infectedmushroom Публикувано: 20 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2022 Точно така, на Шабат не работи градски транспорт в Израел . Събота след като залезе слънцето е края на Шабат и ще видиш как хората пак ще излязат по улиците , заведенията отварят и тн. В Тел Авив даже има такива дето си работят и на Шабат. Друга опция няма - шерут или такси. Пътя до Йерусалим е около час от Бен Гурион. Шерут са споделени таксита, тръгват когато се напълнят и сприат на определени места, а не където искаш, не съм ги ползвал никога обаче. Такси е по добре тъй като сте 8 човека и ще си разделите цената. До Йерусалим ще е около 170 лева такси и 170 за другото тъй като ще сте 2 коли. Таксито ще ви остави директно на "гарата" снимка по долу, пре Damascus Gate където са арабските автобуси , след като са арабски - не ги интересува Шабат и си работят и в Събота. От там вземате 231 , през 15 -20 мин е и ще си пише Витлеем над предното стъкло на автобуса. Ще ви остави на чекпойнта, където си му е и последна спирка и от там сте или пеша , което ще е около 40 мин до Church of the nativity или може да вземете такси веднага като излезете от чекпойнта -само проверете брояча, тъй като там вече е пълно с лъжци, ама вие сте голяма група . На върщане през този чекпойнт ще имате проверка носете си визата за Израел със вас, няма да минете без нея . Също може и да има забавяне тъй като на този чекпойнт минават и много хора от Палестина дето имат специално позволение да работят в Израел и ги са доста проверки и чакане , но може и да минете бързо ако няма хора. Като излезете отсреща е спирката на 231 за обратно. 234 не съм ползвал и не знам какво да ти кажа за него Резервация за шерут - да, може, има фирми дето приемат. За обикновеното такси - не , няма нужда , вземаш си го от пред терминала. 2) "the Arab bus station in Damascus Gate" (Bab el'-Amound на арабски) е различно място място от "East Jerusalem bus station" ? - Да различно е, на вас ви трябва Arab bus station 4 1 Връзка към коментар
r_nikolov1 Публикувано: 22 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2022 На 4.11.2017 г. в 19:03, Stefan каза: Но да се върна на Халид. С него можете да се свържете на имейл khalidalibethlehem@gmail.com или чрез WhatsApp на телефон +972 59 885 4838. Можете да разгледате и страницата му - http://www.bethlehem-taxi.com/ . Има и такава във Фейсбук - https://www.facebook.com/KhalidAliTaxi/ . Горещо го препоръчвам. Изобщо няма да съжалявате. Срещу 110 долара направи денят ни незабравим. За тези пари беше на наше разположение цели 8 часа. Говори английски и френски. След като приключихме с обиколката ни остави на спирката на автобус 231 от Витлеем за Йерусалим. Здравейте, Ние пристигаме на 24.11 (четвъртък) сутрин и се връщаме обратно на 27.11 следобед. Иска ми се още като кацнем, да се отправим към Йерусалим, да го разгледаме и в петък с Халид да отидем на екскурзията и вечерта да тръгнем обратно към Тел Авив, където да прекараме останалите дни. Притеснява ме обаче факта, че по време на Шабат градският транспорт не работи...Съответно - вечерта след екскурзията с Халид - как ще стигнем до Йерусалим от мястото, където той ни оставя? И после към Тел Авив? Вие какво бихте ме посъветвали? Благодаря предварително! 😃 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 22 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2022 Градския транспорт и евреите не работят , но арабите работят.В Йерусалим ще се придвижвате с такси , по спомени от преди доста години маршрутките до Тел Авив също пътуват по време на Шабат ( с предварителна резервация) , автобусите не. 1 Връзка към коментар
r_nikolov1 Публикувано: 22 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2022 В момента, stanimir каза: Градския транспорт и евреите не работят , но арабите работят.В Йерусалим ще се придвижите с такси , по спомени от преди доста години маршрутките до Тел Авив също пътуват по време на Шабат , автобусите не. Мен повече ме притеснява отсечката от мястото, където Халид ще ни остави, до Йерусалим в петък следобед. 🤔 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 22 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2022 Накарайте го да ви извика такси по телефона. 1 Връзка към коментар
r_nikolov1 Публикувано: 22 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2022 преди 6 минути , stanimir каза: маршрутките до Тел Авив също пътуват по време на Шабат ( с предварителна резервация) Къде мога да направя тази предварителна резервация? Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 22 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2022 44 minutes ago, r_nikolov1 said: Къде мога да направя тази предварителна резервация? http://www.neshertours.co.il/en 2 1 Връзка към коментар
Monika_Koko Публикувано: 30 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 30 октомври, 2022 Знае ли някой, как е по изгодно в момента да се плаща в Израел? С карта или кеш'? От тук ли да си купя шекели или да нося долари и там да обменям? Връзка към коментар
muchachote Публикувано: 30 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 30 октомври, 2022 преди 15 минути , Monika_Koko каза: Знае ли някой, как е по изгодно в момента да се плаща в Израел? С карта или кеш'? От тук ли да си купя шекели или да нося долари и там да обменям? По- добре си купи от тук шекели, ако не знаеш какъв е там курсът на шекела към долара, може да е по- висок от тук, в Ливан беше така. 2 Връзка към коментар
traveler Публикувано: 30 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 30 октомври, 2022 преди 43 минути , Monika_Koko каза: Знае ли някой, как е по изгодно в момента да се плаща в Израел? С карта или кеш'? От тук ли да си купя шекели или да нося долари и там да обменям? Мисля че @Георги Матеев беше лятото, той може да каже. Аз бях преди 2 години и плащах където може с карта, имах и малко шекели, които си купих оттук. Но искам да споделя нещо, не знам как, но на два пъти ми се включваха мобилните данни и добре че лимита ми беше 120 лв. та толкова ми струваше. И това беше за някакви минути(под 10) 3 Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 31 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 31 октомври, 2022 преди 23 часа, Monika_Koko каза: Знае ли някой, как е по изгодно в момента да се плаща в Израел? С карта или кеш'? От тук ли да си купя шекели или да нося долари и там да обменям? С карта е ок, Visa/Mastercard имат приличен курс към шекела. Носи и малко кеш, не навсякъде взимат карти. 2 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 20 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 20 ноември, 2022 Да споделя и аз впечатления от Халид. Два дни преди да замина ми писа,че е в болница и не може да бъде на тура,каза ще изпрати брат си.Прати ми снимки как е в болничното легло.Закъсал го е със сърцето.Деня в който пътувах ми писа,че брат му не може да дойде,но средния брат Нассер ще дойде( седем братя са все пак и пет сестри мисля😂) Всичко мина по мед и масло,даже мисля и по добре от ако беше Халид. Нассер е млад 32 годишен и много свеж тип.Добави и други прищявки освен уговорените.Закара ме в една месарница на обяд,където остана изумен ,когато му казах,че искам не стандартните неща а агнешките сърца и бъбреци ,които видях на витрината😂Каза ти си истински палестинец хахаха,никой турист не искал подобни да яде.Поканих го да хапва с мен,да не ме обиди бодна си веднъж.По няква схема свали цената за вход на мъртво море😂.Прекара ме в няква зона забранена ,където има глина за мазане 😂😂😂 След целия завършека на тура,помоли да отидем до тях и да поздравя Халид,който се е прибрал от болницата преди часове и щял да се зарадва много.Направихме го и наистина Халид остана много впечатлен.Посрещна ни седящ на стол на двора а двама от синовете му деряха две заколени агнета.Вика оставате за вечеря има къде да се спи хахаха.Култова среща и такива снимки имам,но не бих публикувал най вече заради @Lindt😃 Поседяхме 20мин и тръгнахме към града,където Нассер ни заведе в “сладкарница” с най вкусното нещо като кюнефе ( забравих палестинското му име) и не даде да платя. Отстанах доволен от отношението и от самия трип. Ако някой ползвал услугите на Халид и подържа контакт с него,може да му пише ако има желание,човека би се зарадвал 😊 19 1 Връзка към коментар
Йосиф Милчов Публикувано: 21 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 21 ноември, 2022 преди 10 часа, Branko каза: Ако някой ползвал услугите на Халид и подържа контакт с него,може да му пише ако има желание,човека би се зарадвал След 20 дни имам уговорен тур с Халид. Надявам се, че все пак ще успеем да се видим, дори и някой от братята да прави тура. Ще му пиша днес. 2 Връзка към коментар
r_nikolov1 Публикувано: 22 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 22 ноември, 2022 На 20.11.2022 г. в 20:33, Branko каза: Ако някой ползвал услугите на Халид и подържа контакт с него,може да му пише ако има желание,човека би се зарадвал 😊 Ние в петък имаме тур с него. Бихте ли ми обяснили и Вие (за да сверя информацията) точно кой автобус трябва да вземем от Йерусалим и къде да слезем за срещата с Халид? Навръщане ме притеснява факта, че е възможно вече да е започнал Шабат и да няма автобус от въпросната точка до Йерусалим. А пък след това ни очаква пътуване към Тел Авив същата вечер (най-вероятно с шерут 🤔). Задава се голямо приключение... 😄 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 22 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 22 ноември, 2022 преди 39 минути , r_nikolov1 каза: Ние в петък имаме тур с него. Бихте ли ми обяснили и Вие (за да сверя информацията) точно кой автобус трябва да вземем от Йерусалим и къде да слезем за срещата с Халид? Навръщане ме притеснява факта, че е възможно вече да е започнал Шабат и да няма автобус от въпросната точка до Йерусалим. А пък след това ни очаква пътуване към Тел Авив същата вечер (най-вероятно с шерут 🤔). Задава се голямо приключение... 😄 Взима се автобус 231 от Дамаскус гейт и се слиза на последната спирка. Тези автобуси се движат независимо от Шабат. 1 1 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 22 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 22 ноември, 2022 преди 4 часа, r_nikolov1 каза: Ние в петък имаме тур с него. Бихте ли ми обяснили и Вие (за да сверя информацията) точно кой автобус трябва да вземем от Йерусалим и къде да слезем за срещата с Халид? Навръщане ме притеснява факта, че е възможно вече да е започнал Шабат и да няма автобус от въпросната точка до Йерусалим. А пък след това ни очаква пътуване към Тел Авив същата вечер (най-вероятно с шерут 🤔). Задава се голямо приключение... 😄 @mililia ти е отговорила вече.Шабат няма значение за този автобус.Имай предвид,че последния автобус 231 спрямо гугъл при мен беше в 18:50ч Аз хванах този в 17:50 и имаше голяма тълпа,някои останаха за следващия. Халид би трябвало да ти е пратил също насоки 🙂 1 1 Връзка към коментар
r_nikolov1 Публикувано: 23 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 23 ноември, 2022 … 😏 Двоен атентат в Ерусалим, има жертва и близо 20 ранени 2 1 Връзка към коментар
Йосиф Милчов Публикувано: 23 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 23 ноември, 2022 Преди 1 час, r_nikolov1 каза: … 😏 Двоен атентат в Ерусалим, има жертва и близо 20 ранени Гледах по телевизията сутринта. Веднага ми се загнезди въпроса, колко ще е безопасно да ходим след 20тина дни. Връзка към коментар
boogy83 Публикувано: 23 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 23 ноември, 2022 преди 22 минути , Йосиф Милчов каза: Гледах по телевизията сутринта. Веднага ми се загнезди въпроса, колко ще е безопасно да ходим след 20тина дни. Не го мисли за след 20 дни... Опасно е да си там по време на атентата, не след това 🙂 Майка ми и баща ми в петък заминават за там, ще ти кажа как им се струва на тях, ама те ще са организирано и не знаят език, така че предполагам какъв ще е отговора 🙂 1 Връзка към коментар
Monika_Koko Публикувано: 23 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 23 ноември, 2022 Ако някой иска, имам две карти за транспорта ( влак. трамвай, рейс) с по 30 шекела във всяка. По принцип картите се зареждат с 30,50.. и т.н. шекела. Аз ги заредих с 50, но не ги използвах на 100%. Има приложение в телефона, което показва колко точно таксува при всяко пътуване. Карите ги купухме преди 2 седмици. 1 Връзка към коментар
r_nikolov1 Публикувано: 23 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 23 ноември, 2022 преди 47 минути , Йосиф Милчов каза: Гледах по телевизията сутринта. Веднага ми се загнезди въпроса, колко ще е безопасно да ходим след 20тина дни. И ние се притеснихме, понеже утре летим и по програмата ни ще сме в Йерусалим, но…в Израел винаги може да стане подобно събитие, така че самото пътуване до там винаги е риск. 1 Връзка към коментар
ЕмиЖор Публикувано: 24 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 24 ноември, 2022 преди 18 часа, Monika_Koko каза: Ако някой иска, имам две карти за транспорта ( влак. трамвай, рейс) с по 30 шекела във всяка. По принцип картите се зареждат с 30,50.. и т.н. шекела. Аз ги заредих с 50, но не ги използвах на 100%. Има приложение в телефона, което показва колко точно таксува при всяко пътуване. Карите ги купухме преди 2 седмици. Аз бих се възползвала, ние летим другата седмица за Израел за 4 нощувки. Ще посетим само Тел Авив, Йерусалим и Витлеем, на Мъртво море сме били. Разкажи малко за логистиката, места за хапване и други интересни неща! Връзка към коментар
Vency Публикувано: 24 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 24 ноември, 2022 Преди около 15 години бях командировка в Израел, по време на войната/конфликта им с Ливан. По-спокойно място място от Тел Авив и до сега не съм посещавал. Но и никога няма да забравя първите неща като ме посрещнаха в офиса. 1. показаха ми бомбоубежището и 2. да не ползвам градският транспорт 1 1 Връзка към коментар
Monika_Koko Публикувано: 24 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 24 ноември, 2022 @ЕмиЖор, вчера дадох и двете карти на @r_nikolov1. Ще извадя местата, където сме хапвали. Транспорт сме ползвали от ТелАвив влак до Йерусалим и после обратно пак с влак. Възползвахме се от услугите на Халид за полудневен тур - Вителеем , но сме доста недоволни. Той си е едно скъпоплатено такси. Не ни е разкавал нищо, води ни в някакъв магазин със скъпи сувенири, където го хранят.... претупва нещата...мога да разкавам още доста за него, но са все неприятни неща, не го препоръчвам изобщо. 2 Връзка към коментар
boogy83 Публикувано: 30 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 30 ноември, 2022 На 23.11.2022 г. в 15:01, Йосиф Милчов каза: Гледах по телевизията сутринта. Веднага ми се загнезди въпроса, колко ще е безопасно да ходим след 20тина дни. Днес се прибраха майка ми и баща ми от Израел (Назарет, Мъртво море, Витлеем, Йерусалим) - Организирана екскурзия. През 2008-ма бяхме с тях там и се впечатлявахме от многото военни с дълго оръжие по улиците. Сега не е било по-различно спроред родителите ми. Казаха, че са се чувствали спокойно и не са усетили напрежение (както си и мислех). Обичайните проверки на влизане и излизане от Йерусалим. Нищо по-различно от преди не са видели, доколкото става дума за напрежение/проерки/присъствие на полиция и военни. Доста скъпичко им се е сторило. Примерно дюнер + кутийка кола 55 шекела. Като цяло са доволни 🙂 4 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега