Прескочи до съдържание

Сицилия - съвети, предложения, маршрути...

Duke

Препоръчани мнения

Публикувано:

Има ли някой на острова, да каже какво е времето?

Че стъквам багажа и се чудя какви дрехи да нося.:(Гледам, прогнозата е добра, ама няма знае ли се?

Публикувано:

Има ли някой на острова, да каже какво е времето?

Че стъквам багажа и се чудя какви дрехи да нося. :(Гледам, прогнозата е добра, ама няма знае ли се?

Времето е огън  B)

http://www.vesti.bg/sviat/strahovitiiat-etna-izrigna-video-6054052

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

Вчера бяхме на Етна.Имаше ураганен вятър,малко дим и беше 3°.В Катаня е около 20°-22°, но и тук е ветровито и усещането е за по-студено.Носи си и по-топли дрехи.

Редактирано от mitaka
  • Харесвам 1
Публикувано:

Вчера бяхме на Етна.Имаше ураганен вятър,малко дим и беше 3°.В Катаня е около 20°-22°, но и тук е ветровито и усещането е за по-студено.Носи си и по-топли дрехи.

Много ти благодаря, на Етна няма да ходим, били сме вече. Отиваме си на почивка, но сме в южната част, до Бутера този път.Взела съм по едно якенце за вятър, ще добавя и по една пухенка и стига.

Между другото - това ще ни е шестото ходене на почивка на Сицилия и винаги времето е било супер.Един-единствен път ни пра огромен порой горе на Етна, при идеално време в Ното. То там винаги е различно.

Вчера вечерта Етна е изригнал http://www.vesti.bg/sviat/strahovitiiat-etna-izrigna-video-6054052

Верятно ще е забранено изкачването.

Ние този модул сме го минали:)
Медийно е известно, ама не е винаги така.Друго си е магеланската прогноза.:)
  • Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

И аз се интересувам от посещение до Стромболи. Попадна ми информация за някакви корабчета, които тръгват вечер от Сицилия, разглеждаш действащия вулкан след залеза и се връщате обратно около полунощ. Ако някой има по-подробна информация за разписание и от кой град се тръгва моля да сподели. Аз единствено намирам само целодневни или полудневни екскурзии, а не искам да губя цял ден.

Бях в Сицилия преди две седмици и на мен ми се искаше да посетя вулкана на Страмболи, но не успях.

Видях че предлагат такава екскурзия от Cefalu. беше около 60 евро ако не се лъжа и 3 часа в едната посока. Но не е през нощта както се рекламира. Струва ми се губене на време и не ми се вярва да може да се види лавата и да се допускат туристи толкова близо защото е опасно, но това е мое мнение. Според мен е доста преувеличено. Нека някой който е бил там да каже.

Публикувано:

Не съм бил, но на място има разходки нощем до вулкана с гид, или с корабче около острова, пак нощем. Това на място от Стромболи. Не е толкова опасно, защото лавата си тече почти постоянно и се знае къде, и няма експлозии.

• Харесвам 1
  • 7 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте Магеланци! Възможно ли е да ми препоръчате компания за кола под наем, от летището в Катания? За пръв път ще посещаваме острова и искам да направя онлайн резервация.

Публикувано:

Здравейте Магеланци! Възможно ли е да ми препоръчате компания за кола под наем, от летището в Катания? За пръв път ще посещаваме острова и искам да направя онлайн резервация.

Може да погледнеш тази тема за обща информация: http://magelanci.com/topic/2035-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC-%D0%B2-%D1%81%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F/

Но колите под наем са като самолетните билети - веднъж една компания е по-подходяща, друг път друга. Със сигурност ако вземеш с голяма фирма с пълна застраховка ще си ок, но дали ще е най-оптималния разход зависи от много други параметри. 

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, като новобранец- Магеланец, си пожелавам много пътешествия /на вас също/! Че мераци бол, а светът е голям!

И сега стартирам с мечтана дестинация – Сицилия!

От 09.04 до 19.04  София-Катания с Уизеър. Билетите са купени!

Нямам голям опит с организирането на пътувания, особено по католишкия Великден, та дилеми много. След изчитането на темата, си спретнах една програма, но предполагам, че ще претърпи някакви корекции:

09.04-  Кацане 15:00 /рент-а-кар от летището/и вечерна разходка из Катания

10.04- Катания – Савока- Таормина- Катания

11.04 – Катаня- Енна - Чефалу - Палермо

12.04- Палермо

13.04- Палермо- Монреале – Трапани

14.04- Трапани-Ериче- Скала дей Турки - Агридженто

15.04- Агридженто- Долината на храмовете- Сиракуза

16.04- Сиракуза – Ното –Сиракуза /Великден/

17.04- Сиракуза -Рагуза- Модика- Шили- Сиракуза

18.04- Сиракуза

19.04- Сиракуза- летище 15:00

Как ви се вижда? Ще съм благодарна за всякакви мнения. Не пестете критиките!

Публикувано:

В интерес на истината, програмата е добре балансирана при положение, че обичате натовареното движение по време на пътуване. Единствено включването на Ена в ден на пътуване между Катаня и Палермо с акцент посещение на Чефалу ми се вижда леко оптимистично, но същото мога да кажа и са включването на Савока в деня посветен на Таормина. Рагуза, Модика и Шили в един ден е прекалено, но спокойно бихте могли да видите поне Рагуза в деня за път между Агридженто и Сиракуза...

Duke, благодаря! 

Ще почета още малко и ще оптимизирам. Много е вероятно да пропусна района на Палермо и Трапани /ще си го оставя за другия път :) / Така ще намаля значително смяната на местата за нощувка.

Най-голямата ми дилема е къде да бъдем на Великден. Мисля, че в района на Сиракуза и Ното би било най-добре. Дайте съвет, моля! От това ми зависи цялата програма.

Редактирано от Ronnie

Според мен, програмата е ОК и в този вид и лично аз не бих те посъветвал да елиминираш Палермо, а защо не и Трапани. Относно второто. Италия и в частност Сицилия е достатъчно религиозна, за да почувствате еднакво празника във всяко кътче на страната. Сиракуза ще бъде превъзходна по време на Великден...

Редактирано от Duke
Публикувано:

Според мен, програмата е ОК и в този вид и лично аз не бих те посъветвал да елиминираш Палермо, а защо не и Трапани. Относно второто. Италия и в частност Сицилия е достатъчно религиозна, за да почувствате еднакво празника във всяко кътче на страната. Сиракуза ще бъде превъзходна по време на Великден..

Благодаря отново!

Ще видим какво ще реши семейния съвет.

А относно Енна - нямах предвид да спираме да пазаруваме в аутлета, а по кой път ще минем. Грешката е моя :) 

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте, като новобранец- Магеланец, си пожелавам много пътешествия /на вас също/! Че мераци бол, а светът е голям!

И сега стартирам с мечтана дестинация – Сицилия!

От 09.04 до 19.04  София-Катания с Уизеър. Билетите са купени!

Нямам голям опит с организирането на пътувания, особено по католишкия Великден, та дилеми много. След изчитането на темата, си спретнах една програма, но предполагам, че ще претърпи някакви корекции:

09.04-  Кацане 15:00 /рент-а-кар от летището/и вечерна разходка из Катания

10.04- Катания – Савока- Таормина- Катания

11.04 – Катаня- Енна - Чефалу - Палермо

12.04- Палермо

13.04- Палермо- Монреале – Трапани

14.04- Трапани-Ериче- Скала дей Турки - Агридженто

15.04- Агридженто- Долината на храмовете- Сиракуза

16.04- Сиракуза – Ното –Сиракуза /Великден/

17.04- Сиракуза -Рагуза- Модика- Шили- Сиракуза

18.04- Сиракуза

19.04- Сиракуза- летище 15:00

Как ви се вижда? Ще съм благодарна за всякакви мнения. Не пестете критиките!

В ден 3 спокойно могат да отпаднат Чефалу и Палермо. Все пак Катаня-Палермо са 300 км,отбивате се към Енна,там ще загубите време!!До ЕННА не пропускайте в никакъв случай Пиаца Армерина и Калтаджироне(не са ви в списъка, но за мен са абсолютно задължителни)!!Пък и до ЕННА има и голям аутлет на магистралата посока Палермо.

Ден 8.Ще трябва доста бързо да карате ,за да видите и Рагуза и Модика и Шикли...доста завои и чукар е там:-)).Давайте го по яваш-яваш....Рагуза ще ви отнеме поне 2-3 часа.Но вие си знаете какво искате да видите.

П.С Магистралата на юг от Сиракуза е под всякаква критика, така че там си заложете средна скорост 80км.Поне е безплатна:-))

Публикувано:

Етна не ви ли е в програмата? Поне в подножието без лифта? Там също има кратер?

Оффффф, толкова неща искам да включа в програмата, че няма на къде повече. 

За 10 дена кое по-напред?

Началото на Април мисля, че е рано за Етна. Лифтът работи от 30.04.

И аз обмислях като вариант поне в подножието или до където стигнем с кола и после малко пеша........  Обаче ще трябва да се откажа от нещо друго тогава. Голяма дилема! А с нас е и 9-годишен природилюбител....... Ще има гласуване! :)

Еминко,

Благодаря за съветите! Много ми е полезна информацията за пътя. Още един глас в полза на Пиаца Армерина и Калтаджироне - отбелязвам си!

И Пиаца Армерина и Калтаджироне и още много имам в "запланувани", но няма да стигне времето при пълна обиколка на острова. Точно за това се чудя дали да избера много път с основни места или да наблегна на Катания, Сиракуза и Агридженто с техните околности и не толкова туристически места. 

Без да подценявам Палермо, Монреале, Чефалу, Трапани, Стромболи......  струва ми се, че повече ще оценя Сицилия в по-автентичните и не туристически места.

Публикувано:

Аз малко като черна станция, но поне според мен, Палермо най-малко отговаря на понятието "туристическо място", което не може да се каже за на пръв поглед "автентичната" Сиракуза. Усещането за Сицилия в центъра на Палермо е изключително силен и не бива да се пропуска за нищо на света...  

• Харесвам 2
Публикувано:

Рони, от местата, посочени в програмата ти няма такива, които да не са туристически. И според мен не пропускай Палермо, защото то е различното и си заслужава вниманието, дори и да не ти хареса.

Източната част е барокова, а барок може да видиш и на други места в Италия, не само в Сицилия. Палермо е смесица от норманска, арабска и византийска култура. Цветно и шумно е. Аз бих намалила нещо от предвиденото в източна Сицилия - хубави градчета, но не са толкова различни колкото това, което ще видиш в западната част.

Публикувано:

Ronnie, вие си решавате, аз мисля като Duke, не бива да се пропуска Палермо. Според мен там е много автентично сицилианско. Чувала съм от хора, че не харесали града заради мръсотията му. На мен ми хареса всичко, защото беше истинско.  

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря ви, хора! Разкошни сте!!!

Черните станции са полезно нещо! 

Знам че Палермо е уникален. Много искам да го видя!

Чуденката е дали другия път да не кацнем там и да разгледаме по-обстойно северната и западната част на острова, а сега юга и изтока.

Насрочвам семейното заседани в неделя с гласуване. ;D

Под по-автентично имам предвид място, което не е посещавано от туристи, няма атракции и можеш да видиш как реално живеят хората там. Мисля, че си бях харесала едно такова местенце - Аджира - западно от Етна. 

А Великдена в Палермо или в Сиракуза? Или другаде? Или както Duke каза - няма значение?

Публикувано:

Щом се планира и друго посещение, акцентирайте на една част, не се разхвърляйте да видите всичко. 

До сега май не се спомена за такъв проблем, но по-лани като ходихме северната магистрала беше в ремонт заради някакво свлачище. Познат, който лети често до Сицилия  по работа каза, че това не е необичайно. 

На това ходене още един път случихме на затворена магистралата от Палермо на изток, не помня точно къде. Локално свлачище, за ден разчистиха, но беше достатъчно да ни обърка леко плановете.

Та думата ми беше  - с едно на ум, че може да се наложи прерутиране на маршрути и най-малкото загуба на броени часове, че по чужбинско все не стигат :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Палермо задължително. Според мен въобще не беше мръсно, виждал съм доста по - мръсни места. Препоръчвам Ballaro street market, ако те влекат подобни места де, че то не е за всеки, но аз там се размазах от кеф. Само не се подлъгвай по другия пазар(mercato vucciria). Монреале за мен е пълна загуба на време. Също така недей да се качваш на покрива на катедралата в Палермо, не се вижда нищо кой знае какво. Чефалу ми бе база и наистина доста ми допадна там. Има възвишение над града и се разкрива чудна гледка от върха...но за това май ще ви трябва повечко време. :)

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.