Прескочи до съдържание

Неща, забранени за пренасяне в ръчния багаж

Препоръчани мнения

Публикувано:

Прочетох първото изречение и си викам "откога водка Флирт става за пиене", ама то имало допълнение 🙂

• Смея се 6
Публикувано:
преди 15 часа, neuromancer каза:

До 100ml в шише трябва да е, освен ако не е едно от тия летища с новите скенери. Само не ме питай кои са тия летища 🙂

Confirmed List: European Airports Allowing 2 Litres of Liquids

The implementation of the 2-litre liquid limit is happening on an airport-by-airport basis. Always check the official airport website before you fly, but here are the European hubs confirmed to have fully lifted the limit:

Country Airport (IATA Code) Notes on New 2L Liquid Limit
United Kingdom (UK) Birmingham (BHX) Fully implemented. No limit on the number of containers (up to 2L each).
United Kingdom (UK) Edinburgh (EDI) Fully implemented. Full-size toiletries are finally allowed!
United Kingdom (UK) Bristol (BRS) Fully implemented. No need to use a clear plastic bag.
Ireland Dublin (DUB) Fully implemented. 2 litres of liquids per container allowed.
Ireland Shannon (SNN) Fully implemented. Laptops and large liquids can stay in your bag.
Italy Rome Fiumicino (FCO) Fully implemented at all security checks.
Italy Milan Linate (LIN) Fully implemented.
Italy Milan Malpensa (MXP) Terminal 1 only (Terminal 2 still enforces 100ml).
Italy Bologna (BLQ) Fully implemented.
Italy Turin (TRN) Fully implemented.
Lithuania Vilnius (VNO) Containers up to 2L allowed. First in the Baltics to ease restrictions.
Lithuania Kaunas (KUN) Containers up to 2L allowed.
Poland Lublin (LUZ) Fully implemented.
Poland Poznań-Ławica (POZ) Fully implemented.
Czech Republic Prague Václav Havel (PRG) Fully implemented (Check the official site for the specific start date if travelling soon).
Denmark Billund (BLL) Fully implemented. Liquids and electronics stay in the bag.
  • Харесвам 5
Публикувано:

Лекомислено и полушеговито споделих на момичето на чек ина в Токио, че може би имам запалка в куфарчето. И тя ме прати при проверяващ колега. Помислих, че ще трябва да го отворя, а той го мина на скенер 🤔. И констатира, че няма.

Пък те бяха две, досами стената на куфара и откъм дръжката 🙃

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:
На 24.12.2025 г. в 12:51, Yto каза:

Confirmed List: European Airports Allowing 2 Litres of Liquids

The implementation of the 2-litre liquid limit is happening on an airport-by-airport basis. Always check the official airport website before you fly, but here are the European hubs confirmed to have fully lifted the limit:

Country Airport (IATA Code) Notes on New 2L Liquid Limit
United Kingdom (UK) Birmingham (BHX) Fully implemented. No limit on the number of containers (up to 2L each).
United Kingdom (UK) Edinburgh (EDI) Fully implemented. Full-size toiletries are finally allowed!
United Kingdom (UK) Bristol (BRS) Fully implemented. No need to use a clear plastic bag.
Ireland Dublin (DUB) Fully implemented. 2 litres of liquids per container allowed.
Ireland Shannon (SNN) Fully implemented. Laptops and large liquids can stay in your bag.
Italy Rome Fiumicino (FCO) Fully implemented at all security checks.
Italy Milan Linate (LIN) Fully implemented.
Italy Milan Malpensa (MXP) Terminal 1 only (Terminal 2 still enforces 100ml).
Italy Bologna (BLQ) Fully implemented.
Italy Turin (TRN) Fully implemented.
Lithuania Vilnius (VNO) Containers up to 2L allowed. First in the Baltics to ease restrictions.
Lithuania Kaunas (KUN) Containers up to 2L allowed.
Poland Lublin (LUZ) Fully implemented.
Poland Poznań-Ławica (POZ) Fully implemented.
Czech Republic Prague Václav Havel (PRG) Fully implemented (Check the official site for the specific start date if travelling soon).
Denmark Billund (BLL) Fully implemented. Liquids and electronics stay in the bag.

Не виждам Бергамо. И те са с 2 л от известно време. Аз от летището получавам мейли няколко пъти вече, а и го пробвах миналия месец.

image.png.bcc4960eddafc2cfeca46dcefd69d0bb.png

Оставете течности до 2 литра

и електронни устройства

в багажа си.

• Харесвам 4
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

При проверка на ръчния багаж на летището  в Лутън взеха на дъщеря ми един парфюм Gucci flora 30 ml и една паста за зъби Sensodyne 75 ml. Не минаха при проверката на няколко различни машини. Служителят, който прави проверката, предложи на дъщеря ми да й го изпрати, но трябвало да си плати шипмътна, но на нас не ни се занимаваше. Същият  този парфюм преди месец  е пътувал до Ница и обратно без проблем. Течностите бяха в прозрачен плик,  както е според изискванията. Случвало ли Ви се е?

• Шок 2
  • Замислям се 3
Публикувано:

При мен във Варшава се заядоха с едни капки за нос, които са морска солена вода. Пускаха ги няколко пъти през скенера при преминаване транзит от един полет към друг-кацнахме от Токио и отивахме на полет към София. То бяха обяснения какво съдържали, то беше пулене. А в Токио никой нищо не ми каза. Бяха си в прозрачен плик, 100 мл, пишеше на английски какво съдържат. На края ги пуснаха.

• Харесвам 2
Публикувано:

Много странна ситуация. Не би трябвало да има проблем. За първи път чувам за вторична проверка чрез специално устройство извън стандартен скенер на парфюм и паста за зъби в опаковки с позволена вместимост. Обърна ли внимание как бяха извършени допълнителните тестове?

Докато сме на тема странни ситуации по време на летищна проверка, нека да споделя за възможно най-малоумното решение, което съм виждал при вторична проверка след скенери на течности. Става дума за Будапеща отпреди две седмици. От много години ползваме един несесер на Clinique, който външно е непрозрачен, но двете вътрешни отделения се затварят с цип и са напълно прозрачни. Така вместо да поставям течности в отделни пликове, просто отварям несесера с прозрачните отделения отгоре и поставям в тавичката. Много рядко са ме карали да вадя течностите и да ги поставям в отделни пликчета, като цяло по този начин минаваме навсякъде. През последната година-две дори не си правя труда да вадя несесера от куфара и почти никога не е имало проблем...

На летището в Будапеща обаче наблюдавах следната странна картина. След като куфарът с течностите беше отделен за допълнителна проверка се наредих на една сериозна опашка от чакащи за вторична обработка. Докато чаках да дойде моят ред наблюдавах една и съща картинка, която се повтори и по време на нашата проверка. Служителката отваряше несесерите с тоалетни принадлежности на пътниците и отделяше в пликчета единствено течностите (парфюми), след което поставяше пликчето в тавичката и предаваше всичко на съответния пътник. Никакъв допълнителен тест, нищо, просто отделяне на по един-два парфюма, поставянето им в отделно пликче и предаване на тавичката. Естествено, всеки после директно вадеше парфюмите от пликчето и отново ги поставяше в несесера, а пликчетата отиваха в първото кошче. Така и не разбрах за какво беше цялото това нещо, което освен генериране на допълнително време се изразява и в напълно излишен разход за летището. Навремето тези пликчета се оставяха преди скенерите и съответно имаше някакъв смисъл предварително да поставиш течности в тях, но сега?! 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 42 минути , bad kid каза:

Т.е. това се случва на скенера на лентата, където се слага всичкият багаж?

Да, отклониха тарелката с багажа  й и я накараха да извади плика с козметиката. После проверяваха пастата за зъби и парфюма на друга машина, а парфюма провериха на още една и все не минаваха проверката.

Публикувано:
преди 17 минути , Duke каза:

Много странна ситуация. Не би трябвало да има проблем. За първи път чувам за вторична проверка чрез специално устройство извън стандартен скенер на парфюм и паста за зъби в опаковки с позволена вместимост. Обърна ли внимание как бяха извършени допълнителните тестове?

Докато сме на тема странни ситуации по време на летищна проверка, нека да споделя за възможно най-малоумното решение, което съм виждал при вторична проверка след скенери на течности. Става дума за Будапеща отпреди две седмици. От много години ползваме един несесер на Clinique, който външно е непрозрачен, но двете вътрешни отделения се затварят с цип и са напълно прозрачни. Така вместо да поставям течности в отделни пликове, просто отварям несесера с прозрачните отделения отгоре и поставям в тавичката. Много рядко са ме карали да вадя течностите и да ги поставям в отделни пликчета, като цяло по този начин минаваме навсякъде. През последната година-две дори не си правя труда да вадя несесера от куфара и почти никога не е имало проблем...

На летището в Будапеща обаче наблюдавах следната странна картина. След като куфарът с течностите беше отделен за допълнителна проверка се наредих на една сериозна опашка от чакащи за вторична обработка. Докато чаках да дойде моят ред наблюдавах една и съща картинка, която се повтори и по време на нашата проверка. Служителката отваряше несесерите с тоалетни принадлежности на пътниците и отделяше в пликчета единствено течностите (парфюми), след което поставяше пликчето в тавичката и предаваше всичко на съответния пътник. Никакъв допълнителен тест, нищо, просто отделяне на по един-два парфюма, поставянето им в отделно пликче и предаване на тавичката. Естествено, всеки после директно вадеше парфюмите от пликчето и отново ги поставяше в несесера, а пликчетата отиваха в първото кошче. Така и не разбрах за какво беше цялото това нещо, което освен генериране на допълнително време се изразява и в напълно излишен разход за летището. Навремето тези пликчета се оставяха преди скенерите и съответно имаше някакъв смисъл предварително да поставиш течности в тях, но сега?! 

Наистина странно звучи това, което описваш. И на мен за първи път ми се случи вторичен тест на течности или паста за зъби, досега все с този модел паста си пътуваме и никой не ни закача. Но ми направи впечатление, че на това летище имаше доста конфискувана козметика в малки разфасовки, т.е. не е заради непозволен размер. Не зная какво не са одобрили. Аз нямах проблем, а дори не си бях извадила плика с козметиката от раницата.

• Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Asya Assenova каза:

При проверка на ръчния багаж на летището  в Лутън взеха на дъщеря ми един парфюм Gucci flora 30 ml и една паста за зъби Sensodyne 75 ml. Не минаха при проверката на няколко различни машини. Служителят, който прави проверката, предложи на дъщеря ми да й го изпрати, но трябвало да си плати шипмътна, но на нас не ни се занимаваше. Същият  този парфюм преди месец  е пътувал до Ница и обратно без проблем. Течностите бяха в прозрачен плик,  както е според изискванията. Случвало ли Ви се е?

Да. Същата ситуация на Лутън посока Мадейра. Взеха пастата за зъби на мъжа ми. Под 100 мл. туба.

• Харесвам 1
  • Замислям се 3
Публикувано:

Може би скенера показва нещо интересно като съдържание, иначе не мога да си го обясня

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 минути , neuromancer каза:

Може би скенера показва нещо интересно като съдържание, иначе не мога да си го обясня

преди 8 минути , neuromancer каза:

Същият парфюм е минавал и други проверки, пастата за зъби беше нова, но същата марка е минавала проверки на 5 континента, направо съм в шок. По тази логика не трябва да носим парфюми и паста за зъби, като пътуваме, защото ние редовно пътуваме само с ръчен багаж, дори да имаме право на чекиран. Странна работа.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ами новите скенери за до 2 литра трябва да проверяват химическия състав за експлозиви, иначе няма много смисъл от цялата работа. И това се дъни явно. Иначе обикновените не показват хим. състав и там минава

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 часа, Asya Assenova каза:

една паста за зъби Sensodyne 75 ml

Точно такава паста за зъби ползвам 🙂освен да не летя през UK, само с влак да ходя, иначе няма опазване 😅

Да не би парфюмът леко да се е разлял върху пастата и тя също да е светнала като 'опасна'?

Преди години ми правеше впечатление, че когато си слагах парфюм, все светвах за проверка по летищата. 

От години не нося парфюм, като пътувам. То имаше истории с изчезнали парфюми от чекиран багаж на Софийското летище преди години. В ръчния, не ми остава място в пликчето от останалите неща.

Но след този случай, съвсем няма да рискувам и ще продължа да пътувам без парфюм. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Причината ще си остане загадка , но инфото за Лутън е много полезно , за да не се раздели още някой със скъп парфюм.Каква полза от тия скенери , че ще минеш с бутилка минерална вода , ако ти конфискуват парфюм за трицифрена сума ? 

• Харесвам 5
Публикувано:

Според Gemini скенерите проверяват за нитрати и глицерини, които често се съдържат в експлозивите и в разни кремове и лосиони, така че са възможни false positives.

• Харесвам 6
Публикувано:

На мен също в Лутън са ми взимали козметика в малка опаковка - слънцепредпазен крем, фабрична мека опаковка 50 мл., в която имаше останало не повече от 20 мл. Беше в малка чантичка, в която имаше кърпички, документи и телефон. Отделиха я след минаването на стандартния скенер, отвориха чантичката и извадиха крема. Служителката го слага на някакъв апарат (без да го отваря) и каза, че съдържа алкохол. Кремът не съдържа алкохол, питах я да не би да е светнал на скенера пакета мокри кърпички, които имат алкохол и бяха до крема в чантата. Кремът бил, два пъти го тества и каза, че ще го взима. Викнах супервайзър, защото от мисълта, че ще кацна в Бг на 35 градуса без да имам слънцепредпазен, ми стана лошо 😁 Обаче и той тества опаковката на същата машина, заяви, че реагирала на алкохол и трябва да го конфискува, да съм си купела слънцепредпазен от фрий шопа.

Миналата седмица летях пак от Лутън със същия слънцепредпазен - чисто нова пълна опаковка 50 мл. - нямаше проблеми.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 часа, Duke каза:

Така и не разбрах за какво беше цялото това нещо,

job creation 

• Смея се 3
Публикувано:
В момента, домосед каза:

job creation 

Или пък запазване на открити от старата унгарска администрация... 😛

Дани Магелани
Публикувано:
преди 33 минути , stanimir каза:

Причината ще си остане загадка , но инфото за Лутън е много полезно , за да не се раздели още някой със скъп парфюм.Каква полза от тия скенери , че ще минеш с бутилка минерална вода , ако ти конфискуват парфюм за трицифрена сума ? 

На мен на Хитроу ми правиха няколко дълги химически проверки на много малки флакони с течности-мазила от аптеки в Бали. Явно установиха състава с тестовете и ги пуснаха. Но пък аз изтървах полета за София заради тях.

• Шок 4
Публикувано:
преди 41 минути , zon каза:

Точно такава паста за зъби ползвам 🙂освен да не летя през UK, само с влак да ходя, иначе няма опазване 😅

Да не би парфюмът леко да се е разлял върху пастата и тя също да е светнала като 'опасна'?

Преди години ми правеше впечатление, че когато си слагах парфюм, все светвах за проверка по летищата. 

От години не нося парфюм, като пътувам. То имаше истории с изчезнали парфюми от чекиран багаж на Софийското летище преди години. В ръчния, не ми остава място в пликчето от останалите неща.

Но след този случай, съвсем няма да рискувам и ще продължа да пътувам без парфюм. 

Аз имам същите наблюдения, когато ползвам парфюм преди полет и затова спрях да се парфюмирам, ако ще летя. Но досега не са ми вадили парфюм от багажа. Миналата година пак се прибирахме през Лутън и нямахме проблем. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Не е баш по темата, ама за да минимизирам риска дами гепят парфюм за стотици евро съм си купила такива: 

IMG_9041.jpeg
И при мен течностите все отиваха за проверка. Прах козметичната чанта - тц. Смених я и вече е ок с новата.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 46 минути , stanimir каза:

Ще има може би скоро протести от 'фрии' шоповете, когато им падне оборота от продажба на 'опасни' парфюми. 

• Харесвам 1
  • Смея се 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.