bulpa Публикувано: 9 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 преди 2 часа, Alexander каза: винопроизводителите ни искат да произвеждат-гледат всякакви сортове от всякакви точки на света, вместо да се съсредоточат на локални сортове-което ще е плюс за всички. Не съм съгласна! Ще поясня защо - само вчера опитахме към пет Тамянки, отделно Врачански мискет филтриран и нефилтриран от пловдивския край, Врачански от Враца, Кайлъшки мискет от Великотърновския край, розета от Мавруд едносортови и в купажи, отделно при червените вина мавруда е с все по-осезаемо присъствие. Ако изобщо можем да твърдим, че имаме български сортове, а не примерно балкански. За фатяска алба - на нас ни казаха, че е румънски сорт, съответно им е близо до Силистра и затова са експериментирали с него. Рикацители е грузински сорт, но много отдавна се е отглеждал по нашите земи. На последната дегустация, на която присъствах - винарна Загрей, Hand made серията, ни представиха два вида рикацители. Единия стандартен ферментирал в инох, а другия ферментирал и лежал в акациеви бъчви. Розе от мавруд, червено вино от Памид. Но не може само български сортове, все пак пазарът определя търсенето 🙂 5 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 9 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 @Rainy точно такива мнения ми се ще да се споделят в темата 🙂 Какво и къде сме опитали... Много добра сводка, браво! 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 юни, 2019 Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 Български или балкански е едно, а друго е от другия край на света. Как пък в нито една топ европейска страна производител на вино не видях локален Малбек , какъвто има у нас, както и много други от другия край на света. Как не видях в нито една европейска страна Мавруд или Мискет или нещо наше, хората си гледат техните сортове. Хората си държат на традиции, не през 5-10 год да сменят сортове, които се диктуват от модите. За това и лозята на добрите изби по света често са на по 60-80 години, у нас дори на курсове за сомелиер не се говори за такива подробности, изобщо за мен ние сме супер далеч и в погрешна посока. Това, че имаме някакви добри вина, които са сигурно 5% от всичките не значи, че болшинството стават за нещо. Само у нас съм пил вина за по 10+лв, цена в магазин, които не стават за абсолютно нищо. Примерно Черга 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 юни, 2019 Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 Другия основен проблем е цената. Понеже няма добро масово производство, който прави нещо читаво надува яко цените. Повечето изби си внасят някакво грозде от някъде, може и да не е от България, нямаме защитени райони и пр или са единици избите, които имат собствени лозя или купуват само от зоната грозде. Мога да се обзаложа, че за едни и същи пари в магазин, в най-добрия случай у нас ще пие идентично като качество вино като в Италия, Португалия, Франция и Испания, за Ю. Америка няма да говоря. Често обаче за същите пари в Европа се пие по-добро вино дори. Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 9 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 Всъщност Малбека е с френски произход. Участва в състава на т.нар. бордо бленд- каберне совиньон, мерло, каберне фран, малбек, пти вердо и карменер. В началото на 20-ти век е бил един от най-разпространените сортове, докато през 1956 г. не измръзват над 75% от насажденията. В Аржентина е намерил втори дом, и там се предлага чист, докато в Европа по-често участва в купажи. Теророара определя как да се представи едно вино. И така стигнахме до защитените географски наименования като част от теророара, линк към тях - цък Както и друг път съм казвала, цени не коментирам. Не мога да си позволя да казвам колко трябва да струва труда по правенето на вино. Точно на такива мероприятия, може да се види прогреса на българското винопроизводство, защото много от винарните не са представени в големите търговски вериги. Техните вина могат да се купят директно от тях или специализирани магазини за вино. Отплеснах се в суха теория, отивам да си сипя един врачански мискет на Старо Оряхово 😉 6 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 юни, 2019 Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 То и Карменер е с подобна съдба и е от Европа, но това няма значение, всеки си набляга на определени сортове, на на всички, както е модерно у нас, то и кръчмите са ни така, имат от суши до пица.. Това е моето виждане, няма как да имаме от всичко, а и няма нужда. Ето такива гръмки заглавия ме дразнят! http://www.haskovo.net/news/141779/Екзотичните_Карменер_и_Мелбек_отглеждат_в_Любимец_ Връзка към коментар
Фил Публикувано: 9 юни, 2019 Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 Ркацителито и да е грузинско, тук си го имаше от доста отдавна - аз от дете помня, че нашите пиеха Ркацители. 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 9 юни, 2019 Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 преди 41 минути , Фичо каза: Ркацителито и да е грузинско, тук си го имаше от доста отдавна - аз от дете помня, че нашите пиеха Ркацители. Да не ви разправям, че и в Австралия има Ркацители, че и в Тел Авив е широко застъпено. И грозде си гледат, и вино си правят. И си викат, че сортът грозде си е израелски:))))Хич не им дреме, че сортът бил грузински.:))))) Аз съм на мнение, че си имаме превъзходни вина - и бели, и червени. Имаме едни приятели, имат винарска изба - Ямантиеви, Ивайловград. Еми, не са им евтини вината, но са хубави. Че то, хубаво и евтино са непонасящи се категории, за всичко. То и шампанско се прави по целия свят, а не само в областта. 3 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 9 юни, 2019 Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 преди 22 минути , AlexandraKo каза: То и шампанско се прави по целия свят, а не само в областта. Тц . Шампанско се прави в областта Champagne и Коняк се прави в района около Cognac, на другите места се правят пенливи вина и брендита. 9 Връзка към коментар
Polina Публикувано: 9 юни, 2019 Сподели Публикувано: 9 юни, 2019 Вчера опитахме наистина много добри вина. Аз като основно консуматор, а не чак като такъв разбирач го казвам, разбира се. Не е като да си нямам и любимци, разбира се. И наистина врачанския мискет зрял из тракийската низина беше с много по-силен и приятен аромат от този зрял из врачанския регион. Всъщност, аз исках друго да кажа, а именно, че насажденията с лозя в България започнаха да са актуални последните 15-20тина години. Нека не забравяме колко декари бяха изкоренени... Та "типичните" сортове, които ние помним, сега ще са типични за младежите и децата след няколко години... 6 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 24 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 24 юни, 2019 Тежко е да си енолог, хлъц След опитвате на n-съотношения, това е моето вино от изба Бесария - 80% мерло, лежала 14 месеца в бъчви и 20% сила, лежала 12 месеца. На премиерата на филма Завръщане ще го отворим 🙂 9 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 На 9.06.2019 г. в 19:56, Фичо каза: Тц . Шампанско се прави в областта Champagne и Коняк се прави в района около Cognac, на другите места се правят пенливи вина и брендита. Абе, не е баш тъй. Наименованието е защитено, но: " На територията на бившия СССР е възприето да се използват прилагателни към „шампанско“, като Советское шампанское, Украинское шампанское и др. В САЩ все още е разрешено да се използва терминът „шампанско“ с допълнението semi-generic, което дава информация, че това вино е произведено в Съединените щати. " цитат от Уикито, че ме мързи да търся повече. 1 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 преди 10 часа, bulpa каза: ...енолог... Като такава, моля за малка консултация. При последното ни ходене до Италия (уффф, дано намеря време да довърша сводката), се запознахме с човек от Пулия. Правел "primitivo", над 20 алк.гр?. Какво ти е мнението за тази стойност и как се отразява на "пивкоста"? Благодаря. Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 В Португалия и Испания има доста вина с 20% алкохол,. В процеса на ферметнация се добавя бренди и затова се вдига толкова алкохола. Това е защото се е търсел начин да не се разваля виното дълго време преди 100-200 години. Иначе нормални бели сухи вина съм пил с 14-14,5%, а червени с 15-16%. Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 За "кръщаването" ясно, но господинът твърдеше, че нищо такова не правел. Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 Аз лично не съм чувал за сухо вино или без добавен алкохол от 20%, още по-малко италиансо, където болшинството от вината са по-слаби. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 Високоалкохолните вина, могат да бъдат и естествено такива, без добавка на алкохол. 2 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 На 9.06.2019 г. в 18:07, Фичо каза: Ркацителито и да е грузинско, тук си го имаше от доста отдавна - аз от дете помня, че нашите пиеха Ркацители. По времето на Горбачов имаше политика България да гледа скапани сортове грозде за евтино вино за износ за СССР, с идеята, че това е една добра стъпка в посока на отучването на руснаците от водката 1 3 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 25 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 (редактирано) Преди 1 час, Светославов каза: Като такава, моля за малка консултация. Оооооо, мисля, че ме надценяваш много.... Това не ми е професия. На снощното мероприятие се опитахме да се доближим до професията на енолога. Заедно с технолозите на вила Басареа и част от екипа на филма "Завръщане" се опитахме всеки да направи собствен купаж от споменатите вина. Мерло и сира. Домакините се бяха подготвили с работни етикети, които сами да напдпишем. Сами си наливахме избраното съотношение и си ги бутилирахме. При положение, че аз съм по отварянето на бутилките, това да работя с уред, който е обратното на тирбушон, ми беше леко странно. След време ще опитаме, доколко сме се справили с тези опити, или ще разчитаме на усета, майсторството и уменията на енолозите-професионалисти 🙂 Относно въпроса ти за примитиво или зинфандел, не съм сигурна, че може да се получат такива високи алкохолни градуси без добавка на друг алкохол. А за "пивкостта" - кажи ти, ти си го опитал 🙂 Редактирано 25 юни, 2019 от bulpa 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 преди 2 часа, AlexandraKo каза: Абе, не е баш тъй. Наименованието е защитено, но: Защитено е само за който иска да търгува с Европейския съюз. В Южна Африка на пенливото вино му се вика шампанско, макар и от години да се опитват да го ребрандират на MCC (Méthode Cap Classique). Коняците обаче си имат собствени утвърдени брандове. А местните сирена си карат съвсем през просото. Има си и камамбер, и бри. Ама вкусът не е съвсме същият 4 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 преди 7 минути , домосед каза: Защитено е само за който иска да търгува с Европейския съюз. В Южна Африка на пенливото вино му се вика шампанско, макар и от години да се опитват да го ребрандират на MCC (Méthode Cap Classique). Коняците обаче си имат собствени утвърдени брандове. А местните сирена си карат съвсем през просото. Има си и камамбер, и бри. Ама вкусът не е съвсме същият Това го казах, по повод на твърдението на Фичо, че шампанско се произвежда само в Шампан. През 2010 , нали забраниха и на Австралия да произвежда шампанско. Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 10 юли, 2019 Автор Сподели Публикувано: 10 юли, 2019 От календара за 2019 - две дългоочаквани събития за тази година 15-17 ноември - Дефиле на младото вино в Стария град на Пловдив - цък 22-24 ноември - Ди Вино в Интер Експо София За тях съм писала достатъчно в темата, така че - Добре дошли в Пловдив, ще се намерим пред щандовете с вино 🙂 4 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 9 септември, 2019 Автор Сподели Публикувано: 9 септември, 2019 В неделя бях на "Екстремен винен тур 4х4 в Южен Сакар" или как 4х4 е равно на 22! 4х4 е не защото се придвижваме с джипове, а защото се посещават 4 изби с дегустация на 4 вина 😀 Инициативата е на винарските изби в района, подкрепени от общината и е съпътстващо мероприятие към празник-събор "На хармана" в гр. Харманли. Проведе се за трета поредна година, дано и следващата да има. И така, започвам с първата посетена изба - Братанови. Тъй като те винифицират и вината на Иво Върбанов, съответно стартирахме с 8 вина... Отдясно наляво е последователността на опитваните вина. Тамянката на Братанови - един позабравен сорт, който успешно възраждат. Второто вино - вионие на Иво Върбанов, третото - отново на Иво Върбанов - розе, четвъртото - сира 2017. И следващите на Братанови - сира без барик, сира резерва "Елица", трипъл бленд (мерло, каберне фран и рубин) 2013 и предпремиерно трипъл бленд 2015. Бъчвите, които ползват са от български, френски и унгарски дъб. Чашата в средата с пръстта и камъните е за да ни покажат местните почви. Следващата изба Басареа Посрещнаха ни много мило, собственика и технолог на избата собственоръчно наля на всеки шира от мускат отонел, който са брали в сряда. Вината за дегустация Продължихме с мускат отонел 2018 (вече готов продукт вино), Image white - шардоне и вионие, сира 2017, малбек 2017, каберне совиньон лежал в черешови бъчви. Дегустационната Освен вината, на тура имахме възможност да опитаме и местни специалитети, представени от хората, които ги правят. От малка фабрика за тахани, опитахме - сусамов, фъстъчен, орехов, бадемов, лешников тахан и от тиквени семки. Освен това хапнахме едно мое много любимо ястие - катък. За тези, които не знаят - прави се от овче мляко, в края на лятото, когато овцете "прегарят", т.е. млякото е много маслено. Вари се дълго време на 100оС, после се охлажда и зрее на температура около 14оС (обикновено се пуска в някой кладенец) дълго време. Върви с грозде, печени червени чушки, домати, препечени филийки или директно от буркана 😉 Следващата изба - шато Коларово. Тук ни посрещнаха с три ремаркета грозде за ронкане Шегувам се, за нас беше приготвено това: Започнахме с бялото - купаж от русан, марсан и вионие, розе, Мегалит мерло, Мегалит пти вердо. Местният специалитет - баница с тученица, правена от една баба в селото. Да е жива и здрава бабата, пак да ни направи 🙂 Последната изба - Малката звезда Нали е гроздобер, заварихме ги да правят проверка на една теория, каква - ще разберем след време 🙂 Вината: Виното без етикет - трябваше да познаем сорта 😉 Другите вина - шардоне Енигма, сира Енигма, Essence марселан и мерло, Енигма Experience 2013 Голям рахат е на сянка под тополите... Много тежък тур, екстремен, но подходихме отговорно и съответно се представихме отлично 😉 Догодина - пак! 2 5 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 25 октомври, 2019 Автор Сподели Публикувано: 25 октомври, 2019 Вече открихме винения сезон, ще представя снощната дегустация на вината на изба Златен Рожен. От две години имат нов технолог Фредерико (италианец), който е агроном и геолог, това съответно, води до изцяло нов стил на вината. Лозята на избата се намират в с. Капатово, преди две години са закупили още масиви в с. Левуново Първото вино - White sands - бяло вино от широка мелнишка лоза. За първи път опитвам такова вино. Досега съм пила бял мавруд. Пресова се гроздето, бързо изтича сока за да не се оцвети и се слага да ферментира. Второто вино - Rosaspina - розе от санджовезе. Изненадващо в масивите на Левуново са открили 25 годишно лозе от Санджовезе и затова първото вино, което е направил новия технолог е розе 🙂 А преди това в представянето, Фредерико каза какви изисквания са имали собствениците към него: 1. Не се купува грозде, работи се само с наличния материал. 2. Предимство имат българските сортове, които са лицето на избата. И затова първото вино,което е направил е било розе от Санджовезе (в това е иронията 😉 ) Гроздето, от което се прави това вино, е специално отглеждано за направа на розе. От него не може да се направи червено вино, защото няма фенолна зрялост (ама, какви сложни думички знам, а...) Трето вино - Sansi - купаж от сан джовезе и сира, първите срички образуват името (първото отляво надясно). Това вино е хармонично, може да се комбинира с паста, пица, пикатни храни. Вино за welcome drink. Четвъртото вино - Мелнишки сепаж - сепаж от мелнишки рубин и мелник 55. Говорила съм за сорта Рубин, който е българска кръстоска на Сира и Небиоло, направена в плевенския институт. А тук имаме Мелнишки рубин, който е кръстоска между широка мелнишка лоза и каберне совиньон, направен в санданския институт. Сорта Мелник 55, също е разработка на санданския институт, името идва от това, че е създаден 1955 год. И мелнишки рубин пих за първи път. (Много нови сортове и неща научих и опитах тази вечер) Петото вино - SYCAGY Exlusive Lot - купаж от сира, каберне фран и санджовезе, пак първите срички образуват името. Лежало една година в нови френски бъчви. Шестото вино - Exlusive Lot Мерло 100% - в тази серия за чисто сортови вина. Предлагат Мерло, каберне фран и сира. Отново 12 месеца в нови френски бъчви отлежаване. Особено при това вино е - когато се пресова червените сортове грозде се оставят да престоят с ципите за да се оцвети сока. В съдовете, в които преседява, най-отгоре е шапката от пулпата и ципите, надолу е сока, като има разлика в сока, който е на дъното и този, който е близо до шапката. За направата на това вино се използва сока, който е най-близо до шапката. А самата дегустация се проведе в едно ново заведение, т.е. хотел в Стария град на Пловдив. Като едната стена от интериора е част от крепостната византийска стена на Филипопол, като в този си участък, тя се явява надстройка на Марк Аврелиевата римска крепостна стена. И тук е времето да напомня за двете най-важни винени събития през ноември: Дефилето на младото вино в Пловдив и Ди Вино в София. Естествено и на двете ще присъствам 🙂 5 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 25 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2019 преди 18 минути , bulpa каза: 🙂 А преди това в представянето, Фредерико каза какви изисквания са имали собствениците към него: 1. Не се купува грозде, работи се само с наличния материал. 2. Предимство имат българските сортове, които са лицето на избата. И затова първото вино,което е направил е било розе от Санджовезе (в това е иронията 😉 ) 🙂 Браво, дано все повече се сетят какво трябва да правят. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега