Прескочи до съдържание

Колко е лесно от летище Варна да изведеш дете

Препоръчани мнения

Публикувано:

Знаете ли заради тези декларации колко деца родени в чужбина от български граждани с двойно гражданство не са регистрирани в България - нямат български акт за раждане, българско ЕГН и българско гражданство. Точно защото на родителите не им се занимава с декларации.

Имам приятели в българи в Белгия и техните деца са само с белгийско гражданство и документи. При пътуване само с единият родител на излизане от България представят декларация от другия родител, заверена от общината в Белгия, на няколко езика. Пак се случва в България да се объркат и да им искат декларация на български, заверена от български нотариус.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 минути , Botko каза:

Всеки паспорт може да се проследи къде влиза и къде излиза,кога и през какво КПП.Аз ли да обяснявам подробности как става ?

Това нещо няма общо с горния казус, но ти минавал ли си последните 10 години границата на България? След влизането ни в ЕС вече нищо не се следи, а се пътува не само с паспорт, а и с лична карта. На случаен принцип личните карти и паспортите се прекарват през компютъра, но няма база данни в която да има 100% от минаванията ти през граница, включително и в посока извън ЕС. Последните 6 месеца имаше затягане на режима, но при последното ми минаване през границата пак само ми погледнаха документи и ме пуснаха. В България до 2007-ма година има точна база с дании кой кога е влизал и излизал от България.

преди 5 минути , zon каза:

Знаете ли заради тези декларации колко деца родени в чужбина от български граждани с двойно гражданство не са регистрирани в България - нямат български акт за раждане, българско ЕГН и българско гражданство. Точно защото на родителите не им се занимава с декларации.

Имам приятели в българи в Белгия и техните деца са само с белгийско гражданство и документи. При пътуване само с единият родител на излизане от България представят декларация от другия родител, заверена от общината в Белгия, на няколко езика. Пак се случва в България да се объркат и да им искат декларация на български, заверена от български нотариус.

Скоро един приятел искаше да регистрира децата си като бългаски граждани и поради тази причина аз го разубедих и му препоръчах да изчака докато станат на 18 години. Само ще си усложнява живота при пътуване в България.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 27 минути , Иван Попов каза:

Понякога съм минавал и дори и без да си показвам и личната карта.Така,че ето и на Вас са Ви казали,че може и без документи.Просто съм без думи за тези граници.А и да не забравяме,че има граници за които дори не знаеш в коя страна си.Например с влак от Берлин до Прага няма нито граници,нито нищо.:)

Тук редовно разсеяните шофьори се оказват я във Франция, я в Нидерландия. Аз внимавам като се качвам във влака с посока Кортрейк в кой вагон съм, че ако се заблея ще стигна до Лил. Една колежка от курса ми по нидерландски преди години беше объркала влака и се оказала в Нидерландия.

Иначе има много села в които една улица е в Белгия и в Нидерландия, има и къщи в двете държави, май за адрес се приема там където е входната ти врата. В Белгия и Франция също има такива села.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 минути , Topfly каза:

Това нещо няма общо с горния казус, но ти минавал ли си последните 10 години границата на България? След влизането ни в ЕС вече нищо не се следи, а се пътува не само с паспорт, а и с лична карта. На случаен принцип личните карти и паспортите се прекарват през компютъра, но няма база данни в която да има 100% от минаванията ти през граница, включително и в посока извън ЕС. Последните 6 месеца имаше затягане на режима, но при последното ми минаване през границата пак само ми погледнаха документи и ме пуснаха. В България до 2007-ма година има точна база с дании кой кога е влизал и излизал от България.

Това така и в същото време не така. Откакто станаха атентатите във Франция на летище София проверяват личните карти/паспорти през устройство на всички влизащи и излизащи от други ЕС държави. Поне на мен винаги от тогава ми се случва.

Във Франция от тогава досега има извънаредно  положение и на летищата проверяват всички кацащи и излитащи от и до страни от Шенген. На сухопътните граници с Белгия на магистралите често има проверки на границата от полицията на случаен принцип. На малките пътища между Белгия и Франция няма никакви проверки.

Публикувано:
преди 29 минути , Topfly каза:

Това нещо няма общо с горния казус, но ти минавал ли си последните 10 години границата на България? След влизането ни в ЕС вече нищо не се следи....

Сигурен ли си ,че няма нищо общо с казуса ?

Последните 10 години ИЗОБЩО не съм напускал България :) Само дето казуса ми е до болка познат и точно на мен да ми обясняваш е комично.

А ти някога водили ли си детето си в трета страна БЕЗ преведана декларация ? Щото на мен ми се случи преди 3 месеца и поразпитах в тази трета страна от любопитство това онова!

Никой не го вълнува някакви документи щом има паспорт с биометрични данни и "история" за пътуването!

Това ,че някой НЕ следи,Мързи или го карат АЙЛЯК не значи ,че това е реда.

Казуса е извеждане на непълнолетно дете само от единия родител от България.

Темата е открита за случая от Варна.Напомням,че детето е български гражданин,майката и бащата имат декларация,която в последствие бащата се е отказал и в тоя случай майката НЕ може да напусне България.И това е отразено,щом при опита и от летище София да не успее.

Но е напуснала с една врътка през летище Варна,защото там е възможно и са и казали как!

Което като казус е НЕЗАКОННО и подлежи на СЪД за незаконно/нерагламентирано извеждане на непълнолетно дете,защото граничния контрол НЯМА основание да я пропусне(копие от декларация или съдебно решение) а е допуснато това!

Ако бащата реши да търси съдебна отговорност за това отвличане,виновни са и граничните служители на летище Варна ,отделно и майката,че е предприела неправомерно извеждане на непълнолетно лице,което си е престъпление и е наказуемо! 

НО....един път излезнала извън България ,НИКОЙ не може да я спре да пътува ,ако няма международна възбрана! И в подкрепа на това твърдение,тя след Истанбул доста е попътувала за да стине до Барселона накрая!

И всички други частни случаи,двойни гражданства или други на непълнолетни деца са ситуации,които не мога да коментирам ,защото не ме вълнуват.Който го вълнува си намира Информация в страната на която е гражданин непълнолетното дете!

Обобщено искам да напиша,че закона е нужно да се осъвремени.

Декларациите трябва да отпаднат,а регулатора трябва да е Бг Съд и МВР.

Когато някой има проблем се обръща към  Районен съд и МВР за възбрана...ако има основания,се вкарва в системата на Гранична полиция и непълнолетното лице се възпира да напуска България до момента на отмяна на забраната.

НЕ знам за какво са им тези компютри и системи и служители ако не могат да си вържат онлайн БДС със Гранична полиция и да си следят 24 часа кой влиза и кой излиза!

Всяко едно решение за развод,автоматично трябва да отразява и съгласието на двамата родители за пътуване(поне в ЕС) и това да се вписва в системата (съдебното решение) на Граничен контрол,като разрешителен режим в случай само на един родител.

Ако единия не е съгласен да пътува,трябва решение от съда,може или не може!

В случай на семейства ,които решават за първи път  да изваждат международен паспорт на непълнолетното си дете то наличието на двамата в паспортна служба с подписите си да декларират ТОВА,което сега изискват като документ(декларация) с печат и подпис на Нотариус.

Утре ще влезем в Шенген и тези декларации ще станат ненужни в рамките на съюза,защото ще се премахне граничния контрол и няма да има такъв ,както е до сега! По тая логика,декларациите ни ще трябва да ги превеждаме на английски(въпреки,че българския също е официален език на ЕС) в случай на пътуване/излизане от Шенген и тогава ще се появят нови проблеми на родители,които са недобросъвестни!

Публикувано:

И без да сме в Шенген и сега могат да въведат документ за пътуване на деца до 14 годишна възраст с формат на лична карта и децата да пътуват в държавите от ЕС, Шенген и в тези с които ЕС има споразумение ЕС гражданите да пътуват само с лична карта. Но явно това им е последна грижа.

Публикувано:
преди 3 минути , zon каза:

И без да сме в Шенген и сега могат да въведат документ за пътуване на деца до 14 годишна възраст с формат на лична карта и децата да пътуват в държавите от ЕС, Шенген и в тези с които ЕС има споразумение ЕС гражданите да пътуват само с лична карта. Но явно това им е последна грижа.

Паспортът не е ли точно за това?

Публикувано: (редактирано)
преди 7 минути , tch каза:

Паспортът не е ли точно за това?

До повечето държави извън ЕС може да пътуваш само със паспорт, не може с лична карта.

Гражданите на ЕС имат право на свободно придвижване в рамките на ЕС. Ако може да пътуваш само с лична карта/документ за пътуване на деца, не е необходимо да водиш дело за заместване съгласието на родител за издаване на паспорт.

Много хора, не само деца нямат паспорти в Белгия, защото не им се налага да пътуват до държави в които изискват паспорт на влизане.

Редактирано от zon
Публикувано:

П.П. да допълня: паспортът е много по-скъп в сравнение с издаване на документ за пътуване на деца до 12 годишна възраст. Този документ се преиздава на всеки две години, така че снимката на детето е актуална. Освен това така и децата са по-добре защитени, когато пътуват в Шенген и ЕС. На картата има и имената на родителите им, електронно са вкарани още данни. В нашата община таксата за издаване е минимална.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ботко, случаят, за който писах не е частен и не става дума, че искат декларация само от немски граждани, а както писах от всички деца, които не са придружени и от двамата родители. Предполагам българите не са забелязали това правило, защото декларация не се изисква само ако детето влиза в родината си. Тоест при влизане от Гърция в България на дете с български паспорт, няма да е нужна.

преди 5 часа, Botko каза:

Някъде в сайта на МвНР има ли ,че "декларациите" трябва да са преведени и на чужд език за еди коя си страна?

Дайте ми пример ако има да мога и аз нещо да науча :) Щото за режима на напускане е отговорно нашето МвНР,не на някоя си държава.А по важното е как НАПУСКАШ,а не как влизаш в държавата

Правилно си написал, че българското МвНР отговаря за излизане и влизане от нашата страна.

Всяка страна сама определя какво да се изисква при влизане/излизане на деца и за това е препоръчително да се информираш за актуалната информация за страната, в която ще пътуваш. Топфлай вече бе публикувал линк към страница с такава информация на английски, а аз на немски.

В 

преди 6 часа, zon каза:

Предполагам в Гърция са ти искали декларацията при напускане на Шенген? Знам че в Гърция искат декларация от другия родител, когато детето пътува извън Шенген, придружавано от единия от родителите това за деца гръцки граждани. Ако пътуват за страна в Шенген, не искат декларация

Граничната проверка е само при излизане и влизане в Шенген, в рамките на Шенген няма гранична проверка и за това е възможно да се лети от Гърция за Белгия, Германия или която и да е друга шенгенска страна без декларации. Въпреки това немското външно министерство препоръчва да се носи такава. Предполагам защото това е изискване на Гърция и в случай на случайна проверка или извънредна ситуация, ще е нужно.

http://www.auswaertiges-amt.de/DE/Laenderinformationen/00-SiHi/Nodes/GriechenlandSicherheit_node.html

Hinweise für die Einreise von Minderjährigen
Alleinreisende Minderjährige benötigen eine amtlich beglaubigte Einverständniserklärung der Eltern/ Erziehungsberechtigten. Wenn ein Kind mit nur einem Elternteil reist, empfiehlt es sich, eine Einverständniserklärung des anderen sorgeberechtigten Elternteils mitzuführen

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Masmiya каза:

Граничната проверка е само при излизане и влизане в Шенген, в рамките на Шенген няма гранична проверка и за това е възможно да се лети от Гърция за Белгия, Германия или която и да е друга шенгенска страна без декларации. Въпреки това немското външно министерство препоръчва да се носи такава. Предполагам защото това е изискване на Гърция и в случай на случайна проверка или извънредна ситуация, ще е нужно.

Сега погледнах на страницата на външно министерство на Белгия в секциите съвети за пътуване и документи до Гърция, и там няма такава препоръка, нито изискване за пътуване на непълнолетни, придружавани само от единият от родителите. 

Законът в Белгия при разделени родители е, че всеки един от родителите упражнява родителските си права в определеното му време и може да води където си иска дете в рамките на това време, без съгласието на другият родител.

И да си поискат Гръцките граничари документ съгласие от другият родител, от Белгийското Посолство ще им отговорят, че това няма как да стане защото законът в Белгия не го позволява да се изисква такова съгласие при разделени родители.

Също така е достатъчно съгласието само на единият от родителите, в случай, че детето пътува само или придружавано от трето лице. При разделени родители, паспорт се вади само от единият родител, без съгласието на другият. Има случаи в които от общината отказват да издадат паспорт, поискан от родителя при когото детето не живее. Но това е незаконен отказ и се обжалва в съда по бърза процедура. Също така, ако единият родител задържа паспорта на детето и отказва да го даде на другият родител за времето определено му за живеене или за контакт с детето, пак има бърза процедура в специализиран съд по въпросите за непълнолетни, и се получава паспорта.

В същото време Белгия освен, че е страна по Хагската Конвенция, има много двустранни споразумения с други страни по въпросите на международните родителски отвличания.

Преди години познат ми разказа за случай на летище София при който е долетял белгийският посланик и след кратък скандал и крещене от негова страна, детето е било пуснато да лети за Белгия. Подробности не знаеше, само че имало подаден сигнал в системата (явно в българската) от единият родител детето да не може да пътува.

Сега ще напиша и още нещо нямащо на пръв поглед общо с темата. Мъжът ми, фламандец, е дал съгласие при съдебното споразумение за развод, дъщеря му освен да живее постоянно при майка си, бившата му жена да може при случай да отиде да живее с дъщеря му и извън Белгия. В такъв случай би се променил само режима на контакти. Съдът е утвърдил това споразумение с решение. Предлагали го като част от стандартен пакет с правила, уреждащи отношенията. Неговото мнение по въпроса е, щом тя поема по голямата отговорност като време да отглежда и възпитава дъщеря му, има съответно и правото да решава, къде ще живеят. Той казва сигурен съм, че тя ще направи най-доброто за детето ми.

• Харесвам 3
  • 1 година по-късно ...
Публикувано:

https://dariknews.bg/regioni/varna/osydiha-majka-prevela-prez-granica-dete-bez-syglasieto-na-bashtata-2158804

Подсъдимата решила да пътува с детето си в чужбина, въпреки наличието на нотариално заверена декларация от бащата, с която не се дава съгласие то да напуска страната. За да преведе през границата без разрешение 4-годишното си дете, жената купила двупосочни билети за вътрешен полет между Варна и София, както и еднопосочни билети за самолет от Варна до Истанбул. Двайсет минути била разликата в началния час на излитане на двата самолета.

След извършване на проверка на паспортите и бордните карти в салона за заминаващи пътници, подсъдимата, вместо към гейта за вътрешен полет, се отправила към гейта за полета на турските авиолинии, като по този начин избегнала регистрирания в автоматизираната информационна система „Граничен контрол“ отказ за пътуване на детето извън България.

Публикувано:
преди 14 часа, Coo каза:

https://dariknews.bg/regioni/varna/osydiha-majka-prevela-prez-granica-dete-bez-syglasieto-na-bashtata-2158804

Подсъдимата решила да пътува с детето си в чужбина, въпреки наличието на нотариално заверена декларация от бащата, с която не се дава съгласие то да напуска страната. За да преведе през границата без разрешение 4-годишното си дете, жената купила двупосочни билети за вътрешен полет между Варна и София, както и еднопосочни билети за самолет от Варна до Истанбул. Двайсет минути била разликата в началния час на излитане на двата самолета.

След извършване на проверка на паспортите и бордните карти в салона за заминаващи пътници, подсъдимата, вместо към гейта за вътрешен полет, се отправила към гейта за полета на турските авиолинии, като по този начин избегнала регистрирания в автоматизираната информационна система „Граничен контрол“ отказ за пътуване на детето извън България.

Заради този случай започнахме темата. Сега развитието е, че има присъда. Която смятам, че не отговаря на тежестта на престъплението, т.е. е лека. Според мен 6-те месеца трябваше да са ефективни, а не условни.

• Шок 1
Публикувано:
В момента, Емика каза:

Заради този случай започнахме темата. Сега развитието е, че има присъда. Която смятам, че не отговаря на тежестта на престъплението, т.е. е лека. Според мен 6-те месеца трябваше да са ефективни, а не условни.

Аз пък мисля точно обратното - че присъдата е тежка. Все пак това е майката на детето, не някакъв трафикант на хора.

И още нещо ме смущава - защо не се чува нищо за наказания на ушевите, допуснали това да се случи? Или те пак не са оттук и са за малко?

Публикувано:
19 minutes ago, Емика said:

Според мен 6-те месеца трябваше да са ефективни, а не условни.

Не е ли практика за много първи провинения присъдата да е условна?

Публикувано: (редактирано)
преди 49 минути , Goal & Boss каза:

защо не се чува нищо за наказания на ушевите, допуснали това да се случи?

Защото това  беше  слабост в системата.  Как си представяте  всяко дете  с билет Вана-София да се проверява и за  забрана за напускане на България?  Въпросът е какви мерки се взеха след  случая  с детето за  отстраняване на  възможността да  се повтаря подобно незаконно  напускане на България.  Не става въпрос само за деца.  Има много хора със забрана да напускат страната.  На практика единственото изменение, което  настъпи след случая беше, че пътуващите за София минават  най-вдясно на линията за паспортна проверка.  Това нововъведение  дали е достатъчно ефективно?  Категорично  не е!  Чакащите за София и за международен полет не са разделени по никакъв начин. 

Редактирано от epetkov
Публикувано:

Не искам да задълбавам със смекчаващите вината обстоятелства при присъдите. Конкретно, тук става въпрос за дете. Нали децата са най-голямото богатство. Нали имаме Закон за закрила на децата. Можеше да го погледат бабите няколко месеца, а тя да прекара известно време в размисли на колко хора даде идея да извеждат деца незаконно.

преди 6 минути , epetkov каза:

Защото това  беше  слабост в системата.  Как си представяте  всяко дете  с билет Вана-София да се проверява и за  забрана за напускане на България?  Въпросът е какви мерки се взеха след  случая  с детето за  отстраняване на  възможността да  се повтаря подобно незаконно  напускане на България.  Не става въпрос само за деца.  Има много хора със забрана да напускат страната.  На практика единственото изменение, което  настъпи след случая беше, че пътуващите за София минават  най-вдясно на линията за паспортна проверка.  Това нововъведение  дали е достатъчно ефективно?  Категорично  не е!  Чакащите за София и за международен полет не са разделени по никакъв начин.  Иначе в ден събота   полетите за Истанбул и  за София  пак са с близки часове.

Ами точно за отделните зони вътрешни и външни полети говорех в началото на темата.  И сложих обосновката за летище Варна, че трябвало да има повече място за търговски обекти, за сметка на отделна зала за вътрешни полети.

Публикувано:
преди 3 минути , epetkov каза:

Как си представяте  всяко дете  с билет Вана-София да се проверява и за  забрана за напускане на България?

Представям си го като 20-30 реда програмен код в няколко софтуерни решения.

И, разбира се, си представям как до тази вратичка за незаконно напускане на страната има и прозорче. Като си внесеш сумичката на прозорчето - минаваш през вратичката.

преди 3 минути , Емика каза:

тя да прекара известно време в размисли на колко хора даде идея да извеждат деца незаконно

Тя не е е дала никаква идея на никого. Дадоха я медиите, които раздухаха случая. Както и ушевите, разбира се, които позволиха схемата да стигне до медиите.

Никое дете не заслужава майка му да лежи в затвора за това, че е била с него.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , Goal & Boss каза:

Представям си го като 20-30 реда програмен код в няколко софтуерни решения.

Вярно е, че живеем в дигитална епоха, но според мен  това не е авиационно решение.  Би трябвало да се  мисли в посока разделяне на  вътрешния полет от международните.  Първото, което се сещам в тази посока е например да се използва стария терминал за вътрешен полет.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , Goal & Boss каза:

Никое дете не заслужава майка му да лежи в затвора за това, че е била с него.

А разделяне от баща му, може би за цял живот, ако не я бяха хванали, заслужава ли?

Публикувано:
В момента, Емика каза:

А разделяне от баща му, може би за цял живот, ако не я бяха хванали, заслужава ли?

Не, разбира се, казвам ти го като баща. Само че two wrongs don't make a right.

Публикувано:

Опитвайки се да мисля за future-proof решение, се замислих какви биха били адекватните мерки след влизане в Шенген? Тогава "вътрешните" полети са вътрешни за общността. Разделянето на пътникопотоците обикновено изисква сериозни разходи за преустройство на летищните терминали. И с право някой ще попита дали са оправдани разходите.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 17 минути , akair каза:

след влизане в Шенген

то като гледам как вървят нещата, това е бъдеще неопределено - дотогава я камилата, я камиларя... 

освен това дали от Варна има полети само до шенгенски страни? 

Като се замисля, ако разходите са големи, и летището е сравнително малко и не оправдава разделяне, може да не разделят. (Примерно всички пътници да имат достъп до магазините). Но тогава проверките трябва да се правят на гейта. Какво е положението в момента не знам.

Публикувано:
преди 11 минути , neuromancer каза:

дали от Варна има полети само до шенгенски страни

Да, има. Това са всички полети на Wizz Air без полета до Лутон + полета на Austrian  до Виена. В софийския терминал 2, гейт Д  за полетите до Варна и Бургас няма никакви магазини.

• Харесвам 1
Публикувано:

От Варна има полети до страни в Шенген (напр Австрия), извън Шенген (Турция, Русия, ...) и полети до София.

А в София нали направиха един импровизиран магазин на Д1.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.