Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Да взема, да спретна един кратък репортаж за втория ден на дефилето

 

От обяд 

PSX_20201114_194403.jpg.ecfa22eca6e67989d25d683f57062878.jpg

 

До вечерта 

PSX_20201114_194030.jpg.466c77572b5cabc7cec5efa427d2a06c.jpg

 

Не успяхме да обиколим всички къщи и изби, затова утре ще продължим 🙂

Интересното от днес:

Шато Копса изкараха 17 млади вина, 7 от които совиньон блан. Четири от тези седем совиньона са от един и същи масив до с. Левски, но са брани с различни зрялост, през 3-4 дни. Представиха едно Шардоне барел ферментед в българска бъчва, която изобщо не допуснахме, че може да е българска. Имаше елегантността на френска бъчва. 

Следващата изненада - аграрен университет Пловдив, с лаборатория им в Брестник. За целите на обучението са насадили различни видове лози и съответно се упражняват в правенето на вино. Опитахме - сив мавруд, варненска гъмза, мавруд по рецепта на Чорбаджака (някой път ще разкажа за него) - Станимашка малага, десертно вино тамянка и др. 

Братя Минкови ме изненадаха приятно с Шардоне, лежало във френски бъчви, специално направени за шардоне. 

Младия Сандански мискет на Златен Рожен също заслужава да се спомене. 

 

 

 

  • Харесвам 7
  • Благодаря 3
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Учудващо за мен-понеже обикновено не е така, попаднах на доста добро испанско вино, на повече от приемлива цена у нас-Museum 2014. Пил съм го доста и е едно от най-добрите испански червени вина за цената си, която в Испания е около 12-13 евро.

Отлежавало е 2 години в бъчви, от зоната Cigales е, много пивко и много балансирано, едновременно  е силно 14,5%.

 

Има го в каса вино за 33лв и е мейк98 за 27лв+доставка, струва си, ако се купуват и други неща.

 

181863469__2020-12-06_183424.png.dbfb0640611001843ef81cb711ba5207.png

 

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

Учудващо за мен-понеже обикновено не е така, попаднах на доста добро испанско вино, на повече от приемлива цена у нас-Museum 2014. Пил съм го доста и е едно от най-добрите испански червени вина за цената си, която в Испания е около 12-13 евро.

Отлежавало е 2 години в бъчви, от зоната Cigales е, много пивко и много балансирано, едновременно  е силно 14,5%.

 

Има го в каса вино за 33лв и е мейк98 за 27лв+доставка, струва си, ако се купуват и други неща.

 

181863469__2020-12-06_183424.png.dbfb0640611001843ef81cb711ba5207.png

 

Да, ние също го харесваме, има го , в един магазин, дето си пазарувам , 32 лева бутилката.

Само че, си мисля, дали тия вина, над 13% , дали нямат и спирт, като добавка?Ти как мислиш?Ти си по- добър в тези неща:)))

  • Шок 1
Публикувано:

Повечето испански и португалски вина, които са резерви и гран резерви, отлежавали по 2-3 години в бъчви редовно са 14-14,5 дори 15%, това са вина от изби с 100-200 години история с лозя на по 60-80 години.  Нямат спирт със сигурност, това не е Порто, макар и те да нямат точно спирт.

Дори сухите бели от Канарите са с 13-14%, за разлика от 11-12 нормално за бели.

Аз не знам червено видно дори среден клас под 13-13,5 говоря за испански и португалски, виж при италианските е по-друго положението и там много малко вина имат по-сериозни градуси.

 

  • Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

На магеланския куиз @cck спомена за куизи с парфюми, та се сетих - във винения бранш му казват "сляпа дегустация". Последната сляпа дегустация, на която бях преди да ни затворят, беше с тема BOB - всеки да донесе бутилка вино, два отбора - единия сме ние клиентите и другия отбор са организаторите на винените сбирки. Като имаше отговорник по бутилките - да ги отвори, да подреди последователността и да следи никой да не види коя е бутилката. Доста забавно се получи 😀 Понеже беше малко стихийно и всеки донесе някаква бутилка, та се питахме в началото ако имаме две еднакви бутилки дали ще ги познаем, в хода на дегустацията имаше въпроси от типа на "Някой познава ли си виното?" и т.н. 

Повечето от вината бяха прекрасни, но имаше вина с дефекти. Та сляпата дегустация се превърна малко в брет-дегустация. Бретаномицетите са дрожди, които дават едни аромати на животинска козина, мръсни чорапи, кисело зеле, обор... Във Франция борбата с брет-тона е епична, и французите са решили проблема като са го превърнали в ефект. 

А най-интересната ситуация беше с моето вино - не го бях пила преди, но съм фен на избата, затова го избрах. Опитваме, опитваме се да познаем сорта, дали е купаж, откъде може да е и такива въпроси. Когато го показаха, се оказа, че еноложката, която го е правила е от отбора на организаторите. Много мило се получи 🤩

PSX_20201215_150540.jpg.3bc2dc244d9534609abcb4e999484d0e.jpg

 

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
На 23.10.2020 г. в 14:48, bulpa каза:

Винените туристически организатори, производители и всички, свързани с тази напитка се обединиха, в името на една кауза - да направят международен ден на Мавруда. Всички сме чували за международен ден на шардонето, на кабернето, на... Но на български сорт, все още не е нарочен този ден, т.е. вече е нарочен - 26 октомври (Димитровден). От 2021 г. е нарочена за официално приемане на тази дата, която ще е свързана с множество събития, но не пречи още на този Димитровден, имениците да почерпят или тях да ги почерпят с мавруд 🙂 

Супер! 
И като стана дума за мавруд - има ли някакви досотверни данни колко лозя с мавруд има в България, защото имам някакво (може би неоснователно) подозрение, че в магазините се продава много повече вино мавруд, отколкото би могло да се направи при наличните лозя?

 

  • Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, bulpa каза:

Във Франция борбата с брет-тона е епична, и французите са решили проблема като са го превърнали в ефект. 

Те май и с новото Божоле така са направили :grin:, аз лично, от позицията на обикновен потребител-лаик, без претенции за каквито и да са познания в енологията, съм склонен да се съглася с мнението, че "Новото Божоле" е един много успешен маркетингов трик на франсетата, които са успели да налжат по света с реклама и легенди едно като цяло по-скоро посредствено вино.  @bulpa, ти като специалист какво мислиш по въпроса?
 

Цитат

Последната сляпа дегустация, на която бях преди да ни затворят, 

Интересно ми е какъв беше резултатът и колко успешно бяха разпознати вината от двата отбора?  А и по принцип ми  е интересно на подобни слепи дегустации до какав степен се познават вината обикновено?
 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 48 минути , Фил каза:

има ли някакви досотверни данни колко лозя с мавруд има в България, защото имам някакво (може би неоснователно) подозрение, че в магазините се продава много повече вино мавруд, отколкото би могло да се направи при наличните лозя?

Не знам, предполагам, че някъде в някоя агенция има. Нали кандидатствахме за някакви квоти за лозови насаждения, преди време. 

По сбирките, по които ходя, представят висок клас вина, т.е. от определена бъчва, от лозето с най-подходящия теророар, малки серии до 1500-2000 бутилки. Не знам дали съответства добива към производството за масовия клас вина. Отделно, че мавруда има няколко клона, някои са селектирани за висок добив. Все повече винари се обръщат към тенденцията да се правят вина от български сортове, което води до това, че на пазара да има вино за всеки вкус.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, Фил каза:

"Новото Божоле" е един много успешен маркетингов трик на франсетата, които са успели да налжат по света с реклама и легенди едно като цяло по-скоро посредствено вино. 

Всъщност им се възхищавам, много успешна рекламна кампания. Дали продуктът е посредствен е без значение, той е желан, търсен и купуван.

Според мен, добър отговор на Божолето е Дефилето на младото вино, за което съм писала и съм канила многократно.

 

преди 1 час, Фил каза:

Интересно ми е какъв беше резултатът и колко успешно бяха разпознати вината от двата отбора?  А и по принцип ми  е интересно на подобни слепи дегустации до какав степен се познават вината обикновено?

Резултата беше 10 изпити бутилки 😜

Или повече...

Сега сериозно - само едно момиче категорично си позна виното, всички останали не познаха. Както писах, тази дегустация беше малко стихийна, без тема, т.е. темата беше bring own bottle BOB, имаше вина от Италия, от Испания, български, розе, червени без дъб, с дъб, с брет 😉 едносортови, купажи, сепажи и т.н. Целта беше не точно да познаем, а да накараме сетивата ни да работят. Ще дам пример с моето вино - К2 на Левент. Купаж, каберне фран  и каберне совиньон. Едното грозде е от южна България, другото от северна.  Тотално различни вина, заради теророарите и когато ги купажират, се запазват характеристиките на двата района. Има и малко дъб, колкото да ти обърка още повече сетивата. Опитваш, нещо ти е познато, но не можеш да се сетиш. Или ако кажеш сорт или място, трябва да се обосновеш. Та, за следващите слепи дегустации в този клуб, се разбрахме да имаме допълнителна тема.

Доколко се познават вината - по-важно е, че е забавно и пием организирано 🙂

 

Иначе в играта познай сорта, когато е при представяне на определена изба, нашата маса прибира наградите 😉

 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, Фил каза:

Супер! 
И като стана дума за мавруд - има ли някакви досотверни данни колко лозя с мавруд има в България, защото имам някакво (може би неоснователно) подозрение, че в магазините се продава много повече вино мавруд, отколкото би могло да се направи при наличните лозя?

 

Преди години имаше статия за това, че се продава много повече, отколкото може да бъде произведено от насажденията с мавруд. Според една енциклопедия на виното, насажденията с мавруд са под 1%. Смятай.

 

преди 3 часа, Фил каза:

съм склонен да се съглася с мнението, че "Новото Божоле" е един много успешен маркетингов трик на франсетата, които са успели да налжат по света с реклама и легенди едно като цяло по-скоро посредствено вино.

Запълване на нулевия период.

 

преди 1 час, bulpa каза:

Всъщност им се възхищавам, много успешна рекламна кампания.

Факт. И до там. Затова си зареждам повечко от старото, за да не опирам до младото. Вино. За други категории това не се отнася. :cool: (простак, простак, простак).

 

 

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

И сляп ще види, че у нас има много малко лозя, а все повече изби и избички, кои обикновени, кои лъскави и модерни.

В страните от южна Европа има огромни безкрайни площи с лозя, а у нас тук-там. Избите със собствени лозя са още по-малко и с минимални количества, вероятно за най-скъпите вина.

Все пак ако не е ясно на всички, у нас ако аз си отворя избра, никой няма да ме спре, да си внеса грозде от Македония, Сърбия или от където намеря за добре.

А покрай гроздето може и други неща.

 

За капак, вината ни, които са добри, стават все по-скъпи-като под скъпи имам предвид по-скъпи от същия клас вина в страни от сорта на Португалия, Испания и на едно с Италия и Франция. Защо, ами защото няма конкуренция или е изкуствена.

Няма как среден клас вино, без никакво обозначение на етикета освен, че е 2013, да се продава за по 50лв.. това колко е отлежавало, сорт и прочие кой го интересува..


704DA6DC-7F2B-439F-BC11-B5B9719C5815.thumb.jpeg.c90bb2e45dab51a1bc00af107ea2dbac.jpeg.fae2debd96e63b8ec99c4ea2a005c75d.jpeg

1541288572_127815250_10215564610181955_503483782531292501_n(1).jpg.295c0df00d5f15f2cd991ef6da47386a.jpg

127835734_10215564610261957_3966836860939392077_n.jpg.4b16f12fe90367be4682f9c5cf1d3603.jpg

 

 

 

 

Другите примери са още по-сериозни, три цифрени суми и няма абсолютно никакво обозначение освен катаржина естейт, не можех да повярвам, но факт.

 

 

128325351_10215564609021926_6890654598796966929_n.jpg.bd43bf31d0c97da5e63eddc70c56e7e3.jpg

 

 

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 12 часа, Zaro каза:

Факт. И до там. Затова си зареждам повечко от старото, за да не опирам до младото. Вино. За други категории това не се отнася. :cool: (простак, простак, простак).

Ще цитирам едно от любимите ми стихотворения на Евтим Евтимов

 

Когато главата пак те заболи

от младо вино и от младо тяло,

тогава за НАСЛАДА ти

опитай отлежало...

 

 

  • Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:

Моето скромно мнение е, че е много тънка границата между качествения продукт и печалбарския елемент. Като май надделява вторият. Купувал съм и опитвал вина от подобна ценова категория, закупени у нас и донесени от чужбина. Е много рядко някое от тях е било Уау и да ме накара да повторя покупката.  

  • Харесвам 2
Публикувано:

Мисля, че с всичко е така или поне простосмърнтие няма да усетят разлика. Примерно уиски от 10 и 50-100 евро, разликата е огромна, но от 50-100 сравнени с 500-1000 не е, дори поне за мен няма. Добре, че не съм плащал такива суми, но пък съм пробвал.

 

 Но някак си у нас се наложи мода на лъскавото, изби на 3 дни да пускат някакви вина с цени изкарани на тото едва ли не.

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 44 минути , Alexander каза:

За капак, вината ни, които са добри, стават все по-скъпи-като под скъпи имам предвид по-скъпи от същия клас вина в страни от сорта на Португалия, Испания и на едно с Италия и Франция. Защо, ами защото няма конкуренция или е изкуствена.

Няма как среден клас вино, без никакво обозначение на етикета освен, че е 2013, да се продава за по 50лв.. това колко е отлежавало, сорт и прочие кой го интересува..

 

Вината, които си показал НЕ са среден клас вино, те са икони на българското винопроизводство. 

 

Тера Тангра Рото - пет сорта: Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира и Мавруд

Цитат

Виното е направено в специални 400 литрови френски бъчви наречени "рото", тъй като по време на винификацията се въртят ръчно за по-добро оформяне на аромати, пълно тяло, богат и елегантен завършек. Виното Старее от 16 до 20 месеца във френски дъбови бъчви. Дозряването става в бутилка в порължение на 3 месеца.

http://terratangra.com/bg/catalog/exclusive-roto

 

 

Следващото вино - Катаржина Балада - два сорта Каберне Совиньон и Сира

 

Цитат

Гроздето, което подбираме за това вино е много различно. Сортът Cabernet Sauvignon се намира в най-ниската точка на нашия масив, a сортът Syrah в най-високата. Интересното е, че почвата и на двете места е една и съща – средно излужена канелена горска.

Виното се характеризира с наситен червен цвят с виолетов оттенък. Комплексен нос на зрели черни плодове, дребни горски плодове, подправки, шоколад и елегантен френски дъб. Заоблено, мощно тяло със зрели танини и дълъг, пикантен финал със спомен за мекота и сладост.

Много добре се съчетава с ястия от дивечово месо, деликатесни ястия и шоколадови десерти. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C

https://winebooking.bg/shop/chopin-ballade-cabernet-sauvignon-syrah/

 

Третата снимка не мога да разпозная, само по кутия, какво е виното. 

 

Това не са вина за всекидневна употреба, т.е. евала на този, който може да си го позволи. Това са вина за повод, за да бъдат оценени, си трябва афинитет към виното. За това се правят дегустации, за да опиташ преди да купиш.  Живеем в пазарна икономика, ако искаш купуваш, ако ти е скъпо - не купуваш.

 

За цени - не споря. Не се наемам да оценявам труда на другите, какво те са вложили в производството - труд, знания, консумативи, опит, материална база. Всеки успех, отстрани изглежда лесен. 

 

Може да представиш вина от същия клас от посочените държави, за да сравним, да си обогатим културата 🙂

 

 

  • Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, bulpa каза:

Вината, които си показал НЕ са среден клас вино, те са икони на българското винопроизводство. 

 

Тера Тангра Рото - пет сорта: Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира и Мавруд

http://terratangra.com/bg/catalog/exclusive-roto

 

 

Следващото вино - Катаржина Балада - два сорта Каберне Совиньон и Сира

 

https://winebooking.bg/shop/chopin-ballade-cabernet-sauvignon-syrah/

 

Третата снимка не мога да разпозная, само по кутия, какво е виното. 

 

Това не са вина за всекидневна употреба, т.е. евала на този, който може да си го позволи. Това са вина за повод, за да бъдат оценени, си трябва афинитет към виното. За това се правят дегустации, за да опиташ преди да купиш.  Живеем в пазарна икономика, ако искаш купуваш, ако ти е скъпо - не купуваш.

 

За цени - не споря. Не се наемам да оценявам труда на другите, какво те са вложили в производството - труд, знания, консумативи, опит, материална база. Всеки успех, отстрани изглежда лесен. 

 

Може да представиш вина от същия клас от посочените държави, за да сравним, да си обогатим културата 🙂

 

 

Може да си икони, но не мисля, че трябва да си купувам учебник или да влизам в сайта на производителя, за да разбра какво има вътре, понеже по етикет не се разбита нищо.

 

Виното в кутията за 184 лв, не знам какво е, това е единственото което пише на нея, огледах я от всички страни, на етикета с цената пише Grand cru-ако ти знаеш ще се радвам да споделиш.

 

Едитвам се, намерих информация на сайта им за най-скъпото им вино от почти 200лв:

 

GRAND CRU CABERNET SAUVIGNON & SYRAH

Интензивен пурпурно-червен цвят. Комплексен нос на зрели черни плодове, дребни горски плодове, подправки, шоколад и елегантен френски дъб. Заоблено, мощно тяло със зрели танини и дълъг, пикантен финал със спомен за мекота и сладост. Виното се съчетава много добре с ястия от дивечово месо, деликатесни ястия и шоколадови десерти.

Каберне Совиньон 70% Сира 30%
Алкохолно съдържание 14.50% vol

 

 

Това е всичко, изводи всеки може да си направи.

 

Това, че не са вина  за всеки ден е ясно и за мен/предполагам и на другите, не съм казвал нещо друго. За мен среден клас вино е с цена около 10-20 евро-цени в Европа в магазин.

За цени и преди съм забелязал, че не коментираш, нито даваш информация, което за мен е много важно. Какво като някое вино било много добро, ама никой освен теб не знае дали е 10-15 или 30-50лв.

 

Няма да давам примери с вина от чужбина, давал съм назад. Всеки от вас е ходил в други държави и знае какво и за колко се продава. Идеята беше, за същите или по-ниски цени, там се купува вино от изба със сериозна история, съществувала от 200 или повече години, със собствени лозя, често на по 50-60-70 и повече години, нещо което у нас не съществува дори. А колкото по-старо е лозето, виното е по-хубаво, но и добива пада сериозно или има основание за по-високи  цени.

 

На вина над 6-8 евро дори, да не говорим за повече, винаги е написано какво е гроздето, колко време и в какви бъчви е отлежавало, нещо което липсва на нашите, както се вижда и то при вина в пъти по-скъпи.

 

А това, че у нас виното на някоя изба в южна България, може да направени с грозде  от северна или от чужбина, също не го коментира.

 

У нас дори няма карта с избите и коя година какво качество е имало гроздето по зони, не съм чувал някоя година да не се произвела някоя скъпа серия вина  от някоя изба, защото гроздето не е било на нужното ниво, няма записано какво значи резерва или гран резерва, защото по света има минимум отлежаване, за да се кръсти така едно вино и т.н. и т.н. 

 

Идеята ми бе, не че няма хубави български вина-има, но че често те са супер надценени ценово, може за други да не са и още по-често няма информация за елементарни неща по етикетите. 

 

 

 

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Alexander каза:

И сляп ще види, че у нас има много малко лозя, а все повече изби и избички, кои обикновени, кои лъскави и модерни.

+1

 

Можеш да си купиш вино в България, което да ти хареса, а след време да си купиш същото и в бутилката има нещо различно от това, което си пил. 

 

Поради тази причина български вина не купуваме - нямам средства и сили да се правя на изследовател. Същото е и със сирената и кашкавалите - докато си каресаш някой продукт и след два месеца вече го развалили.

 

Не разбирам от винарски изби, но само ще кажа, че наши познати във винарския бизнес, така, между другото, си имат 2 и 2 големи бъчви само за тях и техни близки, а от етикетираната си продукция не ни дават да си купуваме. 

Същото е и в мандраджийския бизнес - има сирена и кашкавали, които не излизат на щандовете в магазините.

 

Извод: в България няма традиция и постоянство, Вероятно, конюнктурно се въртят едни пари.

 

Сега се сетих и за "великото" вино на Санторини. Всички сте виждали лозарските масиви на Санторини. Автентично санторинско вино можете да опитате само в къщата на някой местен. От къде по света са въртят хиляди литри вино от Санторини, остава загадка. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , но нейм каза:

От къде по света са въртят хиляди литри вино от Санторини, остава загадка.

Откъдето и боба от Смилян :))) 

  • Харесвам 2
Публикувано:

 

преди 21 минути , Alexander каза:

Виното в кутията за 184 лв, не знам какво е, това е единственото което пише на нея, огледах я от всички страни, на етикета с цената пише Grand cru-ако ти знаеш ще се радвам да споделиш.

 

Е, ясно е вече - вино № 4 в класацията на DiVino TOP 10 за вина от лимитирани серии 2019 -

 

https://divino.bg/DiVino-TOP-10-za-vina-ot-limitirani-serii-2019

 

Цитат

#4 Katarzyna Grand Cru 2013

регион: Сакар04_Katarzyna%20Grand%20Cru%202013_limite
сорт: каберне совиньон 70%, сира 30%
алк.: 14.5 %
произведени бутилки: 220

Изключително вино - наситено, плътно, дълбоко и запомнящо се. Катаржина имат всички основания да се гордеят с този продукт от най-висок клас.  Седемгодишният гран крю на Катаржина е в завидна кондиция и предлага цяло преживяване! За това елитно вино е подбрано много специално грозде. Сортът каберне совиньон се намира в най-ниската точка на известния масив на избата, наречен Бялата пръст заради уникалната си почва, a сортът сира - в най-високата. Гроздоберът за каберне совиньон е 7 октомври 2013, а за сира – на 2 октомври 2015. Специфичното при винификацията е, че за 100 % от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от 400 л.  Виното отлежава 18 месеца във френски дъбови бъчви от 225 л, 40 % от които са нови. Съзряване на виното в бутилка поне 24 месеца. Аплодисменти за енолозите на Иван и Свилен Кисьови, както и за целия екип на Катаржина!

 

преди 25 минути , Alexander каза:

За цени и преди съм забелязал, че не коментираш, нито даваш информация, което за мен е много важно. Какво като някое вино било много добро, ама никой освен теб не знае дали е 10-15 или 30-50лв.

Какво значение има след като купувам вината на цена на производител, а в магазин същото вино може да има сериозна надценка от 30-40-50%.

 

преди 26 минути , Alexander каза:

Няма да давам примери с вина от чужбина, давал съм назад. Всеки от вас е ходил в други държави и знае какво и за колко се продава. Идеята беше, за същите или по-ниски цени, там се купува вино от изба със сериозна история, съществувала от 200 или повече години, със собствени лозя, често на по 50-60-70 и повече години, нещо което у нас не съществува дори. А колкото по-старо е лозето, виното е по-хубаво, но и добива пада сериозно или има основание за по-високи  цени.

За какво говорим - не разбирам? Ние предлагаме друго, до преди 30 години имаше масово производство на вино с износ към соц лагера. От 15-20 години се инвестира сериозно във винопроизводство - наляха се пари, обучиха се технолози, позволяват си да експериментират с технологии, бъчви, имат достъп до сериозни винени конкурси, където българските вина се оценяват високо. И в България  има лозя на 50-60-70 години, друг е въпросът в какво състояние са те и как са се грижили за лозето през тези години.

 

Наистина, ще се радвам да дадеш конкретни примери, които са еквивалентни на примерите ти за скъпото българско вино.

 

преди 34 минути , Alexander каза:

А това, че у нас виното на някоя изба в южна България, може да направени с грозде  от северна или от чужбина, също не го коментира.

 

А какъв е проблема с това, една изба да винифицира от различни части на България?

За внос на грозде от Македония или Сърбия - няма какво да коментирам, това е твое твърдение, ако имаш доказателства за това - представи ги.

 

преди 36 минути , Alexander каза:

У нас дори няма карта с избите и коя година какво качество е имало гроздето по зони, не съм чувал някоя година да не се произвела някоя скъпа серия вина  от някоя изба, защото гроздето не е било на нужното ниво, няма записано какво значи резерва или гран резерва, защото по света има минимум отлежаване, за да се кръсти така едно вино и т.н. и т.н. 

 

Оооо, има такава карта - издава се всяка година, като избите се увеличават, мисля че вече са около 180 изби. Както има и регионални карти за винен туризъм.

И да, има нулеви години - пример за България е 2014, много изби не изкараха вина, но тези които направиха - показаха изключителни вина.

Защо реши, че не се спазват времето за отлежаване на резервите и гранд резервите? На дегустации задължително ни казват колко месеца е лежало, в какви бъчви, в каква вместимост, но за мен това са технически подробности, които ми е трудно да запомня. Важно ми е каква емоция ми носи виното, дали ми е вкусно, дали споделяйки го ще достави наслада на мен и хората, с които споделям.

 

 

 

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Ще може ли информация за това колко време трябва да отлежават българските вина, ако на етикета пише резерва или гран резерва. 

 

Доказателства за чужбинско грозде няма как да ти там черно на бяло, майка ми беше технолог от пловдивския ВХВП и на нея се е хвалил не един и двама производителя, а и с нищожното количеството лозя у нас е логично както виждам и за другите пишещи.

 

Ами как да няма проблем, ако гроздето примерно на Старосел или Мелник е от Враца или Варна, за какво постоянство и качество говорим, тази годна едно, догодина коренно различно-точно там е проблема.

 

И как 2014 година повечето изби не са изкарали вина, а които са изкарали са били изключителни, абсолютно непонятно е за мен това противоречиво  твърдение.

 

Пак се връщаме на дегустацията, да там сигурно ви казват всичко, но толкова ли е трудно да се напишат базови неща на този етикет, както прави целия свят на вина от под 10 евро. 

 

 

 

Излиза, че не трябва да пия българско вино над 20лв, защото няма как да знам нищо от етикета, а ако не знам нищо, как по дяволите да си го купя-за мен това е необяснимо.

 

Цените и да са с 30% разлика пак дават идея на този който чете, но без такива няма никаква идея.

 

 

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
На 14.11.2020 г. в 21:28, bulpa каза:

Представиха едно Шардоне барел ферментед в българска бъчва, която изобщо не допуснахме, че може да е българска. Имаше елегантността на френска бъчва. 

 

Едва ли в Испания или в Италия, или във Франция някой ще ти представи виното си като "барел ферментед". Кога ги научиха тези думички, да се чудиш?

 

Какво значи елегантна френска бъчва? Защо не сте допуснали, че е българска бъчвата?  Така, както пишеш, изглежда да си наясно с тези технически подробности.

 

преди 26 минути , bulpa каза:

 

На дегустации задължително ни казват колко месеца е лежало, в какви бъчви, в каква вместимост, но за мен това са технически подробности, които ми е трудно да запомня. Важно ми е каква емоция ми носи виното, дали ми е вкусно, дали споделяйки го ще достави наслада на мен и хората, с които споделям.

 

А в това мнение споменаваш, че ти е важна емоцията, а техническите подробности те затрудняват.

 

Все пак, до каква степен си специалист по виното или просто ти харесват дегустациите и следиш за себе си събитията във винопроизводството?

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Alexander каза:

 

Ами как да няма проблем, ако гроздето примерно на Старосел или Мелник е от Враца или Варна, за какво постоянство и качество говорим, тази годна едно, догодина коренно различно-точно там е проблема.

 

В годината на карантината ече няма геополитика, а има биополитика. 

Така е и при вината - какво като Мелнишкото е от Враца - важното е на какво мирише: на зеле, на мръсни чорапи и т.н. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , но нейм каза:

Все пак, до каква степен си специалист по виното или просто ти харесват дегустациите и следиш за себе си събитията във винопроизводството?

Никога не съм твърдяла, че съм специалист!

Да, харесват ми дегустациите, вече 11 години почти всеки месец съм на поне 2 дегустации. И да, следя събитията и тенденциите във винопроизводството, имам наблюдения за българското вино, които споделям неангажиращо. Кефя се на хората, които правят българско вино, които с желание  и хъс представят вината си. Ходя по винарски изби, споделяла съм впечатленията и емоциите си.

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

никой няма да ме спре, да си внеса грозде от Македония, Сърбия или от където намеря за добре.

има кой да те спре ...има квоти за внос на грозде .... има Митническа политика,

Първо ако си мислиш, че ей така ще си купиш грозде без Фитосертификат за износ от Сърбия или Македония няма как да стане...

ако внасяш десертно за вино, сметката няма да ти излезе...

Нещата не са полкова прости...За нелегален внос не ми се говори, това е не сериозно...

  • Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)
преди 44 минути , Alexander каза:

Ще може ли информация за това колко време трябва да отлежават българските вина, ако на етикета пише резерва или гран резерва. 

Направих си труда намеря нормативната база, за това което те интересува - НАРЕДБА за означаването и търговското представяне на вината, спиртните напитки и продуктите от грозде и вино, чл. 29 е твоят 🙂

 

преди 44 минути , Alexander каза:

И как 2014 година повечето изби не са изкарали вина, а които са изкарали са били изключителни, абсолютно непонятно е за мен това противоречиво  твърдение.

Да поясна - през 2014 минаха градушки, валеше, когато трябваше да се прибира реколтата, изобщо лоша година за повечето лозя и винопроизводители. Но определени масиви бяха пощадени от капризите на времето, и съответно успяха да направят уникални вина, макар и в по-малко количество.

 

преди 44 минути , Alexander каза:

Ами как да няма проблем, ако гроздето примерно на Старосел или Мелник е от Враца или Варна, за какво постоянство и качество говорим, тази годна едно, догодина коренно различно-точно там е проблема.

Не виждам проблем, това е решение на собственика на избата, на технолога. За мен проблем има, ако се опитат да въведат в заблуждение, че виното, което представят е от друг масив. Такова нещо не ми се е случвало.

Виното е жив продукт, който се развива постоянно, има своя апогей и после обръща кривата надолу. Година с година не си приличат, особено с по-ясно изразените климатични промени, по-скоро ще се притесня ако всяка година виното е едно и също. 

 

ПП - статистиката за реколта 2019

https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2020/04/27/ra373-vinewine2019_final.pdf

Редактирано от bulpa
  • Харесвам 4
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.