Прескочи до съдържание

Помощ за Базел-Колмар-Страсбург-Баден Баден

luba_rizova

Препоръчани мнения

преди 49 минути , Jioia каза:

Граф Вронски, правилно ли разбрах, че излизайки от френската страна на летището в Базел и хващайки автобус 11, същия ще ме отведе в Сен Луис? А как бих могла да се придвижа от Базел до Сен Луис вечерта?

Предполагам, че да. (аз никога не съм го използвал този автобус). Но от това , което намирам като машрути, разбирам, че този автобус ще свърши работа:

bus_11.png.f897cea9d59ca8d4ada99adf63645d75.png

За втория въпрос , както каза blueriver , това и намерих в сайта на SNCF (+ моя опит с влак в посока Strasbourg , който спря на гарата в Saint-Louis):

trtain_St-louis.png.74aada553df21643a0020f1aee5f991a.png

П.с. Bâle е френското изписване на Basel, Bâle SBB - централната/главната гара на Базел.

Връзка към коментар
преди 1 час, Граф Вронски каза:

Предполагам, че да. (аз никога не съм го използвал този автобус). Но от това , което намирам като машрути, разбирам, че този автобус ще свърши работа:

bus_11.png.f897cea9d59ca8d4ada99adf63645d75.png

За втория въпрос , както каза blueriver , това и намерих в сайта на SNCF (+ моя опит с влак в посока Strasbourg , който спря на гарата в Saint-Louis):

trtain_St-louis.png.74aada553df21643a0020f1aee5f991a.png

П.с. Bâle е френското изписване на Basel, Bâle SBB - централната/главната гара на Базел.

Всъщност няма отделна френска гара. Влиза се през централния вход на главната гара и след това вдясно по коридора се отива към гишетата и машините за билети до Франция.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Автобус 11 е за 5-10 минути до Сен Луи. Цената е 2.50€, билети продава шофьора и спира точно пред френския изход на летището.

https://www.distribus.com/sites/default/files/medias/files/2023-07/distribus-fiche-l11-110723.pdf

Следете сайта на SNCF - пускат билети по 5€ до Колмар например (от Сен Луи). Същите ги има и за Колмар - Страсбург и обратно (30 мин е пътя).

• Харесвам 7
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

От френския изход на летището се хваща автобус 11 който за 10-15 МИНУТИ ТЕ кара да гарата на СЕН ЛУИ.ТАМ СЕ ХВАЩА влака БАЗЕЛ -СТРАСБУРГ КОЙТО е горе долу през час и има СПИРКА и на КОЛМАР.ЗА БИЛЕТИ В ШАТЪЛ АВТОБУСА 11 имайте дребни пари в брой защото шофьора ако няма за ресто НЕ ПРОДАВА БИЛЕТИ.

И ние ползвахме супер евтини билети от СТРАСБУРГ ДО КОЛМАР И ОБРАТНО но бяха с фиксиран час на пътуване-предварително в България ги бяхме купили и разпечатали.

Целия район Е МНОГО красив романтичен и СТРАХОТНА ГУРМЕ дестинация.

Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Здравейте,

През Юни ще пътуваме до Баден баден с Райънеър.

Проблемът е че кацаме в 22.10 и по това време нещо не се оправям как да стигнем до Страсбург.

Единственото, което намерих е ето това ( от страницата на летището) :

https://www.alsace-navette.com/en.

Излиза 90Е , но друга опция не намирам.

Има ли някой , който ги е ползвал , да сподели мнение дали може да се разчита на тях? 

Capture.JPG

Връзка към коментар
преди 25 минути , Niki_1978 каза:

Здравейте,

През Юни ще пътуваме до Баден баден с Райънеър.

Проблемът е че кацаме в 22.10 и по това време нещо не се оправям как да стигнем до Страсбург.

Единственото, което намерих е ето това ( от страницата на летището) :

https://www.alsace-navette.com/en.

Излиза 90Е , но друга опция не намирам.

Има ли някой , който ги е ползвал , да сподели мнение дали може да се разчита на тях? 

Capture.JPG

23.30 има ФЛИКСБУС от летището до Страсбург. Цъкни в сайта на коя дата ти е пътуването да видиш цената.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Ходила съм в Колмар преди 7 години, но май има доста промени с транспорта. Правилно ли разбирам, че и автобуса за Егишем, и автобуса за Рибовил могат да се вземат от гарата в Колмар? И че все още шофьорът намясто ги продава?

Връзка към коментар
Преди 1 час, noshtna_ptica каза:

Ходила съм в Колмар преди 7 години, но май има доста промени с транспорта. Правилно ли разбирам, че и автобуса за Егишем, и автобуса за Рибовил могат да се вземат от гарата в Колмар? И че все още шофьорът намясто ги продава?

Да, поне миналата година (септември) беше така.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Може ли още един въпрос. Тази карта ALSA + DAY GROUP /това й е новото име/, която ми трябва за събота, за ГОрен Рейн и струва 24,20 евро - това била цената за един възрастен, т.е. за двама ми дава 48,40, което напълно я обезмисля за ползване из селата. Или аз бъркам нещо?

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Ще напиша малко актуална информация за транспорта в Елзас. От BSL летището излязохме от изхода към Швейцария. Билети до гара Basel SBB за автобус 50, който спира точно пред терминала с честота на всеки 10 мин., закупихме с карта от зелените машини/автомати. Зона 3, възрастен 6.60 франка, дете 4.20 франка. Не се валидират, показват се при проверка. 

На гарата в Базел има на етаж -1 локъри за багаж, различни размери (ХS, S, M, L, XL, XXL). Заплащането става пак само с карта, първоначално се заплаща за 6 часа, след това ако се превишат се доплаща при взимане на багажа. За размер L, който побира куфар с размер L, за 6 часа цената е 10 франка, следващите 6 часа струват още 5 франка.

За пътуване от гарата Basel SBB към Европа парк използвахме приложението на Deutsche bahn, много е удобно. Билети се продават до 15 минути преди тръгването на влака. От Basel SBB се взима билет до Ringsheim/Europa park и с него важи трансфера с автобус до Руст, Европа парка. 

Пак с немските железници пътувахме до Страсбург. След това от Страсбург до Колмар и после от Колмар до Базел използвахме приложението на френските железници (SNCF connect). 

От Колмар до Риквир (Riquewihr) пътувахме с автобус 16,който продължава и до Ribeauville. Билети взехме от шофьора, по 4 евро на човек. Имаше пос терминал, ама не работеше, така че си пригответе кеш.

В няколко градчета на Елзас има туристически влакчета за разглеждане. (www.petit-train.com). Билета е по 8 евро на човек. Ние взехме в Riquewihr, 40 мин. е обиколката, доста приятно беше. Обикаля през селото и се качва към лозовите масиви за панорамни снимки. Препоръчвам го!

• Харесвам 7
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 29.03.2023 г. в 15:54, aleksandrina каза:

Още един жокер- SNCF пускат билети на по 5€. Аз така бях взела. Автобуса (11 номер) спира точно пред френския изход на летището (там няма как да се объркате- освен табели, има и цветни линии по пода за изходите кой към коя държава води)  и е 2.50€.

Отделно от Колмар до Страсбург например, също може да има промо за 5€ билети. Трябва регистрация и показвате само онлайн билета (имат и приложение). Ето пример:

ps Първо се избира дестинацията към, която ще се пътува и после откъде

Скрий

Привет Александрина,

билетите за влак отворени ли са в рамките на деня, или ако си закупиш билет трябва да се качиш на влака в точния час. Чудя се предварително ли да взема билети, ако има закъснение полета, дали може да се презавери или трябва да купувам нови? Ще сме за за 3 дни в райнона и от летитещо ще се базираме в Колмар за 2 нощувки. Благодаря 🙂

colmar- strasb.jpg

Връзка към коментар
На 20.08.2024 г. в 18:00, aleksandrina каза:

Да допълня- SNCF пускат билети по 5€, до 2-3 седмици преди датата. С такива отидохме от летището до Колмар. За щастие самолетът не закъсня, че са с точен час. 

🙂 Последното ми мнение в темата. 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
преди 9 минути , temporary каза:

Здравейте, а някой пътувал ли е от Страсбург до Riquewihr / Ribeauville?

Да даде информация с какво и как се пътува.

Най-удобно е с кола, но с градски транспорт също има добри алтернативи.

Вариант 1 е с влак от Страсбург до Селестат и от там пак с влак до Рибовиле. 

Вариант 2 е с влак от Страсбург до Колмар и от гарата на Колмар с автобус 16 (68R016) до Riquewihr или Ribeauville.

Връзка към коментар
На 20.08.2024 г. в 18:00, aleksandrina каза:

SNCF пускат билети по 5€, до 2-3 седмици преди датата. С такива отидохме от летището до Колмар.

Т.е. този билет включва и автобуса от летището до Сен Луи? 

Връзка към коментар

Здравейте , някой знае ли кога започват коледните базари в Колмар? Някакво отчаяние ме обзе-не мога да намеря нищо за нощувки за четирима...

Връзка към коментар

В Колмар базарът е от 26 ноември до 29 декември 2024. 

Не че искам да Ви отчайвам, но обикновено добрите места за  нощувки в града и близките околности са запазени година предварително. Същото важи и за Страсбург и за селцата наблизо. 

След Коледа има повече шанс да намерите място за настаняване, но и базарите в последните дни са понамалели. Украсите са си там, обаче, което е по-важното 😃

Връзка към коментар
преди 3 часа, Жанета Иванова каза:

Здравейте , някой знае ли кога започват коледните базари в Колмар? Някакво отчаяние ме обзе-не мога да намеря нищо за нощувки за четирима...

Ама човек не трябва така лесно да се отчайва! 

Понеже също оглеждах варианти за Елзас предколедно, ето една примерна схема.

Както стана дума, повечето коледни базари в Елзас започват от последния уикенд на ноември. 

Полети с Wizz до Базел/Мюлуз 29.11-04.12 (петък - сряда)  55€

image.png.c393b2c9e74b61d3a0e0f477af2c2eed.png 

Едно много приятно настаняване в Егисхайм (едно от най-очарователните градчета в района, на 5км. от Колмар)  апартамент за до 6 човека в реновирани къщи с фахверк конструкция (емблематична архитектура за тази област) , отопляем басейн и т.н. -  на отлична цена за този район и по това време - 757€ за 5 нощувки от Експедия (пък и с нашумелите напоследък във форума хватки с Експедия, може да се намали още малко) 
image.png.2b3a99e93fada67915b0e42a99dc5526.png

И кола под наем с пет врати 226€
image.png.b6a296e0f3bb1cb9b7e9bb8401b084f3.png

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, началото на Декември 2.12ти - 06.12ти ми предстои да посетя Колмар и Страсбург за коледните базари,бих искала да попитам за малко насоки и съвети относно придвижването,тъй като не успях много да разбера как стоят нещата с тази карта Alsa+  … Таа въпросите ми са: първо как и откъде мога да я закупя,за всички видове транспорт ли се отнася и съответно за един ден ли важи и дали  не е по-изгодно в такъв случай ден за ден да си купувам билети за да се придвижа,тъй като пристигам на летище Базел рано сутринта,планът е да изкараме един ден в Мюлуз,след това се отправяме към Колмар, два дни Страсбург и после връщане към Базел. Вторият ми въпрос е дали да закупувам от сега билети или винаги мога да разчитам на това да има места,към момента единствено съм си закупила билет за Flixbus от Страсбург-Базел за да съм спокойна,че ще успея да стигна навръщане за полета . Благодаря Ви предварително за помощта !

Връзка към коментар
преди 1 час, Eleonora96 каза:

Здравейте, началото на Декември 2.12ти - 06.12ти ми предстои да посетя Колмар и Страсбург за коледните базари,бих искала да попитам за малко насоки и съвети относно придвижването,тъй като не успях много да разбера как стоят нещата с тази карта Alsa+  … Таа въпросите ми са: първо как и откъде мога да я закупя,за всички видове транспорт ли се отнася и съответно за един ден ли важи и дали  не е по-изгодно в такъв случай ден за ден да си купувам билети за да се придвижа,тъй като пристигам на летище Базел рано сутринта,планът е да изкараме един ден в Мюлуз,след това се отправяме към Колмар, два дни Страсбург и после връщане към Базел. Вторият ми въпрос е дали да закупувам от сега билети или винаги мога да разчитам на това да има места,към момента единствено съм си закупила билет за Flixbus от Страсбург-Базел за да съм спокойна,че ще успея да стигна навръщане за полета . Благодаря Ви предварително за помощта !

1/  Относно билета Alsa+
Alsa+24h е 24-часов билет за един човек, валиден за всеки един ден от седмицата. С този билет може да се пътува неограничено с всички видове обществен транспорт (трамваи, автобуси, влакове) в зоната, за която е избран, но влаковете могат да бъдат само регионални.
Зоните са:
** зона Bas-Rhin (Ба Рен) - това е половината от Елзас до Колмар

** зона Hout Rhin (Ут Рен) - от Колмар чак до Базел

**  зона Territoire Alsacien (цял Елзас)
Цените са 23,10€ за една зона и 37,40€ за цял Елзас (тези цени са от септември 2023г, не знам дали имат промяна).

== Alsa+ Groupe Journée е за група от 2 до 5 души и е валидна само през уикенда.

== Билетите се купуват от машините за билети на гарата, може и от гише там. Не важат за влаковете TGV (високоскоростните).
==
в Страсбург има 24-часов билет, казва се 24H SOLO (BUS - TRAM – COACH) = 4,60€ - важи за 24 часа (от купуването му) за трамваи и автобуси във и около града; купува се от автоматите на трамвайните спирки, по-рядко ги има и на други места. Някои автомати приемат плащане само с банкова карта.
== в Страсбург има и
друг вид 24-часов билет, с който може да се отиде до градчето Kehl в Германия. Този билет се казва ALSA + 24H EMS BUS - TRAM - COACH - TER = 4,60€ и до Kehl може да се отиде с трамвай D. Пътуването трае около 10-20мин., зависи от коя спирка ще се качите. Другият 24 часов билет не важи за това пътуване. По този маршрут правят проверки най-вече в участъка между спирка Aristide Briand и жп гарата в Kehl.

2/ За какво и за къде от сега да купувате билети не разбрах. Но мисля, че е достатъчно от сега да си осигурите само билетите за Фликсбус-а, за когато ще пътувате с него. Страсбург-Базел сте си купили билета, от Мюлюз до Колмар също има Фликсбус за 5-6€ към момента. И вече от Колмар, ако мислите да отидете до някое от селцата, в зависимост в коя зона са, можете да си вземете съответната Alsa+24h.

• Харесвам 6
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 6 минути , iaia_mama каза:

1/  Относно билета Alsa+
Alsa+24h е 24-часов билет за един човек, валидна за всеки един ден от седмицата. С този билет може да се пътува неограничено с всички видове обществен транспорт (трамваи, автобуси, влакове) в зоната, за която е избран, но влаковете могат да бъдат само регионални.
Зоните са:
** зона Bas-Rhin (Ба Рен) - това е половината от Елзас до Колмар

** зона Hout Rhin (Ут Рен) - от Колмар чак до Базел

**  зона Territoire Alsacien (цял Елзас)
Цените са 23,10€ за една зона и 37,40€ за цял Елзас (тези цени са от септември 2023г, не знам дали имат промяна).

== Alsa+ Groupe Journée е за група от 2 до 5 души и е валидна само през уикенда.

== Билетите се купуват от машините за билети на гарата, може и от гише там. На важат за влаковете TGV (високоскоростните).
==
в Страсбург има 24-часов билет, казва се 24H SOLO (BUS - TRAM – COACH) = 4,60€ - важи за 24 часа (от купуването му) за трамваи и автобуси във и около града; купува се от автоматите на трамвайните спирки. Някои автомати приемат плащане само с банкова карта.
== в Страсбург има и
друг вид 24-часов билет, с който може да се отиде до градчето Kehl в Германия. Този билет се казва ALSA + 24H EMS BUS - TRAM - COACH - TER = 4,60€ и до Kehl може да се отиде с трамвай D. Пътуването трае около 10-20мин., зависи от коя спирка ще се качите. Другият 24 часов билет не важи за това пътуване. По този маршрут правят проверки най-вече в участъка между спирка Aristide Briand и жп гарата в Kehl.

2/ За какво и за къде от сега да купувате билети не разбрах. Но мисля, че е достатъчно от сега да си осигурите само билетите за Фликсбус-а, за когато ще пътувате с него. Страсбург-Базел сте си купили билета, от Мюлюз до Колмар също има Фликсбус за 5-6€ към момента. И вече от Колмар, ако мислите да отидете до някое от селцата, в зависимост в коя зона са, можете да си вземете съответната Alsa+24h.

Много хубаво обяснено. Да имаш подобна информация за района на Лион?

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.