Прескочи до съдържание

Дипломатическата изолация на Катар и ефект върху пътуващите


mililia

Препоръчани мнения

Тази сутрин съобщиха по новините, че някои арабски страни скъсват дипломатическите си отношения с Катар, поради това че те поддържат тероризма. Нямам идея какво ще последва, но са възможни проблеми и с полетите на Qatar airways. Доколкото чух полетите на катарците от Доха до Дубай са спряни.

 

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/naprezhenie-v-blizkiia-iztok-izoliraha-katar-6069939

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Изключително интересна ситуация... която засяга пряко и една от авиокомпаниите със сериозно присъствие в София.

Вариант 1: до днес вечерата братчедите са се събрали и са се разбрали, че тъй не бива и всичко си продължава, както си беше вчера.

Вариант 2: Саудтска Арабия, Бахрейн, УАЕ, Египет (а от скоро чувам Малдиви и Йемен) прекъсват отношенията с Катар, което значи спиране на полетите от Доха към тези страни и невъзможност за прелитане на катарски самолети над териториите на тези страни.

На първо място това не значи спиране на дейността на Qatar Airways, защото огормна част от полетите им не прелитат или биха могли лесно да заобиколят въздушните пространства на тези страни.

Със сигурност ще има сериозни обиколки от Доха към Северна Африка и евентуално ще има сериозни предизвикателства към изпълнението на ултра-дългите полети от Доха към Южна Америка. Но тези направления като цяло от България са по-популярни с други авиокомпании и през съвсем други хъбове.

Към централните и южните части на Африка заобикалянето на въздушното пространство на УАЕ би добавило около 30мин полетно време, но няма да постави под въпрос изпълнението на тези полети.

Полетите към Европа, Северна Америка, Индия, Далечния Изток, Австралия не са засегнати или избягват "забранени" въздушни пространства с минимални промени в маршрутите.

При всички положения (евентуално) няма да може да се пътува с Qatar Airways към Дубай и може би Малдивите, а това са доста популярни направления, по които Qatar Airways е сред основните играчи на нашия пазар.

Едно от последствията, които виждам е сваляне на цените на билетите, но и някакво свиване на дейността поради загубата на огромни пазари.

Редактирано от mitkobiker
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Неприятната част е, че ще се удължи полета към Доха с час, час и половина. Маршрута от София до Доха може да минава и над Турция и Иран, но се удължава значително. Възможно е и да има промени в разписанието. Имам колега, който трябва да се прибира към Индия в края на седмицата и ще видим дали всичко ще мине гладно.

 

Но пък от положителна гледна точка, очаквайте по-сериозни промоции, за да компенсират неудобството :).

Редактирано от ShaMan-H_Fel
Връзка към мнение

А сигурно ли е изобщо, че гражданските полети ще бъдат пренасочени, заобикаляйки въздушното пространство на съседните на Катар страни?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Прелитането над Турция и Иран не удължава полета. Всъщност това е основното трасе, което се ползва за полета от/до София. В по - редки случаи се прелита над източните гръцки острови и Саудитска Арабия.

Редактирано от randi
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Доста противоречива информация чета кой е забранил прелитането на Катар на територията им, но ситуацията може да се окаже по сложна от колкото изглежда на пръв поглед. Полетите във високото въздушно пространство на всички самолети в Катар се извършва от Бахрейн, които са прекъснали дипломатическите контакти с Катар, а хранителните продукти в Катар се внасят основно по суша от Саудитска Арабия. Днес цените на някои хранителните стоки са сконали двойно от страх, че може да настъпи дефицит. Не искам да всявам излишна паника, но нека всеки се информира подробно за актуалната обстановка преди да тръгне на път с Катар.

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ето оригиналната информация, че високото въздушно пространство над Катар и региона се управла от Бахрейн. Не знам какво би станало ако Бахрейн откажат да управляват самолетите на Qatar Airways..

 

Цитат

ATW understands from sources in the region that the situation is made more complicated by the fact that Bahrain manages the upper airspace over Qatar. Qatar still has ATC control over its own lower airspace. How this will affect operations of the country’s national carrier is unclear.

http://atwonline.com/government-affairs/qatar-airways-ceo-departs-iata-agm-gulf-row-escalates

Връзка към мнение

Просто чудно, в понеделник трябва да летя до Банкок, а някъде прочетох, че тези полети се извършват през Бахрейн. Дали има вероятност да ми отменят полета?

Връзка към мнение
Преди 1 час, airborne каза:

Просто чудно, в понеделник трябва да летя до Банкок, а някъде прочетох, че тези полети се извършват през Бахрейн. Дали има вероятност да ми отменят полета?

Какво рабираш под това, че се извършва през Бахрейн? Каца в Бахрейн или прелита над Бахрейн?

 

Ако се потвърди информацията, че всички съседни държави без Иран ще затворят въздушното си прострастранство за самолети на Qatar Airways може да се окаже, че летището в Доха ще има сериозни проблеми с капацитета, защотото всички полети ще трябва да се извършват в един тесен въздушен коридор. Qatar Airways са членове на Oneworld и ако имат проблем би трябвало да те премаршрутират с някоя друга авиокомпания от алианса.

 

Подготви се за евентуално пристигане със закъснение и така няма да имаш изненади :)

Връзка към мнение

Ситуацията не е розова и ако се вярва на тази статия кризата се задълбочава.
http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/05/2983587_razrivut_na_arabite_s_katar_-_kakvo_se_krie_pod/

 

Едва ли ще се уреди бързо ситуацията, все пак това са араби и те за никъде на бързат. Аз имам полети с катарските авиолинии на 9 юли Мадрид-Доха-Сингапур, а от там вече правя връзки с Air Asia до Сидни и после пак на 16 юли имам полети Сингапур-Доха-Мадрид. Но, да ми е за урок, хем отбягвам дори да посещавам мюсюлмански държави, хем реших да пътувам с катарските авиолинии. Ще гледам да не повтарям тази грешка, а сега трябва и аз да следя ситуацията. Интересното е, че Катар е доста малка страна, а с огромни външнополитически амбиции. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 6 часа, Crazy Horse каза:

 Но, да ми е за урок, хем отбягвам дори да посещавам мюсюлмански държави, хем реших да пътувам с катарските авиолинии. Ще гледам да не повтарям тази грешка, а сега трябва и аз да следя ситуацията. Интересното е, че Катар е доста малка страна, а с огромни външнополитически амбиции. 

Ако беше резервирал полет през Донецк или Симферопол вероятно щеше да е по добре ^_^ Мюсюлманските държави, където няма война като цяло са едни от най-сигурните туристически дестинации и е много по малко вероятно да ти се случи случка от колкото в католическа Латинска Америка например.

 

100% сигурност обаче няма никъде в света. В Австралия на където си тръгнал терористичната заплаха за съжаление също е ежедневен проблем..

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 6 часа, Crazy Horse каза:

Но, да ми е за урок, хем отбягвам дори да посещавам мюсюлмански държави, хем реших да пътувам с катарските авиолинии. Ще гледам да не повтарям тази грешка, а сега трябва и аз да следя ситуацията. . 

Съвсем наскоро имаше огромна криза с British Airways, където десетки хиляди хора бяха засегнати много сериозно в продължение на дни. Убедена съм, че си чел. Същата авиокомпания може да стане и обект на четиридневна стачка, а това е - беше - една от най-надеждните авиокомпании. Европейски. 

 

Това е само един пример за "сигурността" на плановете ни, които по всяко време могат да претърпят промени. Иначе ти самият си решаваш за себе си, но не е точно така, както го описваш... 

 

преди 17 минути , Topfly каза:

100% сигурност обаче няма никъде в света. 

Абсолютно. 

Връзка към мнение

За съжаление, Малдивите и те официално късат връзките с Катар, вероятно ще спрат и полетите, ако вече не са го направили.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 9 часа, Marea каза:

Ние пък летим от София през Доха другата седмица с прекачване до Мале от 60 минути.......Да видим какви ще ги вършим...

Свържете се възможно най-бързо с катарците и ги попитайте какво става с вашия полет. При прекъснати дипломатически връзки е доста малко вероятно полетите да продължат, а при премаршрутирането винаги първият печели!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 39 минути , T.E.Lawrence каза:

За съжаление, Малдивите и те официално късат връзките с Катар, вероятно ще спрат и полетите, ако вече не са го направили.

Ау ужас.Ние сме чак след 6месеца, но от сега ми е много притеснено. 

Marea, моля те пиши какво се случва с вашите полети

Връзка към мнение

Погледнах картата на flightradar24 - самолетите на QR се точат на индийска нишка само през два много тесни коридора ориентировъчно на северозапад и на изток от Доха.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Днес африканските полети, като цяло не показват притеснителни закъснения, въпреки заобикалянето на въздушното пространство на ОАЕ.

Пътуващите от трети страни към ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, (може би скоро Малдиви) се премаршрутират основно през Турските авиолинии и авиокомпании от One World Alliance. Разбира се се предлага и пълно връщане на заплатената сума за билети.

 

Силно препоръчително да следите статуса на резервациите си в Qatar Airways и да се свържете с техния офис само ако има анулация или пътувате в идните няколко дни. Официално полетите Доха-СА/ОАЕ и пр. са анулирани за идните три дена и ще продължат да бъдат анулирани за някакви периоди напред според развитието на ситуацията. Докато не бъде официално анулиран полет, за който имате билет, няма да бъде възможно този билет да бъде премаршрутиран.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

За съжаление и Малдивите прекратяват отношенията си с Катар, което е много неприятно. 

Видях, че някой вече го е написал, поради което моля за извинение :)

Редактирано от Ametist
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 37 минути , cybersimo каза:

Туитър акаунта на Qatar Airways прегря :)

 

"For any inquiries related to your booking, please call the following phone number: +974-4022 0072"

Конкурира се с прегряването на British airways :) 

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

В ново съобщение от преди малко съобщават, че всички полети се изпълняват нормално с изключение на тези до четирите държави, към които е било забранено да се пътува (Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн)

 

 

DBoy9GnXcAAwld_.jpg-large.jpg

Редактирано от cybersimo
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Във връзка с кризата в Катар предлагам в тази тема да споделяме актуална информация за положението в Доха. Доста магеланци правят или предвиждат да правят стоп в Доха и малко информация от първа ръка няма да е излишна.

 

В медиите пускат доста снимки за паническо изкупуване на стоки по магазините:

 

926316-1546615925.jpg?itok=J9_jiPfe

 

qatarpanic.jpg

 

qatarpanic2.jpg

 

shioe_1496716553.jpg

 

Аз лично не вярвам да се стигне до много сериозна продоволствена криза, но ако трябва повечето хранителни стоки да ги внасят по въздух, цените в Катар  ще скокнат. Докато се задействат обаче новите канали за доставка със сигурност може да се получи временен дефицит от различни стоки.

 

 

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.