Прескочи до съдържание

Неща, забранени за пренасяне в ръчния багаж

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 9 часа, Фил каза:

Не е като да няма как, точно по тези места винаги има камери.

Явно поне на нашето летище Терминал 2 служителите не се притесняват особено. В случая с швейцарското ножче естествено, че нямаме претенции, длъжни сме да спазваме правилата, но това един парфюм или паста за зъби да мине, а друг - не, защото е до настройка на софтуер ми се струва несправедливо. А и служителят от Лутън определено не сложи парфюма в контейнер с капак. Не че страдам за 30 мл парфюм, но по тази логика, ако изтегля късата клечка всеки път може до ми конфискуват козметика, която преди това е минавала безпроблемно.

преди 15 часа, Duke каза:

Хора, стига с тази паста за зъби! От много години ползваме такава паста за зъби и дори съм писал по темите, че от много време си носим от чужбина защото там цената е по-евтина. Редовно се прибираме с по няколко опаковки не само от ЕС, но дори от Куала Лумпур сме носели, защото беше на значително по-ниска цена при това в разфасофки от по 100 мл. Не е проблемът в марката или опаковката, а в настройката на конкретното проверяващо устройство...

Е как да знаеш на устройство с каква настройка ще се паднеш? Излиза, че на различните устройства важат различни правила. На едно устройство може, ама на друго не може. И май и това не е точно така, защото както се писа по-горе на един и същи скенер с едни и същи сирена една раница е минала, а друга- не. Що се отнася до пастата за зъби - и ние все с такава пътуваме от години и на 5 континента и не сме имали проблем, ама и това ни се случи. Толкова с правилата. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 5 часа, Asya Assenova каза:

Явно поне на нашето летище Терминал 2 служителите не се притесняват особено. В случая с швейцарското ножче естествено, че нямаме претенции, длъжни сме да спазваме правилата, но това един парфюм или паста за зъби да мине, а друг - не, защото е до настройка на софтуер ми се струва несправедливо. А и служителят от Лутън определено не сложи парфюма в контейнер с капак. Не че страдам за 30 мл парфюм, но по тази логика, ако изтегля късата клечка всеки път може до ми конфискуват козметика, която преди това е минавала безпроблемно.

Сега си погледнах касовата бележка на новата ми опакавока 50мл Диор Адикт оригинала, закупен в понеделник на летището в Тулуза: 114,70 евро. Ако се случи да ми го конфискуват като 'опасен', със сигурност ще страдам. 

Ще се спи без Chanel No. 5 😅 

• Харесвам 3
Публикувано:

И аз имам една много интересна случка с един шампоан „Бочко“, който си стоеше в раницата. Мина с мен без проблем по маршрута София – Париж – Единбург. Беше под 100 мл и си стоеше в страничния джоб на раницата, където обикновено си държа бутилката с вода.

На връщане обаче – Единбург → Амстердам без проблем, а на следващия ден в Амстердам за полета до София ми го хвърлиха в коша. 😄

И така и не разбрах как стана това. Минах три проверки по летищата, без никой да каже нищо, а на четвъртата изведнъж се оказа проблем. Един и същ шампоан, една и съща опаковка, същото съдържание... и изведнъж – айде в коша. 🤷‍♂️ Много ми стана яко.... защото повече нямаше да го ползвам 😃

Явно правилата понякога зависят не само от летището, а и от човека, който е на проверката. 😄

• Харесвам 6
  • 1 месец по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Не е за ръчен багаж, но ми се струва подходящо да споделя - Италия напомня, че пренасянето на сушени крокодилски главички е забранено:

Crocodile head found in luggage at Italian airport

Man, who had arrived in Turin from Miami via Istanbul, under investigation for smuggling and faces fine or prison

https://www.theguardian.com/environment/2026/sep/08/crocodile-head-seized-luggage-italy-airport

А по темата - На софийското летище това лято секюрити взеха детски водни пистолети, материал: пластмаса и гума. За целите на пренасянето в ръчен багаж бяха без водата, разбира се. Иначе контейнерите им не знам колко събираха, може би половин бутилка вода. 🙂 Детето потъргува, аз бях доволна, защото много ме дразнеше да ме пръскат с тази лигня. Така че да знаете - без водни пръскалки. 

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 17 минути , Coo каза:

Детето потъргува, аз бях доволна,

И аз се радвам, че са го взели 😄

Така повече няма да носите подобна играчка и опашката след вас няма да се забавя 😜

Миналото лято приятелка-магеланка на летище Бове изпадна в подобна изнервяща ситуация с щателна проверка, отцепен периметър и спряна лента, по която има нейни вещи, заради лекомислието на румънец да носи пистолет-играчка.

Не е приятно за другите да се бавят от подобни случки. Ако се помисли повече, напълно логични са действията на секюрити. 

Служителите на скенера виждат вещ във формата на пистолет и какво остава да направят… Взели са го, за да не повтаряте тази постъпка.

• Харесвам 1
Публикувано:

Да, пистолети играчки и модели също са забранени. Предполагам като те заплашат с пистолет няма да искаш да ти демонстрират дали е истински

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, neuromancer каза:

Да, пистолети играчки и модели също са забранени. Предполагам като те заплашат с пистолет няма да искаш да ти демонстрират дали е истински

Така е ситуацията има две страни + неподозирана. Ако по-често влизаме в обувките на другия, може и собственото си ежедневие да улесним 🙂

Публикувано:
На 8.09.2026 г. в 19:59, neuromancer каза:

Те тези си бяха очевидно неистински 🙂 И в интерес на истината вече бяха летели насам-натам. Просто има дни и дни 😎

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 минути , Coo каза:

Те тези си бяха очевидно неистински 🙂 И в интерес на истината вече бяха летели насам-натам. Просто има дни и дни 😎

Да, следващия път можеш да пробваш с израза “бомба е паднала на това летище” и да тестваш преносния му смисъл 🙃

Има и сериозни места … летището се подразбира като такова, макар и да е начало на приятни емоции …

Публикувано:

Да споделя, ако някой има подобен казус. Наложи ми се да пренеса от Варна до София с България еър месото на половин агне, разфасовано на порции, добре замразено, за да няма теч, добре опаковано в алуминиево фолио и в чанта за замразени продукти. Нямах проблем на летище Варна.

• Харесвам 5
Публикувано:

На секюрити летището в Мексико 2023 

Отделят ми ръчния багаж за проверка за ето това

20260910_111914.jpg.96698a09d556c3c0593dc92d0dff963e.jpg

Служителката е млада и много любезна и ме пита какво е това,  като се подсмихва леко. Аз 'и отговарям това е за масаж,  при което тя избухва в смях. 

Честно казано не си бях направила такова асоциация преди това, но трябва да призная, че имаше право да се смее. 

Обяснявам 'и, че е за масаж на гръб, врат. 

В същото време си мисля,  може материалът от който е направен да е проблем за износ. На всичкото отгоре имам не един, а цели три броя с мен, 2 купени за подарък. Купих ги от един възрастен човек на Teotihucan.

Служителката ми казва 'твърде са опасни' и ме посъветва да ги сложа в чекирания багаж.  Имах добър  късмет и на чекин куфарът още не беше отпътувал.

Прилагам и снимка с линия, 12,5см е, защото нали за жените уж бил важен размера ;))

20260910_111822.jpg.55d747381125e0c9a33cd4e903074dce.jpg

• Смея се 12
Публикувано:

Материалът камък някакъв ли е?

Всичко в крайна сметка е до преценка на служителя, по-горе съм писал как статуетка Оскар е преценена като опасна и чекирана (след което за да е пълен цирка авиокомпанията я изгубва).

Иначе относно вибратори и подобни се сещам за случка, ама вече не си спомням дали истинска или филм когато се включва вибратор в багажа вероятно от натиск и викат сапьори, защото багажа бръмчи и мърда... 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 47 минути , neuromancer каза:

Материалът камък някакъв ли е?

Всичко в крайна сметка е до преценка на служителя, по-горе съм писал как статуетка Оскар е преценена като опасна и чекирана (след което за да е пълен цирка авиокомпанията я изгубва).

Иначе относно вибратори и подобни се сещам за случка, ама вече не си спомням дали истинска или филм когато се включва вибратор в багажа вероятно от натиск и викат сапьори, защото багажа бръмчи и мърда... 🙂

Да, някакъв специален камък, вулканичен, но вече не си спомням какъв.

Със сигурност служителката е имала опит с вибратори в ръчния багаж и затова се и се смееше, а и избухна в смях като ѝ казах, че е за масаж.

Всъщност нямам никаква представа дали вибратор може да се носи в ръчен багаж или в чекиран багаж. А никога не съм имала. 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, neuromancer каза:

Писал съм преди доста време тук за подобна случка, ама не се филмираха чак със сапьори. :grin:

• Смея се 1
Публикувано:
преди 38 минути , zon каза:

Всъщност нямам никаква представа дали вибратор може да се носи в ръчен багаж или в чекиран багаж. А никога не съм имала. 

Ако е модел, който е с батерия тип пауър банк трябва да бъде в ръчния багаж.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
1 hour ago, zon said:

Да, някакъв специален камък, вулканичен, но вече не си спомням какъв.

Би трябвало да е обсидиан - в Мексико изработват доста неща от него. Аз имам топка със символи, но съм я пренасяла в чекиран. В случая вероятно проблемът е бил формата и заострения край 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 15 минути , Assya каза:

Би трябвало да е обсидиан - в Мексико изработват доста неща от него. Аз имам топка със символи, но съм я пренасяла в чекиран. В случая вероятно проблемът е бил формата и заострения край 🙂

Да, със заострения край е. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Сега се сетих за още една подобна случка.

2004 година април на летището в Женева

на секюрити служителят е младеж на видима възраст максимум 25 години ме кара да си отворя чантата. Започва да рови вътре и изважда една кутия с презервативи, и ме пита "какво е това?" като ми се хили. Аз му отговорих съвсем хладнокръвно "презервативи". Той продължи да се хили и отвори кутията и извади даже един. Идеше ми да му кажа, че това са детски балони, ама току виж ме задържал и не ми се рискуваше 😅

Върна ми кутията и ме пусна, но голямо оглеждане ми удари. За протокола това беше няколко месеца преди да навърша 30 години.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 17 часа, zon каза:

• Смея се 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.