Прескочи до съдържание

Непозволен багаж в самолет

Калина Модрева

Препоръчани мнения

Вече и аз малко се пообърках, до колкото разбрах от всичко в ръчният си багаж мога да взема 1 литър течности като общ сбор на всички флакончета,които да са до 100 мл., поправете ме, ако греша

Кое не е ясно, macf1an по-горе много точно е цитирал разпоредбата ;)

Връзка към коментар

Специално за дамите има и още един сигурен начин. Носите всичко, което така или иначе не можете да се решите дали да оставите вкъщи и там на гишето за проверка си има контейнер за боклук. Хората са любезни, ще ви кажат какво може да оставите и какво следва да изхвърлите... :lol:

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Специално за дамите има и още един сигурен начин. Носите всичко, което така или иначе не можете да се решите дали да оставите вкъщи и там на гишето за проверка си има контейнер за боклук. Хората са любезни, ще ви кажат какво може да оставите и какво следва да изхвърлите... :lol:

Ха-ха :lol:

А, след като се върнете, любезния ви съпруг/приятел купува отново заминалите в контейнера неща, ако не ги е купил още в странство. :P

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз преди няколко месеца бях за 3 дни в Париж и понеже си бях забравил дезодоранта, та си купих на място един, обаче най-малката разфасовка в магазина беше 125ml. На тръгване ми досвидя  да го хвърля почти неизползван :biggrin: и реших да тествам служителите на Бове, предвид че е само малко над разрешеното.  Е, не мина номерът...  :biggrin:

Сега през март пък, при пътуването ни до Бразалия, една дама от групата установи когато се прибрахме, че през цялото време е носела един забравен макетен нож в раницата си. И този макетен нож беше минал незабелязан при 9 полета, през 7 летища в 4 различни държави. :biggrin:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

...и реших да тествам служителите на Бове, предвид че е само малко над разрешеното.  Е, не мина номерът...  :biggrin:

...

Е, Фичо, точно тези "любезни" служители на Бове няма начин да не спазят закона. :biggrin:

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не е точно така. Контейнерите не трябва да са над 100 мл, и да се събират в прозрачен, запечатващ се плик от 1 литър.

Не да са 1 литър като общ обем ..

И това не е така :)  Поне според митничарите на Терминал 1 на летище София на 21 март 2015год.

След 20 минутни кавги с тях, през които 20 минути и аз твърдях цитираното от macf1an по-горе се оказа, че те са прави, защото не мога да нося  прозрачен запечатващ се плик от 1 литър, какъвто беше моя закупен преди няколко години от Терминал 2, и в който имаше точно 10 контейнера от по 100 мл.

А мога да нося прозрачен запечатващ се плик с максимални размери 20 х 20см,  и в който посмъртно няма как да събереш 1 литър. За да ти е още по-трудна задачата прозрачните запечатващи се пликове, които са там и се раздават безплатно са с размери 17 х 23 см. Можеш да събереш максимално 6 бр. по 100мл. На две редички по три.

Така половината от контерйнерите ми се озоваха в кошчето на Терминала заедно с протестите ми :lol:

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Случват се недоглеждания , но са изключение. Беше ми останал почти неизползван флакон плажно масло 250 мл. и никой в Ница не се заяде. Не беше и в прозрачния плик , а просто в ръчния багаж.

Аз по принцип и да са в плик рядко го вадя отделно и само 3-4 пъти са настоявали за това. Правилата обаче са си правила.

Нали щяха да отпадат тия ограничения , зашо заглъхна темата ?

Връзка към коментар

Няма как да събереш 10 контейнера по 100 мл в плик от 1л .. , освен ако не са меки пликчета самите контейнери.

Пликът ти е бил по-голям, просто.

Аз доскоро пътувах с плик, в който събирах 10 контейнера, и след като на 3 летища ми направиха "последно предупреждение", минах на еднолитрови.

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Една случка от днешния сутрешен полет София-Варна, която много ме учуди, как е възможно да се случи такова нещо.

След края на полета във Варна намериха като ръчен багаж един куфар, който се оказа, че не е на никой от пътниците. Тъй като полетът беше сутринта рано, предполагам, че това беше първи полет за деня на тази машина. Няма как багажът да е забравен от преди, защото си мисля, че все някои щеше да го потърси пък и би трябвало да са го намерили след предишния полет. В крайна сметка багажът остана при машината, тъй като никой от пътниците не го разпозна.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Предполагам е имало въпрос, но да попитам, защото все се чудя. В чекираният багаж може ли да се носи кибрит?

В чекирания пише на повечето места изрично, че не може. Но в ръчния няма проблем (поне в 3-4 авиокомпании, които прехвърлих в момента, включително и щатските TSA, които са от по-стриктните).

Ако ти е супер важно провери все пак с авиокомпанията/летището, по възможност да получиш отговора в писмена форма, че начина на интерпретация на различните хора е различен :)

Връзка към коментар

Здравейте, в края на седмицата ще пътувам от Лондон до Болоня и след това Болоня-София, смятам да пътувам само с ръчен багаж та се чудя дали ще е проблем ако в багажа имам 2 пакета с хапчета тип билкови (спирулина). Те се продават свободно навсякъде без рецепта. Моля за съвет ;)

Връзка към коментар

Здравейте, в края на седмицата ще пътувам от Лондон до Болоня и след това Болоня-София, смятам да пътувам само с ръчен багаж та се чудя дали ще е проблем ако в багажа имам 2 пакета с хапчета тип билкови (спирулина). Те се продават свободно навсякъде без рецепта. Моля за съвет ;)

Не би трябвало да е проблем. Летяла съм с билкови хапчета в ръчния багаж.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не би трябвало да е проблем. Летяла съм с билкови хапчета в ръчния багаж.

Мерси много, аз се притеснявам, защото те са много наброй (голям пакет), реално на ден пиеш по 5-6 таблетки, аз са за моя приятелка и съм обещала да й ги занеса.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте и благодаря за полезната тема.

Моля да ми кажете драмата с течните разфасовки само за ръчния багаж ли важи или за чекирания ограниченията и изискванията са същите?

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, някой знае ли дали е позволено да се носят сгъваеми щеки  в ръчен багаж?

Дай информация за авиокомпания и евентуално летища. По идея не трябва да е проблем, но например Ryanair пише, че изрично ги забраняват: http://www.ryanair.com/en/terms-and-conditions/article8-prohibitedarticles/

8.10.1.2 Pointed/edged Weapons & Sharp Objects; pointed or bladed articles capable of causing injury, including axes & hatchets, cleavers, arrows and darts, crampons (grappling iron, hooked bar of iron, or plate with iron spikes used in mountaineering), harpoons & spears, ice axes & ice picks, ice skates, knives with blades of more than 6 cms including lockable or flick knives, ceremonial, religious and hunting knives, made of metal or any other material strong enough to be used as a potential weapon, meat cleavers, machetes, open razors and blades (excluding safety or disposable razors with blades enclosed in cartridge), sabres, swords and swordsticks, scalpels, scissors with blades more than 6 cms as measured from the fulcrum, ski and walking/hiking poles, throwing stars, tradesman's tools with a blade or a shaft of more than 6 cms that have the potential to be used as a pointed or edged weapon, e.g. drills and drill bits, box cutters, utility knives, all saws, screwdrivers, chisels, crowbars, hammers, pliers, wrenches/spanners, blow torches.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Дай информация за авиокомпания и евентуално летища. По идея не трябва да е проблем, но например Ryanair пише, че изрично ги забраняват: http://www.ryanair.com/en/terms-and-conditions/article8-prohibitedarticles/

Става въпрос за Норвежките авиолинии от Лондон Гатуик до Ставангер, Норвегия

Връзка към коментар

Става въпрос за Норвежките авиолинии от Лондон Гатуик до Ставангер, Норвегия

Ами това пише в техните правила:

In the interest of safety and security, certain items are prohibited for carriage in your hand baggage. Items which may not be permitted onboard, include, but may not be limited to; weapons and replicas of weapons, sharp items, tools, explosives, flammables and chemical substances. Such restrictions are enforced by airport security and may vary depending on where you are travelling.

За разлика от ryanair не са толкова детайлни и пишат само за sharp items, дали щеките са такива явно е въпрос на интепретация. Страхувам се, че няма да се мине без да ги питаш изрично, най-добре в писмена форма за да имаш после доказателство за отговора. 

Между другото, така като се поразхвърлям из нета, срещам само компании, които са отбелязали, че е забранено, никъде не виждам изрично да е позволено. Ето и КЛМ:

http://www.klm.com/travel/de_en/prepare_for_travel/baggage/baggage_allowance/restricted_baggage.htm

Бритиш:

http://www.britishairways.com/en-gb/information/baggage-essentials/liquids-and-restrictions

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами това пише в техните правила:

За разлика от ryanair не са толкова детайлни и пишат само за sharp items, дали щеките са такива явно е въпрос на интепретация. Страхувам се, че няма да се мине без да ги питаш изрично, най-добре в писмена форма за да имаш после доказателство за отговора. 

Между другото, така като се поразхвърлям из нета, срещам само компании, които са отбелязали, че е забранено, никъде не виждам изрично да е позволено. Ето и КЛМ:

http://www.klm.com/travel/de_en/prepare_for_travel/baggage/baggage_allowance/restricted_baggage.htm

Бритиш:

http://www.britishairways.com/en-gb/information/baggage-essentials/liquids-and-restrictions

Благодаря, ще им пиша да видя какво ще кажат :)

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте и благодаря за чудесната тема! Въпросите ми могат да изглеждат глупави, но се надявам на разбиране от ваша страна.

Изпращам студент първа година в Англия, което се оказва първи полет за него и първа среща с митнически контрол. Притеснението и вълненията са големи. След всичко което съм прочела, все още не мога да си отговоря на някои въпроси.

Въпросите ми са свързани с багажа.

Има право на два броя ръчен багаж. Едната ще е раница за лаптоп, като предвиждаме в нея да е и таблета. Имаме ли право да сложим там захранващият кабел и адаптера на лаптопа, както и кабела за захранване на таблета.

В чекирания багаж съм предвидила да има лекарства от първа необходимост, както и ножица/не е малка/.

Това са всички неща от багажа които ме притесняват и ще съм благодарна за съветите ви!

П.П. Ще пътува с easyjet

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.