Прескочи до съдържание

Неща, забранени за пренасяне в ръчния багаж

Препоръчани мнения

Публикувано:

не съм съвсем наясно какво е това

ако не е взрив или корозивно нямаш проблем да го носиш

ако е дезинфектант за ръце, последните години се пренесоха хиляди тонове

белина (bleach / chlorine) не може

• 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, имам един бърз въпрос. Мога ли да взема на борда електрически инхалатор? Притеснявам се, че ще се строши в чекирания багаж. Такъв тип:

Screenshot_20230507_125031_Chrome.jpg

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 26 минути , EliDion каза:

Минава ли се на секюрити с палатка в ръчния. Заради колчетата питам.

Мисля, че не може. Ето тук гледам.

2023_05_25_08.40.06.jpg

• Харесвам 3
Публикувано:

На летище София пише само за остри предмети и такива, които логат да наранят, т.е. нищо конкретно. Вероятно няма да я връщам обратно, че на Буве, така или иначе секюрититата са ужас и гледам всичко да е топ.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 22 минути , EliDion каза:

На летище София пише само за остри предмети и такива, които логат да наранят, т.е. нищо конкретно. Вероятно няма да я връщам обратно, че на Буве, така или иначе секюрититата са ужас и гледам всичко да е топ.

Аз съм пренасял медни тръбички дълги по 1 педя и общо килограм от Германия до България. Но сега се сещам ,че част от тях бяха медни колена и свръзки между тръбите и май тях взех,а те не са остри и дълги.Бях ги намерил скрити в храсти във българска торбичка  Кауфланд. Сигурно наши хора са ги сложили там. Тук ги продадох за 7-8 лв. Иначе са ми вземали инструмент  за велосипед  намерен в Дортмунд. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:

Именно, въпреки, че точно тези не са остри като едновремешните, а просто огънаги на Г 2-3мм пръчки дълги около 10 см., които изобщно не са остри.

Публикувано:
Преди 1 час, EliDion каза:

Именно, въпреки, че точно тези не са остри като едновремешните, а просто огънаги на Г 2-3мм пръчки дълги около 10 см., които изобщно не са остри.

Щом не са остри не виждам какъв е проблема. Никъде не се споменават колчета за палатка в правилата.

• Харесвам 1
Публикувано:

По-добре не рискувай. На тръгване още от БГ на колежката и казаха не на туристическите щеки. Докато на връщане другата колежка от Барселона към БГ се прибра с щеки, които купи в Испания. Така, че..

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Може ли да се пренася в ръчния багаж разтвор за контактни лещи над 100 мл? Дъщерята го ползва от няма и година и досега не сме пътували с такава течност. Малко по-специфичен е - за твърди лещи и не знам къде да търся по-малка опаковка, че и качествен да е. Информация от опит ще ми е от полза.

Публикувано:
преди 1 час, ДиянаВ каза:

Може ли да се пренася в ръчния багаж разтвор за контактни лещи над 100 мл? Дъщерята го ползва от няма и година и досега не сме пътували с такава течност. Малко по-специфичен е - за твърди лещи и не знам къде да търся по-малка опаковка, че и качествен да е. Информация от опит ще ми е от полза.

Големите опаковки не може да се пренасят. Всички марки имат малки опаковки, аз ползвам Optifree и тяхните са 120 и 60 мл. Аз не мисля, че някога съм пътувала само с ръчен багаж, винаги голямата бутилка е била в чекирания багаж. Принципно малките опаковки ги има навсякъде в аптеките и супермаркетите, може и от Амазон да се поръчат. Каква марка е разтворът?

• Харесвам 1
Публикувано:

Не е ли най-лесно да го прелееш в по-малко шише? Иначе опираме до "дали ще забележат, па дали ще се смилят..."

Официално е до 100 мл.

• Харесвам 1
Публикувано:

Разтворът е Boston 120 ml. Поръчвам го по интернет, че в нашия град го няма по аптеките.

Първоначално си мислех за преливане в шише, но няма да е удобно, а и хигиенично. Отворът на оригиналната опаковка завършва с остър връх, от който излиза само капка, като при капките за очи. Така не тече и не се замърсява. Ще видя на сайта на летище Отопени дали има някаква информация и ще обиколя аптеките наоколо.

Публикувано:

Да, не трябва да се прелива. Сега виждам, че тази марка имат и по-малки опаковки -  105 мл и 30 мл. Дано намериш. Ако е 105 мл, едва ли някой ще обърне внимание/направи проблем. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 26.06.2023 г. в 23:30, ДиянаВ каза:

Докъде стигнах по въпроса с разтвора за лещи - като разрешаване, почти доникъде 🙂, но придобих разни знания, които може да са от полза.

Първо прегледах българските сайтове за продажба, малка опаковка под 100 мл за твърди /подчертавам твърди/ лещи не открих. Иначе за меки има много. Разходих се по аптеки и оптики да ме консултират на място дали няма някой универсален разтвор и за меки, и за твърди - пак нищо. Само дето открих, че разтворът, който поръчвам по интернет е около 17 лв., а в оптиката е 26 лв. :huh:. Друго, което ме ужаси е, че един вид разтвори е бил спрян от продажба, защото имало съмнения за поява на дрожди 😬. Така реших да не рискувам и да не си правя експерименти с разни неизпитани разтвори - очи са това, а и най-малкото мога да повредя лещите с разтвори, несъобразени с вида им - твърди газопропускливи.

Разрових се в интернет и установих, че лещите и разтворите за тях са медицински продукт, подлежат на контрол и регулация, с определена степен на опасност, именно поради прекия контакт с очите: Contact lenses fall under the medical device category - a result of direct contact with the eye.

Има много хубава научна статия по въпроса, за който му е интересно - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1367048418307951#:~:text=Contact lenses fall under the,direct contact with the eye.

Разгледах и опаковката на разтвора - има знак СЕ (Conformité Européenne), с който се обозначава медицинско изделие, след като е преминало оценка за съответствие според регулациите на ЕС. Отделно е отбелязан клас за стерилност А.

В крайна сметка ще си пътуваме с наличния разтвор за лещи от 120 мл. Мисля, че няма да се наложи да се разправям със служителите, защото като цяло не прави впечатление големината на опаковката и тези +20 мл много не си личат :wink: Ако стане проблем, ще обясня, че това е медицински продукт и попада в изключенията за 100 мл максимум, ще нося и опаковката на производителя на самите лещи.

Иначе писах на румънското Секуритате, което отговаря за секюрити проверките на летището, но нямам отговор. Занимават се с по-важни разузнавателни неща :tongue:

Споделям разсъжденията си, с идеята, че може да са от полза за някой.

• Харесвам 4
Публикувано:
На 25.05.2023 г. в 12:51, neuromancer каза:

Щом не са остри не виждам какъв е проблема. Никъде не се споменават колчета за палатка в правилата.

Аз не знам вече какво е разрешено и какво не, май всичко е на късмет. В Базел спряха една жена пред мен да и проверят багажа, откриха отворено швейцарско ножче и си я пуснаха с него... не знам на каква логика.

Публикувано:

@ДиянаВ , ще Ви споделя моя опит. Нося мултифокални лещи и си купувам голяма опаковка по финансови съображения. Само веднъж съм купила малка разфасовка от разтвора, която изварявам и ползвам за пътуване - т.е всеки път преливам от голямото шише и нося в ръчния багаж. П.П. Мисля, че може да изварите което и да е подходящо шише - т.е да накапва и да е до 100 мл. Успех! Не съм имала проблеми с очите, дължащи се на шишето "с многократна употреба".

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, П.Кръстев каза:

Аз не знам вече какво е разрешено и какво не, май всичко е на късмет. В Базел спряха една жена пред мен да и проверят багажа, откриха отворено швейцарско ножче и си я пуснаха с него... не знам на каква логика.

В правилата има и максимално допустим размер на острието, мисля 5см беше...

Не че навсякъде ги мерят, аз не бих рискувал и разправял, но е така. Все пак има хора устати и обичащи разправията, та те могат да се пробват.

Иначе и за статив са ми се заяждали (нищо остро нямаше по него), аз просто го чекирах. Иначе беше минавал многократно.

Публикувано:
преди 1 час, П.Кръстев каза:

Ножчетата трябва да са до 6 см. Есента на летището намериха в раницата на сина ми малко ножче и плажно мляко (😁). Млякото взеха, но ножчето ни оставиха, щото било малко. И те се изненадаха от млякото, ама кой нормален човек си носи това през октомври за Болоня. На връщане специално питах на проверката за ножчето и ми казаха, че е малко, та няма проблем.

Иначе преди 10 дни летяхме от Ниш за Стокхолм и носехме подарък литографийка - икона, изобразена върху камък около 10 см. Гледаха го, гледаха го, па ни пуснаха накрая, но ни казаха много да не го показваме, някой да не се стресне.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.