Прескочи до съдържание

Великобритания - бързи въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, DGTG каза:

Искам да попитам - за пътуване до Единбург има ли изисквания за валидност на паспорта (6 месеца след завръщане)?

Накратко, не.

https://www.gov.uk/uk-border-control/before-you-leave-for-the-uk

• Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Да  купувам ли спокойно билети от Лондон  за Барбадос  през януари или да  изчакам  някаква практика с тези електронни визи. Много коментари има,  че до април нямало да ги искат, но от Wizz вече се получиха мейлите. Гледам за 23.01.

Публикувано:

то не е виза, а ЕТА като за Канада, Нова Зеландия

просто плащаш 10тарка и получаваш

разбира се не съм 100% сигурен, все още е в бъдеще време

Европейската такава се отложи, може и тази така

ако изчакаш рискуваш да изчезне добрата цена

• Харесвам 1
Публикувано:

От 2 април 2025 година: Пътуваме до Великобритания с електронно разрешение

orig.jpg?_=1668164136

От 2 април 2025 г. гражданите на Европейския съюз, включително българските , които пътуват до Обединеното кралство, ще трябва да подадат предварително заявление за електронно разрешение за пътуване (Electronic Travel Authorisation, ETA).

Това не е виза и е подобно на системата за разрешение за пътуване, която ЕС също въвежда за граждани на трети страни, уточнява посолството.

Подаването на заявление се прави бързо и лесно онлайн. Заявлението струва 10 паунда. Всички пътуващи трябва да имат електронно разрешение за пътуване, включително бебета и деца.

Електронното разрешение за пътуване е цифрово свързано с паспорта на пътника и гарантира извършването на по-стабилни проверки за сигурност, преди хората да започнат пътуването си до Обединеното кралство, което ще помогне за предотвратяване на злоупотреби с британската имиграционна система.

Електронното разрешение позволява многократни пътувания до Обединеното кралство за престой до 6 месеца наведнъж в продължение на 2 години или до изтичане на паспорта на притежателя - която от двете настъпи по-рано.

Българите, които имат статут на уседналост или временен статут на уседналост съгласно Схемата за уседналост на ЕС, или друга форма на имиграционен статут в Обединеното кралство, не са задължени да имат електронно разрешение за пътуване.

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Браво 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

След въвеждането на ЕТА на 08.01 и получените огромен брой оплаквания при транзитиране ( Хийтроу и Манчестър летища предлагат стерилен транзит ) , правителството променя изискванията в движение :

1. добрата новина е , че се премахва изискването за ЕТА при транзитиране ( една седмица е била достатъчно да се осъзнае грешката ) 

2. лошата новина е, че предвид горното 😉, вдигат цената на ЕТА с 60% , от 10 на 16 паунда ..

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 20 минути , stanislavpp каза:

След въвеждането на ЕТА на 08.01 и получените огромен брой оплаквания при транзитиране ( Хийтроу и Манчестър летища предлагат стерилен транзит ) , правителството променя изискванията в движение :

1. добрата новина е , че се премахва изискването за ЕТА при транзитиране ( една седмица е била достатъчно да се осъзнае грешката ) 

2. лошата новина е, че предвид горното 😉, вдигат цената на ЕТА с 60% , от 10 на 16 паунда ..

За българи ETA още не се изисква. Ще се изисква от 2 април и ще може да се кандидатства от 5 март.

Публикувано:

Здравейте, някой ползвал ли е организиран транспорт на място, с които да се обиколят повече места в Англия и евентуално Уелс. 

Има ли по-добър бюджетен вариант за обикаляне?

И въпрос за Ойстер- от всякъде ли може да се вземе и върне, предполагам че със сигурност е само на място 😇😊

Публикувано:
преди 4 минути , neuromancer каза:

ойстъра вече не се връща

може да ползвате безконтактна банкова карта

Същото ли излиза като цена или Ойстъра е по-изгоден? 

Публикувано:

същото

освен ако сте с дете, 50% намаление не може да се регистрира на банковата карта

Публикувано:

Ойстера е 5 паунда и детското намаление 50% може да се окаже, че е по-неизгодно.

Иначе от друга страна таксата на ойстера е еднократна.

Предполагам, че все ще се намери някой прашясал ойстер из магеланските чекмеджета.

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Привет! Обмислям еднодневно отскачане от Лондон до Дъблин, Дали е добра идея за някакви часове? От десет до пет например. Или нищо няма да видя?

Имам едно ходене скоро и понеже всичко съм виждала неколкократно, исках един ден да мръдна някъде на ново място 🙂

Да не казвам, че има билети за 20 кинта до Маракеш, ама за там пък съвсем не го виждам за един ден, седем часа пак без да съм наясно как става придвижването от летището и обратно 🙂

Гледам и Белфаст, но нещо не ми изглежда готино.

Публикувано:
На 15.02.2025 г. в 1:55, Bellaero каза:

Привет! Обмислям еднодневно отскачане от Лондон до Дъблин, Дали е добра идея за някакви часове? От десет до пет например. Или нищо няма да видя?

Имам едно ходене скоро и понеже всичко съм виждала неколкократно, исках един ден да мръдна някъде на ново място 🙂

Да не казвам, че има билети за 20 кинта до Маракеш, ама за там пък съвсем не го виждам за един ден, седем часа пак без да съм наясно как става придвижването от летището и обратно 🙂

Не е лоша идеята за Дъблин. Ще ти стигне времето да се разходиш из Темпъл бар, да хвърлиш едно око на Тринити колидж, да те подуха малко вятъра около реката. За лошо време(или повече време 😉 )има страхотни безплатни музеи.

https://www.visitdublin.com/guides/free-museums-dublin

Препоръчвам ти този - National Museum of Ireland - Natural History. 

Но пък от друга страна, от София има директни полети до Дъблин. Може да използваш деня за да видиш нещо различно в английската провинция. 

За Белфаст или Маракеш нищо не мога да кажа.

Публикувано:

преди 3 минути , iMari каза:

Не е лоша идеята за Дъблин. Ще ти стигне времето да се разходиш из Темпъл бар, да хвърлиш едно око на Тринити колидж, да те подуха малко вятъра около реката. За лошо време(или повече време 😉 )има страхотни безплатни музеи.

https://www.visitdublin.com/guides/free-museums-dublin

Препоръчвам ти този - National Museum of Ireland - Natural History.

То това с разходката из Темпъл бар си е нож с две остриета. За първи път като бях там (преди 16 години) толкова пропаднах, че първата нощувка си я изпуснах🤣

Белфаст си заслужава също

• Смея се 5
Публикувано:
преди 3 минути , Branko каза:

За първи път като бях там (преди 16 години) толкова пропаднах, че първата нощувка си я изпуснах

@Bellaero е жена. Ние обикновено нямаме такива истории. 🤣

• Смея се 1
Публикувано:
В момента, iMari каза:

@Bellaero е жена. Ние обикновено нямаме такива истории. 🤣

Да ти кажа, че в днешно време нещатата са се променили. Забелязвам обратната тенденция🤣

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Здравейте,

В края на месеца пристигаме на летището в Лутън към 08 и излитаме с нов полет към 14 часа. Има ли възможност още с кацането и минаването на паспортната проверка, да отидем още към 09 часа да си пуснем чекирания куфар за предстоящия полет на EasyJet или както е написано тук - най-рано можем да го оставим 3 часа преди полета?

IMG_9721.jpeg

Публикувано:

Ако е Luton - мисля, че не може, тъй като с Wizzair ми отказаха. Но точно срещу гишетата има магазин за куфари, в който може да оставите багажа си срещу заплащане.

• Благодаря 1
Публикувано:

И аз мисля, че изборът за Маракеш не е много ОК. Излизането от летището (граничните проверки) е бавно (ние минахме за около 1 час, имам спомени, че и други хора са споделяли това изживяване), връщането на летищо трябва да е около 2 часа и 30 мин (към 3 часа) - ние минахме през check-in за печати върху хартиената бордна карта (бяхме само с раници и я бяхме принтирали в хотела ни), пазаренето за такси към/от града. Разбира се, тези изживявания бяха преди 2 години, но не вярвам да се променили.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 14.02.2025 г. в 20:55, Bellaero каза:

Друга идея, която ми идва за един ден - Джърси или Гърнси. Хем самолет, хем не е сто часа полет, хем горе-долу става за ден, хем няма преки полети от България.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 10 часа, neuromancer каза:

Друга идея, която ми идва за един ден - Джърси или Гърнси. Хем самолет, хем не е сто часа полет, хем горе-долу става за ден, хем няма преки полети от България.

Много интересно предложение! Честно казано, не знаех нищо за тези острови.

Разгледах полетите - Бритиш, Изи и някаква Aurigny, но не ми харесват цените. 
В темата за Мароко накой предложи Costwolds. Много ми харесва английската провинция, много! Но не шофирам, а с автобус и влак нищо няма да мога да разгледам. Имах и идея да отида някак до Хайклеър и Бамптън, страшен фен съм на Абатството Даунтън, но трябва да преспя някъде и пак много път е с влакове и рейсове. Това си ми остава да чака за друг път, когато сме с мъжа ми и можем да вземем кола.  
Благодаря на всички за отговорите!

Най-удобно летище ми е Гетуик, ще избера от там някой евтин полет. Маракеш обаче биеше по тази точка с цени от по 9£ в посока 🙂

Публикувано:

Ние летяхме до Дъблин за 1 ден от Лутън и ни хареса. Използвахме  организиране група и за няколко часа обиколихме по-важните места.

Също така съм използвала автобусни екскурзии в UK. Има такива, които включват The Cotswolds, Oxford & Stratford upon Avon

• Харесвам 3
Публикувано:

Изобщо не помислих за автобусна екскурзия. Супер идея! Сега разглеждам какво се предлага в Get your guide.

Ще споделиш ли с коя фирма си била и  как беше

Публикувано:
преди 40 минути , Bellaero каза:

Най-удобно летище ми е Гетуик, ще избера от там някой евтин полет.

Щом летището е Гатуик, хвърли едно око на темата за пътувания с влак във Великобритания, нахвърляла съм някои идеи там, освен ако не държиш да е полет на всяка цена... Лесно и бързо се стига до градове по южното крайбрежие и до Съри.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.