозя в България започнаха да са актуални последните 15-20тина години. Нека не забравяме колко декари бяха изкоренени... Та "типичните" сортове, които ние помним, сега ще са типични за младежите и децата след няколко години... 

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Тежко е да си енолог, хлъц

След опитвате на n-съотношения, това е моето вино от изба Бесария - 80% мерло, лежала 14 месеца в бъчви и 20% сила, лежала 12 месеца. На премиерата на филма Завръщане ще го отворим 🙂

PSX_20190624_210422.jpg.660aa6a831160c516359fd0bb09b1ccd.jpg

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
На 9.06.2019 г. в 19:56, Фичо каза:

Тц :no::wink: .

Шампанско се прави в областта Champagne и Коняк се прави в района около Cognac, на другите места се правят пенливи вина и брендита. :smile3:

Абе, не е баш тъй. Наименованието е защитено, но:

" На територията на бившия СССР е възприето да се използват прилагателни към „шампанско“, като Советское шампанское, Украинское шампанское и др. В САЩ все още е разрешено да се използва терминът „шампанско“ с допълнението semi-generic, което дава информация, че това вино е произведено в Съединените щати. "

 

цитат от Уикито, че ме мързи да търся повече.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, bulpa каза:

...енолог...

Като такава, моля за малка консултация.

При последното ни ходене до Италия (уффф, дано намеря време да довърша сводката), се запознахме с човек от Пулия. Правел "primitivo", над 20 алк.гр?. Какво ти е мнението за тази стойност и как се отразява на "пивкоста"?

Благодаря. 

Връзка към коментар

В Португалия и Испания има доста вина с 20% алкохол,.

В процеса на ферметнация се добавя бренди и затова се вдига толкова алкохола.

Това е защото се е търсел начин да не се разваля виното дълго време преди 100-200 години.

Иначе нормални бели сухи вина съм пил  с 14-14,5%, а червени с 15-16%.

Връзка към коментар
На 9.06.2019 г. в 18:07, Фичо каза:

Ркацителито и да е грузинско, тук си го имаше от доста отдавна - аз от дете помня, че нашите пиеха Ркацители.

По времето на Горбачов имаше политика България да гледа скапани сортове грозде за евтино вино за износ за СССР, с идеята, че това е една добра стъпка в  посока на отучването на руснаците от водката 

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
Преди 1 час, Светославов каза:

Като такава, моля за малка консултация.

Оооооо, мисля, че ме надценяваш много.... Това не ми е професия.

На снощното мероприятие се опитахме да се доближим до професията на енолога. Заедно с технолозите на вила Басареа и част от екипа на филма "Завръщане" се  опитахме всеки да направи собствен купаж от споменатите вина. Мерло и сира. Домакините се бяха подготвили с работни етикети, които сами да напдпишем. Сами си наливахме избраното съотношение и си ги бутилирахме. При положение, че аз съм по отварянето на бутилките, това да работя с уред, който е обратното на тирбушон, ми беше леко странно. След време ще опитаме, доколко сме се справили с тези опити, или ще разчитаме на усета, майсторството и уменията на енолозите-професионалисти 🙂

 

 

Относно въпроса ти за примитиво или зинфандел, не съм сигурна, че може да се получат такива високи алкохолни градуси без добавка на друг алкохол. А за "пивкостта" - кажи ти, ти си го опитал 🙂

 

Редактирано от bulpa
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Абе, не е баш тъй. Наименованието е защитено, но:

Защитено е само за който иска да търгува с Европейския съюз. В Южна Африка на пенливото вино му се вика шампанско, макар и от години да се опитват да го ребрандират на MCC (Méthode Cap Classique).  Коняците обаче си имат собствени утвърдени брандове. А местните сирена си карат съвсем през просото. Има си и камамбер, и бри. Ама вкусът не е съвсме същият

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 7 минути , домосед каза:

Защитено е само за който иска да търгува с Европейския съюз. В Южна Африка на пенливото вино му се вика шампанско, макар и от години да се опитват да го ребрандират на MCC (Méthode Cap Classique).  Коняците обаче си имат собствени утвърдени брандове. А местните сирена си карат съвсем през просото. Има си и камамбер, и бри. Ама вкусът не е съвсме същият

Това го казах, по повод на твърдението на Фичо, че шампанско се произвежда само в Шампан.

През 2010 ,  нали забраниха  и на Австралия да произвежда шампанско.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

От календара за 2019 - две дългоочаквани събития за тази година

 

15-17 ноември - Дефиле на младото вино в Стария град на Пловдив - цък

22-24 ноември - Ди Вино в Интер Експо София

 

За тях съм писала достатъчно в темата, така че - Добре дошли в Пловдив, ще се намерим пред щандовете с вино 🙂

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

В неделя бях на "Екстремен винен тур 4х4 в Южен Сакар" или как 4х4 е равно на 22!

 

4х4 е не защото се придвижваме с джипове, а защото се посещават 4 изби с дегустация на 4 вина 😀 Инициативата е на винарските изби в района, подкрепени от общината и е съпътстващо мероприятие към празник-събор "На хармана" в гр. Харманли. Проведе се за трета поредна година, дано и следващата да има.

И така, започвам с първата посетена изба - Братанови. Тъй като те винифицират и вината на Иво Върбанов, съответно стартирахме с 8 вина...

Отдясно наляво е последователността на опитваните вина.

Тамянката на Братанови - един позабравен сорт, който успешно възраждат. Второто вино - вионие на Иво Върбанов, третото - отново на Иво Върбанов - розе, четвъртото - сира 2017. И следващите на Братанови - сира без барик, сира резерва "Елица", трипъл бленд (мерло, каберне фран и рубин) 2013 и предпремиерно трипъл бленд 2015. Бъчвите, които ползват са от български, френски и унгарски дъб. Чашата в средата с пръстта и камъните е за да ни покажат местните почви.

 

IMG_20190908_120355-1.thumb.jpg.e6ad35182fa5c671e6c2a165b3bb6727.jpg

 

Следващата изба Басареа

Посрещнаха ни много мило, собственика и технолог на избата собственоръчно наля на всеки шира от мускат отонел, който са брали в сряда.

 

IMG_20190908_123818-1.jpg.3042551d943a9b0dac80965ffca40881.jpg

 

Вината за дегустация

IMG_20190908_124941-1.jpg.43459cb1fe0015ce4d9ce0985314ffdd.jpg

 

IMG_20190908_141600-1.jpg.3be8c2d2181325991f9c7b2437745c9e.jpg

 

Продължихме с мускат отонел 2018 (вече готов продукт вино), Image white - шардоне и вионие, сира 2017, малбек 2017, каберне совиньон лежал в черешови бъчви.

Дегустационната

IMG_20190908_125025-1.jpg.a25657ebc950a382813f5d1aaa04cbd9.jpg

 

Освен вината, на тура имахме възможност да опитаме и местни специалитети, представени от хората, които ги правят. От малка фабрика за тахани, опитахме - сусамов, фъстъчен, орехов, бадемов, лешников тахан и от тиквени семки. Освен това хапнахме едно мое много любимо ястие - катък. За тези, които не знаят - прави се от овче мляко, в края на лятото, когато овцете "прегарят", т.е. млякото е много маслено. Вари се дълго време на 100оС, после се охлажда и зрее на температура около 14оС (обикновено се пуска в някой кладенец) дълго време. Върви с грозде, печени червени чушки, домати, препечени филийки или директно от буркана 😉

 

IMG_20190908_143236-1.jpg.a2405c57739bf1e7d1ab1311d76662d8.jpg

 

Следващата изба - шато Коларово. Тук ни посрещнаха с три ремаркета грозде за ронкане

 

IMG_20190908_150435-1.jpg.780ab7a1c648079589f3ee1156daf7e0.jpg

 

 

Шегувам се, за нас беше приготвено това:

 

IMG_20190908_150813-1.jpg.ec824f4d639b221840eea6d680837d05.jpg

 

IMG_20190908_153037-1.jpg.6746c335446f4627ea60881544c3e134.jpg

 

Започнахме с бялото - купаж от русан, марсан и вионие, розе, Мегалит мерло, Мегалит пти вердо.

Местният специалитет - баница с тученица, правена от една баба в селото. Да е жива и здрава бабата, пак да ни направи 🙂

 

IMG_20190908_161802-1.jpg.ea37f91617b94d5a253b99ea1ea571a3.jpg

 

Последната изба - Малката звезда

IMG_20190908_164633-1.jpg.bd4a2496e8fb0515f5c882553e72aa2a.jpg

 

Нали е гроздобер, заварихме ги да правят проверка на една теория, каква - ще разберем след време 🙂

 

IMG_20190908_165005-1.jpg.505976226acf1226a0710d94af647742.jpg

 

Вината:

IMG_20190908_164553-1.thumb.jpg.c6a7018359bbb90784dc6d496efa96e6.jpg

 

Виното без етикет - трябваше да познаем сорта 😉

Другите вина - шардоне Енигма, сира Енигма, Essence марселан и мерло, Енигма Experience 2013

 

Голям рахат е на сянка под тополите...

IMG_20190908_171252-1.jpg.c1e5103935ac7ea6bbde6c0416170692.jpg

 

Много тежък тур, екстремен, но подходихме отговорно и съответно се представихме отлично 😉

Догодина - пак!

 

 

 

  • Харесвам 2
  • Браво 5
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Вече открихме винения сезон, ще представя снощната дегустация на вината на изба Златен Рожен.

 

IMG_20191024_201121.thumb.jpg.0c37889ead2ace17805a29fb50853b6a.jpg

 

От две години имат нов технолог Фредерико (италианец), който е агроном и геолог, това съответно, води до изцяло нов стил на вината.

Лозята на избата се намират в с. Капатово, преди две години са закупили още масиви в с. Левуново

 

Първото вино - White sands - бяло вино от широка мелнишка лоза. За първи път опитвам такова вино. Досега съм пила бял мавруд. Пресова се гроздето, бързо изтича сока за да не се оцвети и се слага да ферментира.

Второто вино - Rosaspina - розе от санджовезе. Изненадващо в масивите на Левуново са открили 25 годишно лозе от Санджовезе и затова първото вино, което е направил новия технолог е розе 🙂

А преди това в представянето, Фредерико каза какви изисквания са имали собствениците към него:

1. Не се купува грозде, работи се само с наличния материал.

2. Предимство имат българските сортове, които са лицето на избата. И затова първото вино,което е направил е било розе от Санджовезе (в това е иронията 😉 )

Гроздето, от което се прави това вино, е специално отглеждано за направа на розе. От него не може да се направи червено вино, защото няма фенолна зрялост (ама, какви сложни думички знам, а...)

Трето вино - Sansi - купаж от сан джовезе и сира, първите срички образуват името (първото отляво надясно). Това вино е хармонично, може да се комбинира с паста, пица, пикатни храни. Вино за welcome drink.

Четвъртото вино - Мелнишки сепаж - сепаж от мелнишки рубин и мелник 55. Говорила съм за сорта Рубин, който е българска кръстоска на Сира и Небиоло, направена в плевенския институт. А тук имаме Мелнишки рубин, който е кръстоска между широка мелнишка лоза и каберне совиньон, направен в санданския институт. Сорта Мелник 55, също е разработка на санданския институт, името идва от това, че е създаден 1955 год. И мелнишки рубин пих за първи път. (Много нови сортове и неща научих и опитах тази вечер)

Петото вино - SYCAGY Exlusive Lot - купаж от сира, каберне фран и санджовезе, пак първите срички образуват името. Лежало една година в нови френски бъчви.

Шестото вино - Exlusive Lot Мерло 100% - в тази серия за чисто сортови вина. Предлагат Мерло, каберне фран и сира. Отново 12 месеца в нови френски бъчви отлежаване. Особено при това вино е - когато се пресова червените сортове грозде се оставят да престоят с ципите за да се оцвети сока. В съдовете, в които преседява, най-отгоре е шапката от пулпата и ципите, надолу е сока, като има разлика в сока, който е на дъното и този, който е близо до шапката. За направата на това вино се използва сока, който е най-близо до шапката.

 

А самата дегустация се проведе в едно ново заведение, т.е. хотел в Стария град на Пловдив. Като едната стена от интериора е част от крепостната византийска стена на Филипопол, като в този си участък, тя се явява надстройка на Марк Аврелиевата римска крепостна стена.

 

И тук е времето да напомня за двете най-важни винени събития през ноември: Дефилето на младото вино в Пловдив и Ди Вино в София. Естествено и на двете ще присъствам 🙂

 

 

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 18 минути , bulpa каза:

🙂

А преди това в представянето, Фредерико каза какви изисквания са имали собствениците към него:

1. Не се купува грозде, работи се само с наличния материал.

2. Предимство имат българските сортове, които са лицето на избата. И затова първото вино,което е направил е било розе от Санджовезе (в това е иронията 😉 )

🙂

Браво, дано все повече се сетят какво трябва да правят.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.