Прескочи до съдържание

Сицилия - съвети, предложения, маршрути...

Duke

Препоръчани мнения

Публикувано:

От доста време се каня да пиша тук, но преди това исках да прочета предишните коментари. Тъй като са мноооого, реших да се хвърля в боя и така.

Живях в Сицилия през 2007 г. за половин година в гр. Месина. Мога да кажа, че Сицилия е прекрасна :) Такова спокойствие никъде не бях усешал, мафията е "под земята", както обичат да казват местните....които са изключително топли хора.

Април-май и септември-октомври е според мен добър период за посещение, като през юли и август жегите са непоносими....

Райско кътче е Таормина, който е от луксозните италиански курорти. Там може да се топнете до Isola bella, името само говори за красотата на това място.

Посещение на Етна е изключително интересно, като съветвам да вземете лифта (преди беше 25 евро) и да пропуснете джиповете (пак беше 25 евро) и да се качите пеша, минавайки по черната земя.

Ако имате повече време отделете по половин или един ден на Месина и Катаня, както и на Палермо. Ако обаче програмата е сгъстена бих препоръчал Сиракуза и типичната за мен Сицилия.....приказните градчета Модика, Рагуза и Ното.

Някои от местата съм си ги запазил за някой друг път (напр. Чефалу и Агридженто), но имайте на предвид че острова съвсем не е малък ;)

Ако сте почитатели на по-нестандартни неща бих препоръчал Стромболи, където от време на време избухва леко вулкана....уникална природа, малки симпатични колички и силата на природата.

Сладоледа е задължителен, както и стотиците типични сицилиански сладки. Мен лично ме плени и музиката, която е много интересна като звучене.

Надявам се, че не съм повторил всичко казано от вас досега и че ще се докоснете до това магическо място някой ден! :)

• Харесвам 10
Публикувано:

Здравейте и от мен,

пътувам за Сицилия на 18.09 и обратно на 27.09  и тъй като за пореден път прекроявам маршрута, бих искала да попитам възможно ли е придвижване от Сан Леоне , с разглеждане на Модика и Ното, плюс време за обяд и пристигане около 19-20 часа в Сиракуза. В момента се чудя дали да резервирам 2 нощувки в Сиракуза или 1 Модика и 1 Сиракуза. Иначе маршрута е следния :

18.09- кацаме вечерта и нощувка в Катания

с рент а кар Катания- Палермо

19.09 - 20.09 - 2 нощувки Палермо

21.09-23.09- От Палермо - Сан Леоне- 3 нощувки с разглеждане на Агридженто и плаж

24.09-  Модика или Сиракуза ?

25.09- Сиракуза

26.09- Катания , като мисля да върнем колата и да се предвижваме с автобус от/ до летището и на другата сутринта -полет.

П.С. За първи път посещаваме Сицилия , много места отпаднаха от първоначалният  маршрут вкл. и Етна. Все пак трябва да остане нещичко и за следващия път :) .А и ние не сме от хората, които в 8 сутринта са на път. А и много време ни отнемат всичките исторически забалажителности, тъй като на място трябва да се прочетат всички табели. :) 

Публикувано:

Ако все още не сте платили хотел в Сан Леоне, препоръчвам чудесен апартамент до "Скала дей Турки". Ако по-назад в темата не съм дал линк, ще го дам отново. Плажът е на напет минути от комплекса, а освен чудесни апартаменти, той предлага и изключителен ресторант. Собственици са двама братя, които са си разделили бизнеса - единият се занимава с хотелската част, а другия с ресторанта. Имай предвид, че плажа в Сан Леоне е каменист, а този, който е пясъчен е доста мръсен. Иначе, разглеждане на Модика и Ното на път от Долината към Сиракуза е напълно постижимо. Двете градчета са малки, особено Ното и се разглеждат за по час-два всяко едно. По-добре останете две вечери в Сиракуза, тя има особен чар и заслужава специално внимание...

Публикувано:

аз се влюбих в Модика

останах там 3 нощи за разглеждането на града + Рагуса и Ното 

не съжалявам

градът има страхотна атмосфера

• Харесвам 2
Публикувано:

Всичките нощувки да резервирани през Букинга  с опцията за плащане на място. В Сан Леоне се влюбихме  във вила Salvatore, която е близо до плажа , но извън самия град . Заради тази вила реално отпадна едната нощувка в Модика от първоначалния план. А сега и в втората ще отпадне за сметка на Сиракуза. През тези дни там мисля да обиколим района , Долината на храмовете, Скала дей Турки .

А Модика,Рагуса и Ното  съм сигурна се са неповторими , но за съжаление ще можем да им отделим по няколко часа.

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Райско кътче е Таормина, който е от луксозните италиански курорти. Там може да се топнете до Isola bella, името само говори за красотата на това място.

Посещение на Етна е изключително интересно, като съветвам да вземете лифта (преди беше 25 евро) и да пропуснете джиповете (пак беше 25 евро) и да се качите пеша, минавайки по черната земя.

Малко повече подробности за Етна. Откъде се хваща лифта? 

Колко време е самото качване пеша? И до къде можеш да се качиш, колко близо до кратера?

Колко време отнема лифта, пешеходното качване и обратно?

Лифта в двете посоки ли е 25евро?

За Таормина някъде мярнах, че да плажуваш до isola bella се плащало 25 евро?

Ще съм благодарен за всяко сподено мнение. 

Публикувано: (редактирано)

Преди 4 дни се върнахме от Сицилия. Мога да дам актуална информация за лифта - сега цената за възрастен в двете посоки е 30 евро, а за дете 20. Пътува се около 15-20 мин. в посока. Ние за съжаление не можахме да позваме джиповете, защото на малкия ми син му прилошава при пътуване. Даже докато стигнем до началната станция на лифта му стана зле от завоите. Според мен не си струва много да се качвате с лифта, ако не ползвате джиповете. На крайната станция пейзажът не е много по-различен от този на първата. Ако се разходите на 300м от началната станция на лифта, можете да видите кратерът Силвестри и още един, на който забравих името, изригнал по-скоро. Цената на джиповете е 32 евро за възрастен, а за дете май пак беше 20. Имайте предвид, че крайната станция е на 2500м надморска височина и е хладничко. Дават се якета и обувки под наем, ако не си носите.

Редактирано от dechy
Публикувано:

Не можах да разбера, джиповете по-високо/по-близко до кратера/ ли се качват от последната спирка на лифта?

Ако си с лифта, от последната станция може ли да се продължи и да се стигне по-близко до кратера пеша?

Не мога да кажа точно до къде ходят джиповете, тъй като не сме ги ползвали. Чувала съм от познати, които са се возили на тях, че се вижда лава и пушек, но подробности не знам. На джиповете има и гид, който задължително се заплаща, затова предполагам, че е интересно. Пеша може да се разходите, но дали можете да стигнете до главния kратер не мога да кажа. Ние бяхме с 2 деца и само обиколихме наоколо.

Редактирано от dechy
  •  

Малко повече подробности за Етна. Откъде се хваща лифта? 

Колко време е самото качване пеша? И до къде можеш да се качиш, колко близо до кратера?

Колко време отнема лифта, пешеходното качване и обратно?

Лифта в двете посоки ли е 25евро?

За Таормина някъде мярнах, че да плажуваш до isola bella се плащало 25 евро?

Ще съм благодарен за всяко сподено мнение. 

Ще карам на спомени, че минаха вече 8 години :) Хваща се автобус рано сутринта от Катаня, който стига до лифтовете на Етна. Оттам съветвам да се хване лифта, цената е в двете посоки. После пеша, защото вървиш по черната земя, може да носите както казват и другите топли дрехи. Върви се по пътя на джиповете, ако не се лъжа не повече от 1,5 - 2 часа. Стига се до кратер, от който излиза нещо като пушек и си заслужава да се види.

• Колкото за Isola bella беше 1000 % безплатно и силно се надявам и сега да е така ;)

• Успех! :)

Редактирано от Пътувко
Публикувано:

Твърдо За нощувката в Сан Леоне, много приятно място с хубави заведения на плажа в близост. Цените са добри.

Според мен малко време си отделил за тези градчета, лично аз бих посъветвал нищовка в Ното или Рагуза, не толкова в Сиракуза, но ти си знаеш.

• Харесвам 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Една голяма моя мечта вече е факт. Купих билети до Катаня от Букурещ. С намалението на Blue Air и отстъпките на Румбо, докарах цена от 79 еврака на калпак, а датите са 20-27.05.2015г.

Етна идвам.....

А сега и малко питане. Как е времето през май? Може ли да се  изкачи  Етна без специализирана екипировка, защото не съм букнал куфар и сме само с ръчен багаж? Понеже съм планинско чедо, предпочитам да изкачвам повече време пеша.Става ли за плаж и каква е температурата на  водата?

Идеята е да вземем рентакар и да обикаляме острова, но сме 6 човека и седемместните коли са много скъпи и  големи и май ще сме с две по-малки.

Помагайте с предложения, къде трябва да отида задължително.

• Харесвам 1
Публикувано:

Като начало прочети темата. Времето през май ще бъде чудесно и по всяка вероятност на повечето места ще става за плаж. Относно необходима екипировка за изкачване на Етна не бих могъл да ти помогна, защото ние се качихме до някъде с кола и огледахме само подстъпите към върха. Добра идея е да наемете две по-малки коли, защото в малките градчета ще бъде по-лесно придвижването и паркирането. Задължително избирайте хотели с паркинг, защото това е Сицилия все пак!

• Харесвам 1
Публикувано:

Една голяма моя мечта вече е факт. Купих билети до Катаня от Букурещ. С намалението на Blue Air и отстъпките на Румбо, докарах цена от 79 еврака на калпак, а датите са 20-27.05.2015г.

Етна идвам.....

А сега и малко питане. Как е времето през май? Може ли да се  изкачи  Етна без специализирана екипировка, защото не съм букнал куфар и сме само с ръчен багаж? Понеже съм планинско чедо, предпочитам да изкачвам повече време пеша.Става ли за плаж и каква е температурата на  водата?

Идеята е да вземем рентакар и да обикаляме острова, но сме 6 човека и седемместните коли са много скъпи и  големи и май ще сме с две по-малки.

Задължително трябва да вземете рентакар, защото иначе обикалянето на острова ще е много трудно и ще ви отнеме много време. Задължително трябва да посетите Чефалу, Сиракуза, Савока, Таормина, Етна разбира се /като там се изкачвате с лифт и после с джипове/ обувките трябва да са ви удобни и в тъмен цвят, Скала де Турки, Трапани, Рагуза....но не знам дали ще ви стигне времето. През май времето ще е чудесно, но водата е студена все още.

• Харесвам 1
Публикувано:

Не можах да разбера, джиповете по-високо/по-близко до кратера/ ли се качват от последната спирка на лифта?

Ако си с лифта, от последната станция може ли да се продължи и да се стигне по-близко до кратера пеша?

Да, по-високо се качават. Тая снимка е правена от ръба на кратерчето над лифтовата станция. Рейсовете-джиповет продължават по пътя нагоре към полите на главния кратер.

2014050710sicilyEtna.JPG

https://picasaweb.google.com/106665744477636165634/Italy2014SicilyStromboli?authuser=0&feat=directlink

• Харесвам 2
Публикувано:

Етна идвам.....

За Етна е добре да имате по-топли дрехи. Ние бяхме в началото на септември, когато беше адски горещо - на места около 40 градуса, а на началната станция на лифта беше 23, на крайната по-малко (може би около 15-16) и духаше доста. На крайната станция дават якета и обувки под наем, но не съм се интересувала от цените.

Не пишеш за колко време ще бъдете в Сицилия и къде смятате да отседнете или ще се местите на няколко места.

Освен изброените от Ива места, ако се настаните някъде около Катания или Сиракуза е добре да разгледате  Ното и Модика. Около Агридженто е долината на храмовете, до Трапани може да се види Ериче, също така храмoвете Седжеста и Селинунте, плажа Сан Вито ло Капо.

Публикувано:

За Етна е добре да имате по-топли дрехи. Ние бяхме в началото на септември, когато беше адски горещо - на места около 40 градуса, а на началната станция на лифта беше 23, на крайната по-малко (може би около 15-16) и духаше доста. На крайната станция дават якета и обувки под наем, но не съм се интересувала от цените.

Не пишеш за колко време ще бъдете в Сицилия и къде смятате да отседнете или ще се местите на няколко места.

Освен изброените от Ива места, ако се настаните някъде около Катания или Сиракуза е добре да разгледате  Ното и Модика. Около Агридженто е долината на храмовете, до Трапани може да се види Ериче, също така храмoвете Седжеста и Селинунте, плажа Сан Вито ло Капо.

Кацаме в Катаня 20:00ч. на 20 май, а обратния полет е в 20:45ч. на 27 май. Имаме седем цели дни.Ще сме 6 човека и мислех за спане да търся по-голями апартаменти,  за да си поделим нощувките. Иска ми се да разгледаме възможно най-много места и затова ще трябва нощувките да са  в различни населени места, така че давайте предложения.

Публикувано:

2 нощувки в Катаня  - за качване на Етна, разходка до Таормина и половин ден максимум в Катаня

3 нощувки в Модика - за разглеждане на града, + Рагуза, Ното и Сиракуза

2 нощувки в Палермо - за Палермо и Монреале

това като за първи път ви стига мисля, 2 пъти съм ходил по 1 седмица и още не съм обиколил всичко в Сицилия  :)

през септемри съм се качвал на Етна, в града беше към 25 градуса, горе излезе снежна буря 

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Ето каква  програма спретнах и аз:

20.05.2016 г. –  кацане в Катания 20:30ч. - нощувка в Катаня

21.05.2016 г. – Таормина, Ачиреале, Ачитреца, Ачи Кастело, Катаня - нощувка в Катаня

22.05.2016 г. – Етна, Чефалу, Палермо - нощувка в Палермо

23.05.2016 г. – Палермо, Монреале - нощувка в Палермо

24.05.2016 г. – Палермо, Чефалу, Агридженто - нощувка в Агридженто или някъде около него

25.05.2016 г. – Агридженто,Рагуза, Модича, Сиракуза - нощувка в Сиракуза

26.05.2016 г. – Сиракуза, Ното, Шикли - нощувка в Сиракуза

27.05.2016 г. – Катания - 20:30ч. отлитане

Засега съм резервирал нощувките в Катаня и Палермо, както и рентакар.

Няколко неща обаче не са ми много ясни.

Първото е колко време ще ни отнеме изкачването на Етна? Идеята е да се качим до крайната станция на лифта и оттам пешачката до кратера.Някой минавал ли го е пеш, за да ме ориентира като време отнема? Другия въпрос е може ли с кола да се стигне до крайната станция на лифта или той се ползва завължително?

Другота неяснота е, дали след Етна ще ни остане време да разгледаме Чефалу и да продължим после към Палермо или да го оставя за 24.05, когато тръгваме за Агридженто?

• Харесвам 1

Ето каква  програма спретнах и аз:

20.05.2016 г. –  кацане в Катания 20:30ч. - нощувка в Катаня

27.05.2016 г. – Катания - 20:30ч. отлитане

А как ще стигнете до Катаня?

Редактирано от AlexandraKo
Публикувано:

21.05.2016 г. – Таормина, Ачиреале, Ачитреца, Ачи Кастело, Катаня - нощувка в Катаня

Имай предвид, че Таормина изисква поне няколко часа, а пътищата в района са натоварени. Не казвам, че е невъзможно да видите всичко запланувано, но ще бъде доста напрегнато с времето...

22.05.2016 г. – Етна, Чефалу, Палермо - нощувка в Палермо

Това няма как да стане в един ден, още повече и ако планувате изкачване на Етна! Чефалу, изисква още повече време от Таормина, а самото пътуване от Катаня до Чефалу отнеме доста време. Да не говорим, че после ви предстои влизане в Палермо във вечерен трафик, което си е истинско приключение. Не става, категорично!

24.05.2016 г. – Палермо, Чефалу, Агридженто - нощувка в Агридженто или някъде около него

Не ми става ясно, защо ще се връщате до Чефалу, като има далеч по-пряк път през който така или иначе ще ви преведе GPS-а? Този преход е полупланински и продължава няколко часа, да го имаш предвид...

Публикувано:

Най-високата точка до която можете да стигнете с колата по Етна е Rifugio Sapienza, от там нагоре единствено лифт

иначе програмата ми изглежда доста натоварена

Публикувано:

Не ми става ясно, защо ще се връщате до Чефалу, като има далеч по-пряк път през който така или иначе ще ви преведе GPS-а? Този преход е полупланински и продължава няколко часа, да го имаш предвид...

Ами ако ни остане време след изкачване на Етна ще минем през Чефалу, а ако не успеем ще го оставим за 24.05.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.