Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

bulpa, като човек, силно впечатлен от дегустациите, за които споделяш тук, би ли препоръчала изба/и на макс 100-150 км от Варна за винен релакс уикенд ? (е, без крайната фаза) 🙂

Връзка към коментар
преди 23 минути , Светославов каза:

би ли препоръчала изба/и на макс 100-150 км от Варна за винен релакс уикенд ? (е, без крайната фаза) 

За съжаление, в този район не съм била на винени преживявания. Може някой друг може да се включи 🙂

Връзка към коментар

Преди седмица останах втрещен след като разбрах, че масово в някои български винарски къщи са започнали да правят вино на прах. Не е тайна, че хубавото българско вино се предлага само за износ, а тук каквото остане. И по-лошото е, че това явно ще се случва все по-често и по-често. 

Връзка към коментар
преди 49 минути , Guinness каза:

че масово в някои български винарски къщи са започнали да правят вино на прах.

Може ли да поясниш, какво означава вино на прах?

Връзка към коментар

Включвам се не да поясня, а да споделя по този повод. Тъстът, лека му пръст е бил на не много крехка възраст като са минавали германците през тяхното село по време на ВСВ, отсядали са за кратко и по къщите. Та понеже е от винарски край, много го е впечатлило, че са си правели вино, като разтваряли "сухо вино" във вода. 

 

  • Замислям се 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Пробвах вино розе Srebarna от изба Кайнарджа. Не е известно и разпространено, но има претенции за нещо повече от посредствено вино, цената му също не е ниска, около 18-20лв в магазин.

Отдавна не бях се чувствал толкова разочарован, да не казвам по-силни думи.

Връзка към коментар
На 9.06.2019 г. в 18:30, Alexander каза:

То и Карменер е с подобна съдба и е от Европа, но това няма значение, всеки си набляга на определени сортове, на на всички, както е модерно  у нас, то и кръчмите са ни така, имат от суши до пица..

 

Това е моето виждане, няма как да имаме от всичко, а и няма нужда.

Ето такива гръмки заглавия ме дразнят!

 

http://www.haskovo.net/news/141779/Екзотичните_Карменер_и_Мелбек_отглеждат_в_Любимец_

Нямаш си на идея какъв Карменер стана тази година.Гроздето е от масив в сливенско.Собственикът е посял доста декари със скъпи сортове,като идеята му е била да направи и изба.Основният му бизнес обаче се сринал и сега продава грозде.Купуваме ограничени количества Карменер и Марселан от него.Каберне фран вземаме от Хърсово до Мелник.Резултатът е познат на доста магеланци.

Не споделям мнението ти,че трябва да се гледат само балкански сортове.Който иска,може да си пие тамянка и липачка.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Пробвах доста вина в Грузия, страна славеща се сериозно с виното си.

Стига да се каже, че дори при влизане в страната, проверяващият полицай подарява една малка бутилка вино на всеки чужденец.

В средно голям хранителен магазин от размера на Лидъл имаше 6-7 маси с по 5-6 вина всяка  за дегустация, наистина впечатляващо.

 

Пробвах поне 20-25 вида общо, почти всички се различават  много  от тези  с които съм свикнал от южна Европа и дори южна Америка. 

 

За цените си са добре, не съм пил по-скъпи от 30 лв магазинска цена за ориентир, нарочно съм проверявал колко струват и тези пити в кръчмите, за да имам идея от какъв ценови клас са.

Едно е да се пие за 10 лв и друго за 50 или 100лв магазинска цена.

За това и винаги съм призовавал да се споменават и цените-реалните-магазински, защото едно вино от 15лв може да е доста добро, но ако същото струва 50 или повече вече няма да е добро, а поносимо.

 

Поне аз не пих там нещо наистина силно впечатляващо, каквото си мислех, че ще пия, сигурно имат и такива де.

 

 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Екстремен винен тур 4х4, издание за Трифон Зарезан.

 

Както се полага, месец февруари е месец за зарязване на лозите. Аз, лично, съм по отварянето на бутилките, но и в това мероприятие взехме участие.

Избите са същите от есенното издание. Вината са различни.

Винарна Братанови - започваме с шардоне Белослава, резерва 2017

 

IMG_20200201_105510-1.jpg.c16303d6ec58ec781608550373004a92.jpg

 

А тук отлежава бъдещото шардоне Белослава

IMG_20200201_103645-1.jpg.86d30ccbacc73b2b12e77ea01eb21ba3.jpg

 

Следващите вина - "Южен Сакар" - мерло х сира 2015, 3 Blend - каберне фран, мерло и рубин 2015.

IMG_20200201_115019-1.jpg.b3a0bef1ac8c6e5cdc4be90950aba40d.jpg

 

Последното вино - Мерло резерва 2015 - купаж от отлежало  в 11 бъчви - унгарски, български и френски. И бутилково стареене, което не запомних колко месеца е. Снимка нямам, защото бях заета с виното.

И изненадата, този път беше десертно вино Тамянка, направена от стафидирало грозде. Може би ще се казва "Марта", но още не е ясно.

 

Следващата изба - Басареа

IMG_20200201_141707-1.thumb.jpg.7b0257803727f147ecb532fe4e7f3140.jpg

 

Вината, които опитахме - Тамянка 2019, Image White 2017 - шардоне 60%, вионие 30%, тамянка 10%; Сира 2017; Малбек резерва 2017

Изненадата - новия Сараток, след седмица ще е на пазара. Съдържанието му - каберне фран 20%, мерло 40%, каберне совиньон 40%

 

IMG_20200201_122810-1.jpg

 

Тук приключихме с дегустация на тахани - сусамов, орехов, лешников, фъстъчен, от тиквени семки и от още нещо, но забравих.

 

Както се полага, поп освети лозето и после ние зарязахме.

IMG_20200201_150640-1.jpg

 

Надявам се, че след нас някой ще оправи щетите, които сме нанесли 😉

 

Третата изба - шато Коларово

 

IMG_20200201_155423-1.jpg

 

Опитаните вина - всички от серията Мегалит - мавруд 2013, сира 2013, каберне фран 2013 и мерло 2013

IMG_20200201_164846-1.jpg

 

Тук изненадите бяха няколко - достевските баби бяха омесили и разточили баници и тиквеник, изпяха народни песни от сакарския край и накря тропнахме хорце, т.е. няколко хорца.

 

Последната изба за деня - Малката звезда

Енигма Траминер 2017, Енигма Каберне совиньон 2015, Енигма Сира 2016 и последното вино - Енигма Experience 2013

 

IMG_20200201_171709-1.jpg

 

Навсякъде хапките и мезетата бяха от местни производители. Невероятни месни и млечни специалитети опитахме.

  • Харесвам 10
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Чудна темичка. Нищо не разбирам от вино, но искам да се науча. Пия редовно бяло вино 🙂 

Честит празник на всички, бъдете щастливи, обичайте се и пътувайте 🙂  Довечера сме на това 🙂 

 

 

DSC_1011.jpg

DSC_1012.jpg

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

И аз  след малко ще подреждам масата:

Палчинки с пилешко и с гъби, пърленки, млечна салата и гуакамоле, с бяло вино на Меди Вали, Шардоне.

За десерт - “бяла Неделя”.

 

E208528B-F2FB-40DF-822C-004458188BE0.thumb.jpeg.813b8780dce6defe4ee80b4d8ab686ec.jpeg


Наздраве и честит празник - който, каквото празнува!

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Ех, откога не съм списвала тази тема 🤔

 

След като толкова много събития се отложиха тази година, включително и винени, някои от тях се появяват с нови дати. На 27 и 28 яни 2020 в Стария град на Пловдив, за шести пореден път ще се проведе "Вино и гурме"

Част от участниците са: шато Копса, Винарна Тохун, винарна Сопот, Братанови, шато Коларово, Заара естейт и др.

Относно гурмето - май още не са известни участниците, или ми е по-важно виното 😉

 

Линк към фейсбук страницата на събитието - https://www.facebook.com/events/632046984190968/?active_tab=discussion

 

Начало на събитията и за двата дена от 13 ч.

 

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

може ли да ни препоръчате на връщане от морето по магистралата къде бихме могли да спрем, да обядваме и да си купим хубаво вино? Загледах Братя Минкови, но ще съм благодарна и на други предложения. 

 

Благодаря предварително 🙂 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Eva eva каза:

Здравейте,

може ли да ни препоръчате на връщане от морето по магистралата къде бихме могли да спрем, да обядваме и да си купим хубаво вино? Загледах Братя Минкови, но ще съм благодарна и на други предложения. 

 

Благодаря предварително 🙂 

Мидалидаре , с. Могилово, да си купите Малбек.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Насъбраха се разни дегустации, да взема да споделя малко впечатления.

 

Първата дегустация на натурални вина by Elizabet - в Капана. Много ми харесва, когато технолога говори за вината, които е направил. С такава страст разказват, тези които това и им е призвание. За това как са гледали и брали гроздето, за това как е ферментирало, какви трудности са срещнали, и какво удоволствие им носи положителната оценка. Първите две вина са експериментални - ферментирали в дамаджани - спонтанна ферментация, без добавени дрожди. Всички бутилки са собственоръчно надписани от Ели (Елизабет Портева)

 

1. СамоДива Розе Рубин 2019 – Дамаджана ферментед, само 69 бутилки

 

IMG_20200702_220851.jpg.d25660372d1aa794d4580c8cdb6f94da.jpg

 

 


2. СамоДива Врачански Мискет 2019 – Дамаджана ферментед, само 69 бутилки

 

IMG_20200702_204848.jpg.58490b4ed144162a598ea66462395299.jpg

 

Виното е в ръцете на уайнмейкъра (каква хубава българска дума, но не се сещам за по-подходяща)


3. Ritual wild Rubin 2017 – вино, сътворено по стар български обичай, под звуците на гайди и тъпан, ронкано на ръце, мачкано с крака, само 1 бъчва – 255 бутилки

 

IMG_20200702_211924.jpg.84645142d978da712a1fa09753b1a33b.jpg

 

Капана носи една невероятна атмосфера 🤩


4. Лечебно вино 2019 – най-силният имуностимулатор бъзака, ферментирал с Мерло и Каберне Совиньон, безсулфитно вино, само 25 бутилки

 

 

  • Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към коментар

Първа дегустация на най-новия винодеен клуб в Пловдив. Ама много хубава дума е "винодеен" 🙂

Темата - Летни вина.

 

IMG_20200722_213927-1.thumb.jpg.9affca978292b3f291bbd1aaa7ff2c27.jpg

 

Започнахме с пет-нат Фънки мавруд на проекта Георгиев/Милков - може да съм го показвала това вино, актуалната реколта е 2019. Пет-нат от френски означава естествено пенливо вино, произвежда се по древен метод, като виното се затваря преди да е завършила амкохолната ферментацията, без да се добавя дрожди или захар. Съответно е по-слабо алкохолно, по-слабо газирано, нефилтрирано, понякога мътно, затваря се с капачка за бира. Всички тези фактори водят до едно непредвидимо вино, и винарите избягват да експериментират с него. Освен този пет-нат, има още един производител от нашите винари на Царев брод (още не съм го опитвала)

 

Второто вино - розе от широка мелнишка.

Третото вино - лично представено от уайнмейкъра Екатерина Гаргова - Винени мостове - димят

Гергана на Царев брод - сорт Гергана е кръстоска на пловдивското ВСИ, между сортовете димят и мускат отонел. Интересното при него е, че ферментира с дрожди за червено вино.

Изба Върбовка с кайлъшки мискет - наскоро разбрах, че има такъв сорт, та ми беше любопитен. Кайлъшки мискет е кръстоска от Хамбургски мискет и Вилар блан, създаден през 1976 г. в плевенския институт.

Левент - траминер по врачански мискет. Едно от любимите ми вина, затова няма да се разпростирам в суперлативи :))))

 

 

Тази година май всякакви планове се объркаха, но се родиха нови възможности. Вината за тази презентация са били подготвени за винено изложение, на което да бъдат представени български вина, български сортове през март месец в Германия, което се е отложило и по този повод стигнаха до нас - винените ценители.

 

И като за първа сбирка имаше викторина или куиз с награди, и по традиция нашата маса спечели бутилка вино 🤩

 

IMG_20200722_221032-1.jpg

  • Харесвам 2
  • Браво 4
Връзка към коментар

Гергана я следя от първото представяне на изба "Царев брод" на "Де вино" - реколта 2016 беше УАУ, следващите години - хммм...

"Левент" - винаги са класни!

Вина на избите "Върбовка" и "Винени мостове" къде могат да се закупят?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Миланка каза:

Вина на избите "Върбовка" и "Винени мостове" къде могат да се закупят?

За София - не знам. Предполагам в специализираните винени магазини. Не са масови вина. 

Герганата два пъти я опитвам и не ме впечатли като аромат и вкус, но от групата ни има хора, които се впечатлиха. Като всяко вино има хора, които го припознават като свое и такива, на които не прави впечатление.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Неочаквано за мен, мястото на лятната ваканция се оказа насред място с лозя и вино с географски произход (Minervois AOC). Всъщност, не знам защо пиша "неочаквано", Франция е все пак, та вино би трябвало да се очаква (почти) навсякъде 😂😂😂.

 

Та започнахме с местните розета (те са ми лятната слабост 😉). Това на снимката е смес от Сира и Гренаш. Леко, приятно и освежаващо.

20200802_192308.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар

Продължавам да си "пропивам" път сред розетата от югозападна Франция. Онзи ден в един ресторант опитах едно чудно розе, ароматно, плодово и леко, точно като за моя вкус. Гренаш от района на Русийон, между Пиренеите и Средиземно море, много светло, почти безцветно. Rosé Gris blanc (Сиво бяло), създадено от Gérard Bertrand.

На снимката, чинията с основното се вижда по-добре, защото забравих да снимам чашата с вино 😂

https://www.gerard-bertrand.com/products/gris-blanc-vin-rose-2019?sea&gclid=EAIaIQobChMI05GOnMeL6wIVCZzVCh3MDgrREAAYASAAEgJYbvD_BwE

 

 

20200806_130610-01.jpeg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар

И аз да похваля едно розЕ,дето тооолкова ми се услажда,особено ,след горещия плажен ден,преди вечеря.

Cava Castellblanc.

Ледено студена,леко газирана и леееекинко сладка,точно,както ми харесва.

1689888321_IMG_20200810_1855072.jpg.0edd6acca3a6b50e987b9e566f2d79df.jpg

 

Сър Антъни пък,харесва повече ,белия вариант на тази Cava.

1659113897_IMG_20200810_1912102.jpg.173298f85bc897d2a63afcc522d1e756.jpg

 

1821650269_IMG_20200810_1853162.thumb.jpg.cb943296c017a443754da3ae93e2c1dd.jpg

 

Та,наздраве,с Cava, бяла и розЕ!

  • Харесвам 11
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Май е повече  за “Искам да се похваля”,но вече заложих два сорта червено.За първи път Марселан,вече е готово за източване  и в четвъртък живот и здраве ще пресоваме люспите.

Днес-вече традиционно Карменер.Заложи го комшията,че аз съм в странство,но от четвърък си го поемам.

За кайлъшкия мискет,който споменава @bulpa по-горе,според мен е добър за ракия.Става доста ароматна,но не чак толкова наситена като мускатовата.

Иначе тук в района на Вюрцбург се отглеждат и пият бели Бакхус и Силванер.Утре ще тестваме едно розе,което също е местно,но му забравих името.

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар

Остава месец до следващото винено събитие в Стария град на Пловдив - Фестивал "Дефиле на младото вино" 13, 14, 15 ноември.

Заповядайте! Ще се видим покрай хубавото вино 🙂

Линк към събитието - цък 

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Да разкажа за последната дегустация, на която бях - Барикови шардонета. 

На кое казваме "бариково шардоне" - на тези, които са ферментирали и отлежавали в бъчви. Шардонето е от малкото бели сортове, на които им отива да отлежават в бъчви. 

 

Първото вино - Augeo, реколта 2016, винифицирано в изба Тохун, Поморие. Винен проект Аугео фемили естейт има лозя до с. Враня, Мелнишко, и са ориентирани към местни сортове. Не разбрах от къде е гроздето и защо е винифицирано на другия край на България, но както и да е. Лежало е в американски бъчви.

 

IMG_20201020_193818.jpg.660c572119a46c1c8318b7a523626252.jpg

 

Второ вино - Better Half, реколта 2017. Better Half гаражни вина - бутикова изба, собственик Николай Далаков. Прави интересни вина, в малки серии, използва глинени съдове - квеври, глинено яйце, бъчви. Запечатва бутилките с восък. "Гаражни вина" е доста подвеждащо, избата е страхотна, не помня дали съм разказвала за нея. Та за виното - лозето е на около 590 м. н.в., клон 548 и клон 114, до с. Змеево, спонтанна ферментация в яйцевидни глинени съдове. Отлежавало е отчасти в бъчви 7 месеца, а другата част в глинени съдове.

 

IMG_20201020_194856.jpg.55b2847843f1321b1cbc8dc583b3eecd.jpg

 

Третото вино - Виа Аристотелис - реколта 2017, винарна Орбелия, Долината на Струма. Без малолактична ферментация, отлежавало е 10 месеца върху финните утайки, след което отлежава във френски барици 70% ново зареждане. (ама какви сложни думички съм научила :)))))

Снимка нямам

 

Четвъртото вино - ммммм, личен фаворит

Инканто, реколта 2017, на Меди Вали, долината на Струма, енолог Стойчо Стоев, в записките ми има само това име и че е лежало във френски бъчви. Толкова много да ми хареса, че не съм писала 😉 Много балансирано вино, ароматно, вкусно, само него можеш да пиеш, не му  трябва храна, само добра компания е достатъчна.

IMG_20201020_201937.jpg.63325f07e2255e3415ea811e611cc28d.jpg

 

И петото вино - и от него нямам снимка, че нямаше етикет, беше му примиера на нашата сбирка

Шардоне Белослава 2018, на Братанови, Сакар - Братанови, отдавна работят с дрожди, които са произведени от техните лозя. Тук отново има спонтанна ферментация, отлежавало 50% в нови бъчви и 50% в трето зареждане, записала съм, че има 10 бъчви от по 400л.

 

 

Винените туристически организатори, производители и всички, свързани с тази напитка се обединиха, в името на една кауза - да направят международен ден на Мавруда. Всички сме чували за международен ден на шардонето, на кабернето, на... Но на български сорт, все още не е нарочен този ден, т.е. вече е нарочен - 26 октомври (Димитровден). От 2021 г. е нарочена за официално приемане на тази дата, която ще е свързана с множество събития, но не пречи още на този Димитровден, имениците да почерпят или тях да ги почерпят с мавруд 🙂 

 

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.