Прескочи до съдържание

Перу и Боливия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Перу и Боливия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли входна такса за Мачу Пикчу и колко е?

- Има ли задължителни ваксини в Боливия?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Тежко ли беше изкачването на Мачу Пикчу?

- Заслужават ли ли полетите над Наска?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :) 

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

За себе си съм установил, че 14 дни са някаква граница. Вече ми се трупа умора, особено ако е комбинирано с ранни ставания и смяна на места. По трудно се впечатлявам. Иначе не съм някакъв супер планинар, който се чуди, кой връх да качи. Като цяло гледам да има разнообразие, за да няма пренасищане. Планини, градове, хора, всичко са различни лица на една картина, но зависи какво искаш да видиш ти. За сега на първо четене от основните забележителности Титикака и оазисът до Ика някак не са ми уау, малко се заражда съмнение, че са места тип дай да те заведем, за да ти продадем. В Нешънъл Джиографик имаше статия как езерото започва да се съсипва заради използването на перилни препарати. От друга страна Ballestas ми изглежда интересно.

• Харесвам 1
Публикувано:

преди 9 часа, horus92 каза:

За себе си съм установил, че 14 дни са някаква граница. Вече ми се трупа умора, особено ако е комбинирано с ранни ставания и смяна на места. По трудно се впечатлявам. Иначе не съм някакъв супер планинар, който се чуди, кой връх да качи. Като цяло гледам да има разнообразие, за да няма пренасищане. Планини, градове, хора, всичко са различни лица на една картина, но зависи какво искаш да видиш ти. За сега на първо четене от основните забележителности Титикака и оазисът до Ика някак не са ми уау, малко се заражда съмнение, че са места тип дай да те заведем, за да ти продадем. В Нешънъл Джиографик имаше статия как езерото започва да се съсипва заради използването на перилни препарати. От друга страна Ballestas ми изглежда интересно.

А Амазонка, джунглата, странния град Икитос?

Май няма да имаш време за тях.

Публикувано:

Ами джунглата като гледам ще я пропуснем. Прочетох пътеписа ти и това да видим животни в естествената им среда ме съблазни, но в крайна сметка ще се наложи да се направят компромиси. Още повече, че за там е добре да имаш ваксина за жълта треска, а май не съм подготвен психически за такава. Трябва да се съобразя и със спътниците, макар че основно аз редя програмата по принцип. Четох разни съвети, че Арекипа е добре да се направи преди Куско, за по добра и постепена климатизация. Все още някакви парчета ми се конструират, да видим дали ще сглобя Волтрон. Едва ли ще измисля и нещо по различно от написаното от всички вас, но давате добра представа какво бих пропуснал.

П.П Как се издържат тия нощни преходи с автобуси. Не се ли чувствате скапани на другия ден?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, horus92 каза:

П.П Как се издържат тия нощни преходи с автобуси. Не се ли чувствате скапани на другия ден?

Ние ползвахме веднъж за нощен преход , седалки ставащи (почти на легло) и нямаше умора на следващият ден , тук някъде съм писал -

Това преди 6 години , сега виждам , че вече са седалки - легла : https://reservas.cruzdelsur.com.pe/reservas/servicios/confortsuite#

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 часа, horus92 каза:

Ами джунглата като гледам ще я пропуснем. Прочетох пътеписа ти и това да видим животни в естествената им среда ме съблазни, но в крайна сметка ще се наложи да се направят компромиси. Още повече, че за там е добре да имаш ваксина за жълта треска, а май не съм подготвен психически за такава. Трябва да се съобразя и със спътниците, макар че основно аз редя програмата по принцип. Четох разни съвети, че Арекипа е добре да се направи преди Куско, за по добра и постепена климатизация. Все още някакви парчета ми се конструират, да видим дали ще сглобя Волтрон. Едва ли ще измисля и нещо по различно от написаното от всички вас, но давате добра представа какво бих пропуснал.

За мен Инка Трейл беше хайлайтът на ходенето ми до Перу. Съжалявам, че нямах повече дни за Куско, за да му се насладя повече. Джуглата не ме впечатли, честно казано. А относно автобусите имах 7 часов дневен от Пуно до Куско и ако мога, за следващ път, бих си го спестила. Колкото и да е удобен автобуса, си е автобус и не спира никъде.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, през Май ще пътувам до Мачу Пикчу и Амазонската джунгла в Перу.Въпросът ми е за предпазването от малария и жълта треска.Слагахте ли си ваксина или разчитахте само на препарати против комари?Впрочем и аз ще пътувам с Gadventures.

Публикувано:
57 minutes ago, terzo said:

Здравейте, през Май ще пътувам до Мачу Пикчу и Амазонската джунгла в Перу.Въпросът ми е за предпазването от малария и жълта треска.Слагахте ли си ваксина или разчитахте само на препарати против комари?Впрочем и аз ще пътувам с Gadventures.

Ваксината на книга е задължителна. Ако сте били в Амазония и след това пътувате до друга държава (независимо след колко време) трябва да докажете ваксинация. Друг е въпросът как властите в другата държава могат да разберат къде точно сте били в Перу. 

Публикувано:
Преди 1 час, terzo каза:

В Перу се ходи само в широката периферия на Амазонската джунгла. Не вярвам и вие да стигнете по-далече от 2 часа с моторна лодка от Пуерто Малдонадо. Ползвахме само репеленти. Леглата в лоджията имаха балдахини. Не сме преживели инвазия на комари.

Публикувано:

Здравейте,

почти сме приключили програмата за Перу през април-май. Изцяло самоорганизирана. Имам въпрос за планината Рейнбоу - трева може ли да се направи самоорганизирано - т.е без наемане на тур и гид? Ще сме с кола под наем и превоза не мисля да е проблем. за височинната болест надявам се да сме се аклимаритизирали - ще качваме височина постепенно ( първо сме в Олантайтамбо/МП, след това Куско и Урубамба няколко дни. Качвали сме се до 3700 метра без специална подготовка и аклматизация и не сме имали проблеми ). Тур мислим да наемем единствено в Наска, просто защото още не сме се научили да пилотираме...

Публикувано:
преди 3 часа, terzo каза:

Ваксина според препоръките трябва за джунглата. Аз ти препоръчвам да сложиш (ако намериш, че в България не е лесно). Иначе не проверяват. За малария е по-скъпо и досадно, а риска май е по-малък и можеш да пропуснеш. Аз не взимах като ходих в Амазония.

Публикувано:
2 hours ago, bks said:

Качвали сме се до 3700 метра без специална подготовка и

Мдаа.Едно е да качваш 3700 друго е да спиш на такава височина.Аз направо отпраших за Олантайтамбо за 4 дни.В Куско още на летището ми се замая главата ама идвах от Галапагос на морското равнище.Всичко е индивидуално.Особено се усеща като трябва да вървиш нанагорнище.Ама то всичко там е нагоре.На връщане вече в Куско нямах проблеми.

Публикувано:
преди 3 часа, bks каза:

за височинната болест

Няма да имате проблеми. Куско е на само 3400. Бяхме на 4910 м н.в., на Кръста на кондора, но не като трекинг. Дъвченето на листа кока и чай от тях помага. Но преди всичко пестенето на енергия, никакви силови изпълнения, танци и алкохол, докато не слезете.

Публикувано:
преди 11 часа, swimmer каза:

Мдаа.Едно е да качваш 3700 друго е да спиш на такава височина.Аз направо отпраших за Олантайтамбо за 4 дни.В Куско още на летището ми се замая главата ама идвах от Галапагос на морското равнище.Всичко е индивидуално.Особено се усеща като трябва да вървиш нанагорнище.Ама то всичко там е нагоре.На връщане вече в Куско нямах проблеми.

Ние в Куско ще пристигнем от Лима с полет, вземаме кола и отиваме веднага в Олантайтамбо. Там спим 2 вечери, след това Куско. В София живеем на 740 метра надморска височина, надявам се за 2 вечери в Олантайтамбо да се аклиматизираме.

Не разбрах за Рейнбоу планината дали сами можем да направим трека или все пак да си вземем тур с гид.

И още един въпрос - за Олантайтамбо-Куско-Рейнбоу маунтин-Пуно-Арекипа-Колка - обикновена кола ще върши ли работа или да наема джип?

Публикувано:
На 18.01.2025 г. в 10:11, horus92 каза:

За сега на първо четене от основните забележителности Титикака и оазисът до Ика някак не са ми уау, малко се заражда съмнение, че са места тип дай да те заведем, за да ти продадем.

Ние сигурно сме единствените, които останаха доволни и от двете места. Сигурно съм писал някъде по темите, но Титикака се прави заради посещение с обяд на остров Такиле, а не заради комерсиалните острови Урос. Оазисът Ика е магнетичен по залез слънце и там е добре да се нощува, защото вечер мястото е различно...

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, bks каза:

Ние в Куско ще пристигнем от Лима с полет, вземаме кола и отиваме веднага в Олантайтамбо. Там спим 2 вечери, след това Куско. В София живеем на 740 метра надморска височина, надявам се за 2 вечери в Олантайтамбо да се аклиматизираме.

Не разбрах за Рейнбоу планината дали сами можем да направим трека или все пак да си вземем тур с гид.

И още един въпрос - за Олантайтамбо-Куско-Рейнбоу маунтин-Пуно-Арекипа-Колка - обикновена кола ще върши ли работа или да наема джип?

Вие в коя Райнбоу сте се прицелили (по-лесната Palccoyo или класическата Vinicunca)?

Единстеният риск за самоорганирали се туристи за Рейнбоу (Palcoyo) е една измислена бариера, сложена от местните. Събират някаква символична такса. Вярвам, че ако имате желание да си платите, няма да ви правят проблеми.

Според мен за изборените места не ви трябва джип.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, ven62 каза:

Вие в коя Райнбоу сте се прицелили (по-лесната Palccoyo или класическата Vinicunca)?

Единстеният риск за самоорганирали се туристи за Рейнбоу (Palcoyo) е една измислена бариера, сложена от местните. Събират някаква символична такса. Вярвам, че ако имате желание да си платите, няма да ви правят проблеми.

Според мен за изборените места не ви трябва джип.

Виникунка. В нея сме се прицелили.

А входната такса няма да е проблем.

• Харесвам 1
Публикувано:

Някой горе долу помни ли колко взима такси/юбер от летището в Лима до Мирафлорес. От мястото за спане искат 20 долара. Ние ще сме трима човека и кацаме в 00:35. Иначе моята програма излезе същата като на @Katya TopalovaВ началото мислех, че няма да ми стигне времето, защото в един документ бях наредил датите 12,13,14,16,17 и т.н., и после видях, че не стигат, защото съм изял един ден. 😄 Та сега се получи доста балансирано. Прави впечатление, че местата за спане са доста евтини.

Публикувано:
преди 7 минути , horus92 каза:

Някой горе долу помни ли колко взима такси/юбер от летището в Лима до Мирафлорес. От мястото за спане искат 20 долара.

Цената е ок

• Харесвам 1
Публикувано:
20 minutes ago, horus92 said:

Някой горе долу помни ли колко взима такси/юбер от летището в Лима до Мирафлорес. От мястото за спане искат 20 долара. Ние ще сме трима човека и кацаме в 00:35. Иначе моята програма излезе същата като на Katya TopalovaВ началото мислех, че няма да ми стигне времето, защото в един документ бях наредил датите 12,13,14,16,17 и т.н., и после видях, че не стигат, защото съм изял един ден. 😄 Та сега се получи доста балансирано. Прави впечатление, че местата за спане са доста евтини.

Аз навсякъде резервирах с taxidatum.Имат фиксирана цена и няма предплащане.Изключително коректни.Чакаха ме на летището в Лима,Куско в Хотел в Олантайтамбо.Даже с тях направихме целодневен тур в долината.

P.s.Сега погледнах с тях е 18$ до мирафлорес.

• Харесвам 1
Публикувано:

С Убер излиза 50-65 сола, според колко е луксозна и голяма колата. В приложението или на сайта може да се провери и без да си там.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 27.01.2025 г. в 17:39, terzo каза:

Здравей,

За две седмици престой, мен ме ухапа нещо, точно последният ден преди да си замина. Другите бяха изядени буквално. Аз ползвах на Аутан тропически спрей и бих посъветвала да избягвате носенето на къси панталони и не би трябвало да имате проблеми.

На 28.01.2025 г. в 10:31, bks каза:

Аз имах две седмици аклиматизация, но точно на Rainbow ми беше най-кофти и височината я усетих най-силно. Хубавото на водачите е че ако ви стане лошо, ще могат да ви помогнат.

На 28.01.2025 г. в 16:53, horus92 каза:

Някой горе долу помни ли колко взима такси/юбер от летището в Лима до Мирафлорес. От мястото за спане искат 20 долара. Ние ще сме трима човека и кацаме в 00:35. Иначе моята програма излезе същата като на @Katya TopalovaВ началото мислех, че няма да ми стигне времето, защото в един документ бях наредил датите 12,13,14,16,17 и т.н., и после видях, че не стигат, защото съм изял един ден. 😄 Та сега се получи доста балансирано. Прави впечатление, че местата за спане са доста евтини.

Вижте в booking колко ще Ви излезе. По спомен от летището до Мирафлорес платих около 20 - 25 лева за такси от booking.

Публикувано:

Относно комарите - има, в джунглата има много комари, има и жълта треска. Тя е гадна работа и понякога се умира. Всеки си решава. В планината жълта треска няма.

С репелентите според мен трябва да се внимава, защото не работят ако просто се напръскаш най-общо. Трябва да се намажеш навсякъде, и ако пропуснеш някое място, като например ушите или пръстите на краката, точно там кацат, другаде не.

Между другото няма значение дали е "периферията на амазонската джунгла" или средата. Като беше последната вълна 2018 умираха хора - градски жители, в милионен град, а амазонската джунгла е на 3000 км. Специално комарите Aedes aegypti се въдят и в градовете, например във водата в чинийките под саксиите или всякакви локви и изоставени боклуци, които събират вода.

Между другото на Мачу Пикчу освен комари има някакви гадни мушици (не в развалините, ама ако тръгнете надолу по пътеките към храма на Луната), много време сърби после и остават едни черни точки.

Публикувано:
преди 9 минути , neuromancer каза:

С репелентите според мен трябва да се внимава

Водачката ни е живяла в Перу и води нон стоп групи из Ю. Америка. Подбра ни бразилски репелент, който според нея действа най-добре на перуанските гадинки. Не съм го свършила и го нося със себе си, когато пътувам в райони с комари.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.