Прескочи до съдържание

Неща, забранени за пренасяне в ръчния багаж

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, Tobleron каза:

Към тогавашният ден не допуснаха течност под 50мл, в шише с 150мл вместимост.

Да, по принцип така са нещата, гледат се контейнерите, не се мери колко течност има вътре. Ако държиш да вземеш течността, ще преливаш в шишенце под 100мл

Публикувано:

А някой да има представа как стои въпросът с хомеопатичните лекарства? Може и да е тъп въпрос, но това са една странни малки шишенца с течност, които освен това не бих искала да минават и през скенер заради облъчването. Дали мога да ги покажа отделно, някой имал ли е такъв казус?

Публикувано: (редактирано)
преди 1 час, Raia каза:

А някой да има представа как стои въпросът с хомеопатичните лекарства? Може и да е тъп въпрос, но това са една странни малки шишенца с течност, които освен това не бих искала да минават и през скенер заради облъчването. Дали мога да ги покажа отделно, някой имал ли е такъв казус?

Няма вариант да не минат през скенер, но и няма нужда да се притесняваш! Хомеопатията “лекува“ с плацебо ефекта. От такава гледна точка няма значение какво пиеш, а дали вярваш :) Принципът на действието на хомеопатията е като на “светената вода“ , но от както хората станаха по малко набожни смениха вярата в бог с вярата в псевдонауката :)

Цитат

В основата му е използването на силно разредена форма на вещество, причиняващо симптомите на съответната болест. Многобройни научни изследвания са установили, че хомеопатичните препарати са неефикасни, а предложените механизми за тяхното действие − неправдоподобни.[1][2][3][4] Научната общност разглежда хомеопатията като измама;[5] Американската медицинска асоциация – като шарлатанство;[6] а предписването на хомеопатични препарати вместо лекарствени средства е критикувано като неетично.[7]

Руската академия на науките счита хомеопатията за „опасна псевдонаука“, която не помага, и призовава хората да приемат хомеопатията наравно с магията[8][9].

https://bg.wikipedia.org/wiki/Хомеопатия

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 4
Публикувано:

Въпроса не е какво е хомеопатията, а дали би имало проблеми при проверката. 

Като цяло шишетата ще трябва да отговарят на всички изисквания за течностите (ограничение в мл и т.н.) и със сигурност ще минат през скенера. Възможно е и на места да искат да видят рецепта, ако шишенцата приличат на предписано лекарство. 

• Харесвам 2
преди 33 минути , Георги каза:

Въпроса не е какво е хомеопатията, а дали би имало проблеми при проверката. 

Като цяло шишетата ще трябва да отговарят на всички изисквания за течностите (ограничение в мл и т.н.) и със сигурност ще минат през скенера. Възможно е и на места да искат да видят рецепта, ако шишенцата приличат на предписано лекарство. 

Kaк ще искат рецепта, ако за закупуването им не се изисква такава? От къде трябва носещия да я извади ?

А за това дали може да не минават през скенер - според мен няма шанс. Ще трябва да се приеме известна доза лъчение.

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря за мненията. И аз мисля, че няма как да не мине през скенер, но исках да попитам дали на някого не му се е случвало. Все пак, както се спазват други условия за запазване на лекарства като необходима температура например, логично е да се съобразят да не ги прекарват през скенера, но....надали. А рецепта няма как да се намери, а не е и редно, тъй като хомеопатите не са от "гилдията" задължително и не могат да предписват рецепти мисля.

Публикувано:
Преди 1 час, Raia каза:

освен това не бих искала да минават и през скенер заради облъчването. 

Кое те кара да мислиш, че облъчването при минаването на скенер е по-голям проблем от облъчването по време на самия полет, или от облъчването от най-различни други източници в ежедневието, вкл. общия радиационен фон? 

Radiation dose chart

• Харесвам 1
преди 16 часа, neuromancer каза:

Да, по принцип така са нещата, гледат се контейнерите, не се мери колко течност има вътре. Ако държиш да вземеш течността, ще преливаш в шишенце под 100мл

Интересно беше, че на летището в Будапеща минах с бутилка от 1,5 л., която бях забравила в раницата и имаше останало около 150 мл. вода в нея. Останах изненадана от пропуска.

Редактирано от Vyara
Публикувано:
В момента, Фичо каза:

Кое те кара да мислиш, че облъчването при минаването на скенер е по-голям проблем от облъчването по време на самия полет, или от облъчването от най-различни други източници в ежедневието, вкл. общия радиационен фон? 

Radiation dose chart

За облъчването по време на самия полет не се бях замислила, но при скенера е много близо и много силно. А в ежедневието, лекарствата се съхраняват далеч от мобилни телефони, телевизори и т.н. Вече за общия радиационен фон - нито лекарства, нито хора могат да се опазят :-)

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Raia каза:

Все пак, както се спазват други условия за запазване на лекарства като необходима температура например, логично е да се съобразят да не ги прекарват през скенера, но....надали.

Ако пренасяш “лекарство“ в ръчен багаж температурната разлика от влизане и излизане от сградата на летището може да е 30-40 градуса. Спрямо този шок скенерът реално изобщо не влияе!

Ако много те е страх от радиация изобщо не се качвай на самолет! Ето няколко данни на радиацията, която си подложена по време на полет:

Цитат

По данни на Федералната авиационна агенция на САЩ (1992 г.) пилотите и екипажите на самолети получават по-голямо годишно радиационно натоварване от работниците в атомни електроцентрали. По други данни пилотите и екипажите на самолети се нареждат на трето място по приетата доза радиационно облъчване след работниците в уранови/радонови мини и тези преработващи уранова руда.

Авиокомпаниите и респективно самолетната индустрия решават този икономически проблем, чрез полети на по-голяма височина - така всичко е по-евтино и бързо. Това, което не споменават е компромиса със здравето на клиентите си - на всеки 2000 м височина, радиационното облъчване се удвоява!

Връзката между повишената слънчева активност и облъчването се дължи на слънчевите изригвания. По време на силни слънчеви изригвания облъчването по време на полет може да се увеличи до 20 пъти. Тази информация също няма да намерите в билета си за самолет.

http://aktivnipotrebiteli.bg/p/articles/c/view_article/id/221/fl/2532/

Публикувано:
преди 19 минути , Raia каза:

А рецепта няма как да се намери, а не е и редно, тъй като хомеопатите не са от "гилдията" задължително и не могат да предписват рецепти мисля.

Това въобще не е вярно, моят личен лекар най-редовно ми пише рецепти за разни хомеопатии. Не, че ги взимам, но той си ги пише, да има на рецептата. Ако държиш да имаш рецепта, просто отиди при личния си лекар или някой друг, който би ти написал рецепта и го помоли да ти изпише тия хомеопатии на една рецепта. Никакъв проблем няма да имаш. Само да пише четливо, че не знам граничарите доколко четата докторски.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , ShaMan-H_Fel каза:

Това въобще не е вярно, моят личен лекар най-редовно ми пише рецепти за разни хомеопатии. Не, че ги взимам, но той си ги пише, да има на рецептата. Ако държиш да имаш рецепта, просто отиди при личния си лекар или някой друг, който би ти написал рецепта и го помоли да ти изпише тия хомеопатии на една рецепта. Никакъв проблем няма да имаш. Само да пише четливо, че не знам граничарите доколко четата докторски.

Да, да, личният лекар може да изпише и хомеопатични лекарства. Аз имах предвид специализиран лекар хомеопат. Ама да не задълбаваме в разликите, че темата не е за това :-)

преди 9 минути , Topfly каза:

Ако пренасяш “лекарство“ в ръчен багаж температурната разлика от влизане и излизане от сградата на летището може да е 30-40 градуса. Спрямо този шок скенерът реално изобщо не влияе!

Ако много те е страх от радиация изобщо не се качвай на самолет! Ето няколко данни на радиацията, която си подложена по време на полет:

http://aktivnipotrebiteli.bg/p/articles/c/view_article/id/221/fl/2532/

Оф оф! Наистина ли смяташ, че си ми полезен с тази информация?! Просто се чудех дали може да се избегне скенера в този случай. Всички смятат, че не може, разбрах!

преди 23 минути , Raia каза:

Оф оф! Наистина ли смяташ, че си ми полезен с тази информация?! Просто се чудех дали може да се избегне скенера в този случай. Всички смятат, че не може, разбрах!

Не знам за къде ще пътуваш, но ако е Европа няма никакъв проблем да пътуваш с влак или автобус, като така ще избенеш скенерите, допълнителната радиация и т.н. Дадох ти информацията за да може да вземеш информирано решение! В какво вярваш и от какво те е страх, ти сама трябва да решиш!

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Публикувано:

Не си споменала за коя дестинация ще пътуваш. При липса на рецепта и особено, ако опаковките на субстанциите, които пренасяш изглеждат съмнително, може и да те спрат за допълнителна фитосанитарна/нарко проверка. Не е задължително, но не е и изключено. Затова силно апелирам за рецепта.

Публикувано:

Освен ако не носиш големи количества, които не влизат в торбичката или са над 100 мл всяко, няма да ти трябва рецепта. Облъчването няма как да се избегне, освен ако не мине през скенера... Ако са 1-2 шишенца и няма метал нищо не пречи да си седят в джоба. Ама ако са много, ще си личи :)

Доколкото си спомням, в правилата имаше възможност за някои неща (фотографски материали примерно) да се изиска ръчен преглед, само че това има 50% шанс да мине и отдавна не съм пробвал.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Raia каза:

Да, съпругът ми пие непрекъснато хомеопатично лекарство (за рак), което не следва да минава през скенер. В повечето случаи около 90% не минава през скенер. На много от летищата, най-вече в Азия и Западна Европа знаят и го пускат, някъде го тестват отделно, другаде карат съпругът ми да опита. В БГ на летището най-вече започват да философстват как в самолета има повече радиация и т.н., но общо взето минава без скенер. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 минути , neuromancer каза:

Освен ако не носиш големи количества, които не влизат в торбичката или са над 100 мл всяко, няма да ти трябва рецепта. Облъчването няма как да се избегне, освен ако не мине през скенера... Ако са 1-2 шишенца и няма метал нищо не пречи да си седят в джоба. Ама ако са много, ще си личи :)

Доколкото си спомням, в правилата имаше възможност за някои неща (фотографски материали примерно) да се изиска ръчен преглед, само че това има 50% шанс да мине и отдавна не съм пробвал.

Ей, благодаря за конструктивния отговор! Ще пътуваме в Европа - Испания и Португалия и ще сме с малко дете и ограничена отпуска, което изключва автобуса и колата като опция :-) Ще пробвам в джоба или просто ще ги извадя и ще помоля да ги погледнат. Те ще са 3-4 малки стъклени шишенца с не повече от 20 гр. течност във всяко. Можем да ги разхвърляме и по джобовете, стига да не ни събличат насред летището :-)))

преди 1 минута , Isa каза:

Да, съпругът ми пие непрекъснато хомеопатично лекарство (за рак), което не следва да минава през скенер. В повечето случаи около 90% не минава през скенер. На много от летищата, най-вече в Азия и Западна Европа знаят и го пускат, някъде го тестват отделно, другаде карат съпругът ми да опита. В БГ на летището най-вече започват да философстват как в самолета има повече радиация и т.н., но общо взето минава без скенер. 

Благодаря! Това се надявах да чуя! Знаех си, че все някой се е сблъсквал с това :-)

Публикувано:
преди 3 часа, Raia каза:

Пренасяла съм хомеопатия многократно. Както и по-горе е споменато, важното е, ако е течност, да отговаря на изискванията за до 100 мл, за да се пренесе в ръчен багаж. Може и да ги държиш в теб и да ги покажеш, но няма пречка да бъдат и ръчен багаж.

Начинът, по който ограничавам влиянието на радиацията, е да увия лекарството (гранули или шише с течност) с алуминиево фолио. Многократно съм минавала през скенери. Мисля, че качеството на хомеопатията не се влошава. За последен път така се лекувах в Тайланд (тогава лекарствата минаха през доста скенери).

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, bad kid каза:

Ами като са ви в джоба нали пак минавате през скенер

хаха всъщност да :-))

преди 1 минута , kreo каза:

Пренасяла съм хомеопатия многократно. Както и по-горе е споменато, важното е, ако е течност, да отговаря на изискванията за до 100 мл, за да се пренесе в ръчен багаж. Може и да ги държиш в теб и да ги покажеш, но няма пречка да бъдат и ръчен багаж.

Начинът, по който ограничавам влиянието на радиацията, е да увия лекарството (гранули или шише с течност) с алуминиево фолио. Многократно съм минавала през скенери. Мисля, че качеството на хомеопатията не се влошава. За последен път така се лекувах в Тайланд (тогава лекарствата минаха през доста скенери).

Да и аз ги увивам във фолио, но не знам защо реших, че ще им се стори съмнително. Май с този тероризъм аз съм се вкарала в по-голям филм от тези на летището :-)))

Публикувано:

Онези големите рамки са металдетектори и са на различен принцип. Освен ако ходите до щатите и има от новите "голи" скенери, които не знзм как точно работят.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , Raia каза:

Да и аз ги увивам във фолио, но не знам защо реших, че ще им се стори съмнително. Май с този тероризъм аз съм се вкарала в по-голям филм от тези на летището :-)))

Ами досега проблеми никъде не съм имала (над 20 полета Европа и Азия)

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 40 минути , neuromancer каза:

Ако са 1-2 шишенца и няма метал нищо не пречи да си седят в джоба. Ама ако са много, ще си личи :)

Новите скенери реално те събличат и се виждат абсолютно всички предмети в джоба ти! Аз лично не бих препоръчал подобна процедура, защото изискването е всички течности под 100 мл да се носят в плик и да се показват. Ако криеш течност спокойно могат да те приемат за потенциален терорист и ако тълкуват дословно закона да има сериозни последствия.

преди 31 минути , Raia каза:

Абсолютно съмнително е и е въпрос на късмет как ще го приемат на летището! Всяка течност се приема за потенциално взривно вещество, като е задължително да се покаже в прозрачен плик и да е под 100 мл. Съзнателното нарушаване на правилата целящи да предотвратят терористични атаки може да има много тежки последствия.

• Харесвам 1
Публикувано:

Topfly, слава Богу Законът не се тълкува дословно, още по-малко се прилага дословно, иначе всички щяхме да сме в затвора, по една или друга причина. 

Никога, ама абсолютно никога съпругът ми не е показвал хомеопатичното си лекарство(1 шише около 30мл.) в прозрачно пликче, на нито едно летище по целия свят през последните 7-8 години и никъде това не е било проблем. Не разбирам каква е идеята да се всява паника за нещо абсолютно невинно. 

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, Isa каза:

Topfly, слава Богу Законът не се тълкува дословно, още по-малко се прилага дословно, иначе всички щяхме да сме в затвора, по една или друга причина. 

Никога, ама абсолютно никога съпругът ми не е показвал хомеопатичното си лекарство(1 шише около 30мл.) в прозрачно пликче, на нито едно летище по целия свят през последните 7-8 години и никъде това не е било проблем. Не разбирам каква е идеята да се всява паника за нещо абсолютно невинно. 

Това че до сега ви се е разминало, не означава, че някой ден не може да стане проблем! Съзнателното нарушаване на правилата за борбата с тероризъм изобщо не е невинно нещо! В Магеланци има примери за много “невинни“ неща, които са водили до сериозни последици. Невинно нещо е да пуснеш и шега за бомба, но има случи на върнати самолети, арестувани хора и т.н. Колко са гъвкави властите по дадени въпрос не винаги е лесно да се каже. Аз не бих тествал съзнателно системата, защото ако някъде не са достатъчно гъвкави, последиците могат да бъдат дори затвор!

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.