Прескочи до съдържание

Какво ново в magelanci.com


Препоръчани мнения

Доста от вас сигурно мислят, че се шегувам при това, че е лоша шега :) Тъкмо приключихме един ъпдейт, който не всички приеха безболезнено и сега пак. Бързам да ви успокоя:

 

- Визуалните промени няма да са големи. 

- Повечето (ако не и всички) неща ще си останат там, където са и в момента

- Ще има прилично количество подобрения, които ще направят ориентацията и изпъкването на ценната информация от форума много по-лесно. Без да има негативни странични ефекти. 

 

Ще минат поне няколко месеца, докато стигнем до там, може би средата на лятото е ранен оптимистичен срок, но все пак държа да ви информирам от по-рано какво се задава и един вид да подгрея публиката, да подготвя почвата или каквато там аналогия си харесвате.  

 

Горе-долу веднъж седмично ще гледам да пускам някое предстоящо нововъведение, хем да не се изсипе всичко накуп, хем да може да го обсъдим. 

 

Започвам със заглавният изглед на форумите. В момента имаме един списък, който по дизайн е труден за ориентация, често се налага да се кликне 3-4 пъти, докато стигнем до мястото, което търсим и така за всяка категория, която ни интересува. В новата версия ще има специален изглед, който ще предоставя теми само от форумите, които ни интересуват в момента, с дървовидна структура с отметки, която да позволява бърз достъп до тях. Списъкът с темите ще се обновява динамично, т.е. ако цъкнете форум вдясно, автоматично ще се показват темите от него.  Май с картинка по-лесно се обяснява:

 

chrome_2017-05-16_20-47-40.png

 

 

Въпреки, че на мен точно този динамичен изглед най ми допада, ще има и още един алтернативен изглед, при който форумите ще са като блокове:

 

chrome_2017-05-16_20-45-52.png

 

 Който пък е традиционалист, ще има бутонче, което позволява изгледа да е такъв, какъвто и в момента:

 

chrome_2017-05-16_20-46-37.png

 

Искам още да отворя една скоба, че това не означава, че работата по текущата версия се прекратява, напротив, малки нововедения ще продължават да се появяват регулярно. Посетените държави са първи приоритет в момента. Новата версия няма да е рязка промяна от текущата, така че всичко, което се прави в момента ще продължи по естествен начин за напред, няма да има нужда атласа и знамето да се правят отново например. 

 

 

 

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

 Няма смисъл да се подгрява публиката с технически алабалистики. Сайтът стана толкова скучен, че не го и отварям вече... Много сори, ама такава е истината.

Връзка към мнение

А при мобилните варианти пак ли ще има различни изгледи? Половината от времето, което прекарвам във форума е през мобилни устройства, та затова питам :)

Връзка към мнение
Преди 1 час, anatoli_p каза:

 Няма смисъл да се подгрява публиката с технически алабалистики. Сайтът стана толкова скучен, че не го и отварям вече... Много сори, ама такава е истината.

Разбира се, свободен си да усещаш нещата както намериш за добре. В основата на всичко обаче е, че дали сайтът е скучен или интересен зависи от участващите потребители. И е леко иронично ти от височината на всичките ти 4 мнения за 4 години във форума, от които половината се оплакват колко скучен е станал сайтът, да си недоволен от съдържанието създадено от останалите сякаш всички други са задължени да ти правят нещата интересни, докато ти седиш отстрани и не допринасяш в дискусиите по абсолютно никакъв начин. 

 

И не, темата, не е за това. Ако имаш какво да добавиш, както и всеки друг - на лични. 

 

преди 25 минути , bulpa каза:

А при мобилните варианти пак ли ще има различни изгледи? Половината от времето, което прекарвам във форума е през мобилни устройства, та затова питам :)

Ще има, да. Макар и да е малко неудобен динамичният изглед за мобилни в момента, но ще го оправят. 

  • Харесвам 10
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Две нови приличащи си екстри да ви представя - препоръчани постове и бележки към темите. 

 

Препоръчаните постове са връзки към полезни мнения, които ще излизат в началото на темата. Представете си темите от по много страници, в които в момента трябва да ровите за да стигнете до полезно и обяснително мнение. Вече няма да има нужда, ще излизат най-отгоре, ръчно избрани от модераторите. Ще помогне особено много при дългите теми с промоциите, но като цяло с малко фантазия може да се извади най-полезното съдържание от почти всяка една тема. 

 

chrome_2017-05-25_22-33-42.png

 

 

Следващото са бележките към теми. Модератори и администратори ще имат възможност да добавят бележки към теми. Може да се ползва както да се обясни каква е целта на темата, ако вече не е активна и се пази само за архивна стойност и т.н. Или пък да добавя съобщение да се успокои някоя по-нажежена тема, така че да не ми се налага да го правя с мнение. 

 

chrome_2017-05-25_22-39-46.png

 

 

Нещата с бета тестовете вървят добре за сега, може и до края на юни да сме готови.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

В една друга тема намекнах за една от следващите екстри, а именно т.нар. "Клубове". Представете си ги като форум във форума. Начинът, по който обмислям сега да се направят е да са като клубове по интереси, може да имат някаква далечна аналогия с пътуването, но не е задължително. Например клуб за сбирки на по бирки (освен официалните, може да се организират постоянно неофициални срещи, например за хора извън София, които са в столицата само един ден преди полет), клуб за колекционери на марки, магнити и т.н. Всеки клуб освен това ще си има отделни календари, галерия и т.н. Форумът за авиация мисля, че е перфектна възможност да се трансформира в такъв клуб. 

 

clubs.png

 

За да съм напълно честен, не съм избистрил концепцията за тези клубове съвсем. Трябва много да се внимава да не отвлекат внимание от основните дискусии на форумите, например не си представям да има клуб Италия, който да дублира форум Италия, защото идеята на форумите е да участват всички, докато клубовете са с членство (въпреки, че има опция за затворено членство и само с покани, нашите вероятно ще са си изцяло отворени) и си ги представям по-скоро като зона за хоби. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 1 час, Георги каза:

В една друга тема намекнах за една от следващите екстри, а именно т.нар. "Клубове"....

Каквото и да си говорим - хората не обичаме промените, адаптацията винаги е проблем (малък, голям, съвсем миниатюрно проблемче, но все го има...)

 

Според мен си достатъчно аналитичен, но все пак да си кажа: Пази се от прекомерно усложняване на сайта. Често се случва функционалност, изсипана в големи количества да е по-скоро "-", а не "+".

 

А, @anatoli_p, какво изобщо го "отразяваш" този "пич".

 

Това с дървовидната структура - на мен ми харесва.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 3 часа, ven62 каза:

Каквото и да си говорим - хората не обичаме промените, адаптацията винаги е проблем (малък, голям, съвсем миниатюрно проблемче, но все го има...)

 

Според мен си достатъчно аналитичен, но все пак да си кажа: Пази се от прекомерно усложняване на сайта. Често се случва функционалност, изсипана в големи количества да е по-скоро "-", а не "+".

Темата е много обширна и всеки си има неговите си възгледи. Но не е имало случай да не взимам тази гледна точка предвид, а колкото до конкретния случай след като добавената функционалност не пречи по никакъв начин на съществуващата такава, проблеми не виждам. Но наистина е дълга темата и има поне няколко аспекта, които да се коментират. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Дискусията във форумите общо взето върви с ритъма на последните написани мнения. Случва се изключително приятна тема бързо да потъне, просто защото не предизвиква толкова дискусии, колкото някоя от ежедневните битовизми. Форумният софтуер не може да прави разлика в качеството на съдържанието, той е неумолим - най-новото е най-отгоре и това е. 

 

Със следващото обновяване това ще се промени - вече ще имаме отделна зона за "Избрани теми", това ще са ръчно подбрани теми от екипа и тяхната подредба ще е по датата на промотиране, а не по дата на последен пост. Нищо не пречи да "изберем" тема, в която последно е писано преди години. Всъщност "тема" не е точният термин, ще може да се избират албуми, пътеписи и всичко. В допълнение, това избрано съдържание автоматично ще заминава и към фейсбук страницата ни, която в момента е позаспала, но ще я разбудим. 

 

Както споменах в темата с оплакванията, успях качествено да счупя тестовата версия и на този етап нямам налични скрийншотове. 

  • Харесвам 9
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Друга новост са т.нар. "реакции". Бутончето за харесване може да е проводник на много различни емоции - благодарност, съгласие и т..н Освен харесване, както в момента, ще имаме възможност да изразим всякакви емоции. Какви точно? Ще решим всички! Аз се сещам за няколко опции: наздраве, лек полет, хубави снимки, благодаря, полезно, съгласен съм и т.н. И не, не очаквайте да има такива заредени с негативен подтекст. 

 

chrome_2017-07-21_23-48-10.png

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

В задаващата се версия ще може свободно да се прикачат скрийншотове директно, докато пишете мнение, правите скрийншот, натискате Ctrl+V (при Windows) и готово. Ще е особено полезно при споделяне на оферти, кое къде да цъкнем за да стигнем до дадена цена в някой сайт за резервиране и т.н. 

 

 

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
Преди 1 час, Георги каза:

В задаващата се версия ще може свободно да се прикачат скрийншотове директно, докато пишете мнение, правите скрийншот, натискате Ctrl+V (при Windows) и готово.

Супер! :)

Няколко пъти интуитивно съм се опитвал да го правя 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Специално за @ven62 :) В новата версия се завръщат албумите като елемент. Това означава, че албуми ще може да се харесват и коментират като обща единица, а не само индивидуално снимките в тях. Това означава, и че най-накрая пак ще имаме блокче с последни албуми от галерията:

 

Capture7.PNG

 

Блокът с избрани снимки долу вдясно ще бъде заменен от нещо друго. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 10 минути , Георги каза:

Специално за @ven62 :) ...

Не се подмазвай. :) :lol:

Чакам си читаво организирани пътеписи. Беше за вчера, щото програмиста ти не работел през уикенда...  Програмист да си при @Георги:)

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 8 минути , ven62 каза:

Не се подмазвай. :) :lol:

Чакам си читаво организирани пътеписи. Беше за вчера, щото програмиста ти не работел през уикенда...  Програмист да си при @Георги:)

 

Той да беше мой да го юркам, ама се съобразявам с трети хора...нали и тва е цялата идея на това прехвърляне на пътеписите. Ма и при теб няма угодия значи!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Обновяването ще е най-вероятно утре вечер. Екстрите споменати тук няма да са налични моментално, а ще бъдат въвеждани поетапно. Като цяло разликите в графичното оформление ще са минимални и няма да се чудите къде отиде този бутон и защо го няма онзи. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ще използвам тази тема за да споделям малките и не чак толкова малки технически нововъведения във форума. Идеята е темата да е чисто информативна и няма да има коментари по нея, ако имате въпрос или коментар относно някое от нещата споменати тук, може да ги споделите в тази тема: 

 

 

Ето и част от новите неща:

 

1. Забелязвате, че вграждането на други елементи от сайта в темите вече е по-красиво на външен вид. По-горе виждате пример с тема, тук ще дам пример с албум и артикул от магазина:

 

 

 

2. Второ въведение са възможните различни изгледи на форумите. Може да ги видите като отидете на заглавната страница на форумите и цъкнете ето тези бутончета:

 

chrome_2017-08-19_19-34-09.png

 

Най-интересен е последният бутон, който създава динамичен изглед със списък с последните теми. Имайте предвид, обаче, че важните теми, т.е. пътеводители, инструкции и т.н. са изключени и са на практика недостижими по този начин. Също така, не може да се види основен форум без подфорумите. Поразгледайте го, но препоръчвам този изглед само за по-опитните магеланци. 

 

3. Друго нововъведение са реакциите. Сигурно сте ги видяли, до всяко мнение има една иконка за харесване (с вдигнат палец), като минете с мишката над него ще се отворят и останалите варианти:

 

chrome_2017-08-19_19-36-59.png

 

Възможните реакции на този етап са Харесвам, Замислям се, Смея се, Браво, Благодаря (Наздраве) и Шок. Възможно е с времето някои от тях да бъдат премахнати, други добавени. На този етап няма планове да се добавят негативни реакции. 

 

В идните дни ще опиша още нови неща. 

 

  • Харесвам 3
  • Браво 3
Връзка към мнение

Знаете ли, че си имаме фейсбук страница, цък: https://www.facebook.com/magelanci/ Харесайте, ако не сте :)

 

До сега беше в малко приспано състояние, но ще я събудим, главно чрез споделяне на най-интересното съдържание от сайта. Как се определя най-интересното съдържание, ще попитате? Чисто субективно! Достатъчно е да кажем, че с известна доза сигурност всеки, който е отделил време да напише пътепис или дневник, важни новини и интересни истории ще получат споделяне във фейсбук. Това е нашият начин да осигурим малко по-дълъг живот и по-широк кръг на читатели за всички, които отделят голяма част от времето си за да споделят подробности от пътуванията си с нас. С времето ще споделяме много от съществуващите пътеписи и дневници ретроактивно, но няма някакъв срок за това, ще става постепенно. Право да промотират съдържание имаме аз и супер модераторите. 

 

Споделеното няма да е само във фейсбук, а и тук, блокът с избрано съдържание вече е на челно място на нашата заглавна страница.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Вече може директно да поставяте скриншоти, без задължително да минавате през запазване на снимката, прикачване и т.н. Правите си скриншота, копирате го, поставяте го и би трябвало да се прикачи автоматично. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

При публикуване на местоположение, ще се появява автоматично линк към картата в темата "В момента съм...". Общо взето е аналог на опцията "check-in" в социалните мрежи. Смятам, че това е една от добрите функционалности, които имаме, но повечето от вас май не я знаят и се надявам се по този начин да я популяризираме. Може да видите как изглежда тук (извинявам се за скучния маркер, но съм в София, какво да се прави :))

 

Всички необновени маркери ще се трият автоматично след известен период от време, за сега е месец. За сега маркерите ще се публикуват в тази тема, ако стане много спам ще мислим да ги изнесем в отделна. 

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Дребно нововъведение, е че може да вграждате таблица в мнението си. Става чрез ей тази иконка:

 

image.png

 

Пробна таблица
   
   
   

 

След това, може да цъкнете с Ctrl+Right Click на някоя клетка и от менюто да изберете  да изберете клетка->настройки на клетката:

 

image.png

 

Там има допълнителни опции като например цвят на клетката, така че да изглежда ето така:

 

Пробна таблица
   
   
   

 

 

Има и много други настройки, въпрос на занимавка :)

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към мнение
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.