Прескочи до съдържание

Неща, забранени за пренасяне в ръчния багаж

Препоръчани мнения

Публикувано:
В момента, Мари Николова каза:

Здравей, за пръв път чувам, че мишка и слушалки не може да се носят в ръчният багаж. Пътувала съм и пътувам с такива работи без проблем 🙂

Относно козметиката - на повечето летища няма да ти обърнат внимание, ако оставиш опаковка извън прозрачната торбичка, стига да не е над 100мл.Но се случва, макар и много рядко, да пребъркат целият ръчен за един мини део спрей. Кортикостероида течен ли е? Ако не е, няма за какво да се притесняваш. Ако е, пак влиза в изискването за опаковка до 100мл. По принцип е хубаво за всяко лекарство да имаш рецепта.

Кортикостероида е течен, да.

Публикувано:

Грешка е това за мишките. За кортикостероидите - да е в опаковки под 100мл. Няма да ти трябва рецепта, освен ако е наистина много. Аз винаги нося и никога не ми я искат.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , pateto_raffy каза:

Кортикостероида е течен, да.

Няма ли как личният лекар да ти даде рецепта? Рядко се занимават с лекарства, но се случва. Обикновено след обяснение защо ги носиш ти казват следващият път да имаш рецепта. Не ми се е случвало да ги конфискуват, но разни служители, разни идеали 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

А, може би се има предвид за безжични мишки и слушалки да не ги ползваш на борда (с включено радио). Но може да ги носиш с теб без проблем.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Мари Николова каза:

Няма ли как личният лекар да ти даде рецепта? Рядко се занимават с лекарства, но се случва. Обикновено след обяснение защо ги носиш ти казват следващият път да имаш рецепта. Не ми се е случвало да ги конфискуват, но разни служители, разни идеали 🙂

Не е проблем да ми издаде рецепта и ще взема за всеки случай една. Относно слушалике - да приемем ли в такъв случай, че с всичко което не може да бъде прието за оръжие и потенциална заплаха - няма да имам проблем и може да го взема?

Публикувано:

Когато опаковаш, сложи най-отгоре техника (таблет, лаптоп) и течности (козметика, лекарства). На скенера за сигурност за влизане в Излитащи трябва да ги извадиш от чантата си, те се сканират отделни на лентата. Ще ти дадат легени за тях да ги сложиш за сканиране.

Лекарствата (сиропи, гелове) са извън разрешения обем течности. Не правят проблеми за течни лекарства, просто ги опаковай в отделна торбичка от козметиката. Това е важно особено за случаи ако бутилка лекарство е над 100мл. Аз съм имала полети по няколко бутилки сиропи по 120-150мл да нося, когато пътуваме, а детето е болно. Не са ми искали рецепти. 

Техника не е забранено да се пренася, но по време на полет в определени моменти или по време на полет може да има забрана за това. Напр. телефон в режим Полет при излитане и кацане. Вероятно това са имали предвид там, където си чел.

На скенера за проверка на багаж трябва да си без метални неща по теб: сваляш яке, жилетка, колана, може да те накарат да се събуеш по чорапи, за да преминеш рамката за сканиране. Ако пак пищи за метал, служители проверяват с ръчен скенер, не се шашкай. Проверяват всички, детето ми като беше на една година му вземаха натривки за експлозиви или знам ли какво:) рутинно е. 

За метални неща в багажа (дрехи и аксесоари с метални елементи) няма да имаш проблеми. 

На добър път!

• Харесвам 1
Публикувано:

Това с мишката чак ме разсмива. Авиокомпанията може да си пише каквото иска, но няма право да ти пребърква багажа. Няма да те спрат на скенера за мишка. Особено пък безжична - вътре има батерии а те са забранени за пренасяне в багажното на самолета.

Колкото и странно да звучи, ножовете не са съвсем забранени що се касае за света извън щатите. Пренасям малък нож, около 4-5 сантиметра острие, сгъваем, не съм имал проблем до сега. Официалните документи на софийското летище казват, че до 7 сантиметра е ОК.

Малки количества течности съм имал случаи да минават без проблем. Последния път бях забравил да извадя дезодорант от 50 милилитра и капките за нос, но не ми направиха проблем. Но определено не разчитай на това, а се подготви с торбичка за кремовете и мазилата.

Лекарствата съм ги сложил в една аптечка (червена чанта с бял кръст на нея), имам над 10 вида, част от които са с рецепта. Никога не съм имал проблем с тях (т.е. не са ми искали рецепта), включително и когато са ми пребърквал чантата. Това не изключва да имам проблем тепърва, но не го мисли прекалено много. Ако можеш си вземи рецепта, ако не - смело напред.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 часа, ShaMan-H_Fel каза:

Пренасям малък нож, около 4-5 сантиметра острие, сгъваем, не съм имал проблем до сега.

По принцип е така. Но това са международните минимални изисквания за сигурност. Самото летище и всеки оператор на рентген има правото да реши, по преценка, да затегне това изискване. Тогава се позовават на "съображения за безопасност" и никой копче не може да им каже. Мой приятел, който работи точно на рентгените, ми е разказвал, че на устати пилоти и стюарди, които много рипат срещу мерките за сигурност, им се полага специална покана в стаята за щателна проверка. Затова, ако някой ден случайно решат да ти вземат мъничкото джобно ножче, бъди учтив и недей много да протестираш.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Дали някой знае какви видове сирена мога да си пренеса в ръчния багаж от Баден Баден до София?

Не искам пак да ми ги изхвърлят меките видове като в Ница, но пък и не знам немците как се отнасят към тези продукти.

Публикувано:

На мен меки не са ми хвърляли никога от Италия, Испания и Германия-меки от сорта на бри и камемберт, но съм чувал на хора, макар и рядко да са им правели проблеми май основно във Франция. 

Публикувано:
преди 15 минути , Alexander каза:

На мен меки не са ми хвърляли никога от Италия, Испания и Германия-меки от сорта на бри и камемберт, но съм чувал на хора, макар и рядко да са им правели проблеми май основно във Франция. 

Мен са ми хвърляли масло, което си е сходно като консистенция

Публикувано:
Преди 1 час, tch каза:

Мен са ми хвърляли масло, което си е сходно като консистенция

Масло не съм пробвал, но и не ми се струва същото, то си потича леко в един момент.

• 9 месеца по-късно ...
Публикувано:

Не знам, къде да си задам въпроса на който няма да се смеете, но понеже ще съм с Уиз та...мога ли да си нося яйцеварка с мен за чекирания мисля, че е ок ама в ръчния дали ще ме гледат странно ако ми позволят 😃😃 не обичам да варя яйца в тенджари.

40562331361281.jpg

• Браво 1
  • Смея се 10
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 9 минути , Ivko каза:

Не знам, къде да си задам въпроса на който няма да се смеете, но понеже ще съм с Уиз та...мога ли да си нося яйцеварка с мен за чекирания мисля, че е ок ама в ръчния дали ще ме гледат странно ако ми позволят 😃😃 не обичам да варя яйца в тенджари.

40562331361281.jpg

В чекирания багаж, преди години, съм носила гофретник от Щатите 🙈 без проблем до турско-българската граница. Там ме накараха да си отворя багажа, защото гофретникът приличаше на мина😂. Мисля, че и в ръчния багаж  спокойно може да си носиш домашни уреди. 

• Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 16 минути , Ivko каза:

дали ще ме гледат странно

Глуууупости, как ти хрумна, че хората си носят яйцеварки под път и над път, особено в ръчния! 😃

@Ivko, не знам отговора, предполагам че ще ти позволят, но ти благодаря, че ме развесели, че съвсем бях изпушила. 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 37 минути , Ivko каза:

40562331361281.jpg

Съдейки по реакциите, не си уцелил темата 🤣

image.png.4771b2c106f65e9a1d2d10b8e363251f.png

• Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 6 минути , stanimir каза:

Предния път не вкарваше ли кафе машини от Барселона ? Трафикант на домакински електроуреди !

Дааа даже беше ръчен багаж...значи може

Публикувано:
преди 3 часа, Ivko каза:

40562331361281.jpg

Не попада в никоя категория за забрана, така че носи.

Аз принтер носих в ръчния, преди 15тина години

• Харесвам 3
  • 1 година по-късно ...
Публикувано:

Дали бих могла да пренеса 30 мл хлорен диоксид  към Индия? Искам да го взема за дезинфекция. Предполагам в чекиран багаж трябва да бъде?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.