Прескочи до съдържание

Северна Италия - езерата, Милано и Верона.


Bliss

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Нова съм във форума и това ми е първия пост. Активен участник съм в "На път" в БГ-мама и ми препоръчаха вашия форум. Поздравления! Много полезна информация.

 

Хобито ми е да организирам самостоятелни пътувания за мен и мъжа ми. Изчитането на информацията в нета и любимите ми "Фодорс" на хартия е най-любимата част от подготовката. ЗЮа сега все още сме само на територията на Европа, но се надявам скоро да прехвърлим океана. Мечтата на мен и на мъжа ми е Нова Англия. 

 

Подготвям пътуване в Северна Италия включващо Лаго Маджоре, Лаго ди Комо, Лаго ди Гарда, Верона и Милано. Вероятно ще отидем и до Лугано, Бергамо и Серавале(оутлета). Имаме билети за 25.04-07.05 за Малпенса. В момента планирам маршрута, търся хотели и компания за рента кар.

 

За Милано съм наясно, че ще са ми достатъчни около 2-3 дни макс. За Верона също максимум 1 ден, като ще спим някъде около Гарда и ще отидем до Верона с колата. Бергамо ще разгледаме пътьом прехвърляйки се от едното езеро на другото. 

 

Но не съм наясно за езерата - километрите за обикаляне на всяко едно от тях не са кой знае какво, но предполагам пътя е планински. Освен това ако спираме за разходка в по-интересните?!? Изобщо не съм ориентирана още къде какво е интересно и задължително да се види. Колко време ще ни е необходимо и т.н.  

 

Ще ми бъдете полезни с всякакви идеи - за интерсени места, технически подробности от сорта на паркинги (цени, местоположение), хотели, ресторанти и т.н. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

На първо време размени "2-3 дни" в Милано с "максимум 1 ден" във Верона и/или "Бергамо ще разгледаме пътьом". Не за друго, но се уморих да повтарям в този форум, че за посещение на Милано са достатъчни точно четири часа, в които да се разгледа Дуомото с галерията и да се посети църквата "Санта Мария деле Грацие". По-добре оползотвори останалото време за нощувка в Бергамо и по-голяма разходка около езерата... ;)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Здравей!

Обикаляла съм малките алпийски езера северно от Лаго ди Гарда - Левико, Тоблино и пр. Между лаго ди Гарда и Тренто има чудни замъци, които си струва да посетите - в Тренто, Тоблино /в самото езеро/, Перджине, Левико терме, Калдонацо, Калчераника. По-евтини нощувки ще намерите в северната част на лаго ди Гарда - в Рива дел Гарда и в Торболе. Езерото е уникално, защото има средиземноморски тип флора и специфичен климат. Източните страна е очарователна. Спокойно можете да комбинирате това езеро с полудневна екскурзия до Тоблино, Тренто и Перджине или някое от другите градчета с интересни замъци или просто с хубаво площадче и сладки заведения, кито предлагат евтино кафе и хубаво бяло винце.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Ето и моето скромно мнение за Северна Италия и само едно езеро(Гарда)!!!Първо северна Италия е много общо,обширно понятие!!Предполагам имаш пред вид само тази част ,която обхваща  разстоянието м/у Триест и Милано(от изток на север) и от Тренто до Верона (посока Север-Юг).Дори и така ,това трудно се обикаля и разглежда.

За да не се повтаряме на кратко:

Разстоянието Триест- Милано е около 350-380 км и по магистрала това си е около 25 евро тол такса(цитирам по памет)

Започвам с Триест-град който се пренебрегва но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се посети,като това ще ти отнеме цял ден.Освен центъра(австроунгарска архитектура) има и 2 замъка в покрайнините на града които трябва да се видят.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B5,

http://pochivka.com/zamaci/n22-16583-%D0%97%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BA%D1%8A%D1%82_%D0%94%D1%83%D0%B8%D0%BD%D0%BE,

След Триест следва Удине(малко се отбиваш на север) но е само магистрала и за него и неговия замък ,парк,стара венецианска Лоджия ще ти трябва половин ден.

След Удиени може да спрете на Аут лет мола в Палманова:-)))точно по магистралата.

И от там следва..Падова с параклиса на Скравени,медицинскта аула и един от най-старите Университети в Италия,елипсовидните градини ,както и задължително църквата св.Антоний.(цял 1 ден)

Следва Виченца...с нейния неповторим "Театро Романо" и площада със сграда на общината (половин ден)

След тях  следва Верона.Противно на всички описания на пишман организирани туристи там ти трябват около ден и половина за разглеждане.Има много за гледане(най-тъпото е балкона на Жулиета)

И само на 30 км от Верона е езерото Гарда.Там имате голям избор за спане ,като те съветвам да избягате от хотелите ,а да си намерите апартамент в множеството  апарт-комплекси).За да обиколите езеро от до....минимум 1 ден.Това което най-много си заслужава са градчето Сирминионе,Сало(с ударение на О),...бе всичко става там.:-)Колкото по на север се качва човек толкова по заприличва на Австрия.:-))и става по скъпо.Най-северно е град Тренто.-замъка Буенконсилио и църквата от 15 век в която се е състоял 6ия църковен събор...много богат град.

Следва град Бреша...не  е лош ,но е много промишлен ,но има много молове(аут лет) в подхода на двете магистарли към него.

И Милано....твой избор!

Ако мръднеш в страни от магистрала Венеция-Милано при езерото Гарда в посока юг само на 30км се намира град Мантова(страхотен град)....един от любимите ми италиански.На 50 км пък южно от Мантова се намира Модена,малко в страни е Парма-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за любителите на сирене,шунка и трюфели...гастрономите им са като галерии!!!

Няма да се натрапвам повече...:-)Има и по още десет малки селца които по пътя трябва да се разгледат,но всичко е време и пари.Всичко това съм го разгледал за...3 пъти по 5-6 дена.

Само да спомена,входа за да разгледате Арена ди Верона е около 13 евро на човек),входа за параклиса на Скравени е около 16-17 евро на човек.входа за "театро Романо " във Виченца е около 8 евро за възрастен.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Благодаря! 

Модена, Парма и Триест са част от един по-дълъг маршрут за догодина/по-догодина (може би, ако има отпуска 3 седмици), който ще направим с нашия си автомобил и включва Триест- Тревизо - Падова -Ферара - Болоня -  Модена- Парма - Генуа - Чинкуе Терре - Лука - Тоскана (Флоренция - няколко дни, Пиза, Монтекатини Терме и наоколо - няколко дни, после надолу през Кианти до Сиена и наоколо - няколко дни) - Урбино - Сан Марино - Венеция.

 

Сега ще се концентрираме върху езерата и селищата наоколо, като най-на изток ще стигнем до Верона.

 

И.... напротив. Натрапвай се. Полезно ми е. Пак благодаря! 

Редактирано от Bliss
Връзка към мнение

Привет и от мен, предполагам след споменаването на "Серавале(оутлета)" обичаш да пазаруваш, така че 2 дни в Милано няма да са Ви много.

Не съм ходила все още на езерата, но пратих мама и леля миналото лято да се развличат. Гледаха само вили и ботанически градини и са очаровани. Аз мога да прекарам и месец в цветята, обаче за мъжа ти не знам доколко ще са вълнуващи, така че бих препоръчала 4 дни за езерата в началото на май. При това положение Ви остават 7 дни за запълване, другите да дадат идеи за тях, аз бих се разходила в Швейцария. 

Връзка към мнение

 

Тони благодаря. Преди да пусна темата прочетох твоя пътепис и цитираната тема.

 

Lindt позна.  Като типичен представител на нашата част от населението обичам да пазарувам. Но Милано не ме привлича само с това. Има доста места извън централната и туристическа част, които съм си набелязала. Града може да не е наситен като Рим и Флоренция, но има какво да се види. Освен това обичаме да се разхождаме безцелно и да усещаме живота и атмосферата по този начин. 

Връзка към мнение

По това време някъде в Милано се провежда и пазара на цветята (Mercato dei Fiori) по Навильо Гранде. Може и да го уцелите, не зная кога е през 2014. На мен лично ми харесва.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз мисля май месец да отида до италианските езера за около седмица.

Приемам всякакви съвети как да го направя.  Има според мен 4 варианта и търся мнения кой е най-рационалния и разбира се най-евтиния.

Първи вариант -   Евтин полет до Бергамо (40-50 Е) и оттам с кола под наем.

Втори вариант - Евтин полет до Бергамо и оттам с обществен транспорт до основните градчета около езерата

Трети вариант - Със собствена кола от България

Четвърти вариант - С организирана екскурзия (цената е 300 Е за 6 дни)

 

С кола малко ми е притеснително, понеже съм чел за големи задръствания, а също и местата за паркиране - не само да се намерят, но и цените на паркинзите, но пък ти дава свободата да видиш всичко, което желаеш, а аз искам всичко...

Цените на хотелите също са доста солени.  Евтините полети до Бергамо дали са още евтини - имаше до скоро и по 20 Е

 

Какво мислите?  Кой е най-рационалния вариант според вас. Разбирам, че нещата са строго индивидуални, но какво бихте избрали вие на мое място...

Връзка към мнение

Често летя до Бергамо и цени от 20 евро се намират понякога, но през май ще бъде трудно. По скоро 30-35 евро е добра цена за този период. За да се видят повече неща естествено оптималния вариант е с кола, но пък така е и по скъпо. Би могъл да летиш до там и на място да прецениш дали имаш нужда от кола и евентуално да наемеш такава. Като цяло и хотелите и ресторантите в този район са скъпи. Според мен дори Комо е по-скъпо от Милано откъм храна, за хотел не знам. За паркинг се плаща почти навсякъде, но си спомням, че когато бях в Комо заедно с приятели от Милано напазарувахме в един супер и оставихме колата безплатно на паркинга на магазина докато разглеждахме града. Мисля, че може да се използва и този начин за евтин паркинг.

С кола за седмица би могъл да комбинираш и Лаго ди Комо и Лаго ди Гарда, както и Лаго Маджоре. Естествено ако не си бил хубаво е да разгледаш и Бергамо.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Кола под наем, твърдо според мен. Необходима е свободата да спираш където и когато си поискаш, а не да гледаш как някой красив кадър минава зад гърба на автобуса. Не съм запознат дали има уреден транспорт около самите езера по туристически начин, така че да ги видиш добре. 

 

Все пак половината удоволствие от региона идва от шофирането там. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Тия 20 евро за полети до Бергамо са за януари-февруари, за май няма как да стане, мисля. В този ред на мисли, най-евтино и най-изчерпателно е със собствена кола.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз мисля май месец да отида до италианските езера за около седмица.

Приемам всякакви съвети как да го направя.  Има според мен 4 варианта и търся мнения кой е най-рационалния и разбира се най-евтиния.

Първи вариант -   Евтин полет до Бергамо (40-50 Е) и оттам с кола под наем.

Втори вариант - Евтин полет до Бергамо и оттам с обществен транспорт до основните градчета около езерата

Трети вариант - Със собствена кола от България

Четвърти вариант - С организирана екскурзия (цената е 300 Е за 6 дни)

 

С кола малко ми е притеснително, понеже съм чел за големи задръствания, а също и местата за паркиране - не само да се намерят, но и цените на паркинзите, но пък ти дава свободата да видиш всичко, което желаеш, а аз искам всичко...

Цените на хотелите също са доста солени.  Евтините полети до Бергамо дали са още евтини - имаше до скоро и по 20 Е

 

Какво мислите?  Кой е най-рационалния вариант според вас. Разбирам, че нещата са строго индивидуални, но какво бихте избрали вие на мое място...

Пътувал съм и с кола и със самолет до северна Италия.Ако си за 3 /4 дена си вземи самолет +рент а кар.Ако си за повечко със собствена кола от София.По памет ти пиша какъв разход може да очакваш.

1.София-Верона(Лаго ди Гарда) е около 1230/1250 км-65 литра дизел средно по 1.4 евро..

2.Винетка за Словения(1 седмица)-15 евро

3.Тол такси в Сърбия и Хърватска 23/24 евро

4.Кафета+коли+...още 10/15 евро

И като сметнеш в една посока е около 140/150 евро.Връщането пак толкова само че без 15 евро Словенска винетка.И се получава около 280 евро.

Ако обаче си със самолет и вземеш кола за 6 дена =200/220 евро.

Така ,че си преценяваш.Ако сте двама или повече ,най изгодно е с кола от София.

Имаш притеснения относно пhttp://en.parkopedia.it/parking/verona/аркирането.И си прав!Но дали ще паркираш кола със софийска регистрация или с Веронска ,ще струва едни и същи пари.!!

Изпратил съм ти сайт за паркиране във Верона.Много е подробен и човек може да спести и време и пари ако го проучи.

Можеш да провериш цените и местата за паркиране във всеки итал.град.Аз така и правя.

Събота следобед ,както и в неделя е безплатно паркирането.Най- скъпо е паркирането в подземни паркинзи с тоалетни,машини за кафе и сандвич,банкомати и др.екстри.

За евтини хотели не мога да дам съвет.Ние си наемаме апартаменти(най-изгодно и удобно е)

Със сигурност мога да ти кажа,че апартаментите и хотелите във Верона са доста по скъпи от тези около Лаго ди Гарда.Около езерото има минимум 30 къмпинга -ако те интересува.Това също е опция ,понеже не плащаш за парко место!!

И още малко инфо:

бензина/дизела е най-скъп в Италия,м/у 1.6 до 1.9 Евро.Зависи къде зареждаш.Най-евтино е в селата на селф сервиз бензиностанции.Най-скъпо е на магистралата на Грил паркинг.

Дизела е най-евтин в Хърватска с около 8-10ст по евтин от БГ,бензина е с 5 ст по скъп от БГ

Със Сърбия сме горе -долу еднакви като цени..+/- 2 ст.

В Словения дизела е около 1.4 но е екстра качество,както и бензина им.

Може и да пестиш ,когато не използваш магистралите в Италия.Там където ще ходиш няма да са ти толкова необходими.В тази част 100км магистрала струват около 8 евро(грубо).

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

  • Много ти благодаря.

Май със собствена кола е най-добре, но засега сме само двама, та ще го мислим.

Билети има засега за 70 Е

Връзка към мнение

Като новобранец тук много ми се иска да кажа, че тези 4 часа за Милано, за какво по-напред. Катедралата виждаме, влизаме в Galleria Vittorio Emanuele, момичето каза, че обича да се разхожда, дори няма да стигнем до Ла Скала. Часовете свършиха.

Да не говорим и ако хотела е далеч, 4 часа стават за слизане от самолета/или влизане в града/ и отиване до хотела и после до центъра !!!!!!!! 

И 40 часа не стигат, ако трябва да изброяваме защо ?

Редактирано от ANDEL
Връзка към мнение

Добре дошъл/а :) Различни хора, различни мнения, но няма лошо да изброиш какво друго да се прави в Милано, за хората които би им харесало. Колко време отнема например приличен window shopping, или да го кажем на български - зяпане по магазините?

 

Няма еднозначно вярно решение, а дилемата с времето е вечна. То никога не достига. И въпроса не е дали Милано си заслужава 3 дни, със сигурност ще се намери какво да се прави, но дали околните градчета и другите места споменати в плана не заслужават повече. Ще вдигнем Милано с ден, трябва да отрежем от Верона, някой друг ще скочи, че не е правилно и така. 

 

Колкото повече информация, толкова по-добре :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Като новобранец тук много ми се иска да кажа, че тези 4 часа за Милано, за какво по-напред. Катедралата виждаме, влизаме в Galleria Vittorio Emanuele, момичето каза, че обича да се разхожда, дори няма да стигнем до Ла Скала. Часовете свършиха.

Да не говорим и ако хотела е далеч, 4 часа стават за слизане от самолета/или влизане в града/ и отиване до хотела и после до центъра !!!!!!!!

И 40 часа не стигат, ако трябва да изброяваме защо ?

Дюк навярно имаше предвид 4 часа из града, а не от кацането на самолета. Тя Ла Скала е от другия край на галерията, не е много път. И все пак всеки гледа със собствените си очи.
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Покрай приказките за Милано, ние взехме, че с чиста съвест го пропуснахме като наблегнахме на Бергамо, Комо и Лугано ;)

Карахме го с обществения транспорт. Вярно, малко по-туткаво е, но пък си има плюсовете да не мислиш за места за паркиране, магистрални такси, винетки, условия при наем на кола и т.н.

Редактирано от forry
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Дай малко повече информация за обществения транспорт - откъм цени, разписание, удобства, предимства и недостатъци. 

 

Този въпрос няколко пъти се появява за обикаляне на езерата без кола под наем. 

Връзка към мнение

Надали мога да съм кой знае колко полезен... Ние "работихме" на принципа основно ползване на влакове и слизане, където ни се види интересно и там с автобуси на случаен принцип. После обратно до гарата и продължаване нататък с влака до следващото място, което ни се видеше интересно и отново и отново... Жп транспорта хич не ми се видя скъп честно казано, а за Швейцария си бяхме взели някакъв "дей пас", който струваше 16.50 франка и важеше за влакове, градски и крайградски автобуси и фуникуляри и в общи линии беше много удачен за идеята ни "слизане-зяпане-качване-слизане"...

Единственото, с което мога да бъда полезен е, че в Лугано фуникулярите за Сан Себастиян и Монт Бри през зимата не работят, за наше разочарование. Иначе ми се виждат добра панорамна точка за любуване от птичи поглед към езерото и околните планини.

В общи линии се мотахме из Бергамо, Монца, Леко, Комо и Лугано, тоест от езерата видяхме само Комо и Лугано.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.