Прескочи до съдържание

Неща, забранени за пренасяне в ръчния багаж

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 минути , Asya Assenova каза:

Аз имам същите наблюдения, когато ползвам парфюм преди полет и затова спрях да се парфюмирам, ако ще летя. Но досега не са ми вадили парфюм от багажа. Миналата година пак се прибирахме през Лутън и нямахме проблем. 

То не че го правя често, избягвам ги поради други причини. На теория миризмите от парфюми могат да предизвикват уж кризи при хора с Мениер синдром. Майка ми и мъжът ми имат. Но на майка ми със сигурност, парфюмите не ѝ влият на практика, ползва си ги :)) 

• Харесвам 1
Публикувано:

Причината да ви проверят течност в допустимото количество е, че рентгена я е маркирал като е издал сигнал за евентуално забранено вещество, което може да се използва за изготвяне на самоделно взривно устройство. Последва задължителна проверка на друг уред, който работи на друг принцип. При "положителен" резултат последва още една проверка, чрез трети метод, ако и там светне червено вече трябва да се прецени според ситуацията и дадения пътник, като може да последва интервю.

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 17 минути , randi каза:

Причината да ви проверят течност в допустимото количество е, че рентгена я е маркирал като е издал сигнал за евентуално забранено вещество, което може да се използва за изготвяне на самоделно взривно устройство. Последва задължителна проверка на друг уред, който работи на друг принцип. При "положителен" резултат последва още една проверка, чрез трети метод, ако и там светне червено вече трябва да се прецени според ситуацията и дадения пътник, като може да последва интервю.

Вчера на летището в Тулуза на всеки втори пътник му тестваха части от ръчния багаж. Направо беше станало задръстване, а нямаше толкова пътници. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 17 минути , zon каза:

Вчера на летището в Тулуза на всеки втори пътник му тестваха части от ръчния багаж. Направо беше станало задръстване, а нямаше толкова пътници. 

Как тестваха?

Публикувано:
преди 3 минути , randi каза:

Как тестваха?

Вземат натривки, например от камера или други неща. Пак прекарваха куфари на скенер. Аз чаках мъжът ми настрани, не само аз много хора си чакаха приятелтите. 

• Замислям се 3
Публикувано:
преди 30 минути , zon каза:

Вземат натривки, например от камера или други неща. Пак прекарваха куфари на скенер. Аз чаках мъжът ми настрани, не само аз много хора си чакаха приятелтите. 

Това поради други причини се прави, в случая няма как да разберем, защо на всеки втори са пускали натривки за взривни вещества.

• Харесвам 4
Публикувано:

На летището в Краков, на скенера с позволени 2л течности, ме помолиха да отворя раницата и да извадя течностите. В пликчето имаше само лекарства. Две пъти го гледаха на скенера отделно и накрая поискаха да отсипя от детския Нурофен в чашка. Тестваха нещо и след това ми я върнаха. Така и не разбрах какъв беше проблема.

А относно пълнителите за парфюм от Тему, внимавайте. За пръв път ползвах миналия ден и флаконът беше протекъл. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 9 часа, Asya Assenova каза:

При проверка на ръчния багаж на летището  в Лутън взеха на дъщеря ми един парфюм Gucci flora 30 ml и една паста за зъби Sensodyne 75 ml. Не минаха при проверката на няколко различни машини. Служителят, който прави проверката, предложи на дъщеря ми да й го изпрати, но трябвало да си плати шипмътна, но на нас не ни се занимаваше. Същият  този парфюм преди месец  е пътувал до Ница и обратно без проблем. Течностите бяха в прозрачен плик,  както е според изискванията. Случвало ли Ви се е?

преди 4 часа, stanimir каза:

Причината ще си остане загадка , но инфото за Лутън е много полезно , за да не се раздели още някой със скъп парфюм.Каква полза от тия скенери , че ще минеш с бутилка минерална вода , ако ти конфискуват парфюм за трицифрена сума ? 

Вчера минахме скенерите без проблем!В моята раница имаше несесер с паста за зъби(75 мл Sensodine),крем за бръснене,2 рол-он-а(ползвани),няколко крема в туби и кутийки(ползвани) и отделно от това 2 прозрачни плика(единият с 2 рол-он-а),а другия с три парфюма(не са Гучи,а някакви други,пак скъпи) по 50 мл-всичките нови и не са отделяли багажа за допълнителна проверка.Пликовете и несесера не са вадени от раницата!Явно е въпрос на преценка!

• Харесвам 5
Публикувано:
4 minutes ago, crazyhorse said:

Вчера минахме скенерите без проблем!В моята раница имаше несесер с паста за зъби(75 мл Sensodine),крем за бръснене,2 рол-он-а(ползвани),няколко крема в туби и кутийки(ползвани) и отделно от това 2 прозрачни плика(единият с 2 рол-он-а),а другия с три парфюма(не са Гучи,а някакви други,пак скъпи) по 50 мл-всичките нови и не са отделяли багажа за допълнителна проверка.Пликовете и несесера не са вадени от раницата!Явно е въпрос на преценка!

job creation 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , crazyhorse каза:

Явно е въпрос на преценка

преди 40 минути , tara каза:

Тестваха нещо и след това ми я върнаха. Така и не разбрах какъв беше проблема.

Е нали обясних какво е станало.....

• Харесвам 1
Публикувано:

Общо взето има доста летища, където си правят каквото искат без обяснения, буквално.

От опита ми,  се случва рядко,  но последните годните имахме драми  в Басел и Баден Баден.

В Базел на влизане от френската част, аз минах с цяла раница меки и твърди кашкавали, а спътника ми, който беше  зад мен, на същия скенер, не мина!

Заядоха се, търсихме началници, но обяснението беше тук е така.  Идваше ми, да отворя раницата си и да питам как аз минах на същия скенер при същата служителка, ама знам, че най-много да бяха прибрали и моите неща. 
На въпроса къде тук, това не е ли Европа и Франция, дали имат специални правила, ако да искам да ги видя, се повтаряше че е така и край. 
Хвърли се всичко, а аз минах с много неща, поне 10-15 броя.

Наскоро  ми взеха всичко в Баден /Баден по абсолютно същата схема и нулево обяснение, дори имаше средно твърди кашкавали, като нашите по-меки.

Все по-често се срещат своеволия и се споделят и тук, било с размерите на багажа, съдържание и ето назад се говори и за малки парфюми.
Оплачи се на арменския поп става работата.

• Харесвам 6
Публикувано:

Моята история е мноооого стара, но потвърждава това, което сте писали преди мен - че всичко е case by case. Прибирам се от Осло и от летището купих една кутийка пастет от някакво северно животно (не помня лос/елен или там каквото и да е - беше преди доста години). Пастетът е в нещо като консервна кутия. Съответно имам си торбичка, запечатана, документ (касова бележка, че е от free-shop-а). 

На Виена една девойка като се запъна на security... Накрая опашката (че зад мен стана дъъълга опашка, а самолетът не чака) се намеси и ме пуснаха с него. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

Общо взето има доста летища, където си правят каквото искат без обяснения, буквално.

От опита ми,  се случва рядко,  но последните годните имахме драми  в Басел и Баден Баден.

В Базел на влизане от френската част, аз минах с цяла раница меки и твърди кашкавали, а спътника ми, който беше  зад мен, на същия скенер, не мина!

Заядоха се, търсихме началници, но обяснението беше тук е така.  Идваше ми, да отворя раницата си и да питам как аз минах на същия скенер при същата служителка, ама знам, че най-много да бяха прибрали и моите неща. 
На въпроса къде тук, това не е ли Европа и Франция, дали имат специални правила, ако да искам да ги видя, се повтаряше че е така и край. 
Хвърли се всичко, а аз минах с много неща, поне 10-15 броя.

Наскоро  ми взеха всичко в Баден /Баден по абсолютно същата схема и нулево обяснение, дори имаше средно твърди кашкавали, като нашите по-меки.

Все по-често се срещат своеволия и се споделят и тук, било с размерите на багажа, съдържание и ето назад се говори и за малки парфюми.
Оплачи се на арменския поп става работата.

Миналата година имахме същия проблем в Базел. 1 от 5-те вида кашкавал бил тип меко сирене, с което не може да минем през скенерите. Предложиха да си го изядем на място или да го изхвърлим, в крайна сметка отиде в коша.

• Харесвам 3
Публикувано:

Ами винаги има риск просто.

Лично съм си чекирал статив за фотоапарат, защото не искаха да го пуснат, в Сао Пауло това. С джобни ножчета също, уж по правило до 5см острие може, ама понякога не може. И наскоро в новините, статуетката Оскар също е обявена за опасна и се наложило да бъде чекирана, след което се изгубила (за щастие временно). 

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:

Сетих се за случката, когато пред-коледно конфискуваха сиренето и сушеницата на баща ми на летището в Брюксел, като 'внос на забранени продукти от държава извън ЕС (България)' 😅 

Не съм написала за крайния резултат от случката, който е още по-невероятен. След като митничарите върнаха пакетите с продукти, в един кашон...

вътре се оказа, че се намират не само българските сирена, сушеница и сланина, но и сирена и пушени меса от Израел, което вече си е забранен внос в ЕС 😂 Явно на митничарите им е било сложно да разделят продукти с надписи на кирилица и иврит, и са ни дали всичко конфискувано наведнъж, за всеки случай 😂

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 13
Публикувано:
На 26.05.2026 г. в 22:55, randi каза:

Е нали обясних какво е станало.....

Т.е. една и съща паста веднъж има забранено вещество, а друг път -не, така излиза. 

Публикувано:

Хора, стига с тази паста за зъби! От много години ползваме такава паста за зъби и дори съм писал по темите, че от много време си носим от чужбина защото там цената е по-евтина. Редовно се прибираме с по няколко опаковки не само от ЕС, но дори от Куала Лумпур сме носели, защото беше на значително по-ниска цена при това в разфасофки от по 100 мл. Не е проблемът в марката или опаковката, а в настройката на конкретното проверяващо устройство...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 часа, Asya Assenova каза:

Т.е. една и съща паста веднъж има забранено вещество, а друг път -не, така излиза. 

Не, няма забранено вещество в случая, зависи от софтуер, настройки....

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , randi каза:

Не, няма забранено вещество в случая, зависи от софтуер, настройки....

Това имах предвид:) На нашия скенер беше пълно с конфискувана козметика дребни разфасовки и всеки втори куфар се отклоняваше за проверка, докато на другата лента куфарите си минаваха без проблеми. Вече почвам да се замислям дали служителите, които правят проверките, не се снабдяват по този начин с козметика. 

• Смея се 5
Публикувано:
преди 1 час, Asya Assenova каза:

Вече почвам да се замислям дали служителите, които правят проверките, не се снабдяват по този начин с козметика. 

Звучи находчиво, но си е престъпление по служба.

Чел съм, че конфискуваните стоки се събират, депонират и унищожават, но каква е процедура е любопитно. Някой знае ли.  @randi 

П.П. ... сега като се замислих ...

Има процедура по събиране, депониране и унищожаване на хранителни стоки от магазините с изтекъл  срок на годност, което им струва пари. Част от тези стоки се пренасочват като храни за кучета, но зная, че има салами, луканки, кашкавали, сирена и т.н. годни и ползвани за храна от хора. /Преди две години цената беше 1 лев за килограм./

... и в контекста на горното: преди много време бях писал за един фермер-производител на всякакви зеленчуци до кашкавали и домашни луканки, който се локализираше в района на гробищата на Драгалевци, като съм го виждал и на Женския пазар. Същият живее в Симеоново, който пък е известен квартал с прекрасна плодородна почва, кладенци за напояване и забележителна чистота.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 37 минути , Doctor Who каза:

Звучи находчиво, но си е престъпление по служба.

Чел съм, че конфискуваните стоки се събират, депонират и унищожават, но каква е процедура е любопитно. Някой знае ли.  @randi 

П.П. ... сега като се замислих ...

Има процедура по събиране, депониране и унищожаване на хранителни стоки от магазините с изтекъл  срок на годност, което струва пари на магазините. Част от тези стоки се пренасочват като храни за кучета, но зная, че има салами, луканки, кашкавали, сирена и т.н. годни и ползвани за храна от хора. /Преди две години цената беше 1 лев за килограм./

... и в контекста на горното: преди много време бях писал за един селски производител от зеленчуци и кашкавали, до домашни луканки, който се локализираше в района на гробищата на Драгалевци, като съм го виждал и на Женския пазар.

След като няма протокол за конфискувана стока, служителят спокойно може да си прибере това, което му харесва от конфискуваните предмети и няма как да разберат. Например на летището в София преди години дъщеря ми беше забравила в дамската си чанта едно швейцарско ножче (предишната вечер е била на фирмено парти и там им ги раздавали). След като го конфискуваха,  един служител веднага отиде до кошчето и си го прибра. Така че дотук с престъплението по служба.

• Харесвам 4
Публикувано:

Разбирам, затова питах има ли процедура при нас, следване на общи европейски правила ли или друга практика. Интересно е да се сподели, а може би и да се потърси информация за това. 

Конкретно за кошчето, за което говориш - вероятно не е било специализирано за тази дейност или нямат точно специализирани контейнери, но аз имам опит с конфискувана стока, която беше пускана в  контейнер с капак, който е еднопосочен - т.е. не би могъл да се отвори лесно и пред очите на всички.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 38 минути , Asya Assenova каза:

може да си прибере това, което му харесва от конфискуваните предмети и няма как да разберат.

Не е като да няма как, точно по тези места винаги има камери.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 33 минути , Asya Assenova каза:

След като няма протокол за конфискувана стока, служителят спокойно може да си прибере това, което му харесва от конфискуваните предмети и няма как да разберат. Например на летището в София преди години дъщеря ми беше забравила в дамската си чанта едно швейцарско ножче (предишната вечер е била на фирмено парти и там им ги раздавали). След като го конфискуваха,  един служител веднага отиде до кошчето и си го прибра. Така че дотук с престъплението по служба.

Ха-ха, само преди две седмици имахме подобен случай на Т2 на летище София. След като отделиха за допълнителна проверка една от раниците се оказа, че съпругата ми по случайност е забравила в нея едно джобно ножче - ръчна изработка от покойния и баща, с голяма сантиментална стойност за нея. Дори не опитахме да спорим със служителката, правилата са ясни за всички и трябва да се спазват. В същото време обаче, самата служителка явно усети, че става дума за неволна грешка и предвид сантименталната стойност на забранения предмет, сама предложи да пуснем раницата като чекиран багаж, за да запазим джобното ножче. Естествено това нямаше как да се случи, но мисълта ми е, че очевидно протокол има, той се спазва и не бива да се обобщава...

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.