Прескочи до съдържание

Перу и Боливия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Перу и Боливия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли входна такса за Мачу Пикчу и колко е?

- Има ли задължителни ваксини в Боливия?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Тежко ли беше изкачването на Мачу Пикчу?

- Заслужават ли ли полетите над Наска?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :) 

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 6 часа, saved_ каза:

Здравейте! Наумила съм си, че искам да посетя Южна Америка в най-скоро време, но съпруга ми има такъв здравословен проблем, който не му позволява слагането на каквито и да е ваксини. Та, въпроса ми е има ли някакви задължителни ( не препоръчителни ) ваксини, без който не бихме могли да минем границата на Перу и Боливия. Ако някой знае и за Чили и Бразилия ще се радвам да сподели 🙂

За задължителните ваксини прочети тук (конкретно жълта треска, другите не са задължителни или не са ваксини, а хапчета): 

По-накратко, за Чили не се искат ваксини, за Бразилия ако ще ходите само до Рио няма нужда, но по принцип не проверяват (риск има обаче)

Връзка към коментар
преди 9 минути , saved_ каза:

Благодаря за информацията. Билис ме вече в Югоизотчна Азия през Ноември и жив комар не видяхме, така че се надявам да няма проблем и в Южна Америка. 🙂

A, има комари, има 😀

По високите Анди няма, но там има други хапещи мухи 😃

• Харесвам 1
Връзка към коментар

При сухоземно преминаване на граница от Перу към Боливия ме питаха за ваксина за жълта треска, но книжката с ваксините ми беше останала в автобуса и не ми направиха проблем. Иначе, както са казали другите, ако няма да ходите в джунглата може да се мине и без тази ваксина.

Връзка към коментар

За Боливия, изискват ваксина за жълта треска, ако се ходи в ниските части от страната. При самото кандидатстване за виза се пише маршрут и ако в него фигурират определени части от страната, ще  поискат ваксина. Вариант е, да напишете, маршрут  само  в Андите, така ще ви дадат виза, а после може да ходите, където решите, но риск има. Ако се спрете на по-скъпият вариант и решите да си платите за визата на самата граница, а не да я вадите в консулство, може да ви поискат сертификат за ваксина за жълта треска, а може и да пропуснат, зависи от митничаря.

Комари има, съответно и риск има, ако се слезе под определена надморска височина в тропическите райони. Освен комари в Боливия са много разпространени едни "бръмбари", там им викат vinchuca, хранят се с кръв от хора и др. животни и пренасят нелечимо паразитно заболяване- Chagas Disease/ Mal de Chagas. Освен чрез инфектиране при ухапване се пренася и чрез определени замърсени с изпражнения на vinchuca храни, като например, прясно изцеден сок от захарна тръстика, какъвто не препоръчвам да се консумира, никъде в Латинска Америка.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Здравейте. Реших да ви попитам някои неща за предстоящото ни пътуване до Перу. 
Ще пътуваме от Копакабана до Пуно и по пътя сме решили да разгледаме още Amaru Meru и Chucuito. 
Дали автобусите от Копакабана спират по пътя ? Мислех да се докопаме някак до Juli и от там да си хванем такси то Amaru Meru. 
Ако знаете къде евентуално има стоянка на таксита ? Дали изобщо има таксита ?
Как е безопасността около градовете Juli и Ilave ? 
Мислех си също за трансфер от Yunguyo до Пуно през Hayu Marca(Amaru Meru) и Chucuito.
Ще съм благодарен ако някой сподели за надеждни местен шофьор или туристическа агенция или какъвто и да е съвет.

Връзка към коментар
На 24.08.2018 г. в 17:09, develko каза:

Здравейте. Реших да ви попитам някои неща за предстоящото ни пътуване до Перу. 
Ще пътуваме от Копакабана до Пуно и по пътя сме решили да разгледаме още Amaru Meru и Chucuito. 
Дали автобусите от Копакабана спират по пътя ? Мислех да се докопаме някак до Juli и от там да си хванем такси то Amaru Meru. 
Ако знаете къде евентуално има стоянка на таксита ? Дали изобщо има таксита ?
Как е безопасността около градовете Juli и Ilave ? 
Мислех си също за трансфер от Yunguyo до Пуно през Hayu Marca(Amaru Meru) и Chucuito.
Ще съм благодарен ако някой сподели за надеждни местен шофьор или туристическа агенция или какъвто и да е съвет.

И тук искам да повдигна питането на @develko

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Добре, някой който вече е летял, може ли да каже от къде и как да си закупя самолетен билет от Лима до Куско на добра цена, и без да се страхувам, че ще ми наложат в последствие глоба/доп.такса за това че не съм местен жител? И как изобщо да разбера в сайтовете им кога една цена за местни жители и кога не?

Връзка към коментар

Тези имат една цена за граждани / неграждани на  Перу.  Летяли сме с първите и бяха напълно ОК. 

:

http://www.starperu.com/es/index_movil.html

http://www.peruvian.pe/pe/

http://www.lcperu.pe

https://www.vivaair.com/pe

Тези имат различна цена и може да се наложи да доплащаш,  ако купиш "неправилен"  билет, но ако четеш внимателно условията при покупка няма как да се объркаш :

http://m.avianca.com/mobile/a/Index.aspx

https://www.latam.com/es_pe/

Връзка към коментар
На 3.11.2018 г. в 21:05, Hacko каза:

Добре, някой който вече е летял, може ли да каже от къде и как да си закупя самолетен билет от Лима до Куско на добра цена, и без да се страхувам, че ще ми наложат в последствие глоба/доп.такса за това че не съм местен жител? И как изобщо да разбера в сайтовете им кога една цена за местни жители и кога не?

Да, ние летяхме края на септември. Абсолютно никакви проблеми - цената беше на Авианка, най-ниската възможна (супер еконо промо или нещо подобно), закупена от Перуанската им версия на сайта. Разбирай, worst case scenario. Билета беше 33 долара. Двойните цени са в историята, пазарувай си спокойно каквото искаш 🙂

И някой да занесе българското знаме в Салар де Уюни, защото в момента няма такова 🙂

Редактирано от feel_the_rush
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

ние за Перу не сме си правили ваксини, даже когато пожелахме да си направим за жълта треска и ни се изсмяха. Мисля, че за нито една от изброените страни не е необходимо. 

Връзка към коментар

Здравейте, предстои ми пътуване в Перу (Лима, Куско, Пуно), Боливия (Ла пас, Сукре, Уюни), (и Бразилия - Рио и Игуасу) и се интересувам от съвет какво да правя с парите:

- трябва ли да си нося пари в брой - ако да какви - евро, долари, песос (или там-какво си ползват)?

- ако трябва да се нося от вкъщи - каква сума ме съветвате да взема (на ден)?

- приемат ли се МАСТЕР КАРТИ и ВИЗА?

- ако се налага да си нося парите в брой още от вкъщи - някакви насоки къде да ги скрия? в хотелите имат ли сейфове и ако имат дали е безопасно в тях?

- да си нося ли смартфона или е рисковано?

Връзка към коментар

И още един въпрос - ако правилно съм разбрал Rainbow mountain се намира в посока Пуно - смятате ли че би ми се получило със следният план:

- мога ли евентуално да отида до там, но да не се връщам Куско, а след тура да спя в някой хотел по главният път (Куско-Пуно) и на следващият ден да си хвана автобуса за Пуно?

Ако мислите че става, може ли да ми препоръчате населено място в което да преспя и от където мога си хвана автобуса (т.е. той да спира там)?

Връзка към коментар
преди 47 минути , Hacko каза:

Здравейте, предстои ми пътуване в Перу (Лима, Куско, Пуно), Боливия (Ла пас, Сукре, Уюни), (и Бразилия - Рио и Игуасу) и се интересувам от съвет какво да правя с парите:

- трябва ли да си нося пари в брой - ако да какви - евро, долари, песос (или там-какво си ползват)?

- ако се налага да си нося парите в брой още от вкъщи - някакви насоки къде да ги скрия? в хотелите имат ли сейфове и ако имат дали е безопасно в тях?

Мога да отговоря само за Перу и Боливия. Аз съм пътувала само с банкови карти и съм теглила от банкомат. Имах и останали долари, с които се разплатих в Лима без дори да ги сменям. Ако носиш чужда валута е по-добре да са в долари. В София има няколко бюра, които продават сол и боливийско песо.

В Перу ни предупреждаваха, че стават кражби в автобусите, затова парите и документите трябва да са е теб, а не в багажа - независимо дали в краката или в багажното. Но нямаме инциденти и чак толкова опасно не ми се видя колкото ни предупреждаваха ( за кражби говоря ).

При теглене от банкомат има такси, които ти зависят и от банката. При мен излизаха около 10-12лв на теглене. В Боливия повечето банки имаха нисък таван за това колко пари можеш да изтеглиш в брой, но бях намерила една, в която лимитът е по-висок и теглих от нейните банкомати. И естествено като си с карта се опитваш да платиш с карта, ако приемат.

Редактирано от Childish
Връзка към коментар

И аз отговарям за Перу:

За парите - ние винаги носим в брой долари и евро. В градовете има обменни бюра навсякъде. За теглене от банкомат таксите са големи / по спомен /. В хотели, по-големи магазини вървят карти. Maestro върви, за другите - не помня.

В някои хотели има сейфове и сме оставяли пари там. Паспортът навсякъде трябва да е с теб / това за Перу /. За всичко трябва - тур, междуградски автобуси.

За Rainbow mountain се уговори предварително с тур.агента да те остави в населено място на главния път Куско Пуно. Не мога да дам идея къде, но по пътя имаше малки градове и селца. Можеш да попиташ като уговаряш тура. Турът Куско - Rainbow - Куско е от около 6 до 18ч., като пътуването е по около 2.5 часа в посока. На отиване се спира за около 40 мин. в едно градче на главния път, на връщане - пак толкова за обяд.

Редактирано от lesy
Връзка към коментар

Ще дам и моето мнение за Перу и Боливия:

Добре е да носиш пари в брой, тегленето там е скъпо, повечето банкомати имат допълнителна такса за чужденци, отделно максималните суми са нещо от сорта на100-200 долара за едно теглене и понякога се налага да се тегли два пъти и става още по-скъпо, защото се начисляват таксите два пъти. За Перу, най-добре сол да си носиш, ако намериш достатъчно и на изгоден курс, но и долари приемат масово на туристическите места, а и най-изгодно ще ти сменят на място долари за сол.

Относно сумата, зависи, трудно е да се определи а и бюджета на всеки е различен. На място някои хотели, турове и т.н. могат да се плащат с карта. Според мен, минимум 50 долара на ден е добре да имаш, по-добре да ти останат, отколкото да теглиш кеш от банкомати. Перу ми се видя  скъпо, съпоставимо като раходи с Патагония.

МастърКард и Виза мнават, но на някои банкомати минава мастър, на други виза, а на трети и двете или нито едната. Добре е да имаш и двете, за да си спестиш обикаляне по банкомати.

Парите си ги носех в туристически портфейл, от тези които се носят на врата, винаги под връхната дреха. Ташев произвежда такъв от кордура.

Аз си носех смартфон, не съм имал проблеми, но винаги е добре да имаш едно наум и на места където има тълпи и блъсканица да държиш телефона в ръка, да не те преджобят без да усетиш.

Спането в хостел на пътя за Пуно, не ми се струва добра идея, чисто логистично, мисля ще е по-лесно да се върнеш до Куско.

Редактирано от nomad
Връзка към коментар
преди 15 минути , Childish каза:

В Перу ни предупреждаваха, че стават кражби в автобусите, затова парите и документите трябва да са е теб, а не в багажа - независимо дали в краката или в багажното. Но нямаме инциденти и чак толкова опасно не ми се видя колкото ни предупреждаваха ( за кражби говоря ).

ми аз имах инцидент... то не изглежда опасно, по-скоро джебчийски тип, не въоръжен обир

Преди 1 час, Hacko каза:

За Бразилия - навсякъде плащам с карта. Кеш трябва само за улични и плажни търговци, такси, автобуси (ако ще ползваш, но ако ползваш някое приложение е по-лесно и не трябва кеш). Долари не вървят. Може да си оставиш нещата в сейф в хотела, ама гледай да не ги забравиш там. Смартфони всички носят.

В Перу аз поне като бях всичко (по-скъпо) можеше да се плаща и с долари, даже от банкоматите можеше да се теглят долари. С карти по-малко, като често има надценка за плащане с карта.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Всички са ти отговорили за парите, аз ще ти кажа за Рейнбоу маутин. 

Вземи си тура, който препоръчах в мойто писание - това е нашето откритие /цък/за магеланската общност. Леси също го ползваха след нас. По - добре се върни да спиш в Куско. На другия ден препоръчвам да пътуваш с туристическите автобуси - спират на  интересни обекти. Направи едно кръгче в Пуно / супер грозно място, освен площада/ и бягай от там към Боливия. 

Редактирано от Цвете
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравей!

Ние носихме само пари кеш в долари. Обменяли сме на място или сме плащали направо в долари, и двете стават. Оставяли сме пари в хотелите, не в сейфове, не сме имали проблеми. Паспортите не ги носим с нас като се разхождаме из града. Инциденти винаги може да има, но човек не трябва да е с мисълта, че те дебнат от всеки ъгъл. Всички си носехме смартфоните с нас, отделно аз снимам с един голям фотоапарат сони, който ми виси на врата нон стоп. Разхождали сме се по тъмно многократно, както и на не турестически места. Естествено, без да си насилваме късмета с гета и прочие. 

На мен лично Пуно ми хареса, продава страхатно разнообразие от плодове. Също така - единствения домашен сладолед, който видяхме по целия маршрут. И то няколко такива сладоледаджийници една да друга.

За Рейнбоу моунтин провари добре прогнозата, няма да видите нищо, ако вали сняг. Относно логистиката, аз бих ти препоръчала да питаш на няколко места, където организират тура дали не могат да те оставят в Пуно направо. Всички са супер гъвкави с транспрота. От друга страна, пътят Куско-Пуно е изключително красив и е хубаво да се пропътува по светло. Минава се през националния парк - има лами, алпаки, викуня, фламинго видях, а и самата природа е просто удевително красива. Преценката е твоя 🙂

DSC01760.JPG

DSC01776.JPG

DSC01783.JPG

Редактирано от feel_the_rush
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Ползвали сме местен автобус. Без климатик, спира непрекъснато, вкл. за полицейски проверки. Но си в истинското Перу. За 4-5 часа е добре. 

Връзка към коментар

В Перу, на няколко пъти местни ми обясняваха, че в по-евтините автобуси много се краде и ми препоръчваха при възможност да ползвам Крус дел Сур. А ако се наложи да пътувам с автобус на по-евтина компания, да внимавам за нещата си. Крус дел Сур свързват само по-големите градове и за тези дълги отсечки според мен са най-добрата опция.  За много дестинации трябва да се ползва друга, най-често регионална компания, тогава просто трябва да се внимава с багажа.

Връзка към коментар
преди 28 минути , livfc каза:

В Перу освен Cruz del Sur има ли друга компания изпробвана от вас на която може да се разчита за придвижване между градовете?

Ползвали сме, но предпочитах Cruz del Sur. От Пуно до Куско мисля, че пътувахме с Turismo Mer, съпоставима по качество и цени.

А ти защо точно питаш? Заради цената ли?

Имай предвид, че различните компании да ползват различни автогари(терминали), както е напр. в Лима, т.е. ти трябва предварително да избереш автобусната компания, за да знаеш на кой терминал да отидеш.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
18 minutes ago, Childish said:

Ползвали сме, но предпочитах Cruz del Sur. От Пуно до Куско мисля, че пътувахме с Turismo Mer, съпоставима по качество и цени.

А ти защо точно питаш? Заради цената ли?

Имай предвид, че различните компании да ползват различни автогари(терминали), както е напр. в Лима, т.е. ти трябва предварително да избереш автобусната компания, за да знаеш на кой терминал да отидеш.

В момента довършваме плана си. В Cruz del Sur например има 3 опции, които можем да комбинираме, за да отидем до островите Балестас(Паракас) и ми се иска ако има и друга компания съпоставима по качество и цена, но с други времена на тръгване да ги прегледам също. Съответно ще пътуваме с автобус и Паракас - Наска и Наска - Арекипа.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.